Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Wentylator, chłodzenie, coolery
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
bajej
Wiatjcie, jako ze wyszukiwarka nie znalazła odpwoiedzi lub jakichs pomocy na moj problem zakładam nowy temat.

Pytanie jest proste
Jaki cooler chłodzi najbardziej?smile.gif wiem ze napewno jakis zalman, lub pentagram i ta ich seria ale nie moge sie połapać confused.gif

jeśli ktoś by mógł to odpowiedzcie co myślicie o tych 2
http://www.allegro.pl/item116782066_pentag...120_nowki_.html o ta serie mi chodzi, ktory z niej jest najefektowniejszy

http://www.allegro.pl/item116998436__nowos...d_64_gw_fv.html a tutaj ten potwór, napewno duzo waży ale czy daje odpowiednie efekty? no i ta cena -_-

Nastepnym moim pytaniem jest jak ma przebiegac przepływ powietrza w pc? mam 2 wiatraki którymi moge operować. mianowicie jeden na tylnie obudowie( wyskośc: zaraz pod zasilaczem), a drugi na środku okna bocznej ścianki.
Który ma wtłaczac powietrze a który wyciagac na zewnatrz cieple? zeby to dało najlpeszy efekt?

pozdrawiam i myśle ze ten temat stanie sie pomoca dla innych szukących radiatorów i wentylatorków
Yacek
Ja mam Pentagrama QV 100 AlCu+ bez kontroli obrotow zalozonego na durona 1800@2000mhz i powiem, ze wentylatoor jest naprawde cichy a chlodzi, w moim wypadku powiem, ze dobrze, chociaz montaz byl klopotliwy na mojej plycie microATX w mojej micro obudowie. Zalman to klasa sama w sobie i jesli mialbym zmieniac kompa to wydalbym na niego grube pieniadze ;) Co do bocznej dziury z wiatrakiem: ostatnio widzialem u osoby ktora kupila gotowy komputer takie cos: dziura jest na wysokosci procesora na ktory jest nalozony radiator z wiatrakiem, a od wiatraka idzie plastikowa rura do bocznej sciany tak, ze powietrze jest zasysane z zewnatrzi przez dziure, z pominieciem "reszty bebechow" powietrze idzie wprost do wentylatora z radiatorem na pocesorze. U Ciebie albo mona zrobic cos podobnego, albo jest to poprostu wiatrak ktory ma zasysac chlodne powietrze od bocznej sciany i wprowadzac je do kompa. Dosyc standardowym schematem chlodzenia jest kombinacja: duzy, wolnoobrotowy wiatrak z przodu obudowy na dole (pod stacja dyskietek, na samym dole) ktory zasysa powietrze z zewnatrz i jest ono potem wydmuchiwane przez zasilacz lub jeszcze wlasnie przez wentylator na gorze, z tylu pod zasilaczem. Nie wiem czy dalej takie kanony wentylacji obowiazuja w dzisiejszej erze pc.
neospiderman
Zalman może byc Ok ale imo za drogi, można miec cos lepsdzego za tą cene. Ten pentagram i tym podobne konstrukcje sa w sumie słabe, wyglądają fajnie ale kiepsko odprowadzają ciepło.
Szukaj czegos z heatpipe, np. cos z firmy scythe model ninja, mine.
bajej
@ Yacek, niestety nie mam tego kominka sad.gif mam zwykly kolorowy wiatrak na srodku ktory wtłacza powietrze do środka

co do wiatraka z przodu w dolnej czesci obudowy.. jak ma zasysac powietrze? skoto tam zadnej dziury z której molby ssac nie ma

czyli z tyłu pod zasilaczem ma wydmuchiwać? zobacze jaki to da efekt smile.gif bo narazie obydwa wiatraki jakimi moge operowac sa ustawione na wtłaczanie powietrza

Yacek jaka temp uzyskujesz?

@neospiderman mozesz polecic jakis konkretny model?
Yacek
no teoretycznie w obudowie powinna byc dziura z przodu na dole, niektore obudowy je maja, a niektore nie. Np moja ma taka dziure w swoim metalowym szkielecie, nawet z takim plastikowym koszykiem na wiatrak, ale nalozony z przodu plastik, panel juz nie ma w ogole otworow. Mozna przypuscic, ze producent metalowej obudowy przewidzial opcje wiatraka z przodu, ale sprzedajac sam metal do firmy ktora "obija" to plastikiem juz nie ma na to wplywu i np w moim wypadku dziury z przodu nie ma. Zaraz zapodam fotki to zobaczysz ta moja biedote zwana komputerem :)

http://img325.imageshack.us/img325/5411/1qq1.jpg

http://img325.imageshack.us/img325/4617/2co0.jpg

http://img325.imageshack.us/img325/8825/3fb9.jpg

http://img325.imageshack.us/img325/5672/4pg0.jpg
bajej
ten wiszacy wentylator mnie zabił biggrin.gif:D szacun smile.gif ale moj starszy komp wyglądał bardzo podobnie smile.gif dziury, prowizorki, wszytsko na 1 srubce itp
znam to wink.gif teraz jest nowy wiec narazie go nie ruszam tongue.gif

BTW i jak sprawuje sie twoj wentylator?
Yacek
No ten duzy to ok, w idle jak teraz patrzylem to na procku jest 43 stopnie, plyta gl. 34. W stresie na procku okolo 52, na plycie to nie wiem, max ze 40. Nigdy specjalnie jakos nie sprawdzalem bo nie chcialo mi sie restartowac kompa - programu typu speed fan i inne takie pokazuja mi inna temp. niz bios. A wiszacy wentylator byl zajefajny to poki nie padl - ma zrabane lozyska i kreci sie dla jaj bo nicnie dmucha, tylko kreci sie ale zero powietrza ;) Wziety z chlodzenia na procesor Jamicona, odkrecilem i na drutach zrobilem chlodzenie dla GF2MX200 ktory sie pocil po podkreceniu o kilka mhz. Pozniej wymyslilem "kominek" :D Wzialem blok techniczny swojej siostry, oczywiscie "przepadl na koszt skarbu panstwa", obcialem ostatnia, szara tekturowa strone i zbudowalem kwadratowy komin, zadnego klejenia albo szycia, wszystko za pomoca dziur i laczen drutem (musze opatentowac ten typ laczenai elementow). Komin byl prosty, na jednym z koncow poprzez wygiecie scianek zrobilem takie niby zatrzaski pod radiator tego GF'a wraz z dziurami na te 'kolki" ktore trzymaja radiator karty do plytki drukowanej. Na komin oczywiscie niesmiertelny wiatrak Jamicona i jakos to dzialalo. Nastepnie wyrwalem za 140zl obecnego radeona 9600Pro na allegro na gwarancji. Tutaj juz bez kombinowania: zolty drucik (jak zwykle) z wiatrakiem ustawionym pod (od dolu nad?) samym radiatorem radeona fajnie dmuchal do poki nie poszlo lozysko. Mialem go zdemontowac ale pomyslalem, zeby sobie dziadek powisial i tak wisi i kreci sie do dzisiaj, jak na zdjeciu. Oczywiscie nic a nic nie chlodzi :) Oczywiscie caly czas scianka obudowy zdemontowana.

Z ciekawostek: w ten sam dzien jak kupilem Pentagrama to go zepsulem... Zamontowalem go, bylo ciezko i troche nie za bardzo dziala pasta term. ale zamontowalem. Dzialal sobvie elegancko az nie zachcialo mi sie sprawdzic czy wieje na mostek polnocny, ten ze srebrnym radiatorkiem. Wiec po omacku wsadzilem lape i paluchem nie trafilem. Trafilem w wentylator co zaowocowalo zacieciem palca miedzy lopatka a blaszkami i boom. Nagle wielki halas i jedna lopatka wyrwana. Od razu reset z pradu. Glupi myslalem, ze bedzie dzialal bez tej jednej ulamanej lopatki wiec go znowu odpalilem. Rezonans byl taki, ze myslalem, ze zaraz rozpier doli mi cala bude. Agressor mode on, pierwsza mysl: ja pier dole!. Druga mysl: urwe reszte lopatek tak aby bylo symetrzycznie (rotfl!) wtedy zadziala. Kilak sekund pozniej wlaczyl sie kac moralny odnosnie tego pomyslu i pojechalem po super glue. Skleilem i dziala do dzisiaj. trzyma mocno, chyba sie nie urwie i nie trafi nikogo.
bajej
bardzo fajne biggrin.gif btw uwielbiam to w kompach ze robisz sam co chcesz i jak chcesz (druciki), ja nawet jak mi sie gforce 2 przegrzewał w gorące lato podkładałem pod scianke (oczywsicie bez zaslony) duzy domowy wiatrak biggrin.gif takie wielki i obroty na maxa i mozna bylo grac smile.gif spróboj kiedys smile.gif

no ale to wsyztsko ledwo sie trzyma głownego tematu ^^

co myslicie o wyniki okolo 29*C na CPU? (tyle pokazuje termometr na wyswietlaczu z przdu obudowy) nie wiem ile w biosie..

troche mnie denerwuje sprawa chłodzenia karty Graf (GF7600GT) mimo ze ma radiator + wiatrak to nie ma chłodzonych kosci pamieci -_- i juz 2 razy sie przegrzał (duuuuzy upał + złe chlodzenie, teraz juz jest ok)

w jakim stopniu to pomoze? http://www.allegro.pl/item119115811_pentag...fiki_super.html
Yacek
Wydaje mi sie, ze o ile radiatorki sa miedziane to przy tego typu kostkach raczej chyba za duzo nikt nie wymysli, chyba powinny byc ok. Ja bym poczytal testy zestawu chlodzacego Zalmana dla vga: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16046 lub cos podobnego. Wypadlem z obiegu troche jesli chodzi o pc wiec nie wiem co jest teraz na czasie dobre do chlodzenia. Moze to ?: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27617 i http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12632
bajej
Gpu sie chłodzi ok, własnie problem mam z samymi pamieciami i nie wiem czy takie kosteczki duzo pomagaja?
neospiderman
QUOTE(bajej @ 3 08 2006, 21:25) *

Gpu sie chłodzi ok, własnie problem mam z samymi pamieciami i nie wiem czy takie kosteczki duzo pomagaja?

Pomagaja, mozesz sobie coś takiego kupic, w sumie kosz nie jest jakiś astronomiczny takich radiatorków. Wazne żeby były miedziane [tzn. ja tam sie nigdy na aluminium nie rozdrabniałem Only Cu] i musisz je dokładnie przykleic. Zdaza sie tak ze jeśli zle przykleisz to między radiatorem a kościa ram tworzy sie taka mini poduszka powietrzna i skutek jest odwrotny do oczekiwanego.

Co do chłodzenia cpu to jak ja miał bym osobiście dzisiaj kupowac to myślałbym nad: Scythe Ninja Plus [ale niestety nie obsługuje starszych prosków Soc.A itp], AKASA Evo 33, ThermalTake Big Typhoon, ThermalTake Bettle, no i może Scythe Katana Cu.
mario87
ja na Athlona64 3000+ Venice mam założone chłodzenie arctic cooling freezer 64 pro ( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23979 ), procek podkręcony do 2565 i temperatura w idle(no niezupełnie, photoshop, azureus, wmp i opera) to 31-34 stopnie, do tego w obudowie pod zasilaczem 12cm wiatrak wysysa ciepłe powietrze ze środka i jeden 8cm z przodu po prawej stronie (przy dyskach) wpuszcza do środka powietrze z zewnątrz, w obudowie mam miejsce na 5 wiatraków, jeden 120 i cztery 92mm(tą 80 już miałem na hama wsadzonego gdy dostałem PC)
procek jest OK ale z kartą graficzną jest jeden problem o którym wspominał bajej, z tym że ja mam GF7800GT podkręconego, GPU wydaje się być dobrze chłodzony ale ram już jest pozostawiony sam sobie... najbardziej było to widoczne w Call of Duty 2 kiedy po jakimś czasie cały ekran został zasypywany artefaktami closedeyes.gif w obudowie dziury na wentylatory wychodzą na procek i karte graficzną(tylko jakoś nie było ochoty żeby zakupić potrzebne wentylatorki ;p) ale jeszcze jakoś dodatkowo chciałbym chłodzić ten ram, myślałem o radiatorach ale nie wiem jak one się sprawują i nie wiem które będą najlepsze(rozmiar, aluminium, miedz czy co tam jeszcze jest)

przy okazji zapytam, jakie są najlepsze wentylatory 92mm do obudowy?
bajej
mario87, mam dokladnie ten sam procek ale narazie nie kręcony, do Niego mam zetaw z boxa -_- wygląda tak http://www.overclockers.ru/images/lab/2003/10/20/cooler.jpg I według mnie daje słabe efekty i jakos nie wiem na który sie zdecydowac confused.gif prawdopodobnie kazdy inny da mi lepszy efekt tongue.gif

Co do Karty graf, dziwna sprawa ze w takich kartach nie zastosowali chłodzenia pamięci.. Przeciez to juz wyzsza półka..

Co do wentylatorów.. jesli to ma byc sam wntylator na obudowe to dowolny smile.gif Sam wybierz czy wolisz wolnoobrotowy czarny, czy jakis kolorowy tongue.gif
mario87
wentylatory mają być wydajne i ciche, nie chcę mieć kompresora powietrz który chodzi włączony prawie bez przery ;p

co do procesora to ja też chyba miałem boxa, ale od razu do procka kupiłem te chłodzenie smile.gif

w sprawie kart graficznych to możliwe że nvidia dostaje % od zalmana czy innych producentów chłodzenia, podobno sporo osób które chcą je kręcić od razu wymienia chłodzenie w tych kartach, ale myśle że radiatorki na pamięć+dobre chłodzenie w obudowie powinno wystarczyć, szkoda tylko że nie ma żadnego czujnika temperatury RAMu do porównania wyników
szeni
A ja mam takie pytanie, na które odpowiedzi zawsze byłem ciekaw: czy obudowa komputera (zero overclockingu) powinna być otwarta, czy zamknięta? Z jednej strony wydaje mi się że otwarta się "lepiej chłodzi", ale słyszałem głosy że jednak powinna być zamknięta.
mario87
zamknięta, mniej kurzu się dostaje do środak i wytłumia chałas
stona
QUOTE(mario87 @ 4 08 2006, 12:54) *

... ale myśle że radiatorki na pamięć+dobre chłodzenie w obudowie powinno wystarczyć, szkoda tylko że nie ma żadnego czujnika temperatury RAMu do porównania wyników

Miałem dokładnie te same radiatorki co są na allegro(dokładnie to te czerwone:) ) ,co prawda wtedy jechałem na R9250:) ale to co. No więc dzięki tym jeżykom karta chodziła stabilniej, tzn. w PES5 mogłem grac na ustawieniach pamięci takich ,na których bez radiatorków występowały arty(kapicie o co mi biega? wink.gif ) Ogólnie jak za sprzęt za 15pln to chyba warto, tylko jak ja je naklejałem to okazało się, że pamięci sa troche większe od tych jeżyków. Ale myślę, że jak pacniesz je dokłdnie na środek ramu to będzie si. BTW, nie zapomnij nakleić ich z dwóch stron wink.gif
Teraz pykam na R9600 pro i coś czuję ,że też będę musiał dokupić stado jeży, bo pamięci sie kiepsko kręcą sad.gif

QUOTE(mario87 @ 6 08 2006, 00:37) *

zamknięta, mniej kurzu się dostaje do środak i wytłumia chałas

Jeśli masz dobrze ustawione wentyle w kaście, to zamknięta obudowa to mus ,żeby powietrze dobrze przez nią przechodziło. Najlepiej zapodaj wentyla tłoczącego z przodu. Dodatkowy może być z boku(żeby walił powietrzem na CPU i GPU (ja tak mam) ) ,a z tyłu walnij(choć powinien już tam być) wysysający powietrze.
Yacek
Bo te radiatorki sa dla pamieci w obudowach BGA a nie TSOP jak Ty masz pewnie stona. Nie widzialem jeszcze na allegro radiatorkow na zwykle pamieci w TSOP ale tez nie szukalem specjalnie. A podkrecanie R9600PRO to parodia, przynajmniej w moim wypadku gdzie standardowo taktowanie wynosi [400 Mhz rdzen / 200 Mhz (400Mhz efektywnie) pamiec]. Max co udalo mi sie z tego wyciagnac to 450 rdzen, 420 pamieci, karta bez chlodzenia, tylko alu radiator na gpu, brak chlodzenia pamieci.

UPDATE:

Pomylilem sie, pamieci mam jednak 439 Mhz a nie 420. rdzen bez zmian.
stona
QUOTE(Yacek @ 14 08 2006, 08:52) *

Bo te radiatorki sa dla pamieci w obudowach BGA a nie TSOP jak Ty masz pewnie stona. Nie widzialem jeszcze na allegro radiatorkow na zwykle pamieci w TSOP ale tez nie szukalem specjalnie. A podkrecanie R9600PRO to parodia, przynajmniej w moim wypadku gdzie standardowo taktowanie wynosi [400 Mhz rdzen / 200 Mhz (400Mhz efektywnie) pamiec]. Max co udalo mi sie z tego wyciagnac to 450 rdzen, 420 pamieci, karta bez chlodzenia, tylko alu radiator na gpu, brak chlodzenia pamieci.

Wiem,mam to same badziewie;) Ja kręce gpu na 480(na niektóre gierki, np BF2 max 440) ,pamięć na 460( BF2 440). Ale to raczej tylko dzięki temu że mam "wichure" w bocznej ściance która wieje na gpu. To wina cieńkich pamięci na karcie(pewnie też masz model 256MB? wink.gif ) Model ze 128MB kręci się podobno lepiej ,ale trudno go znaleźćconfused.gif

A co do radiatorków , to ofkoz można je też przyklejać do tych ramków co mam ale narazie się w to jeszcze nie bawie,bo nie wyczułem tej karty jeszcze,a gwara jest na 24miechy biggrin.gif
Yacek
Ja mam 128MB, dokladnie to Gigabyte GV-R96P128DE o zanizonych taktowaniach niz prawdziwy R9600PRO. Do tego pasywne chlodzenie i pamieci TSOP o czasie dostepu liczonego nie w ns a w minutach ;)
stona
QUOTE(Yacek @ 14 08 2006, 15:46) *

Ja mam 128MB, dokladnie to Gigabyte GV-R96P128DE o zanizonych taktowaniach niz prawdziwy R9600PRO. Do tego pasywne chlodzenie i pamieci TSOP o czasie dostepu liczonego nie w ns a w minutach wink.gif

smile.gif tak zwane Nanominuty? wink.gif Teraz prawdziwych cyganów...tzn. radeonów 9600 pro już nie ma sad.gif Są tylko te wynalazki co to idą po kosztach ostro sad.gif

Tak BTW trochę offtopa zrobiliśmy wink.gif
Co złego to nie ja ninja.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.