Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Foobar
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Software
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
ghost.
musisz miec okładki tak samo nazwane - sprawdź w konfiguracji tego panelu z okładkami jak masz zdefiniowaną nazwę okładek wyświetlanych
wozek
hm z ciekawosci sciagnalem i sprawdzilem. mialem wtyczke foo_uie_albumart.dll ale niestety dziala tylko na Columns UI (a skin jest na PanelsUI). coverow nie wyswietla. ktos poratuje?
mord00k
No mam w większości albumów .jpeg właśnie z coverem a mimo to nie wykrywa ;/
Owiec
Otworz i zapisz obrazek w folderze z plyta jako folder.jpg u mnie zadzialalo.
Stachu
CYTAT(wozek @ 21 03 2007, 14:22) *
hm z ciekawosci sciagnalem i sprawdzilem. mialem wtyczke foo_uie_albumart.dll ale niestety dziala tylko na Columns UI (a skin jest na PanelsUI). coverow nie wyswietla. ktos poratuje?

eee? nie rosumiem o co chodzi

UI jest sam w sobie skinem, a w łasciwie wtyczka do wgrywania skinow:]

sciagniej nowego albumarta, albo..masz cos nie tak z rozmairem okładek, badz z ktalogiem gdzie je umieszczasz
Labik
Foobar czy winamp? Oto jest pytanie. Glownie chodzi mi o jakosc dzwieku. Bawilem sie foobarem i ma zarabisty eq! Ale nie chce mi sie bawic w to ustawianie wygladu. Sa jakies gotowe configi?
Stachu
potrafisz czytac?

nad toba jest gotowy cfg.

CYTAT(Grzehoo @ 21 03 2007, 11:55) *
Stasiu, daj jeszcze te biblioteki, co je do system32 trza wrzucić.

oj wpisz w google grzesiu bo nie chce mi sie tego specjalnie na rapida wrzucac:]
greah
CYTAT(Labik @ 31 03 2007, 18:52) *
Foobar czy winamp? Oto jest pytanie. Glownie chodzi mi o jakosc dzwieku.

brak różnic. wszystkie historyjki o ASIO i wyższości kX'ów nad plugami winampa można wsadzić między bajki. sam twórca foo kiedyś wspomniał, że nie ma różnic pomiędzy jego tworem a winampem

CYTAT
Staszku, a jak covery dać w tym configu? Bo mi nie kce wykryć

$imageabs2(84,84,,,,,5,3,'c:\Program files\f2k 0.9.4.2\images\noalbum.png',)
$imageabs2(84,84,,,,,5,3,$replace(%path%,%filename_ext%,)folder.png,)
$imageabs2(84,84,,,,,5,3,$replace(%path%,%filename_ext%,)folder.jpg,)
$imageabs2(84,84,,,,,5,3,$replace(%path%,%filename_ext%,)folder.gif,)
$imageabs2(84,84,,,,,5,3,$replace(%path%,%filename_ext%,)cover.jpg,)
$imageabs2(84,84,,,,,5,3,'c:\program files\f2k 0.9.4.2\images\artoverlay.png',)

wrzucasz do katalogu images dwa obrazki - jeden odpowiadający za no cover a drugi za cieniowanie i gotowe. jedyne czego musisz dopilnować to to aby okładki były w tym samym folderze co album/singiel i były nazwane folder bądź cover

mój foo
LegionPolski
mam pytanie...
http://www.imagemule.com/uploads/bez tytułu-copyv9hj.jpg
ROZWIĄZANE smile.gif
sam zrobiłem ;p - trza było zmienić sortowanie na "by artist/.../..."

ten, to ja mam inne pytanie - w poprzednim configu, na columnsUI miałem takie coś, że foo chował się do traya po naciśnięciu na minimize - ma ktoś kawałek kodu i info gdzie go wrzucić, żeby tak było znów? smile.gif
Stachu
to nie kawalek kodu tylko wtyczka ktora sprawiała ze foo znikał z paska zadan i pojawiała sie w trayu

tak czy siak, nie mam jej ale pozniej znajde i wrzuce
koniol21
Jesli uzywasz ColumsUI, to w konfiguracji masz na zakladce StatusBar/Systray odpowiedzialna za chowanie do traya opcje.

Edit
No tak, nie doczytalem "w poprzednim configu, na columnsUI" i blysnalem wink.gif
LegionPolski
@Staszek, tera już wiem że to wtyczka była, fenks smile.gif lukne dzis do folderu zestarym configiem foo i spojrze co za pluginy tam byly.

@Koniol, hehe, ale dzięki ofkors wink.gif
orion50
niech ktoś krok po kroku wytłumaczy jak wrzucić te okładki. używam tego skina co strone wcześniej podał stachu smile.gif
Pozdro
greah
powtórzę się - do tego cfg użyto m.in. scp więc znajduje się tam mniej wicej coś takiego

$imageabs2(84,84,,,,,5,3,'c:\ścieżka dostępu do katalogu z foo\...\images\noalbum.png',)
$imageabs2(84,84,,,,,5,3,$replace(%path%,%filename_ext%,)folder.png,)
$imageabs2(84,84,,,,,5,3,$replace(%path%,%filename_ext%,)folder.jpg,)
$imageabs2(84,84,,,,,5,3,$replace(%path%,%filename_ext%,)folder.gif,)
$imageabs2(84,84,,,,,5,3,$replace(%path%,%filename_ext%,)cover.jpg,)
$imageabs2(84,84,,,,,5,3,'c:ścieżka dostępu do katalogu z foo\...\\images\artoverlay.png',)

folder z rozszerzeniami png, jpg i gif to rozszerzenia w jakich może występować okładka aby mogła być wyświetlana (musi zostać nazwana jako folder), dodatkowo sam od siebie dodałem linijkę pozwalającą na wyświetlanie pliku zapisanego jakp cover.
noalbum to plik, którego chcesz używać jako zastępczej okładki w przypadku braku oryginału natomiast artoverlay to transparentny cień dodawany aby polepszyć efekt wyświetlania okładek. dwa ostatnie wrzucasz do katalogu images znajdującego się w katalogu głównym programu. pozostałe to tylko wytyczne dla scp aby wiedział czego szukać
orion50

Jest OK.
Dzięki smile.gif
El Loco Chocko
CYTAT
brak różnic. wszystkie historyjki o ASIO i wyższości kX'ów nad plugami winampa można wsadzić między bajki. sam twórca foo kiedyś wspomniał, że nie ma różnic pomiędzy jego tworem a winampem

Pozwolisz ze bede innego zdania.Raz wystarczy zrobic maly test, ktory ma sens tylko wtedy jesli posiadamy jakies sensowne glosniki a nie spikerki z zestawu(ze o karcie dzwiekowej nie wspomne).Odpalajac songa na winampie i na foo od razu widac wyrazna roznice.Jesli tego nie slyszysz to w necie sa testy porownawcze audio playerow gdzie winampik laduje daleeeko w tyle za foo(wiecej info na ten tema znajdziesz na polskim forum foobara).Po za tym tworca foo jest osoba ktora jest i wspoltworca winampa wiec po co mialby robic drugi raz to samo?Zreszta kazdy i tak bedzie mial pewnie swoje zdanie smile.gif

BTW Moj foo smile.gif
stona
fajny smile.gif Upnij na rapida , dołączę do swojej kolekcji [ zRARuj po prostu katalog foobar i uploadnij smile.gif ] m'k?
El Loco Chocko
Mam link do configa: http://www.badongo.com/file/2899072

Mala instrukcja dla innych rowniez:
Zainstalowac foo odznaczajac opcje "enable user profile" (nie jestem pewien teraz tej nazwy ale jest to opcja druga od dolu).Paczka ktora sciagneliscie rozpakowac i teraz tak:
-czcionki wypakowac do c:/windows/fonts
-zainstalowac visual studio
-cala reszte z skopiowac i wkleic do glownego katalogo foobara
Podczas uruchomiania na pytania o stare ustawienia zaznaczac "No" tyle razy ile bedzie to konieczne
Na pytanie czy chcemy skorzystac z defaultowego ustawienia czy UI wybieramy druga opcje(ta ponizej jak by co)
Najprawdopodobniej nie bedziecie mieli dzwieku na poczatku.Rada na to:
ctrl+p i idziemy audio/output i yam po prawej stronie wybieramy nasza karte dzwiekowa.

config ten nie jest moja wlasnoscia
szumi
Good (blow tongue.gif) job evil dick thumbsup.gif
Stachu
to ja tez wrzuce, zeby nie było:]

plik pui wklejamy do foobar2000>Panels UI

a image w zaleznosci od tego jak macie ustawione user profile

http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....ost&id=3100

potrzebne wtyczki

foo_ui_columns
foo_ui_panels (UPDATE TO NEWEST VERSION 0.10.2)
foo_playlist_manager
foo_uie_quicksearch
foo_uie_playlists_dropdown
foo_uie_vis_egoh
foo_cwb_hooks
foo_run
foo_uie_lyrics
foo_browser
foo_uie_explorer (explorer tree panel)
foo_infobox (of course)
foo_navigator (to store a playlist history!)
foo_utils (to open foobar directory in explorer windows)

* PLUGINS OPTIONAL

foo_playcount
and more ...

* FONTS REQUIRED

Calibri
Swis721 Cn BT D-Type
kroeger 05_55
Lucida Grande

mini

Kmiot
Głupi jesteście. Mój Foo na standardowych konfigach wymiata tak samo jak Wasz, na tych ochu'jałych.
Nikt podczas odtwarzania muzy nie patrzy na monitor. Nara.
El Loco Chocko
Co kmiot to kmiot,a i przypuszczam ze o efektach DSP to nie slyszales.Wymiataj dalej.
greah
CYTAT(evil_dick @ 1 05 2007, 17:44) *
Co kmiot to kmiot,a i przypuszczam ze o efektach DSP to nie slyszales.Wymiataj dalej.

tak, zapewne poprawi Ci się dźwięk jak sobie zmontujesz lepszą skórkę rolleyes.gif

Stachu całkiem całkiem.... tyle, że ten cfg widziałem już setki razy tongue.gif. szkoda, że ja do swojej muzyki nie jestem w stanie domontować opcji z lyricsami
RoL
CYTAT(evil_dick @ 30 04 2007, 23:47) *
Mam link do configa: http://www.badongo.com/file/2899072

Mala instrukcja dla innych rowniez:
Zainstalowac foo odznaczajac opcje "enable user profile" (nie jestem pewien teraz tej nazwy ale jest to opcja druga od dolu).Paczka ktora sciagneliscie rozpakowac i teraz tak:
-czcionki wypakowac do c:/windows/fonts
-zainstalowac visual studio
-cala reszte z skopiowac i wkleic do glownego katalogo foobara
Podczas uruchomiania na pytania o stare ustawienia zaznaczac "No" tyle razy ile bedzie to konieczne
Na pytanie czy chcemy skorzystac z defaultowego ustawienia czy UI wybieramy druga opcje(ta ponizej jak by co)
Najprawdopodobniej nie bedziecie mieli dzwieku na poczatku.Rada na to:
ctrl+p i idziemy audio/output i yam po prawej stronie wybieramy nasza karte dzwiekowa.

config ten nie jest moja wlasnoscia

Zrobilem wszystko krok po kroku, wedlug tej instrukcji, ale po instalacji wyskoczyl mi komunikat:
Failed to load DLL: foo_prettypop.dll
Reason: Procedura inicjowania biblioteki dołączanej dynamicznie (DLL) nie powiodła się.

Da sie sluchac muzyki, ale player strasznie zamula. Jak ruszy sie myszka, to wszystko sie sypie (pasek odtwarzania staje w miejscu, nie widac jak klikamy jakis button itp.). Czy ktos wie o co chodzi?

edit: komunikat ktory wkleilem wyskakuje przy kazdym uruchomieniu foobara
Stachu
sciagnij nowa wersje wtyczki, albo zamiesc crash liste to Ci powiem z czym wtyczka robi konflikt

RoL
Sciagnalem, ale okazalo sie, ze to nie wina wtyczki. Musialem zainstalowac .net framework. Teraz nie pojawia sie zaden komunikat, ale caly czas foobar dziala tak jak wczesniej. A z ta crash lista, to nie wiem skad mam ja wziac ;P
El Loco Chocko
CYTAT(greah @ 1 05 2007, 17:50) *

tak, zapewne poprawi Ci się dźwięk jak sobie zmontujesz lepszą skórkę rolleyes.gif

Stachu całkiem całkiem.... tyle, że ten cfg widziałem już setki razy tongue.gif . szkoda, że ja do swojej muzyki nie jestem w stanie domontować opcji z lyricsami

A czy efekty DSP to nowa skorka?Spewnoscia nie a skorka mi poprawi tez, ale wrazenia estetyczne a te sa rowniez wazne jak dla mnie.

@RoL a ktora wersje zainstalowales?Mam nadzieje ze dwojke smile.gif
RoL
.net framework 2.0, a foobar 0.9.4.3
Chwilowo wrocilem do ustawien standardowych, bo chcialem wreszcie bezstresowo posluchac muzy ;] Tyle, ze wyglad troche odstrasza, wiec nadal czekam na jakies pomysly.
El Loco Chocko
Hmm a sciagnij wersje wczesniejsza 0.9.4.2 bo niektore wtyczki moga jeszcze zle wspolpracowac z nowa wersja.Powinno pomoc bo innej rady juz nie widze.
greah
CYTAT(evil_dick @ 1 05 2007, 21:06) *
A czy efekty DSP to nowa skorka?Spewnoscia nie a skorka mi poprawi tez, ale wrazenia estetyczne a te sa rowniez wazne jak dla mnie.
kmiot pisząc o standardowym konfigu miał na myśli wygląd a nie ustawienia więc nie wiem poc o wyskoczyłeś z DSP
szczurek
Stachu:
sciagnalem ten konfig, poinstalowalem wszystko co potrzeba, nameczylem sie (w kwestii nowych skinow jestem lamą nieziemską;]), ale jest, działa. Dzięki... tylko jak zmusić żeby program sam wyszukiwał słowa w necie? Bo ni hu hu nie idzie, a jeszcze mi tak na czerep nie padło żeby dla 6000 swoich piosenek wyszukiwac recznie slowa biggrin.gif

edit:
aha, album list tez jakos nie dziala. Mógłbyś dać skrina jak to powinno wyglądać?
Stachu
szczurek, bardzo chcetnie ale najpierw powiedz z ktorym foobarem masz kłopot bo zamiesciłem ich kilka:]

załozmy ze chodzi Ci o dark, jesli masz wtyczke Lyrics DB to klikasz poprostu na ten napis sciagnij napisy. Oczywiscie w bazie napisow są napisy wyłacznie do pisenek puszczanych w mtv i radiu, wiec mozna sobie to o kant dupy rozbic

a co do album list: tuturial 'jak skonfigurowac albumliste. Wklejam bezposrednio po ang. bo jest 4.00 i nie chce mi sie tłumaczyc po swojemu. powodzenia

KOD
Go to Preferences (Ctrl+P) -> Tools -> Playcount and add this to appended information: %W
- Go to Preferences -> Panels UI -> Sort/Group. Add a new criteria called "Singles", check "Group by sort" and let the code empty. Click OK and add another criteria called "Playcount", unckeck "Group by sort" and add this code to Primary sort: $sub(%play_counter%,999999). Click OK and modify "Rating" criteria: Primary sort: $sub(%rating%,5) - Secondary sort: $sub(%play_counter%,999999) %artist% %title%. Uncheck Group by sort. Press OK and close Preferences.
- Righ click on the playlist -> Sort / Group by -> Edit. Press Reset button and check singles boxes (be sure check two boxes) and save as "Singles". Close dialog box. Open again. Press Reset button and check Playcount boxes (be sure check two boxes) and save as "Playcount". Close dialog box. Open again. Press Reset button and check Rating boxes (be sure check two boxes) and save as "Rating".
Open preferences -> Panels UI -> Sort/Group and put this in "Single Column Playlist layout selector:
$if($or($isgrouped(Singles),$isgrouped(Playcount),$isgrouped(Rating)),$scplsetlayout(Singles),$scplsetlayout(Albums))

CYTAT
Stachu całkiem całkiem.... tyle, że ten cfg widziałem już setki razy

a widziałes to?:]

smacznego

RoL
CYTAT
Hmm a sciagnij wersje wczesniejsza 0.9.4.2 bo niektore wtyczki moga jeszcze zle wspolpracowac z nowa wersja.Powinno pomoc bo innej rady juz nie widze.

Niestety po zainstalowaniu poprzedniej wersji jest tak samo. Chyba sobie jednak daruje, bo jakies dziwne rzeczy sie dzieja jak wlaczam foo z tymi ustawieniami. Mimo wszystko dzieki za pomoc.
Stachu
albo sciagnij lepszy config
szczurek
dokladnie to chodzilo mi o ten co ostatnio podawales, ale spoko 'lyricsy' same sie naprawily. Poprostu wtyczka jakas z dupy. Trzeba bedzie pokombinowac. Z tym AA jeszcze nie patrzylem, ale dzieki.

Teraz moj foo wyglada tak:

Stachu
ale to podziała n tego nowszego foo rowniez

nowa Panels UI 10.2 jest o tyle inna, ze ma połaczoną Single Columns Playlist i zeby ustawic podział plalisty wg kategorii np rating, artist czy album musisz pliknac lewym na playliste i ustawis Sort/Group by
greah
postanowiłem trochę wypimpować obecnego foo. przesiadka z SCP na PUI wyszła mi na dobre

cfg autorstwa jednego Koreańczyka (źródło). trochę go poprzerabiałem zmieniając kolory i podmieniając kilka grafik (a teraz szukam czcionki, która będzie wyświetlała czytelnie japońskie/koreańskie znaki przy rozmiarze 7-8 ). prosty, czytelny i elegancki
Stachu
mamy foo od tego samego pana korenczyka tyle, ze moj jest czarny i ma 3 dodtkowe panele na tekst piosenek, albymlist i option;]
Kmiot

Popłacz się jeszcze.
Kwestię dźwięku moge dopracować bez ingerencji w wygląd. Nie potrzebuję żeby mi okładki płyt na pulpicie tańczyły i rysowały tekst piosenki. Muzykę odpalam, minimalizuję i zajmuję się swoimi sprawami. Jak Ty lubisz patrzeć na to, jak ładnie muzyka gra, to okej.
I nie, nie słyszałem o efektach DSP, tak samo jak o efektach SMS, PCK, ONZ, P2P, HIV, PSX, PSP, XXX, FPP, RPG, BHP, AQQ, OSP, DSL, DVD, GSM, PS2, MLS, NBA, NHL, PLS, URL, OBI i PLN.

I wiesz co? Nie interesuje mnie to.
Cześć.

Edit:
Przypomniało mi się, że nie wiem też nic o efektach TVN, NRD, MTV, WTF, LOL, OMG, RTL, DSF, RTV, AGD, TVP, TV4, MP3, PCV, ABC, SLU, BMX, DMX, RSC, BKR, ESC, FPS, RTS, USA, ZEA, RPA, MGS, MGR, INŻ, VAT.

Przykro mi.
No to cześć.
greah
CYTAT(Stachu @ 3 05 2007, 22:40) *
mamy foo od tego samego pana korenczyka tyle, ze moj jest czarny i ma 3 dodtkowe panele na tekst piosenek, albymlist i option;]

listę albumów wolę mieć pod rmb, preferencje too 'kwiatuszek' a lyrics w moim przypadku nie zdaje egzaminu, bo słucham azjatyckiej muzyki a nie jestem tak biegły w kanie i hangul aby przeprowadzać transkrypcję w biegu hyh.gif

btw
Ty masz przeróbkę jednego Polaka, który z niewiadomych przyczyn nigdzie nie zaznacza skąd ma źródło dry.gif
Stachu
nooo typek myslał, ze nikt nie chodzi po azjatyckich stronach z Foo xD i podpisał sie pod configiem na HA, fakt był ktos taki, ale ja swojego sam przerabiałem, własnie bazujac na kodzie tego skosnookiego

a wiesz greah jak zrobic, zeby zbyt długi tytuł nie nachodził na rating tylko sie automatycznie skracał?
El Loco Chocko
Ale ten koles wyjasnil wszystko juz na forum i szafa gra.Widac bylo ze dodal sporo swojego do configa.

@Kmiot tez cie lubie.Czesc.
Stachu
no wyjasnil wyjasnil, ale po czasie, jak juz inny typ znalazł teg identycznego foo z data pare tygodni wczesniejsza na innym blogu. Wtedy koles dopisal , ze dostał jedynie images<obrazki>od kumpla i napisał do tego config:] lecz...lecz analizujac oba configi mozna stwierdzic, ze sa przecinek w przecinek takie same, a wiec i tak sciema:]

greah
CYTAT(Stachu @ 4 05 2007, 13:20) *
nooo typek myslał, ze nikt nie chodzi po azjatyckich stronach z Foo xD i podpisał sie pod configiem na HA, fakt był ktos taki, ale ja swojego sam przerabiałem, własnie bazujac na kodzie tego skosnookiego
podobnie. dorwałem z tej strony pisanej w hangul i męczyłem aż wymęczyłem szarą wersję (Koreańczyk zrobił czarną, grafitową i białą). trudno było ustawić odpowiedni gradient bez odgórnie ustalonych preferencji ale udało się wręcz idealnie.
'wręcz' bo brakuje mi dwóch 'guziczków' odpowiedzialnych za rename i konsolę i musiałem zapożyczyć te z ciemnych wersji a nie wygląda to tak jak powinno

CYTAT
a wiesz greah jak zrobic, zeby zbyt długi tytuł nie nachodził na rating tylko sie automatycznie skracał?
patrząc na kod rating jest 'nałożony' na %title% więc jedynym wyjściem jest ograniczenie komórki takowej ale wtedy automatycznie będziesz musiał stworzyć drugą, bliżniaczą ale odpowiedzialną za %lenght%. tak to już jest jak jest używane mapowanie

CYTAT
Ale ten koles wyjasnil wszystko juz na forum i szafa gra.Widac bylo ze dodal sporo swojego do configa.
sam dla siebie zmieniłem kolorystykę całej playlisty, zmieniłem gwiazdki ratingowe, dodałem kilka guzików dla lepszego działania ale nie podpiszę się pod tym cfg jako cfg by me tylko cfg by <Koreańczyk> modified by me.
za taki cfg gościowi należy się szacunek thumbsup.gif
koval
CYTAT(greah @ 3 05 2007, 20:53) *
postanowiłem trochę wypimpować obecnego foo. przesiadka z SCP na PUI wyszła mi na dobre

cfg autorstwa jednego Koreańczyka (źródło). trochę go poprzerabiałem zmieniając kolory i podmieniając kilka grafik (a teraz szukam czcionki, która będzie wyświetlała czytelnie japońskie/koreańskie znaki przy rozmiarze 7-8 ). prosty, czytelny i elegancki

wrzuciłem sobie to cfg ale w palyliście nie mam w ogóle nazw tracków confused.gif Mam tylko kolejność i czas. Ktoś wie jak to naprawić ?
stona
Zobacz czy masz wszystkie wymagane pluginy i czcionki i tym podobne duperele, sprawdź też ustawienia (może trzeba coś zmienić po instalce pluga)
koval
dobra je.bać to powyższe tongue.gif

mam taki problem:

mogę odtwarzać płyty audio w foo ale on ich nie taguje, nic a nic ;[

jakaś wtyczka jest potrzebna czy jest jakaś magiczna sztuczka ?

halp !
ghost.
płyty audio? a jak Ty chcesz tagowac pliki chronione przed zapisem? ;] przeciez tagi są fizycznymi atrybutami plików audio...
Yacek
CYTAT(ghost_spike @ 16 06 2007, 15:55) *
płyty audio? a jak Ty chcesz tagowac pliki chronione przed zapisem? ;] przeciez tagi są fizycznymi atrybutami plików audio...

cddb
koval
CYTAT(ghost_spike @ 16 06 2007, 15:55) *

Chodzi mi o to że jak odtwarzam audio cd przez foo to wyświetla mi tylko cd track1, cd track2 itd. Chciałbym tak żeby pokazywało wykonawcę, tytuł płyty, tytuły utworów itp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.