Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: To nie było grane
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Retro
Setezer
Każdy słyszał, bądź grał, o zeldzie, marianie (i heli), starych finalach, chrono trigger, sonicach. No i fajnie, to są świetne gry, ale nie tylko one budują historię "tych genialnych gier" (tgg). Niniejszym zapraszam do podawania gier ze starych konsol (tylko nie z PSX, PS2 czy Xbox360, ja Was proszę) o zaje*istej wartości, acz znikomej popularności.

Jeśli udało Wam się zagrać w tytuł małoznany, ale superowy to podzielcie się nim z innymi retro bractwa (X_X) upchanego ukradkiem na forum PSX Extreme (bez obaw, niedługo je przejmiemy - szykujcie blastery i X-wingi).

Sugerowałbym podawanie gier w które mykaliście na konsolach, wbrew pozorom na świecie są ludzie, którzy nie idą na łatwiznę i nie grają w 100-3000kbajtowe roms, a w pocie czoła wynajdują dyskietki na allegro, strychu, budzie psa czy u kumpla ("to na pewno jest bezwartości?" - spytał Roman gdy kolega wynosił mu z pokoju zabytkowego Wondermega wartego blisko 1000zł). Takich ludzi krew zalewa gdy ktoś powie, że grał na emu w gierkę, którą wyszukiwał dobre kilka lat i zapłacił za nią 100$.

Patronaci medialny akcji "ej no, szukajmy nieznanych gier" -

Um.

Żeby nie być gołosłownym (IV RP to ocenzuruje) podam tytuł wspaniałej gry na Master System.

Jej tytuł brzmi STAR WARS IV: A NEW HOPE.

Szanse, że ktoś z Was w to grał na konsoli są znikome (choć na GameBoy gra mogła być popularna, nie jestem pewien). Zasuwamy Luke'm zbieramy postacie do ekipy, latamy Xwingiem, ratujemy Lei'ę (straszną fleję) z gwiazdy śmierci, uciekamy, błądzimy, strzelamy. Hoo hoo hoo! Trochę platformera + przygodówki, a do tego międzygalaktyczne strzelanka i labiryntówka (wgrywanie mapy R2-D2 na dysk twardy!). Gra trochę archaiczna i w pewnym momencie nużąca, ale jak ktoś się wczuje to nie ma dla niego ratunku.
Berion
Platforma: NES/Famicom
Gra: Gimmick!

Genialna, klimatyczna gra i jak na tamte czasy z przepiękną grafiką. Krótko, ale co tu duzo mówić wink.gif Niestety mój cart się zawieszał po wejściu do zamku (po zebraniu wszystkich hardkorowo poukrywanych artefaktów) i ukończyłemją dopiero na emu. Gorąco polecam.
Setezer
No! no! Gimmick! jest niezły, nie grałem na konsoli (no niestety), dowiedziałem się o nim kilka miesięcy temu, ktoś na allegro sprzedawał carta z tą grą i z ciekawości sprawdziłem co to z pozycja. Warta grzechu!

Screens shot:

Wrzucam też screeny do Star Wars

Wyczerpujące info: http://www.panther.yoyo.pl/readarticle.php?article_id=205
Berion
To jest moim zdaniem jedna z nie wielu gier, które znam, a które stoją (stały) na wyskim poziomie i przeszły praktycznie bez echa. Taki NESowy ICO.

Dwa zakończenia [!]
Di_
Wszystko na NES-a:

Clash At Demonhead

Ciekawa platformówka z wieloma poziomami (ponad 30, ale chodzi się po mapce i zawsze można wrócić), dość trudna. Misje polegały na "idź tam, daj to, zabierz tamto", ale mimo to grało się bardzo przyjemnie. Aha, za kasę można było kupować wszelakie ustrojstwa - broń, buty do szybszego chodzenia i dalszego skakania, czy nawet zbroję do pływania w lawie.

Kick Master

Ten niepozorny tytuł niesie za sobą masę grywalności. Klimat Castlevanii, świetna (jak na NES-a) grafika, masa ciosów i artefaktów.

Twin Eagle

Dwa helikopterki, niby nic nadzwyczajnego, ale jaki miód podczas gry we dwójkę... wub.gif
Setezer
Hehe, Kick Master mimo wszystko jest dosyć znany (starzy wyjadacze pegasusów/bazarów na pewno znają), nie mniej to genialna pozycja. Mocno rozbudowany i pokombinowany platformerm - awesome.

Już wiele razy pisałem o tej grze, nie tylko na tym forum, męczyłem nawet Drzója (wakacje są! precz z ortografią!) o mini reckę. Może kiedyś... W sumie to wszystkie megahity z MasterSystem poza Sonicem i Phantasy Star są "mało znane", bo konsola jest baaaaaaardzo mało popularna. Dostać ją łatwo, ale na poważnie nikt na niej nie gra (wyjątki są - w tym ja).

Na kolana, bo o to idzie niekwestionowany król gier z Master Systemu - Golden Axe Warrior. <pokłon>

Action RPG w stylu Zeldy, duuuużo lepsza oprawa muzyczna i graficzna, super przedmioty, super design postaci i plansz = super radocha. Można grać i grać. Jest kilka trudnych miejsc, frustrujących, ale zawsze lubiłem trudne gry smile.gif. Czasem (raczej rzadko, szacowana częstotliwość: raz na rok) ta gra pojawia się na allegro, i dobrze Wam radzę: WALCZCIE O NIĄ. Perełka, ech... jedna z moich ulubionych gier wszech czasów (na pewno pierwsza 20). Aha, co niektórzy narzekają, że to perfidna zżynka z Zeldy, huhuha, olejcie te głosy, bo gra ma swoje oryginalne rozwiązania + genialne prowadzenie fabuły = nie nudzi się.

Dzujo
Jeśli chodzi o niszowe licencje filmowe... wypatrujcie nowe TBG w PE#109...
cesarz
Bahamut Lagoon (SNES) - znakomite gra łącząca elemnty strategii i rpg. Producent: Squaresoft - tak dla jasności tongue.gif. Samej grze bliżej do Front Mission - chodź system walki jest podobny do tego z Final Fantasy smile.gif
Ogólnie polecam, gra wyszła tylko w japonii ale dostępna jest wersja przetłumaczona na angielski smile.gif

Illusion Of Gaia (SNES) - gierka prosta w założeniach ale bardzo wciąga smile.gif
Jest to zręcznościówka z elementami rpg (awans na wyższy poziom następuje poprzez zabicie wszystkich potworów na danym levelu smile.gif). Jeśli chodzi o strone audiowizualną to grafika jest bardzo dobra jak na snesa ale dźwięk a szczególnie muzyka hmm... nudna, właściwie tylko jeden motyw przez całą gre :|

Alcahest (SNES) - kolejny rpg squaresoftu wydany tylko w japoniii. Tym razem jest to bardziej action rpg niż prawdziwy rpg niemniej gierka jest bardzo dobra smile.gif Gierka jest trochę podobna do Zeldy, ale tylko trochę smile.gif

Snatcher (Sega CD) - gierka wyszła bodaj na msx, psx, saturna, pcengine - ale jedynie w wersjina Sega CD jest po angielsku. Stworzona została przez konami, część teamu odpowiedzialnego za metal geara (tak kojime także wink.gif). Jest to przygodówka smile.gif Warto w nią zagrać choćby dla świetnej fabuły (gierka osadzona w przyszłości, coś jak Blade Runner np.).

Dzujo
O Snatcherze pisałem w PE#100 w TBG, w 107 (PSX not dead) możnabyło przeczytać o pseuso-sequelu tej gry - Policenauts.

Na następny miesiąc w TBG planuje coś ekstra, jeśli chodzi o niszowe i mało znane pozycje...
Tori
Di_, prawie się poryczałem, jak zobaczyłem screena z Kick Mastera, ta gra była świetna, wtedy pamiętam jak szukałem gier, w których chodzi głównie o to, by brnąć do przodu i likwidować po kolei przeszkody.
Mario64
Mi się podobał Prehistoric na SNES'a. Fajna gra,nie skomplikowana, taka żeby sobie pograć jak nie masz co robić tylko dla przyjemności. W tej grze idzie się przed siebie (czasami trzeba się wracać), ucieka przed lawą. zabija dinozaury i inne zwierzęta.Gra jest przyjemna, warta zagrania.
kat_robert
.
Berion
Coś widzę, że topik zapadł grobową ciszą...

Super Famocom Wars
Advance Wars chyba każdy zna, za to mało kto wie że seria ta trwa już od czasów Famicom-a. "SNES"Wars jest moim zdaniem jedną z najlepszych gier, a już na pewno najlepszą częścią serii (w wersję DSową jeszcze nie miałem przyjemności grać). Największa ilość jednostek ("gruba Berta" rulez), najlepsza grafa (nie lubię pastelowej gfx jak na GBA, zaś wersja NESowa to zlepek kilku pikseli na krzyż).

Niestety gra nigdy nie opuściła granic Japonii. Kiedyś nawet chciałem ją spolszczyć, niestety szybko zrezygnowałem ze względu na wyjątkowo małą ilość miejsca (najczęściej opcje to dwa kanji - tak gfx jak i txt).

Polecam każdemu.

@Dżujo
A może jakiś króciutki tekst w extrimie o FW/SFW/AW/AW2/AW-DS ? wink.gif
Rotting carcass
Moim zdaniem jedną z najlepszych gier na NESa był milon`s secret castle, obok tych znanch jak żabole i contra.Dziwne że nie jest popularna
lechu
Dziwie się że nikt jeszcze nie wspomniał o NESowym Kunio Kun No Nekketsu Soccer League oraz reszcie gier z serii Kunio Kun które później gościły także na innych platformach.
No Nekketsu Soccer League to chyba najciekawsza pozycja w temacie piłki nożnej na NESa, niecodzienna, potraktowana z dużą dozą humoru.

A to screen z hokeja z tej samej serii gier, tytułu niestety nie pamiętam

Rotting carcass
Hehe grałem w tą piłke nożną ostatnio na NESa z rodzeństwem na 3 graczy. Faktycznie brechowa dzięki japońskim minkom zawodników które dobijają smile.gif Kolejna wypas gra na NESa o której nie słyszałem na tym forum: Kiwi Kraze
Oldschoolowy dziad
QUOTE(lechu @ 21 01 2007, 16:08) *

Dziwie się że nikt jeszcze nie wspomniał o NESowym Kunio Kun No Nekketsu Soccer League oraz reszcie gier z serii Kunio Kun które później gościły także na innych platformach.
No Nekketsu Soccer League to chyba najciekawsza pozycja w temacie piłki nożnej na NESa, niecodzienna, potraktowana z dużą dozą humoru.

Muahaha happy.gif .
Przygody Kunia są przecież ogólnie znane wśród graczy, kultowa seria.
Ja sam dam jakiś przykład jak będe miał pomysł, chwilowo go brak.
Setezer
Nowy PSX Extreme (a dokładniej recenzje retro składanek) przypomniał mi o grze pt. Rastan. Tytuł wyszedł m.in. na Commodore 64, DOS, Game Gear, MSX, ZX Spectrum oraz na Master System (z tą wersją miałem tylko styczność).

Wygląda to mniej więcej tak, że zasuwamy "konanem" w zielonych gaciach i mordujemy co się da. Nie jest to typowy beat'em up, bliżej tej pozycji do klasycznej platformówki, ale siekania mieczem czy maczugą tutaj sporo. Naprawdę polecam, nie mam pojęcia jak bardzo znany jest ten tytuł, ale go długi czas nie znałem, aż do czasu przeczytania recenzji na Sega 8-bit (chyba).
Obrazki z gry:

"Nie hotlinkuj plików złodzieju !!!" - darmowa reklama.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.