Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Nieuczciwi kontrahenci
Forum PSX Extreme > Platforma > Pchli targ
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Grigori
Przecież ten system nie przyspiesza w żaden sposób transakcji, przelew idzie zawsze długo między różnymi bankami. eCard działa bardziej jak PayPal oferując sprzedawcy potwierdzenie że przelew jest, zanim będzie u niego na koncie (stąd potrzeba współpracy z bankami). Jeśli chcesz zwrotu to musisz czekać, nikt w chooja nie pogrywa, ot, taka procedura. Też ostatnio chciałem zwrot kasy i również tuż przed weekendem (co jak wiadomo ma znaczenie). Dostałem chyba we wtorek.
Kroolik
Kiedyś, baaaaardzo dawno temu pracowałem w firmie która wypłaty dawała 2-3 dni po terminie. Później wyszło na jaw, że trzymali te pieniądze by mieć procent z sumy. Przy kilkuset pracownikach mogła to być niezła sumka.
Tak do myślenia to daje a pro po Ultimy tongue.gif
banny
Witam!
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=10716778

Niestety padlem rowniez i ja ofiarą tego oszusta, wplaciłem 295 zł za konsole - http://www.allegro.pl/item384383252_sony_p..._zapraszam.html

pisze, uprzejmie proszac o rade, gdyz brakuje mi doswiadczenia - jakie kroki musze teraz uczynic, by odzyskac pieniadze? Mam isc na policje i opowiedziec im o calej sprawie?
Nie mozemy przepuscic tego przeciez, nei moze temu oszustowi ta sprawa na sucho!

jestem bardzo zdenerwowany, prawie 300 zł ;/
Zaraz napsize mejla do allegro ,ale co potem?

POMOCY!

Bojan_Zaw
CYTAT(banny @ 2 07 2008, 19:20) *
Witam!

Niestety padlem rowniez i ja ofiarą tego oszusta, wplaciłem 295 zł za konsole - http://www.allegro.pl/item384383252_sony_p..._zapraszam.html

pisze, uprzejmie proszac o rade, gdyz brakuje mi doswiadczenia - jakie kroki musze teraz uczynic, by odzyskac pieniadze? Mam isc na policje i opowiedziec im o calej sprawie?
Nie mozemy przepuscic tego przeciez, nei moze temu oszustowi ta sprawa na sucho!

jestem bardzo zdenerwowany, prawie 300 zł ;/
Zaraz napsize mejla do allegro ,ale co potem?

POMOCY!

Po jakimś czasie dopiero możesz iść na policję. W regulaminie masz wszystko napisane - Program Ochrony Kupujących. Oddają do 500zł, więc odzyskasz całą kwotę.
banny
czemu po jakims czasie?
z tego co tu czytam
http://www.allegro.pl/country_pages/1/0/ed...ndex.php?page=1

powinienem od razu napsiac zawiadomienie na policji tak?
mial ktos podobny przypadek?

signap
a skad wiesz ze zostales oszukany? Dlugo czekasz na towar i dlatego tak sadzisz??
MichAelis
Jak jestes pewny ze Cie okantowal, to idziesz na policje, potem wysylasz maila do allegro podajac numer zgloszenia. W zasadzie to tyle, czekasz i kase allegro Ci oddaje, no i pewnie na policji bedziesz sie musial pojawic pare razy.
Albert Wesker
swoja droga ciekawa sprawa, wplacac kase z gory na konto kolesiowi z JEDNYM punktem
Amer
CYTAT(Albert Wesker @ 3 07 2008, 00:44) *
swoja droga ciekawa sprawa, wplacac kase z gory na konto kolesiowi z JEDNYM punktem

Dokładnie. Przynajmniej minimum rozsądku w takich akcjach bardzo się przydaje i pozwala bardzo łatwo unikać kryzysowych sytuacji.
genetyk@
CYTAT(Amer @ 3 07 2008, 11:50) *

Dokładnie. Przynajmniej minimum rozsądku w takich akcjach bardzo się przydaje i pozwala bardzo łatwo unikać kryzysowych sytuacji.

jakby niebylo to na samym wstepie odpycha napis (wplata na konto), przy takim gosciu bez zadnej opini
raven_raven
CYTAT(genetyk@ @ 3 07 2008, 11:52) *
CYTAT(Amer @ 3 07 2008, 11:50) *

jakby niebylo to na samym wstepie odpycha napis (wplata na konto), przy takim gosciu bez zadnej opini

Objection!
Ja się nie zgadzam, nie wiadomo na kogo się trafi. Dla mnie allegro z założenia jest synonimem w miarę jakiej pewności, bo mając wygraną aukcję możemy nawet kogoś podać do sądu, znamy jego adres, na dodatek allegro odda nam sianko.
Na forum to dopiero jest ryzyko. Nawet ktoś ze 100 plusami może nas wykiwać i nic na to nie poradzimy, IMO komentarze tak, są pomocą, ale co jak ja mam 4 punkty na allegro i aż 25 plusów na forum? Z jednej strony słabo, a tu się okazuje, że wcale taki zielony nie jestem.

Po prostu nie można zawsze się kierować tymi komentarzami, zarówno w jedną, jak i w drugą stronę mogą mylić smile.gif.
signap
Dane mozna i podac falszywe a numer konta prawdziwy. Na forum liczy sie aktywnosc oraz data rejestracji. Jak ktos sie wczoraj zarejestrowal i wystawil X360 Elite za 900, jesli jestes z tego samego miasta to mozesz odebrac osobicie, bo wplata na konto to spore ryzyko
ashka
selene
Pod koniec czerwca sprzedała mi grę "Manhunt". Przelew zrobiłam, gry nie dostałam. Tylko na pierwsze PW dostałam odpowiedź (zdumienie, że gra nie dotarła), teraz jest już tylko konsekwentna cisza. Selene loguje się na forum praktycznie codziennie, najwyraźniej uważa, że wszystko jest w porządku,
Otóż nie jest.
Suavek
Miałem kiedyś także do czynienia z Selene i jakimś dziwnym przypadkiem także nie mogę tego nazwać transakcją błyskawiczną. Na przesyłkę czekałem ponad dwa tygodnie, musiałem się domagać jakiegokolwiek wyjaśnienia poprzez PM, gdyż też widziałem, że się loguje a nie odpowiada. Koniec końców grę otrzymałem, ale faktem jest, że trochę to trwało.
adi
Nie mogłem znależć tematu który by dokładniej pasował,więc pisze w tym.Od razu zastrzegam ze nie jest to oskarżenie o nieuczciwość.
Z uzytkownikiem Marvel dokonałem wymiany-mój Orange Box za jego DMC4.w poniedzialek rano dostalem paczke (listonosz chodzi około 11-do sprawdzenia),po włożeniu płyty ukazuje sie komunikat "dysk nie zdolny do odtworzenia".Wyjmuje płyte,okazuje sie ze jest peknięta.o godzinie 11.36 pisze na gg do Marvela z powiadomieniem,że płytka jest niesprawna,gra nie odpaliła sie ani raz,nie mam jej nawet w historii gier,Płyta zapakowana była w kopertę i włozona do książeczki,pudełko w kopercie babelkowej,także nie "latała" w trakcie transportu.
Zaznaczam że zawiadomiłem osobe z którą sie wymieniłem od razu po otrzymaniu przesyłki i próbie odpalenia gry(archiwum gg,godziny pracy poczty i godziny w których listonosze obsługują mój rejon do sprawdzenia).
Uwazam że mam prawo do anulowania transakcji,czyli mówiąc po ludzku,odmienienia się,natomiast uzytkownik Marvel zajmuje stanowisko przeciwne.
Prosiłbym o obiektywne komentarze i porady,pozbawione sympatii,czy antypatii do którejś ze strony sporu.
Tytek
Jak się wymienialiście, jaki stan DMC 4 podawał Marvel? Pisał coś o uszczerbkach na płycie?
adi
nie pisał,rozmawiałem z nim na gg.mówi że wysyłał płytkę bez zadnych uszczerbków
ashka
CYTAT(Suavek @ 23 07 2008, 18:16) *
Miałem kiedyś także do czynienia z Selene i jakimś dziwnym przypadkiem także nie mogę tego nazwać transakcją błyskawiczną. Na przesyłkę czekałem ponad dwa tygodnie, musiałem się domagać jakiegokolwiek wyjaśnienia poprzez PM, gdyż też widziałem, że się loguje a nie odpowiada. Koniec końców grę otrzymałem, ale faktem jest, że trochę to trwało.

Minął ponad miesiąc, już nawet PM nie chce mi się pisać...
W sumie szkoda, nie spodziewałam się po weterance forum takie zachowania mellow.gif
Tytek
CYTAT(adi @ 29 07 2008, 15:22) *
nie pisał,rozmawiałem z nim na gg.mówi że wysyłał płytkę bez zadnych uszczerbków

W takim razie ewidentne przekłamanie z jego strony, Powinniście się moim zdaniem od- mienić smile.gif
Co do Twojej płyty nie ma zarzutów?
adi
do mojej nie ma.Niestety nie jestem w stanie wyegzekwować odmiany sad.gif .Marvel twierdzi że to nie byłoby fair....ech,
Bojan_Zaw
Co za problem się "odmienić" skoro obaj dostaniecie swoje gry i możecie wymienić na te same, które dostaliście z wymiany... dry.gif Nie rozumiem w ogóle postępowania Marvela confused.gif
signap
hint - proscie o fote przedmiotu, moze pudelko jest pekniete ale to potem mozna zgonic na poczte
adi
Pudełko i opakowanie w którym przyszła gra nie nosi zadnych śladów uszkodzeń ani złego traktowania,więc wydaje mi się że poczta nie zawiniła,Płyta była umieszczona w kopercie,wiec nie latała w pudełku,ani nie mogłem jej uszkodzić przy wyjmowaniu z "trzpienia ".Pękniecie jest właśnie w tej srodkowej częsci,wyglada właśnie jakby powstało w skutek złego wyjmowania z zatrzasku.
Jako że nie moglismy dojść do porozumienia,wiec zaproponowałem że rzucę temat na forum do rostrzygniecia przez osoby postronne,na co Marvel stwierdził że to jest zły pomysł.cóż wydaje mi sie to najbardziej obiektywnym rozwiązaniem
Danilo1972
Wg mnie sprawa jest prosta.
Marvel postąpił nieuczciwie i powinien ponieść konsekwencje.
Osobiście domagałbym się oddania gry i wystawiłbym minusa na forum.
adi
minus własnie wystawiony,niestety Marvel nie odpowiada na gg,cóż ,mam nadzieje że nikt juz sie na niego nie natnie.
Katana

Sorry, za komentarz, ale nie mogę. Mówisz "z jednym punktem"?

Mi to wygląda na "-29" biggrin.gif
banny
ja chcialem tylko zasiegnac rade, zglosilem sprawe na policje, wczoraj doszedl list z zawiadomieniem, że wszczeto dochodzenie o przestepstwie.
Tyle, ze nie widze tam zadnego numeru RSD (rejestr śledztw i dochodzeń) confused.gif
a ten numer wym agany jest przez allegro.

Moglby ktos cos doradzic?
poozdrawiam
Lestat
Niestety musz wniesc skarge na uzytkownika ArkejD. Jest to moja druga tranzakcja z owym osobnikiem i druga z problemami, pierwsza uznalem ze przypadek, bo tlumaczyl sie ze ojciec nie wyslal paczki bo zapomnial a on byl w szpitalu, wiec zdecydowalem sie ze zrobie tranzakcje poraz kojeny. Zwazywszy na to ze ma 10 plusow
W Srode 29 lipca wplacilem pieniadze na konot ArkejD-a, tego samego dnia wplacilem tez pieniadze do HudyPL ktory bez problemu wyslal paczke ktora w poniedzialek otrzymalem.
Ja natomiast spytalem w czwartek Arkejd-a czy doszly pieniadze i czy wyslal gre, nic nie odpowiedzial. W pt rowniez wyslalem ta sama wiadomosc i odpowiedzial ze doszly i paczke wysle w pon. Z racji tego ze bylem pewien ze pieniadze wplynely juz w czwartek, to tez powiedzialm zeby wyslal dzisiaj tj. piatek 1 Sierpnia. Napisal ze ok i tyle, myslalem ze zalatwione. Pon, wtorek, sroda, czwartek nic.. w koncu 6 siepnia napisalem ze nadal nie ma, a jego odpowiedzia bylo "Spokojnie przeciez dojdzie" W niedziele 10 sierpnia poprosilem o dowod nadania i nie dostalem odp.
W poniedzialek kolejny raz i wczoraj dalem ostatnia szanse i nadal nie dostalem odp, dlatego opisuje to tutaj.
Byc moze to wina poczty, albo cos nie wiem, ale podejsice ArkejD-a jest conajmniej razace, ja wiem ze sam nie zrobie z nim juz zadnej wymiany nawet jak sie wyjasni bo juz 2 raz czekam tak dlugo.
Dla porownania wczoraj dostalem paczke od Gonzitto ktory wyslal w pt, wiec nie sadze zeby z poczta bylo cos nie tak.
Jezeli cos sie zmieni, sprostuje moja wypowiedz.
Patoslaw
Stary nie jest to wina poczty bo mam dokładnie taką samu sytuację. Tylko że pieniądze wpłynęły mu na konto 3.08 poprosiłem o dowód nadania i zero odzewu. Musimy coś z tym zrobić
banny
CYTAT(banny @ 12 08 2008, 10:48) *
ja chcialem tylko zasiegnac rade, zglosilem sprawe na policje, wczoraj doszedl list z zawiadomieniem, że wszczeto dochodzenie o przestepstwie.
Tyle, ze nie widze tam zadnego numeru RSD (rejestr śledztw i dochodzeń) confused.gif
a ten numer wym agany jest przez allegro.

Moglby ktos cos doradzic?
poozdrawiam

juz mam.
Lestat
Patoslaw, a ile poplynales ? Ja cale szczescie tylko 40zl, wiec az takiej krzywdy nie ma, ale niesmak po oszustwie zostaje, zwlaszcza od osoby z paroma plusami i widzialem czesto robiacej deale w pchlim...
ArkejD
Napisałem do was PM. Nigdy nikogo nie oszukałem i nigdy nie miałem zamiaru tego robić.

Nikt z was nie starcił kasy, a obiecuje wam że gry będą do końca tego tygodnia. Moje słowo.

Przepraszam za problemy.

Nie siedzę na forum 24/7 i nie jestem w stanie odpowiedzieć na pmki w ciągu paru minut.

Jeszcze raz przepraszam, NIE było moim zamiarem nikogo oszukać, zwlaszcza na takie kwoty..

Albert Wesker
slabo ci to poszlo... chlopaki przedstawili konkretne argumenty, zarzuty, a ty bronisz sie jak dzieciak
napisz cos konkretnego albo twoja reputacja bedzie zszargana raz na zawsze
Patoslaw
Lestat, Ja poleciałem 75zł ale zobaczymy kolega przyrzeka że dostaniemy gry do końca tygodnia. Więc zobaczymy jak będzie.
ArkejD
CYTAT(Albert Wesker @ 13 08 2008, 08:32) *
slabo ci to poszlo... chlopaki przedstawili konkretne argumenty, zarzuty, a ty bronisz sie jak dzieciak

Wydaje mi się że to nie jest twój interes. Odpisałem na pmki, gry są wysłane na 100%. Jeżeli mam się przed kimś tłumaczyć to tylko przed Patoslawem i Lestatem a nie tobą.
MichAelis
Nie masz sie przed nim tlumaczyc, tylko fajnie jakbys to zrobil na forum. Dla mnie juz jestes skreslony.
Albert Wesker
dokladnie o to mi chodzilo
Dybcio
CYTAT(ArkejD @ 14 08 2008, 01:27) *
Wydaje mi się że to nie jest twój interes. Odpisałem na pmki, gry są wysłane na 100%. Jeżeli mam się przed kimś tłumaczyć to tylko przed Patoslawem i Lestatem a nie tobą.

Jak dla mnie jednak "niesmak" pozostanie.
Lestat
paczka doszla, ale zostala wyslana wczoraj, tak wiec zapewnienia o wyslaniu byly bujda, wazne ze doszla, szkoda ze trzeba bylo interweniowac w tym temacie zeby sie doczekac.
MichAelis
Z takie akcje powiazane z klamstwami powinienes wystawic minusa, bo o tym zapomna wszyscy, a koles bedzie mial czyste konto, a tak minus da do myslenia. Ale to tylko moje zdanie.
Lipa
CYTAT(ArkejD @ 14 08 2008, 01:27) *
CYTAT(Albert Wesker @ 13 08 2008, 08:32) *

A ja wnioskuję o bana dla tego osobnika. Chciał wykiwać dwie osoby, jednak gry te opisały sytuację, to nagle mu się przypomniało i wysłał gry. Wywalić go ;]

Nie ma co się patyczkować z takimi ludźmi.
signap
Troche zbyt gwaltownie, Arkejd nie jest na forum od 5 dni lecz 3 lat, wiec kazdemu moze cie wypasc i przez to nie wyslac,itp. Poczekajmy az oni dostana gry
Lipa
CYTAT(signap @ 14 08 2008, 20:25) *
Troche zbyt gwaltownie, Arkejd nie jest na forum od 5 dni lecz 3 lat, wiec kazdemu moze cie wypasc i przez to nie wyslac,itp. Poczekajmy az oni dostana gry

A kogo to obchodzi czy jest rok, czy 3 lata, a może tydzień. Dla mnie jest oszustem, a takich trzeba stąd wypędzać IMO.
ArkejD
Nie jestem oszustem, nie chciałem wyłudzić pieniędzy i zachować gry. Spóźniłem się z wysyłką z innego powodu, mogę to wyjaśnić na pm. Ale powtarzam po raz kolejny ! Nie chciałem nikogo oszukać a jedynie spóźniłem się z wysyłką !

I nie ma to związku z tym że pojawiłem się w tym temacie, w ogóle bym o nim nie wiedział gdyby mnie lestat nie poinformował o tym ze umieszcza tu informacje.

CYTAT
Chciał wykiwać dwie osoby, jednak gry te opisały sytuację, to nagle mu się przypomniało i wysłał gry

Tak się akurat złożyło, przypadek. Nie wyciągaj pochopnych wniosków.

Powiedz mi, jaki bym miał cel w oszukaniu kogoś na 40 i na 70zł ? Po tylu tranzakcjach których dokonałem ? JEST to moja wina że spóźniłem się z wysyłkami, ale nie miałem zamiaru zabrać kasy i zostawić sobie gier. Jak dojdzie druga przesyłka, to panowie wystawią mi 2 minusy i skończymy ten temat. OK ?
Keymaker
Ja bym jednak sugerował się publicznie wytłumaczyć, coby niesmak pozostawiony przez te transakcje był bardziej znośny.
Albert Wesker
no nie, nie skonczy sie
chyba ze dwa minusy i zszargana reputacja nic dla ciebie nie znacza... bo poki sie nie wytlumaczysz publicznie nikt z toba robic interesow nie bedzie chcial
Baqś
Albert_Wesker, to chyba jego sprawa jaka bedzie mial reputacje, i nic tobie do tego , wiec po co na niego naciskasz? Ja z nim interesów robic nie będe, chyba ze przez allegro.
sznurek
"Powiedz mi, jaki bym miał cel w oszukaniu kogoś na 40 i na 70zł "

Zaraz, podzielmy to na 5 i ile by to było paczek acoMAKO?? tongue.gif
ArkejD
CYTAT(sznurek @ 15 08 2008, 12:35) *

o0

Nie mam pojęcia o co ci chodzi koleś
sznurek
CYTAT(ArkejD @ 15 08 2008, 15:22) *
CYTAT(sznurek @ 15 08 2008, 12:35) *

o0

Nie mam pojęcia o co ci chodzi koleś

Tak sopie pier... Już niz wpierdzielasz dexa?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.