Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z pamięcią ram....
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Lisek_tcz
Witam.Postanowiłem dołożyć do pieca i kupiłem pamięć 256mb 333Mhz 2.5 cl.Stara pamięć to również 256mb 333Mhz lecz nie wiem z jakim cl.Płyta główna śmieszna ale to MATSONIC (cokolwiekby to znaczyło ;-) ) Wpiąłem nową kość, uruchomiłem komputer...bios zliczył pamięć na 52... a nie jak wcześniej na 26... czyli wykrył ją...ale dalej po kilku sekundach pojawił się niebieski ekran...reset komputera...po chwili ujżałem logo windowsa i ładowanie systemu...po chwili jednak komputer resetuje się sam.I tak za każdym razem.Gdy zostawie na płycie nową pamięć to komputer wogóle nie chce sie uruchomić tzn monitor wogóle "nieodpala"...po wyjęciu nowej kości i włożeniu starej wszystko wraca do normy i komputer uruchamia się bez problemu.Dodam że pamięć przezemnie zakupiona niejest pamięcią ze sklepu tylko z "drugiej ręki".Czy to wina samej kości czy też jakiś ustawień?Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
Arox
Sprawdź memtestem tą pamięć
Lisek_tcz
Rozumiem że to jakiś program tak?Tylko jak mam wykonać ten test jeśli nie moge uruchomić komputera z ta nową pamięcią...
Arox
Poszukaj sobie na google Live CD z memtestem

http://www.sysresccd.org

Jak zawsze niezawodny system rescue cd ma to w narzędziach
Lisek_tcz
Szkoda tylko że nie jestem z komputerem na "Ty" więc ciężko mi zrozumieć o co chodzi jakby...no ale ściągam ten rescuecd...rozumiem że to cd boot`ujące się tak?
mario87
wejdz do biosu i może tam będzie memtest, u mnie jest smile.gif tylko uważaj, to podobno może trwać trochę czasu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.