gato2002
1 08 2006, 07:49
Witam
Mam pytanko odnośnie kart pamięci:czy lepiej kupować tylko i wyłącznie oryginalne od Nintendo czy jednak można też polegać na innych prducentach? np.Joytech, Bigben, 2-Tech. Czy ktos sie nadział na produkty tych lub innych firm? I jak to jest z save'ami, podobne niektóre gry do save'owania wymagają większej memorki niż standardowe 51 bloków?
MasterShake
1 08 2006, 08:41
większa jest przydatna b tą szybko zapełnisz. 59 bodajże nie starczała w thug jeśl chciałeś własny park robić i go zapisać
Najlepiej mieć karty 251 bo są oryginalne a nie jak te 1059 od BIg Ben'ów i innych firm
szczurek
1 08 2006, 11:17
@chrno-x
Ninny zrobilo przeciez memorke 1059....
QUOTE(gato2002 @ 1 08 2006, 08:49)

Mam pytanko odnośnie kart pamięci:czy lepiej kupować tylko i wyłącznie oryginalne od Nintendo czy jednak można też polegać na innych prducentach? np.Joytech, Bigben, 2-Tech. Czy ktos sie nadział na produkty tych lub innych firm? I jak to jest z save'ami, podobne niektóre gry do save'owania wymagają większej memorki niż standardowe 51 bloków?
na początku kupiłem jakieś badziewie "ture memory" na allegro 2x większe od standardu i kartę trzeba co jakiś czas wyjmować i wkładać jeszcze raz (Microsoft czy co ?

) żeby zaskoczyła. Później kupiłem kartę Nintendo i nie dość że jest 100x ładniejsza i mniejsza, to na dodatek nie ma z nią żadnych problemów. Myślę że jeśli szanujesz swoje dane (np. dziesiątki godzin w Metroidzie

) to nie żałuj kasy i kupuj tylko oryginalne Nintendo. Różnica w jakości jest naprawdę masakryczna - te wszystkie podróby chyba ręcznie z plastiku lepią.
Ja tam mam i oryginalną i nieoryginalną (Logic3). Musze powiedzić że nie widać różnicy między tą a tą. Logic3 jest o tyle lepszy że:
1. Niska cena
2. Duża ilość bloków
A co do gier, to np. Harvest Moon zajmuje prawie całą karte (standardowe 51 bloków). Głównie gry sportowe nie mieszczą się na kartach 51 bloków. Ostatnio widziałem że Nintendo wyprodukowało nowe, większe karty. Ich pojemność to (chyba, lub coś około) 256 bloków.
pojemnik
1 08 2006, 23:23
Ja najpierw miałem Dragon Cube'a 51 bloków, działała przez 2 lata po czym pies ją zechlał.

A od ponad roku 16-megowego BigBena i też chodzi bez szemrania. Planuję kupić kolejną i napewno będzie to BigBen.
gato2002
2 08 2006, 06:49
Hmm dzięki wszystkim za opinię (GC jeszcze nie mam, jest w niedalekich planach

) więc za pewno się przydadzą. Budżet mam dosyć ciasny (czasami tak bywa...) więc zbieram info o sprzęcie od firm third-party, i zastanawiałem sie nad memorą od "2-Tech" 64MB za 39 zł. Ktoś to miał?
QUOTE(szczurek @ 1 08 2006, 12:17)

@chrno-x
Ninny zrobilo przeciez memorke 1059....
Nie 1059, a 1019 bloków
Wracając do tematu, memorki od N (podobnie jak inne produkty od Nintendo) mogą poszczycić się wysoką bezawaryjnością
Memorka jest nie 51 a 59 i w zyciu nie widziałem aby była gdzieś oryginalna Karta 1019 od Ninny gdyby taka była to już bym ją miał
szczurek
3 08 2006, 11:28
Dobra widziałem

ale zdeka pudełko ma jakby była od BigBena czy innych firm
Ja miałem początkowo nieorginalną memorke. Lubiła niespodziewanie wywalić błąd w czasie uruchamiania gry i poprosić o format lub bez pytania wyczyścić zawartość. Wkurzony kupiłem najmniejszą oryginalną memorkę i używam do dzisiaj. Na tej drugiej nawet backupów sejwów nie trzymam, bo mimo iż w ogóle ani memorki ani samej konsoli nie ruszam to lubi się wykrzaczyć...
gato2002
5 08 2006, 15:20
Hey Elpie, a pamiętasz jakiej firmy była ta memorka?
kupuj tylko oryginaly, i tyle. 4mb mozna kupic za jakies 20-30zl, to chyba nie dużo. Moja joytecha save'ów czasami nie widziala, ale na szczęscie nie kasowala, wymienilem na oryginalną i jest ok.
gato2002
6 08 2006, 12:41
n-name, na ile gier Ci średnio wystarcza memorka 4 mega? i ile zajmują savy z gier które Ty masz na swojej memorce? Z góry dzięki
pikmin 2 ma 27, a taki metal gear tts 3 bloki, mario party 4 zajmuje 2 bloki, mario sunshine 7, oba metroidy po 3-4 (dokladnie nie pamiętam). Myśle ze jedna 4mb starczy, a jeżeli nie to kup większą
dziki_dziku
6 08 2006, 18:38
ja mam 19 gier, 3 memorki(po 59 bl. każda) i niedługo będę musiał kupić kolejną, tym razem większą
jeśli chcesz robić sobie "kolekcję" gier, to 4 mb będzie zdecydowanie za mało, natomiast jeśli masz zamiar zaliczać kolejne tytuły i wymieniać je na nowe, to może wystarczyć
Nightmare90
7 08 2006, 10:25
Ja mam tą karte 2-Tech 64 MB i powiem,ze w niektorych gracj zawodzi,a dokladniej w jedej
Gdy zapisze stan z Fifa 06 to po jakims tygodniu pisze ze mam plik uszkodzony, a w innych tytulach jest spoko u mnie jest tak na 25 gier w jeden jest problem.
gato2002
7 08 2006, 18:32
Nightmare90, to było info którego szukałem, Big Thx.

, ale mam nadzieje, że z save'ami z gier "must have" nie miałeś problemów?
Nightmare90
8 08 2006, 08:48
Nie, mialem problem tylko z Fifa06 ale ta zapisalem na oryginalnej memorce.
Reszta powinna śmigać pięknie.
@gato2002: Joytech.
Specjalnie dla Ciebie do szafki zanurkować musiałem
gato2002
12 08 2006, 07:07
Elpie, Big Thx , Bro
baniol22
15 08 2006, 15:20
Ja mam orginalną i nigdy żadnych problemów nie miałem
jak ktos ma zamiar kupic TURE MEMORY 64Mega i ciekawi go co jest w srodku to zrobilem foto ;P
Jak widac pamiec to FLASH BGA, nazwa zdrapana, ale raczej to firmowa pamiec zapewne INTELA. Sa rezystorki itd, wiec chyba powinna dobrze dzialac
Ja mam memorki Big Ben-a i Joytech-a i szczerze powiedziawszy nie mam z nimi najmniejszego problemu... a skoro nie ma problemu to po co przepłacać
WESKER-DARK LIFE
7 12 2006, 08:39
Ja właśnie miałem Joytecha i się zawiodłem, kurde ile nerwów straciłem, była walnięta jak większość i wyskakiwał co jakiś czas komunikat Corrupted File memory cart must by Formated (zapamiętałem) ale na szczeście miałem pierwszą 59 a później dokupiłem 251
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.