Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Pierwszy polak w wyścigu F1
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Wyścigowy
Stron: 1, 2, 3
RSX
http://sport.onet.pl/0,0,1364854,wiadomosc.html

Pierwszy POLAK W w wyścigu F1!!!

Składać gratulacje ale już!!!!!!!!!

Wydażenie Historyczne!

Jak pierwszy człowiek na księżycu tongue.gif
Emet

Dobra wiadomość. Ciekawe czy trema (lub co kolwiek) go nie zje.
Poza tym to może być też szansa na pojawienie się Kubicy w grach o tematyce F1.
Tak czy inaczej obejrzę ten wyścig.
Towarzysz
Na jakim kanale i kiedy bedzie transmisja?
speedi torun
Normalnie jestem w szoooku. Myslałem że dopiero w przyszłym roku dostanie szanse, a tu takie info rolleyes.gif Mam nadzieje że się potwierdzi, sporo ludzi napewno zasiądzie przed TV4 na relacji LIVE, a potem to już nas ogarnie w ciągu kilku miesięcy KUBICOMANIA biggrin.gif tongue.gif
PiotrB
Po Polsku komentarz masz na TV4, a sama transmisja z wyścigu zaczyna się o 13.45.

Relacja z weekendu na TV4 o:

Piątek 04.08 o 22.00 - skrót z piątkowych sesji treningowych

Niedziela 06.08 o 13.00 - relacja z kwalifikacji + okrążenie toru z Robertem Kubicą; 13.45 - wyścig
nWo
Też obejrze. huh.gif czemu nie skoro to wydarzenie Historyczne to trzebaprzy tym być. A nóż widelec Kubek pokona Shumiego na ostatniej pętli tuż przed metą dry.gif a ja dzieciom wtedy powiem "Widziałem to w TV " oczywiście nie lubie Kubicy, ale do JASNEJ H*O*LERY jak ja bede za niego trzymać kciuki
Mastah27
Ja mam tylko nadzieję, że na TV4 nie będą przez cały wyścig pie.przyć o Kubicy rolleyes.gif, bo toczy się przecież walka o mistrza pomiędzy Schumim, a Alonso i Ferrari, a Renault. Oczywiście, debiut Polaka to cholernie ważne wydarzenie, ale jak mi będą podawali na okrągło czasy jego okrążeń, to przełączę na RTL (w sumie to sam nie wiem, co mnie trzyma na tym syfiastym TV4).
Di_
Często oglądam F1 na TV4 (ostatnio było ciekawie), więc i tego nie opuszczę smile.gif
Goldi69-PL-
Ale mam farta.
Nie dosc ze 6 sierpnia mam urodziny to jeszcze w sobote jade do Bulgarii z postojem 8h w Budapeszcie (w niedziele), a jak wiemy GP odbywa sie wlasnei wtym miescie smile.gif

Na zywca napewno nie zobacze bo bilety 110-290 euro a do tego 90% juz sprzedana ale za to sama atmosfera bedzie zapewne genialna, licze na jakis telebimik albo pub w ostatecznosi a na koniec opijemy urodzinki i podium Kubicy wink.gif
Grzehoo
Cholera no, że też nie mam TV4/RTL, takie wydarzenie przegapię confused.gif. Mówi się trudno, ale liczę na was panowie, zdajcie relację po wyścigu.
*-dka
hehe jeszcze w trakcie bedzie relacja smile.gif
PiotrB
Wygląda na to, że podczas weekendu w Węgrzech po raz pierwszy zobaczymy na żywo kwalifikacje w TV4 !

www.media2.pl/media/11187,formula,1,z,kubica,na,zywo,w,tv4.html

Wszystko dzięki świetnej postwie Roberta w treningach i decyzji team'u BMW Sauber.
Di_
Kocham "Wydarzenia" na Polsacie confused.gif

"Robert Kubica już w niedzielę zadebiutuje w wyścigu F1." - a sobotnie kwafilikacje to niby gdzie...?
Krychuone
no no
raczej napewno nie bedzie ostatni i to juz cos!
RSX
"Robert Kubica już w niedzielę zadebiutuje w wyścigu F1."

A ja kocham taką niewidze użytkowników forum;)

kwalisikacje to kwalifikacje, a nie wyścig:)

"zadebiutuje w wyścigu", a nie zadebiutuje w kwalifikacjach excl.gif

Szkoda, że będę w pracy:/ ale skrót obejże
Di_
Ale chyba najpierw trzeba przejść kwalifikacje, żeby wystartować w wyścigu, nieprawdaż?
To tak jakby powiedzieli 2 miesiące temu, że Kuszczak czy Fabiański zadebiutują na Mundialu. Niby byli przy drużynie, ale nie zagrali. Pojechali do Niemiec i mieli szansę zagrać. Kubica jest co prawda krok bliżej, bo DEBIUTUJE w kwalifikacjach, ale wciąż istnieje prawdopodobieństwo, że nie wystąpi w wyścigu.
ash77
QUOTE(Di_ @ 3 08 2006, 09:02) *

Ale chyba najpierw trzeba przejść kwalifikacje, żeby wystartować w wyścigu, nieprawdaż?
To tak jakby powiedzieli 2 miesiące temu, że Kuszczak czy Fabiański zadebiutują na Mundialu. Niby byli przy drużynie, ale nie zagrali. Pojechali do Niemiec i mieli szansę zagrać. Kubica jest co prawda krok bliżej, bo DEBIUTUJE w kwalifikacjach, ale wciąż istnieje prawdopodobieństwo, że nie wystąpi w wyścigu.

ty to sie chociaż znasz troche na zasadach i przepisach F1 - bo chyba nie bo takie głupoty wypisujesz
kwalifikacje są tylko po to by ustalić kolejność bolidów na starcie ( więc kwalifikacje przejdzie i wystartuje w wyścigu - licze że na starcie bedzie miał coś koło 5-8 pozycji)
Di_
Nie? unsure.gif W takim razie mea culpa, sądziłem, że jest tak ak myślałem blush.gif
PiotrB
Oto aktualne zasady kwalifikacji w sezonie 2006:

- kwalifikacja jest podzielona na 3 części po 15 min
- kierowcy mogą pokonać nieograniczoną ilość okrążeń podczas kwalifikacji
- sześć najwolniejszych samochodów odpada po pierwszej sesji i w drugiej sesji uczestniczy już 16 bolidów; w drugiej sesji też odpada 6 najwolniejszych samochodów i do finałowej sesji zostaje nam 10 bolidów
- w pierwszej i drugiej sesji zawodnicy jeźdzą z minimalną ilością paliwa, ale podczas trzeciej muszą zabrać taką ilość paliwa z jaką będą startować w GP

Mam nadzieję, że pomogło.

QUOTE(Di_)
Nie? unsure.gif W takim razie mea culpa, sądziłem, że jest tak ak myślałem blush.gif

Reguła 107% jeśli mnie pamięć nie myli została usunięta po sezonie 2002, ponieważ w roku 2003 mieliśmy już kwalifikacje na jedno okrążenie.
RSX
pamiętam tą regułe:)

tylko, że często było tak, że jak jakiś nie przekroczył 107%, to szef np Minrardi dzwonił to Eccelstona i Berni załatw że będzie mógł jechał, i takich "amnesti" było dużo!

Teraz już jej "chyba" nie ma, ale ręki nie dam uciąć! Ale nawet jakby była to nasz "Driver" i tak ją z łatwością pokona!

Coś czuje, że Kubica nieźle zawojuje w F1, jak go widze i słysze jego wypowiedzi kojaży mi się z Małyszem, na początku

Anyway trzymam mocno kciuki, i przestrzegam prase jak go spalicie durnymi komentami typu "czy kubica wytrzyma napięcie" albo "panie Robercie cała Polska na Pana patrzy" to im spale wydawnictw/studio! tongue.gif
PiotrB
QUOTE(RSX)
Teraz już jej "chyba" nie ma, ale ręki nie dam uciąć! Ale nawet jakby była to nasz "Driver" i tak ją z łatwością pokona!

Oczywiście, że nie ma. Popatrz ile tracił Yuji Ide do pierwszego czasu podczas kwalifikacji w GP Bahrajnu. Co do umiejętności Roberta to masz rację i szykuje się nam mocny debiut.

www.formula1.com/archive/grandprix/2006/751/24.html
speedi torun
A jak oceniacie możliwości Roberta w starciu z kolegą z drużyny Heidfeldem? Bo wg. bukmacherów Robert jest na straconej pozycji dry.gif Ja mam przeciwne zdanie i gram Roberta. Mimo że Niemiec jest bardziej doświadczony w stawce, to ja wierzę w talent Roberta i myślę że jutro w kwalifikacjach będzie przed Niemcem tongue.gif . A po kwalifikacjach zobaczymy na czym stoimi smile.gif Jak będzie w 10 po kwalifikacjach. to na pierwsze historyczne pkt. jest wielka szansa blush.gif
PiotrB
QUOTE(speedi torun @ 4 08 2006, 15:08) *

A jak oceniacie możliwości Roberta w starciu z kolegą z drużyny Heidfeldem? Bo wg. bukmacherów Robert jest na straconej pozycji dry.gif Ja mam przeciwne zdanie i gram Roberta. Mimo że Niemiec jest bardziej doświadczony w stawce, to ja wierzę w talent Roberta i myślę że jutro w kwalifikacjach będzie przed Niemcem tongue.gif . A po kwalifikacjach zobaczymy na czym stoimi smile.gif Jak będzie w 10 po kwalifikacjach. to na pierwsze historyczne pkt. jest wielka szansa blush.gif

Zgodzę się z tobą. Wprawdzie Robert w dzisiejszym drugim treningu (w pierwszym obaj nie wyjechali) miał minimalnie gorszy czas od Nicka, ale szybciej uzyskał tak dobry czas. Myślę, że jutrzejszy trening przed kwalifikacjami będzie bardzo ważny dla Roberta bo musi znaleźć ustawienia i pokonać Nick'a, a jedno miejsce ma gratis bo Fernando Alonso dostał karę doliczenia 2 sekund do jego czasu kwalifikacji za wyprzedzanie na żółtej fladze Roberta Doornbos'a i niebezpieczną jazdę.
Słoik
No i prosze, Robert zajal 3 miejsce na dzisiejszym treningu ;] Szumi, Alonso, drżyjcie! Wyscig jutro, o 13:45 na Tv4.
Mastah27
Ekhm, raczej jak dzisiaj i jutro dojedzie w pierwszej 10-tce, to będzie to ogromny sukces Polaka. Na podium ma szanse wynoszące jakieś 1%, więc nie oczekujcie od niego zbyt wiele jak onetowi debile. Jednakże po tym treningu jestem optymistą i myślę, że Robcio zakwalifikuje się dzisiaj do 3 części kwalifikacji, a jutro powalczy o punkty, ale gdyby dojechał 12 lub 14 to nie miałbym do niego żadnych pretensji, bo w końcu to jego pierwsze pełne GP w karierze.

Kurcze, już dawno nie byłem tak podekscytowany, nawet gdy Schumi walczył o tytuł w 2000 i 2003 roku icon_twisted.gif. Go Robert, go!

Jeszcze tylko 25 minut i spektakl się zacznie.
Ukyo_Tachibana
W pierwszej sesji Kubica mial 6 czas LADNIE
Ryo-San
ja to sie mniej boje o Roberta co o bolid BI EM DABLJU - mam nadzieje ze wytrzyma - bo ostatnio cos cienko na tym polu - w ostatnim GP - w jedym bolidzie zawiodly hamulce, a na poczatku sezonu 2 razy byly powazne problemy z silnikiem..no ale odpukac - napewno bedzie dobrze, tymbardziej ze Robert bedzie jechal na nowiutkim silniku..na walke z czolowka nie ma jednak co liczyc - bo silnik BMW Sauber wyciaga "tylko" 19 tys obrotow - ale jako patriota licze na miejsce punktowane - to juz będzie wielki sukces...

szkoda ze tor bedzie "blokowal" Kubice - bo Hungaroring jest jednym z najwolniejszych torow(o ile nie najwolniejszym) a Robert jest koorewsko szybki - szkoda ze nie dali go na Indianapolis - tam by mial pole do popisu;]
Ukyo_Tachibana
Ok po kwalifikacjach Robert 10 Raikonen Pole Position
Ryo-San
mala poprawka - Kubica przesuniety na 9 pole startowe ze wzgledu na spadek, Jenson'a Button'a o 10 miejsc(z 4 na 14ste) - ktory zmienil bolid podczas kwalifikacji..
Ukyo_Tachibana
No to jeszcze lepiej tzn w sumie roznica mala bo i tak piata linja

Niezly bajer jak Robert jutro wypadnie przyzwoicie to moze sie okazac ze zostanie drugim kierowca BMW mam nadzieje ze chlopak da rade biggrin.gif kto by pomyslal koles jest w pierwszej 10 a ma 22 lata ja mam 23 i nie mam nawet prawka life is so cruel xD
PiotrB
QUOTE(Mastah27)
Kurcze, już dawno nie byłem tak podekscytowany, nawet gdy Schumi walczył o tytuł w 2000 i 2003 roku icon_twisted.gif. Go Robert, go!

Dokładnie to samo czuję po dzisiejszym występie Roberta.

QUOTE(Ryo-San)
ja to sie mniej boje o Roberta co o bolid BI EM DABLJU - mam nadzieje ze wytrzyma - bo ostatnio cos cienko na tym polu - w ostatnim GP - w jedym bolidzie zawiodly hamulce, a na poczatku sezonu 2 razy byly powazne problemy z silnikiem..no ale odpukac - napewno bedzie dobrze, tymbardziej ze Robert bedzie jechal na nowiutkim silniku..na walke z czolowka nie ma jednak co liczyc - bo silnik BMW Sauber wyciaga "tylko" 19 tys obrotow - ale jako patriota licze na miejsce punktowane - to juz będzie wielki sukces...

Z "reliability" nie powinno być problemów bo bolid BMW Sauber F1 06 jest raczej niezawodny co potwierdzają ostatnie wyścigi, a z hamulcami nie będzie problemów bo specyfikacja toru nie jest bardzo wymagająca dla hamulców (co innego na Montrealu czy Bahrajn).
Silnik BMW jeśli chodzi o maksymalne obroty to należy do ścisłej czołówki bo tylko silnik Mercedesa wyciąga 20 tys. i to tylko w kwalifikacjach. Jeśli chodzi o moc to nie jest on już tak mocny jak silniki Hondy, Toyoty, Ferrari czy Coswortha.

QUOTE(Ryo-San)
mala poprawka - Kubica przesuniety na 9 pole startowe ze wzgledu na spadek, Jenson'a Button'a o 10 miejsc(z 4 na 14ste) - ktory zmienil bolid podczas kwalifikacji..

Konkretnie Jenson musiał wymienić silnik w swoim bolidzie po awarii w dzisiejszym wolnym treningu i za to owa kara.
ash77
9 pole startowe to niezły wynik tylko tor jest trudny do wyprzedzania ale myśle że Kubica bedzie w pierwszej dziesiątce (życze mu tego).
Jutro o 13.45 przed telewizorem oglądam relacje - bedzie sie działo (najważniejsza pierwsza prosta do zakrętu w prawo)
speedi torun
Wczoraj zarobiłem pierwsze pieniądze na Robercie, był przed niemcem tongue.gif , ale dzisiaj już tej pary nie gram. Do końca nie wiem jak jest zatankowany bolid Roberta. Coś mam przeczucie, że może być próba jazdy na 3 pitstopy, a większość pojedzie na 4 ohmy.gif Jeśli tak faktycznie będzie, to na starcie może stracić kilka pozycji sad.gif Zobaczymy dry.gif Pewne to, że Ferrari ma piekielnego powera i czas jaki zrobił wczoraj Michael poniżej 1.19 ohmy.gif pokazuje, że startujący zza pleców Roberta Schumacher będzie szybko przedzierał się do przodu.
Dzisiaj gram zakład że Robert dojedzie do mety (ukończy wyścig) po kursie 1.55, oraz że bolid ferrari będzie wyżej sklasyfikowany od McLarena za 1.75. Te opóźnione hamowania Massy na wczorajszych kwalifikacjach zrobiły na mnie wrażenie cool.gif Oby nie przeszarżował, ale mam nadzieję że już na starcie wyjdzie przed Kimiego rolleyes.gif
Blok
Zapowiada się ultra-ciężki wyścig. Właśnie patrzyłem na Superpuchar Porsche (również odbywający się na Hungoringu), i warunki są FA-TAL-NE. Ulewny deszcz, niska temeratura. Zawodnicy przez 3 okrążenia po starcie jechali na żółtej fladze, a i tak wypadali z toru. Po prostu cyrk na kółkach. W związku z tym, ilość paliwa w bolidzie Roberta nie będzie miała zbyt wielkiego znaczenia, i tak inni nie przełożą na koła tego lepszego stosunku mocy do masy. Tzn. takie są moje przypuszczenia, prawde mówiąc nie znam się na tym. Nic nie wskazuje, żeby deszcz ustał do czasu wyścigu F1, więc naprawde zapowiada się bardzo, bardzo ciężki wyścig - ja osobiście takich cyrków jak na przed chwilą wspomnianym Superpucharze Porsche jeszcze nie widziałem.
sentinel
yeaah, wrócił na ósmą pozycję! co za emocje... oglądacie? ;->
Grzehoo
QUOTE(sentinel @ 6 08 2006, 15:08) *

yeaah, wrócił na ósmą pozycję! co za emocje... oglądacie? ;->

Nie mam takiej możliwości, ale śledzę relację na f1.com. Dobre i to. smile.gif
t3xz
Oglądamy a jakże. Schumii co prawda już zdublował Kubicę, ale co tam.. cuda się zdarzają i nie tacy lądowali na poboczu...

edit: wykrakałem Alonzo skończył bez punkcika

Wcześniej bym płakał, a teraz jak ... Robert jest 7dmy biggrin.gif
Ukyo_Tachibana
Fernando Alonso nie ukonczyl wyscigu z powodu blendu serwisu -> brawo Serwis nie dokrecili mu lewego tylnego kola ktos dzisiaj straci robote biggrin.gif Kubica 7 biggrin.gif 17 kolek do konca biggrin.gif
t3xz
SZumi poza torem! Alonzo też. Co za emocje! Kubica - oby wytrzymał na tych oponach! Jaaa....

Jest! 7 miejsce Roberta! hahaha
Ukyo_Tachibana
No i Prosze Button 1 -_- De la Rosa 2 3 kapiszon z BMW czyli Teamu Kubicy a Robert po 2 blendach ... mimo wszystko 7 gratulacje 2 punkty w Debiucie super super !!
Firekage
Wyscig mnie zmasakrowal. dry.gif
Szumiemu brakowalo 11 punktow do Alonsa. ohmy.gif
Nadazyla sie okazja do nadrobienia bo Alonso "wypadl" z gry,przez blad mechanika...chyba go zwolnia od razu
I tutaj ironia losu... blink.gif Szumi zaraz przed koncem wyscigu powidzial soreks,nie da sie i nici z nadrobienia 10 punktow...shit happens ninja.gif
Ryo-San
szkoda ze zjebali troche sprawe z oguminiem - tak by byla 6sta pozycja;] no ale cieszmy sie z tego co jest . No i te 2 bledy na poczatku wyscigu...3 piekne manewry wyprzedzania, troche szczescia i mamy 2 pkt debiucie..tak trzymac...ciekawe czy w Turcji tez pojedzie;]
Ryo-San
chyba najlepszy wyscig w tym sezonie...duzo walki...i nieoczekiwanych akcji...najpierw gong Kimiego(to jest chyba najwiekszy pechowiec w F1), pozniej popis mechanika w PS Renault i Alonso out...a na koniec chyba cos z ukladem kierowniczym i Schumi zjezdza na stale do pitu. Pechowy wyscig dla czolowki..Button to wykorzystal i Honda numero uno. Piekne GP;]
Krychuone
7th position to juz coś, tor tez nie był najlepszy pod wzgledem wyprzedzania
PiotrB
Co za wyścig ! Jeden z najlepszych jakie widziałem w swojej narazie skromnej 10 letniej karierze ! Robert mimo dwóch spinów na początku wyścigu później dał radę i pięknie wyprzedzał R. Schumachera czy Massę na ostatnim zakręcie. Zasłużone dwa punkty i świetny debiut.

Nie mniej jednak oprócz Roberta bohaterem wyścigu był Jenson Button, który w pięknym stylu odniósł swoje pierwsze zwycięstwo w karierze. Nawet gdyby Raikkonen i Alonso dojechali do mety nie powstrzymałoby to Brytyjczyka do odniesienia zwycięstwa.

Myślę, że BMW pójdzie po rozum do głowy i zakontraktuje Kubicę do końca sezonu. Nie mówiąc już o posadzie w przyszłym roku, ale możliwe, że podkupi go inny zespół smile.gif .

Robert Kubica:

Komentarz po wyścigu:

„Mój start był bardzo dobry. Ale później ucierpiałem trochę z powodu warunków na torze, ponieważ nie mam zbyt dużego doświadczenia z kontrolą trakcji i innymi ustawieniami. Na drugim okrążeniu popełniłem błąd na szykanie i obróciłem bolid. Później popełniłem kolejny błąd i uderzyłem w bandę. Z tego powodu musieliśmy zmienić strategię pit stopów i ukończyłem wyścig na oponach przejściowych. Opony były zniszczone pod koniec wyścigu i dlatego byłem taki wolny. Wynik jest dobry, ale moja jazda nie była dobra. Popełniłem zbyt wiele błędów.”
Jak na moją ocene to występ był bardzo bardzo słaby, było by lepiej gdyby nie dwa bączki. Biorąc pod uwage odpadnięcie Raikonena i goscia w ktorego stuknoł, Szumachera i Alonso to powinno byc nie 7 ale 11 miejsce. No ale ten dzien w Budapeszcie należał do Polaków wiec i z Sukcesu Kubicy sie ciesze bo jak zapowiadałem trzymałem za niego kciuki hyh.gif
sentinel
kubica zdyskwalifikowany! Oo`
...że niby za lekki bolid był.
Di_
Co?! o_O
Gdzie to przeczytałeś?
PiotrB
QUOTE(sentinel @ 6 08 2006, 20:48) *

kubica zdyskwalifikowany! Oo`
...że niby za lekki bolid był.

Dokładnie o dwa kilo za lekki bolid. Goście z BMW nie potrafią zważyć bolidu? mad.gif
sentinel
Robert Kubica finished in seventh place on his F1 debut only to be disqualified because his car ran 2kg too light

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/motorsport...one/5250126.stm
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.