Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Pierwszy polak w wyścigu F1
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Wyścigowy
Stron: 1, 2, 3
PiotrB
Włączcie TVN24. Powinna być informacja.
Emet
No (pipi) mi nerwa naruszyli censored2.gif . A tak sie cieszyłem confused.gif
Amatorek
Ale mi się humor spier****ił.
2 punkty to było coś...było sad.gif
sentinel
wszystko jasne. pamiętacie jak zacięcie kubica walczył na ostatnich okrążeniach, by nie zjechać na pitlane (mocno zużyte opony)? no i właśnie opony starły się tak bardzo, że zabrakło 2kg do przepisowego limitu wagi na mecie. cóż, f1...
PiotrB
http://www.f1racing.net/en/news.php?newsID=126798

Powodem zbyt niskiej wagi prawdopodobnie były zbytnio zużywające się opony (intermediate - pośrednie) na suchym torze. Czyli miał opony na mokry tor, ale jadąc na suchym tak je zdzierał, że ubyło 2 kg. Nie zmienił opon bo straciłby 7 miejsce.
jay jay
(pipi)aaa mać censored2.gif

szkoda mi chłopaka bo te 2 punkty mu się należały confused.gif
dempsej
Poprostu banda ch.... i decydentow.... nie dali mlodemu sie tak latwo wybic... Mogl opony zmienic jednak na kocu, bylby te pare kilo ciezszy.. dzisas.. co za buraki...
sentinel
nie ma co się pieklić - taki sport. jechał na "intermediatach" ;-) na suchej nawierzchni, zjazd na pitlane *na pewno* oznaczał utratę punktów, dalsza jazda *mogła* zaowocować zbytnim zużyciem gum... podjął ryzykowną, ale imo słuszną decyzję - jedyną, która dawała mu w tych warunkach szansę na punktowane miejsce. a wypadł - pomimo dyskwalifikacji - i tak fantastycznie, nie pamiętam tak udanego debiutu w przeciągu ostatnich lat.
Amatorek
Komisja komisją, ale to team BMW-Sauber odpowiada za to niedopatrzenie. 51 okrążeń na semi-slickach wacko.gif Taki doswiadczony zespół.... BMW do du censored2.gif Nie wiedzieli, ze opony beda miały wpływ na takie zmniejszenie wagi? Tam jest tylu ludzi, a praca Kubicy poszła na marne... echhh sad.gif Taki błąd, szkoda....
sentinel
na dobrą sprawę nie ma pewności, czy to kwestia opon. pojawia się wątek utraconego podczas drugiego opuszczenia toru balastu, choć osobiście stawiam jednak na opony...
speedi torun
A to słyszeliście:
co oznacza skrót BMW? tongue.gif

Bardzo Mało Waży biggrin.gif

A tak na poważnie, to Robert jest wieeelki, cała Polska jest z niego dumna i żadna decyzja FIA tego nie zmieni mad.gif
Amatorek
Też słyszałem, że może spoiler. Trochę by to było smieszne, bo jeśli to balast w "płetwie" to zapasowa część w pit-stop też powinna takowy posiadać.
Heh... a ja dzisiaj kilka godzin po wyścigu pogrywałem w F1 na torze Budapest. Teraz się zniechęciłem.
Szkoda Kubicy, sympatyczny i skromny z niego ludek. Jechał dzisiaj DOSKONALE, jak na tak małe doswiadczenie, pomimo kilku błędów.
Emet
Mamy następcę Małysza wink.gif Ale z tymi oponami (jeśli to rzeczywiście to) to jest głupie, bo powinna się liczyć masa bolidu, a nie ogumienia. I tak jak napisał Amatorek to ja nie wiem czy naprawdę nikt w BMW tego nie wiedział?? Ale tak czy inaczej w Kubica zarządzi (tak jak dzisiaj bo to był naprawdę wspaniały występ). Właściwie to pierwszy wyścig F1 jaki oglądałem w całości ale... coś czuję, że nie ostatni smile.gif
grabczas
ktoś z FIA kiedyś dostanie po mordzie i zmienią zasady...
NA JAKIEGO H**A WAŻYĆ AUTO Z KOŁAMI question.gif question.gif question.gif question.gif question.gif icon_evil.gif icon_evil.gif icon_evil.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif censored2.gif (PIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII)
t3xz
No też mi jedzie totalnym absurdem. Miał te 2 kilo mniej przez .. starte opony, czyli zostawił te 2 kilo na torze. A że ryzykował jadąc przez 51 okrążeń na zużytych oponach. Nawet tego nie mogą docenić i się dop**alają do takich rzeczy. Co za po**eby!
ejcu
(pipi) mać, kto wymysla te przepisy? narty za dlugie o 1 cm, bolid za ciężki o dwa kilo. trza było zatankować ołowiówkę!
kts
......dlaczego, dlaczego nam Polakom zawsze wiatr i wszelaki syf w oczy. Już jestesmy wysoko juz jest radosc,
świeto, a tu nagle cos sie wali.... Przykro mi i smutno sad.gif
Amatorek
No i Schumacherowi znów się upiekło (1pkt.), kosztem Polaka i to mnie wkur****. Może Grand Prix Turcji... o ile pojedzie. icon_wink.gif
sentinel
...i mi się coś tak wydaje, że gdyby na dyskwalifikacji roberta nie zyskał team ferrari (shumi wskoczył na punktowane miejsce a massa "zdobył" punkcik więcej), to nikt by się nie dopieprzył. przepisy przepisami, ale fakt, że kubi utrzymał bolid na torze wyciskając z opon więcej niż ustawa przewiduje, powinien świadczy wyłącznie na jego korzyść cóż - wielki sport to prawie jak wielka polityka...
Tytek
troche to głupie,bo sam Kubica mówił,że na tych oponach jechało mu się pod koniec gorzej, z powodu nadmiernego zdarcia,więc nie dawało mu to zadnej korzysci wręcz przeciwnie,dlatego ten przepis jest głupi
Firekage
Wszstko ladnie i pieknie i Kubica zostal zdyskfalifikowany za 2 kilowa niedowage samochodu.
Wedlug specow to przez zdarte opony blink.gif
A co ma piernik do wiatraka.Chcial to jechal na lysych kapciach.Cos wietrze jakis wiekszy spisek.
Normalnie zonk.
Nie uwierze,ze to blad inzynierow.
Moze specjalnie kazali mu jechac,a on o niczym nie wiedzial.
Moze go testowali bo jak wiadomo w 2007 nie bedzie 3 kierowcy. huh.gif
sentinel
huhu, robi się co raz ciekawiej. w teamie bmw zrodził się prawdopodobnie mały konflikt pomiędzy szefostwem teamu a j. villeneuve, który prawdopodobnie wcale nie jest chory - zwyczajnie oddano jeden z jego kontraktowych startów kubicy. co więcej sytuacja stała się na tyle napięta, że obrażony villeneuve prawdopodobnie już nie wystartuje w barwach saubera - przynajmniej taka informacja wyszła wczoraj od jego adwokata, a to oznaczałoby, że do końca sezonu startował za niego będzie robert, który w przyszłym sezonie zostanie jednym z dwóch głównych kierowców kontraktowych teamu... za pół godziny sauber ma wydać oficjalny komunikat w sprawie.

przeczyściłem oba tematy o f1 - dyskusję n/t wczorajszego startu kubicy (tudzież jego najbliższych następstw) proszę prowadzić w tym; ogólnie o f1 w wiadomym zaś temacie.
Mr. Shady
Witam!

Heh... to nie ma nic do rzeczy. Jeżeli FIA po ważeniu samochodu (z kołami!) oświadczyło że jest za lekki, to jest za lekki i nie ważne o ile...
Sędziowie FIA potrafią dowalić kare nawet o milimetry bo w F1 są kosmiczne technologie i te milimetry potrafią zawarzć nawet O ZYCIE kierowcy (Senna).

Kubica do końca jechał na intermediate i to mogło w jakimś stopniu być przyczyną, ale trzeba pamiętać, że niektórzy kierowcy w traksie GP potrafią zchudnąć nawet o 3KG !
A bolid waży się z kierowcą... wątpie, aby ten nos był jakiś odchudzony...

Tak samo Shumacher - 2 okrązenia przed końcem zjechał do boksów bo też jechał na intermediate. FERRARI to mistrzowie w obliczeniach...

PZDR
sentinel
no i mamy roberta w bmw do końca sezonu! :-)

BMW Sauber F1 Team i Jacques Villeneuve rozstają się za porozumieniem stron

Hinwil, 7 sierpnia 2006. Jacques Villeneuve nie będzie ścigał się w zespole BMW Sauber F1 Team w sezonie 2006. Po przeprowadzonych w zeszłym tygodniu dyskusjach Jacques Villeneuve i zespół BMW Sauber F1 Team zgodziły się na rozwiązanie obecnego kontraktu z efektem natychmiastowym, pięć wyścigów przed planowanym zakończeniem umowy.

Dyrektor BMW Motorsport, Mario Theissen: „Jacques spisywał się w tym sezonie bardzo dobrze, zdobywając pierwsze w historii punkty dla zespołu w Grand Prix Malezji. Jego wkład w prace nad samochodem oraz w rozwój nowo utworzonej ekipy BMW Sauber F1 Team był znaczący. Jednak po jego wypadku na torze Hockenheim zespół zdecydował się przeanalizować różne opcje na sezon 2007, w tym sprawdzenie Roberta Kubicy w roli kierowcy wyścigowego. Nasza decyzja, związana z oceną różnych możliwych rozwiązań dotyczących składu kierowców, w naturalny sposób wpłynęła na pozycję Jacques’a. W pełni rozumiemy, że w obecnych warunkach niepewności trudno jest Jacques’owi utrzymać dotychczasowy poziom zaangażowania przez resztę sezonu. Szanujemy jego zdanie i życzymy mu udanej przyszłości”.

http://www.kubica.pl/
nWo
No to juz zaczynam sie interesowac tym nudnym sportem ktory w GP Węgier okazał sie całkiem emocjonującym zjawiskiem smile.gif

Gdy pada f1 nie jest taki nudne dry.gif a gdy Rober bedzie smigac f1 bedzie ciekawsze
Looper
Yeah! Yeah! Teraz to juz wszystko w łapach Roberta i jestem przekonany że tą szanse wykorzysta.
PiotrB
No to mamy piękną informację tuż po wczorajszym rozczarowaniu. Nasz Robert będzie partnerem Nicka Heidfeld'a do końca sezonu ! smile.gif Od GP Węgier zaczeła się prawdziwa Kubicamania bo jak był kierowcą testowym/piątkowym to ludzie tak się nie interesowali jego występami jak naprzykład ja. Cieszę się z takiego obrotu sprawy.

QUOTE(nWo)
No to juz zaczynam sie interesowac tym nudnym sportem ktory w GP Węgier okazał sie całkiem emocjonującym zjawiskiem smile.gif

Gdy pada f1 nie jest taki nudne dry.gif a gdy Rober bedzie smigac f1 bedzie ciekawsze

To, że Formuła 1 była dla ciebie nudna to już twój problem. Dla mnie F1 to najlepsza dziedzina sportu inie ważne czy pada czy nie pada. Myślę, że w drugim wyścigu na torze Instanbul zgodzisz się ze mną, że na suchym torze wyścig F1 może być bardzo ciekawy.

QUOTE(Mr.Shady)
Heh... to nie ma nic do rzeczy. Jeżeli FIA po ważeniu samochodu (z kołami!) oświadczyło że jest za lekki, to jest za lekki i nie ważne o ile...
Sędziowie FIA potrafią dowalić kare nawet o milimetry bo w F1 są kosmiczne technologie i te milimetry potrafią zawarzć nawet O ZYCIE kierowcy (Senna).

Zgadzam się. Podałeś bardzo trafny przykład.

QUOTE(Mr.Shady)
Tak samo Shumacher - 2 okrązenia przed końcem zjechał do boksów bo też jechał na intermediate. FERRARI to mistrzowie w obliczeniach...

Weź pod uwagę, że Schumi miał intermediaty innej firmy tzn. Bridgestone'a , a nie jak Robert Michelin'a. Poprostu intermediate'y Michelina zużywały się bardziej od opon konkurenta. W następnym sezonie już wszyscy będą mieć takie same opony - Bridgestone.
Mr. Shady
Ale właśnie pogoda zje***** GP Robertowi...
No o oponach nie wiedziałem, ze są innej firmy...

Tylko czemu Majkel zjechał wcześniej question.gif

Swoją drogą to szkoda, ze renault go sprzedało...
Amatorek
Też mnie zastanawia postawa Schumiego... zjechał wcześniej napewno NIE za sprawą opon. Podobno sprawy techniczne, ale jakie?
Kanadyjczyk odszedł, Polak pojedzie na 90% Zaczynam odliczać czas rolleyes.gif
Mr. Shady
Dlaczego nie za sprawą opon ? Widziałeś jego opony jak zjechał ? Sam miał taki został, były maksymalnie zdarte jeszcze jedno okrązenie i by do felgi zajechał
Amatorek
Ok. Opony miał zjechane bardzo, ale wcześniej jechał jak "szalony" (jak na takie gumy) i nagle zjechał z powodów technicznych do boksu. Nie znam wszystkich reguł, ale takie posunięcie moze mieć troche inne uzasadnienie.

arrow.gif Chodzi o Schumachera oczywiście

PS: wiecie czy będzie jakaś powtórka w TV całego, niedzielnego wyścigu question.gif question.gif question.gif
t3xz
Szczęście w nieszczęściu. Najlepszy wyścig jaki oglądałem od wielu lat, najbardziej emocjonujące zajścia zakulisowe jakie można sobie wyobrazić, oraz nie do opisania debiut młodego kierowcy Roberta Kubicy.

To nawet wybory prezydenckie nie spowodowały takiego opadnięcia szczęki jak dziś słysząc że Jacques Villeneuve opuszcza BMW Sauber, a na jego miejsce (bardzo prawdopodobne) przyjdzie Kubica.
Heh.. byle do 28smego. GP Turcji. Mam nadzieję że nie będzie "niespodzianek", a Robert zakosi kilka złotych punktów.
ash77
to już pewne
Kubica bedzie sie scigał w 5 ostatnich wyścigach sezonu
PiotrB
QUOTE(Amatorek @ 7 08 2006, 13:34) *

Ok. Opony miał zjechane bardzo, ale wcześniej jechał jak "szalony" (jak na takie gumy) i nagle zjechał z powodów technicznych do boksu. Nie znam wszystkich reguł, ale takie posunięcie moze mieć troche inne uzasadnienie.

arrow.gif Chodzi o Schumachera oczywiście

PS: wiecie czy będzie jakaś powtórka w TV całego, niedzielnego wyścigu question.gif question.gif question.gif

Przecież oglądałeś wyścig. Nie widziałeś jak uszkodził przednie zawieszenie, gdy tylne lewe koło Heideld'a uderzyło w prawe przednie Michael'a (gdy Heidfeld wyprzedzał Schumiego). Po tym zajściu bolid Schumachera już miał poważne problemy ze skręcaniem.

Skrót wyścigu jest dziś o 22.00 na TV4.
nWo

arrow.gif Mam pytanie, dlaczego Michael Schumacher (Ferrari) wykorzystał wykluczenie Kubicy i zapisał na swoim koncie jeden punkt pomimo że odpadł!!!!!!!!!! A Tym samym zmniejszył stratę do Hiszpana Fernando Alonso (Renault) w klasyfikacji generalnej do 10 punktów. Przecież obaj nie ukończyli zawodów.

Co ja głupi jestem ?? Startujesz, odpadasz = tracisz dry.gif czy nie tak powinno byc. WTF ??
PiotrB
QUOTE(nWo @ 7 08 2006, 19:49) *

arrow.gif Mam pytanie, dlaczego Michael Schumacher (Ferrari) wykorzystał wykluczenie Kubicy i zapisał na swoim koncie jeden punkt pomimo że odpadł!!!!!!!!!! A Tym samym zmniejszył stratę do Hiszpana Fernando Alonso (Renault) w klasyfikacji generalnej do 10 punktów. Przecież obaj nie ukończyli zawodów.

Co ja głupi jestem ?? Startujesz, odpadasz = tracisz dry.gif czy nie tak powinno byc. WTF ??

Ponieważ odpadł na samym końcu wyścigu i został sklasyfikowany na 9 miejscu. Bo wcześniej dublował rywali, którzy byli za nim zklasyfikowani na końcu wyścigu.

Jest reguła mówiąca, że żeby kierowca był sklasyfikowany musi pokonać 90% dystansu wyścigu.
t3xz
QUOTE(PiotrB @ 7 08 2006, 19:54) *

QUOTE(nWo @ 7 08 2006, 19:49) *

Ponieważ odpadł na samym końcu wyścigu i został sklasyfikowany na 9 miejscu. Bo wcześniej dublował rywali, którzy byli za nim zklasyfikowani na końcu wyścigu.

Jest reguła mówiąca, że żeby kierowca był sklasyfikowany musi pokonać 90% dystansu wyścigu.

Hah, tego to nawet ja nie wiedziałem.
Widzę że mamy tu znawcę tematu, jakby co to walić prosto z pytaniem.
Pozdrawiam smile.gif Szacun.
nWo
Hipotetyczna sytuacja:
M.Schumaher vs F.Alonso - ostatnie grand prix sezonu 2006.
M Schumaher musi zwycięzyc aby pokonac Alonso, nawet jezeli Alonso zajmie 2 miejsce w wyscigu. Ale .... Schumacher przejezdza 90 % dystansu gdy nagle zabijają go terrorysci i jego bolid wpada na bande. A Alonso przyjezdza na mete jako 1, to czy M.Schumaher pośmiertnie zdobywa Mistrzostwo Świata question.gif co za po*(pipi)*ane reguły w tej formule 1.

PiotrB
QUOTE(t3xz)
Hah, tego to nawet ja nie wiedziałem.
Widzę że mamy tu znawcę tematu, jakby co to walić prosto z pytaniem.
Pozdrawiam smile.gif Szacun.

Proszę bardzo.

Przy okazji: polecam magazyn F1 Racing. Masa ciekawych artykułów:
http://www.f1racing.pl/

Najciekawsze momenty wyścigu:
http://www.youtube.com/watch?v=FwSXoz8bvGk
Mr. Shady
Ale 2 okrążenia to prawie 9KM.
Więc jeżeli ktoś się zdecyduje na zakończenie przed wyścigiem to ryzykuje, że może stracić.
M.SH. dublował, więc mógł sobie pozwolić na rezygnacje... a poza tym miał zajechane opony i uszkodzone zawieszenie...
Tytek
Słyszalem ze od nowego sezonu F1 bedzie w TVNie,czyli zapewne na kodowanej nowej sportowej stacji....ale lipa.....
_IGI_
Zwęszyli popyt sad.gif Ja myślałem ze Polsat raczej wyłączy emisje z TV4 i będzie ona dostępna tylko na ich kanale confused.gif TVN pewnie wqlczy o F1 aby miec na rynku dobrą karte przetargowa...shit
Memory
Robert Kubica ćwiczył swój talent nie tylko na torach wyścigowych, ale także na PlayStation.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3533001.html
PiotrB
QUOTE(Mr. Shady @ 8 08 2006, 13:26) *

Ale 2 okrążenia to prawie 9KM.
Więc jeżeli ktoś się zdecyduje na zakończenie przed wyścigiem to ryzykuje, że może stracić.
M.SH. dublował, więc mógł sobie pozwolić na rezygnacje... a poza tym miał zajechane opony i uszkodzone zawieszenie...

Nie mógł sobie pozwolić na rezygnację tylko musiał to zrobić. Przednie zawieszenia jego Ferrari zostało tak zniszczone, że bolid nie mogł dostatecznie szybko jechać w zakrętach. Nawet jakby chciał takim bolidem jechać do końca to pomachano by mu czarno-pomarańczową flagę w środku z numerem 5. I musiałby zjechać do boksów bo jego bolid zagrożeniem na torze.
Emet
QUOTE(Memory @ 8 08 2006, 16:59) *

Robert Kubica ćwiczył swój talent nie tylko na torach wyścigowych, ale także na PlayStation.

Mógłbyś mi tam znaleźć słowo o PlayStation?? blink.gif
TaKeShiX
QUOTE(Emet @ 8 08 2006, 17:56) *

QUOTE(Memory @ 8 08 2006, 16:59) *

Mógłbyś mi tam znaleźć słowo o PlayStation?? blink.gif

Fotel, kierownica i Playstation, na których Kubica ćwiczył swoje umiejętnosći w grze "Colin McRae Rally"
Fot. Paweł Piotrowski / AG
Emet
wink.gif Heh, coś musaiło mi się u(pipi)ć. Otwierałem 2 rayz stronę i nie było żadnych zdjęć confused.gif Ale teraz jest. My bad wink.gif
Tytek
QUOTE(_IGI_ @ 8 08 2006, 16:16) *

Zwęszyli popyt sad.gif Ja myślałem ze Polsat raczej wyłączy emisje z TV4 i będzie ona dostępna tylko na ich kanale confused.gif TVN pewnie wqlczy o F1 aby miec na rynku dobrą karte przetargowa...shit

A na czym ten nowy kanał sportowy będzie dostępny?? Bo ja kablówki sobie chyba nie załoze jak mieszkam w domu....
Di_
QUOTE(Tytek @ 8 08 2006, 20:53) *
A na czym ten nowy kanał sportowy będzie dostępny?? Bo ja kablówki sobie chyba nie załoze jak mieszkam w domu....

Akapit z "TELE Tygodnia" na temat tej stacji:
TVN Sport wystartuje jesienią. Znajdzie się na tworzonej właśnie przez ITI platformie cyfrowej, więc aby obejrzeć całą Ligę Mistrzów trzeba będzie mieć antenę z dekoderem (na szczęście jeden mecz w tygodniu pokaże też publiczna telewizja). Na razie szef nowego kanału, Grzegorz Płaza, który kierował wcześniej TVN 24 i TVN Turbo, nie chce zdradzić, co znajdzie się w ofercie oprócz meczór Ligi Mistrzów. Na pewno trafią tam dyscypliny, do których prawa ma teraz TVN, czyli Magazyn Orange Ekstraklasa (skróty meczy z polskiej ligi piłkarskiej) oraz gale bokserskie.
sentinel
Niki Lauda: "Kubica powinien zbierać śmieci!"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.