Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Zakup GBA
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Nintendo GBx
peter.a
Mam 300zl (max 350) na GBA, ale nie wiem co wybrać happy.gif
Micro raczej odpada, bo ma troche mały ekran i nie jest wstecznie kompatybilny.
Cena SP to ponad 200zl, dodam że chciałbym kupić do tego super carda więc w 350zl się raczej nie zmieszcze. sad.gif
No więc tak.
Opłaca się wogóle kupować zwykłego gba?
Baterie to nie problem, bo widziałem na allegro akumulatory razem z ładowarką do zwykłego gba, tylko jak jest z podświetleniem? Naprawde nie da się grac nawet na małym słońcu?
I jeszcze jedno, mógłby ktoś wypowiedzieć się na temat super carda?
Czy dobrze się sprawuje?

Pozdrawiam

ps. Może jednak lepiej wziąść tego sp'ka?
KopEr
Myślę ,że jednak dużo lepiej kupić SPeka. Speka używanego wyrwiersz nawet
za 180zł. Może nie idalnego ,ale nawet z maxymalnie podrapaną obudową jest lepszy od zwykłego advanca. Super carda... Słyszałem ,że na nim spowalniają gry z gba i najlepiej kupić jakiś zwykły programator na gba ,który na pewno będzie kosztował mniej niż 150zł.
KOMODO
To te zalezy. Zwykly GBA jest wygodniejszy w "trzymaniu" i wyglada bardziej konsolowo:P. Za to baterie i brak podswietlenia moga byc przeszkoda. najlepiej to pozbieraj kasy i kup PSP:).
peter.a
Thx za odpowiedzi.
Na temat konsoli już się dużo dowiedziałem. wink.gif
Może pomógłbym mi ktos w doborze czegoś do odtwarzania gier?
n-name
kupuj super carda, to dobry sprzęt, karty są pojemne i tanie, save nigdy nie kasuje się. A z konsolą to zrób tak jak inni mówią - kup sp
zorro666
n-name dobrze Ci radzi, od siebie jeszcze moge dorzucić to że może w przyszłości się na myślisz na DS smile.gif
peter.a
Ok, no to wezme super carda.
Miałem przejściową chętke na ds'a, ale jak już mi z powrotem wróciła wydałem 100zl dry.gif
Nie chce mi się już zbierać to kupie gba. happy.gif

Thx za odpowiedzi.

Mam jedno takie noobskie pytanie happy.gif
Można grać na zwykłym GBA w nocy bez dodatkowego podświetlenia?
RoL
Na zwyklym GBA nie, na SPku tak. Jak kupujesz SP, to wiedz, ze jest wersja z lepszym podswietleniem, roznica jest dosyc spora. Tutaj masz artykul, zdjecie porownawcze itp.: http://gba.gamespy.com/articles/654/654407p1.html Zwroc tez uwage na napis na pudelku.

Jakosc podswietlenia w tej wersji SP jest zblizona do tej z DSlite, czyli jest bardzo dobra.
peter.a
QUOTE(RoL @ 12 08 2006, 18:54) *

Na zwyklym GBA nie, na SPku tak. Jak kupujesz SP, to wiedz, ze jest wersja z lepszym podswietleniem, roznica jest dosyc spora. Tutaj masz artykul, zdjecie porownawcze itp.: http://gba.gamespy.com/articles/654/654407p1.html Zwroc tez uwage na napis na pudelku.

Jakosc podswietlenia w tej wersji SP jest zblizona do tej z DSlite, czyli jest bardzo dobra.

Wielkie dzięki happy.gif
pizol
Ja wybrałem zwykłego GBA (za 110 zł) + światełko (latarka 5 diodowa czołowa z allegro za niecałe 10zł) i jakość obrazu jest zdecydowanie lepsza jak u kumpla na starym SP, u niego kolorki są strasznie mdłe. Jeżeli myślisz o zakupie w niedalekiej przyszłości DS-a to myślę (tak jak ja), że taki zestaw bedzie wystarczający.
peter.a
QUOTE(pizol @ 12 08 2006, 20:15) *

Ja wybrałem zwykłego GBA (za 110 zł) + światełko (latarka 5 diodowa czołowa z allegro za niecałe 10zł) i jakość obrazu jest zdecydowanie lepsza jak u kumpla na starym SP, u niego kolorki są strasznie mdłe. Jeżeli myślisz o zakupie w niedalekiej przyszłości DS-a to myślę (tak jak ja), że taki zestaw bedzie wystarczający.

Może to nawet dobre rozwiązanie, wkońcu po co dawać dużo kasy za coś co już nie będzie miało przyszłości?(ale przeszłość ma niezłą smile.gif )
Super carda będe miał także do ds'a.
Jakbym kupował sp'ka to by mi na niego nie starczyło. dry.gif

Pozdro
n-name
zrobisz jak chcesz, ale jeżeli sp nie kupisz to będziesz żałował
peter.a
QUOTE(n-name @ 12 08 2006, 20:47) *

zrobisz jak chcesz, ale jeżeli sp nie kupisz to będziesz żałował

Możliwe, ale myśląc realnie to nie stać mnie na sp. sad.gif
n-name
lepiej poczekac, dozbierać i kupić sp, często na aukcje zaglądać, czasami są okazje
peter.a
Hehe, teraz mam dylemat bo nie wiem czy kupić sp lub micro z gorszą nagrywarka, czy gba zwykłe z lepszą. happy.gif
luck1985
Micro ma lepsze podswietlenie niz DS i lepszy ekran - wyrazisty . Mimo wielkosci trzyma sie go wygodniej niz SP - jak dla mnie . Mialem wszystkie konsole GBA , SP , Micro .
GBA jest najwygodniejszy , ale granie na nim to porazka , ciagle ustawianie sie zeby swiatlo bylo za mna - chyba , ze kupibsz z afterbunerem czy jak to sie pisze - kiedys to ludzie kupowali i montowali do GBA .
W SP podobaly mi sie guziki - mieciutko chodzily , wciskanie L i R to porazka i nie wygodne - konsola jest mala w ogole , no i obudowa , 3 razy w kieszen wsadzisz i wyglada jakby miala rok .
Micro , to dla mnie najlepsza konsola przenosna - podkreslam PRZENOSNA biggrin.gif Wszedzie wsadzic , wydaje sie byc wytrzymala , wygodne guziki i mimo malych rozmiarow (pipi) sie gra . Swego czasu kupilem za 200zl albo 250zl z 2 grami wszystko funkiel nowka biggrin.gif W MM byla za 399zl biggrin.gif A ja dostalem GS2 i AW2 - oryginaly , ksiazeczki , foli brakowalo ninja.gif
Teraz Micro kupisz za 270zl Uzywany za 200 - w idealnym stanie. Kupisz jedna gre i pograsz troche , dozbierasz to kupisz tego carda czy cos tam .

Edit:

Znalazlem na forum biggrin.gif

Za to dalem 250zl biggrin.gif

http://img234.imageshack.us/my.php?image=micro28is.jpg

A tak wyglada np pisany txt na ekranie - byly opinie , ze jest malo wyrazny ekran biggrin.gif

http://img234.imageshack.us/my.php?image=micro33lf.jpg

Jak bede mial znowu 250zl w kieszeni , to pierwsze to zamawiam na allegro , to wlasnie Micro biggrin.gif

Z PSP nikt nie wyjdzie po za dom ,ew na wlasne podworko . Ds nie poreczny - gdzie tu idea przenosnej konsoli ? happy.gif

Irytuje fakt , ze nie odpalisz gier z Colora itp Tylko gry na Advance .
RoL
No i namawiasz chlopaka do zlego tongue.gif Mowisz, ze micro ma dobry wyswietlacz. Zgadza sie, ale przegrywa on jesli porowna sie go z wyswietlaczem w nowszej serii SP. Zywsze kolory i znacznie lepsze podswietlenie za nizsza cene niz w przypadku micro (nowe SPki kosztuja tyle co stare). Ja tam bym sie nie zastanawial i lykal wlasnie SP. Poza tym mialem okazje pograc troche na micro i niestety nie jest on zbyt wygodny.
luck1985
Zalezy od graby , ja ogolnie w kosza moge isc grac laugh.gif A micro mi najlepiej pasuje . W SP niewygodnie wciska mi sie L i R , no i ta obudowa .........masakra jak to sie rysuje .
RoL
No z tymi L i R to racja, ale jesli chodzi o rysujaca sie obudowe, to zalezy jak kto dba o konsole. Jak ktos nosi konsolke w kieszeni razem z kluczami itp. to rysy napewno sie pojawia. Jak masz jakis futeral, w ktory wkladasz konsole jak skonczysz grac, to zbyt wielu rys nie uswiadczysz.
luck1985
Obojetnie jak bede sie nad tym sral , to i tak beda rysy ......
Ds i SP - tutaj farba to porazka i gatunek ABS ( plastyk)
bnc
Potwierdzam - jesli uzywasz SP lub DS normalnie ( czyt wynosisz czasem z domu, nie chcesz nosic i pakowac za kazdym razem konsoli do futeralu i nie grasz w rekawiczkach ) nie ma szans, aby ten sie nie porysowal.
Dlatego tez ja to pie***e i nie przejmuje sie jakimis ryskami na obudowie. wink.gif
luck1985
I tutaj porazka . Jak mam kupic uzywanego SP z rysami to mnie przekreca i nie kupie , a jak kupie nowego i po tyg mi sie zrobi rysa to bede plakac nad ta ryska ............... Ogolnie rysy sie pojawiaja na gornej obudowie i dolnej , mozna naklejke nakleic biggrin.gif
Ale to lata 80-90 gdzie kazdy w chacie mial pelno naklejek laugh.gif
bnc
na WOŚP-ie mozna troche zebrac i poobklejac. xD
peter.a
Dzięki wszystkim za rady. smile.gif
franklin
Ja mam SPka z super card i karta sd 128 mb spokojnie wchodzi 15 gierek. podswietlenie super ulatwia gre. POLECAM! biggrin.gif
peter.a
Po długiej przerwie mam kolejne 3 pytania:
http://www.allegro.pl/item127741815_media_...3_divx_jpg.html
1. Co o tym myślicie? (jest pokaz tego urządzenia na youtube, ale na moim kompie oglądanie czegoś na tym portalu mija się z celem wink.gif )
2. Jak duży jest sp?
3. Czy zmieści się spokojnie w kieszeni?
4. Jakie są wymiary (w cm) wyświetlacza micro? (chce wiedzieć czy zakup media playera będzie miał sens)

Pozdrawiam
Plati_Grudziądz
http://allegro.pl/item137514272_nagrywarka_gba_128mb.html

Co o tym myślicie ?
ciepiel

dopisze sie do watku

rowniez zamierzam kupic gba ale nie wiem ktora wersje tongue.gif z wygladu najbardziej pasuje mi zwykly

mam do wydania 400 zl na konsolke i cos czym bede wgrywac gry, lubie jRPG poradzcie cos (aha nie przeszkadza mi jakby co fakt ze micro nie jest kompatybilny wstecz bo mam colora)

pozdrawiam
Aem
QUOTE(ciepiel @ 31 10 2006, 13:53) *

dopisze sie do watku

rowniez zamierzam kupic gba ale nie wiem ktora wersje tongue.gif z wygladu najbardziej pasuje mi zwykly

mam do wydania 400 zl na konsolke i cos czym bede wgrywac gry, lubie jRPG poradzcie cos (aha nie przeszkadza mi jakby co fakt ze micro nie jest kompatybilny wstecz bo mam colora)

pozdrawiam

Wydaje mi sie ze to SP'ek prezentuje się lepiej, no ale to kwestia gustu. Enyłej, majac 400zl w kieszeni rozejrzyj się za DSem (nawet Lite'a moze Ci sie uda ustrzelic)
ciepiel
QUOTE(Am @ 31 10 2006, 14:01) *

QUOTE(ciepiel @ 31 10 2006, 13:53) *

dopisze sie do watku

pozdrawiam

Wydaje mi sie ze to SP'ek prezentuje się lepiej, no ale to kwestia gustu. Enyłej, majac 400zl w kieszeni rozejrzyj się za DSem (nawet Lite'a moze Ci sie uda ustrzelic)

tylko ze ja chce za 400 z jakas nagrywarka tongue.gif
Tori
Gdybym miał $ z miejsca kupiłbym SPka2
Rewet
ja ma GB ADVANCE SP no i jest o wiele lepszy od zwkłego advanca porównałem z kolegą dałem zq niego 200 zł z crashem xs.
adf
Witam wszystkich, jestem tu nowy smile.gif

Jak widac "lepszy" to pojęcie względne

Moim zdaniem lepszy do samego grania, w sensie wygodnego grania jest GBA, poniewaz ma on kształt najbardziej zblizony do pada, niestety brak podswietlenia LCD to jego duza wada, ale rowniez zaleta, w tym sensie, ze oczy praktycznie sie przy nim nie męczą bo wykorzystuje naturalne światlo

Jezeli chodzi o obraz to oczywiscie SP jest tutaj lepszy niz advance, ale jednak granie na nim jest mniej wygodne, chociaz przyznam, ze guziczki są lepszej jakosci niz w GBA

Jakbym mial wybierac tylko miedzy GBA i SP to mając kase wybralbym GBA SP, jednak GBA mozna kupic za ok. 100zl w ladnym stanie z idealnymi guzikami. Mialem oba rodzaje GBA jednak ogolnie rzecz biorąc SP jest nieco bardziej spelniający swoją funckję,ze wzgl. na podswietlenie ale znacznie drozszy w tych czasach

Dobrym rozwiązaniem jest tu micro, ale ten jest dosc drogi w porownaniu do powyzszych

Pozdrawiam
bnc
micro mozna za 200 dorwac w dobrym stanie.
Goldi69-PL-
Czy jest jakas znaczaca roznica miedzy nowymi wersjami SP a tymi nowymi z ponoc lepszym wyswietlacvzem i podswietlaniem?
lalQr
Za 350 zł dostaniesz i DS'a. No na sc bedzieesz musial poczekac....
kiper
To i ja mam pytanie smile.gif Mam 320-350zł. Chcialbym kupic Gba no i Gry tongue.gif I moje pytanie: Czy wogóle mi straczy na gry i jaki sprzet lepiej kupic, czy moze dozbierac do Ds'a, a jesli tak to po ile mozna lite'a (uzywanego) wyrwac smile.gif Zaznaczam ze nie jestem zamozny wiec to "dozbieranie" to opcja ostateczna smile.gif
Marcin (Chester)
Ja kupiłem nowego GBA SP, ale wersje z lepszym wyświetlaczem za 349 zł. (czyli brighter) I nie żałuję. Bez włączania podświetlania jest dobrze, a z włączonym świetnie. Jak by kogoś interesowało http://robson.pl/index.php?p=16&id=4732
Teraz tylko jakąś folie na ekranik.
Gosiek
Dla mnie w tej chwili wydanie 350 zł na GBA SP jako podstawowego/jedynego handhelda mija się z celem - za zbliżoną kwotę można spokojnie kupić DS-a (nawet w wersji Lite), który oprócz możliwości korzystania z gier przeznaczonych na GBA ma dużą bibliotekę własnych ciekawych gier. No chyba, że ktoś nabywa konsolkę przede wszystkim z myślą o starociach z Game Boya albo z GBC, względnie poluje na jakieś kolekcjonerskie wydanie Advance'a. W innym wypadku szkoda kasy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.