Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Wirus pt. "Infostealer.Metafisher" - kuźwa mać!
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Software
sir_ryszard
Przeglądałem szybkensem neta, aż tu nagle wyskoczyło mi okno na gadulcu z linkiem. Rozpędzony jak gepard w tych wszystkich czeluściach linków, kliknąłem z rozpędu na to (pipi).....stwo! Kur....a mać! Wirus nosi nazwę "Infostealer.Metafisher". Dosłownie co chwilę wyskakuje mi okno Nortona z tekstami pokroju "wysokie ryzyko", alert zabezpieczeń i takie tam. Automatycznie usuwa co rusz pliki(Norton), które chyba pojawiają się gdzieś tam na bieżąco...mogę napisać coś więcej. Wyszukałem ścierwo. W Programach Files, katalogu Nortona(Quarantine) pojawiają się pliki WMF. Wyskakuje mi informacja o której już pisałem. Po każdym kliknięciu na ok, pojawia się kolejny plik WMF. Jest to wkur....jące! >>>teraz się już nie pojawiają te komunikaty ponieważ usunąłem plik Nortona(Quarantine) ale to zapewne nie rozwiąże sprawy, bo ciekaw jestem jak to będzie wyglądać po uruchomieniu ponownie kompa. Włączę go na nowo i wezmę się za skanowanie sprzętu. Oby to coś pomogło, bo jeżeli nie, prawdopodobnie format. Oby on pomógł! Napiszcie mi jakieś wiadomości o tym wirusie? Czy jest poważnie groźny? Czy mocno upierdliwy do usunięcia? Jak sprawa z tym gównem wygląda? :-\
Cerb
A w alertach od Nortona nie masz jakiegos linka ze sposobem usuniecia tego wirusa ? Jak uzywalem Nortona to zawsze wyskakiwal mi alert wraz z linkiem do strony ze sposobem usuwania wirusow.
Yacek
QUOTE(sir_ryszard @ 10 08 2006, 20:08) *

Napiszcie mi jakieś wiadomości o tym wirusie? Czy jest poważnie groźny? Czy mocno upierdliwy do usunięcia? Jak sprawa z tym gównem wygląda? :-\

A ciezko wpisac w google i samemu sprawdzic ? Raczki uschly ? Od razu pierwsza strona wyskakuje:

http://www.symantec.com/security_response/...-021717-0941-99
sir_ryszard
Był odnośnik wkomponowany z nazwą wirusa. O ile się nie mylę, mogłem tam dowiedzieć się trochę info o tym cholerstwie. Nie klikałem...gdy już usunąłem jeden z katalogów w Nortonie, okienko przestało się pojawiać, co za tym idzie nie mogłem zaznajomić się z tym, co tam było napisane. AVG sprawdzał i nic nie wykrył. Skanuję teraz Nortonem.Gdybam tylko nad tym, iż praca programu po usunięciu katalogu może być nieprawidłowa. Po ponownym uruchomieniu kompa, okienko z wysokim ryzykiem nie pojawia się. Cosik mi tu sprawa ucichła, co nie oznacza że ścierwa nie ma. Czekam na jakieś odchyły sprzętu. Jeżeli znowu coś "wybuchnie" dam znać.
ghost.
Wiesz, w tym linku, który podał yacek jest dużymi literami napisane RISK LEVEL 1 - VERY LOW... wiec chyba nie ma co się aż tak bardzo przejmować...
sir_ryszard
QUOTE(ghost_spike @ 10 08 2006, 22:50) *

Wiesz, w tym linku, który podał yacek jest dużymi literami napisane RISK LEVEL 1 - VERY LOW... wiec chyba nie ma co się aż tak bardzo przejmować...

Zwróciłem szczególną uwagę na ten tekst. Po przeczytaniu powiedziałem sobie - "h...j mu w dupę"(wirusowi oczywiście) -_-. Podziękowałem za jakieś 4-5 minut natręczania mnie i to byłoby na tyle. Problemu nie ma, Norton także nic nie wykrył. Gościa z wyskakującym niespotrzeżenie linkiem na gadulcu chętnie bym zajechał -_-.
il capitano
Jak będa kłopoty to format wink.gif nic prostszego na usunięcie wira.
Yacek
Tam jest napisane jak usunac wirusa przy pomocy nortona, poza tym w opisie pisze ze wirus wysyla Twoje hasla i inne pufne info do kogos wiec nie wiem czy az takie very low risk to jest.
Boorak
QUOTE(sir_ryszard @ 10 08 2006, 23:56) *

.Gościa z wyskakującym niespotrzeżenie linkiem na gadulcu chętnie bym zajechał -_-.

Tylko, ze na 99% to byl bot, wiec nie wiem czy by go ruszylo wszelkie jechanie wink.gif
sir_ryszard
Jak już przy tym jesteśmy, zawsze się zastanawiałem co to są te informacje poufne. Chodzi tutaj o maile? Czy o co jeszcze chodzi? Bo to że hasła jest jasne. Natomiast informacje poufne... -_-

EDIT: K - oczywiście gościa który stoi za tą całą sprawką! S(pipi)y...fuck!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.