Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Foobar
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Software
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
ghost.
no rozumiem o co Ci chodzi, ale jesli na płycie nie ma zapisanych taggów (tak tak, do płyt audio mozna dodawac tagi, nie pamietam jak to sie dokładnie nazywa, ale są odtwarzacze, które na tej podstawie wyswietlają nazwe utwóru), to foobar nie bedzie ich wyswietlał, prawda? Nie mozna w normalny sposób oddac taggów do kawałków zapisanych na płycie (bo to oznaczałoby modyfikacje tych plików, a skoro one są zapisane na cd to niemozliwa jest ich modyfikacja), jesli z płyty je odtwarzasz przez foo. No chyba ze cddb cos tutaj moze zdziałac, ale nie znam sie na działaniu tego wynalazku wiec moze ktos inny wytłumaczy...
alienator
http://www.digitalblues.org/fb2k/
Dark Serge
Pytanie do masterów - na jakiej zasadzie foobar z tymi wtyczkami :
KOD
required components:
foo_ui_columns.dll
foo_ui_panels.dll - tested with panels 0.13.8 (make sure you have the Jun 12 2007 build)
foo_cwb_hooks.dll
foo_lyricsdb.dll

optional components:
foo_uie_albumlist.dll - an alternative to using the library filter
foo_uie_vis_egoh.dll - alternative spectrum analyzer
foo_uie_peakmeter.dll - peakmeter visualization
foo_dsp_crossfader.dll - can be toggled in options panel

Jak on dodaje covery do albumów ? bo mi covery dodaje tylko jak nazwa okładki ma taka nazwę w taki stylu : "AlbumArt_{48C26E47-13F9-4F71-A0FA-C5F0648A8406}_Small.jpg" . a jak mam cover.jpg to już nie da się... i ręcznie tez nie da się pokazać ścieżki do covera ;/ nie łapie ocb... Some help please smile.gif
ghost.
bo musisz wejsc do ustawien wtyczki albumart (nie wiem czemu, ale nie widze jej na tej liscie, a skoro wyswietla ci albumy to musi byc)

(oczywiscie layout u Ciebie moze byc inny, ale musisz znaleźć Album Art i nacisnąc "configure")

po nacisnieciu "configure":

tutaj, zamiast 'front' (w twim przypadku pewnie: AlbumArt_w-chu.j-znaczków-i-numerków) wpisujesz sobie cover, tak zeby było cover.*

a ostatni zaznaczony wiersz pozwala na to, ze jak w albumie nie ma okładki to moze Ci wyswietlać jakiś obrazek defaultowy (typu obrazek z napisem "no cover" - musisz go wrzucić do components w program files no i musi sie nazywac tak jak jest zdefiniowane (u mnie default.png)

Dark Serge
Hmm to do dupy ;/ Bo ja mam configa opartego na Panels UI(sam nie umiem zrobić i ściągłem gotowca tongue.gif) i tam nie ma żadnej takiej opcji... a jak zmieniałem w Columns UI to sie i tak nie zmieniało oO'
A może ktoś się podzieli configiem (najlepiej od razu z wtyczkami ^^") ?
Senshi
Mam pytanie odnosnie fubara.

Czy bassy sa duzo lepsze?
Czy mozna skopiowac playliste?
Czy foobar leci nazwami kawalkow czy tagami?
Czy foobar odtwarza te wszystkie winampowe formaty jak np .ogg?
Czy scrobling na last.fm po pluginie nie sprawia klopotow?
greah
CYTAT(Senshi @ 7 08 2007, 23:44) *
na integrze? nie. na zs? tak

CYTAT
Czy mozna skopiowac playliste?
tak

CYTAT
Czy foobar leci nazwami kawalkow czy tagami?
do wyboru a do tego sam ustalasz kolejność czyli np. artist/year/album i sortuje ci dyskografię chronologicznie

CYTAT
Czy foobar odtwarza te wszystkie winampowe formaty jak np .ogg?
bezproblemowo

CYTAT
Czy scrobling na last.fm po pluginie nie sprawia klopotow?
najmniejszych
Senshi
CYTAT(greah @ 7 08 2007, 23:59) *
CYTAT(Senshi @ 7 08 2007, 23:44) *
na integrze? nie. na zs? tak

Troche nie rozumiem. Chodzi o to zebym nie mial "pierdzen na basie". O glosniki tu nie chodzi bo mam bardzo dobre

EDIT: Dobra zainstalowalem i musze powiedziec ze nie ma porownania co do jakosci dzwieku.

I mam pare pytan.

Jak zrobic zeby playlista byla po tagach? Bo mam mase nieznanych wykonawcow a w tagach jest wszystko ok i w nazwie pliku tez ocb? O.o

Jak zrobic zeby po kombinacji przyciskow gralo nastepny utwor niezaleznie od tego co mamy na pierwszym ekranie? Np. Przegladam forum i chce nastepna piosenka wciskam kombinacje przyciskow i jest nastepna pisoenka. Teraz to musze przywracac okienko foobara i powracac do forum ;/

Jak zrobic zeby w playliscie nie wyswietlalo nazwy plyty?
Bo mam np teraz tak Tenacious D - [The pick of destiny #1] - Kickapoo i nie chce tego nawiasu kwadratowego

Mam tez takiego kwiatka.

O.S.T.R. - [jazzurekcja} - Male piwo
13_Historia - [jazzurekcja] - historia - w tagach wszystko ok w nazwie pliku tez ocb?
O.S.T.R. - [jazzurekcja] - nie wazne

Jak chce posortowac elementy recznie. To np biore element i trzymajac przycisk przesuwam w gore ale ekran sie konczy a ja chce dalej i za szybko przewija ekren jak to spowolnic? Jak zrobic zeby mozna bylo kolkiem przewijac ekran w playliscie?

EDIT: Dobra nie chce mi sie w to bawic. W dodatku cos nacisnalem i sie wszystko s(pipi)ilo ;/ Zastaje przy winampie ;/
greah
CYTAT(Senshi @ 8 08 2007, 14:45) *
Troche nie rozumiem. Chodzi o to zebym nie mial "pierdzen na basie". O glosniki tu nie chodzi bo mam bardzo dobre
chodzi o kartę. jak masz jakiegoś ac'97 to na cuda nie licz

CYTAT
Jak zrobic zeby w playliscie nie wyswietlalo nazwy plyty?
Bo mam np teraz tak Tenacious D - [The pick of destiny #1] - Kickapoo i nie chce tego nawiasu kwadratowego

Mam tez takiego kwiatka.

O.S.T.R. - [jazzurekcja} - Male piwo
13_Historia - [jazzurekcja] - historia - w tagach wszystko ok w nazwie pliku tez ocb?
O.S.T.R. - [jazzurekcja] - nie wazne
Display>>>Title formatting>>>playlist>>>string edit

CYTAT
Jak zrobic zeby mozna bylo kolkiem przewijac ekran w playliscie?
przecież działa

uruchom foo z panels ui a nie w standardowym gui, bo ten jest biedny i to bardzo
Senshi
dobra dalem sobie spokoj. Winamp jest prosty w obsludze a poki nie podkrece bassu na subwooferze to jest git
alienator
lol, co za ogranicznik :<
stona
Bo foo nie jest dla leniwych tongue.gif
alienator
no zależy czego sie chce, ja mam podstawoy wygląd, ba nic nie zmieniałem w opcjach oprócz kolorów czcionki i tła na plejliście xD ściągnąłem tylko eq i sobie gra. Okienka nie oglądam, bo od tego mam foxy tunes ;p
Senshi
No ja tez mialem domyslny cos jak kmiota. Chodzi tylko o ta playliste ktora dla mnie jest b. wazna. A wlasnie w foo sa takie kwiatki. Pozatym tytul nie jest zaraz za artysta tylko po wyrownaniu do najdluzszego. Ponadto za szybko ekran przewija chcac przeciagnac tytul gdzie indziej.
stona
Ale w foo możesz sobie to skonfigurować jakoś (tylko nie bardzo pamiętam gdzie wink.gif ) Wejdź se na forum foobara pl i tam poszukaj .
greah
Wystarczy odrobina samozaparcia i chęci. Czasy gdy foo robiło się siedząc 10h w stringach (nie, nie w babskich majtach; w kodzie programu) minęły. Dzięki taki plugom jak panels_ui można zapisywać swoje dokonania i udostępniać je innym.

mój foo

Yacek
Uploadnij swoj config foo.
Dark Serge
O greah - możesz mi pomóc ? wciągnęłem sobie konfig i jak widze po screenach to w playliście powinno pokazywac normalnie covery(tak samo jak u ciebie pokazuje)- a u mnie nie pokazuje... w folderze zawsze trzymam jeden plik "cover.jpg" który ładnie wyświetla się w okienku z coverem. Jeśli mógłbyś mi pomóc - będę wdzięczny.
A to jak wygląda akurat settings dla playlisty :
KOD
$drawrect(0,0,0,0,brushcolor-240-240-240 pencolor-null)

$imageabs2(62,62,0,0,0,0,3,5,$replace(%path%,%filename_ext%,)cover.jpg,nokeepaspect)
    $drawrect(2,4,63,63,brushcolor-null pencolor-$get(blue))
    $imageabs2(61,61,0,0,0,0,3,5,images\overlayvinylX.png,)
    $puts(xoffset,67)

$drawrect($get(xoffset),43,$eval(%_width% - $get(xoffset) - 2),1,brushcolor-20-20-15 pencolor-null)

$font(swis721 cn bt d-type,12,bold glow- glowexpand-0 glowalpha-50,20-20-15)
$alignabs($get(xoffset),6,$eval(%_width% - $get(xoffset) - 15),20,left,middle)
%artist%

$font(swis721 cn bt d-type,9,bold glow-220-220-220 glowexpand-1 glowblur-5,0-120-195)
$alignabs($get(xoffset),24,$eval(%_width% - $get(xoffset) -15),18,left,middle)
%album%

$font(swis721 cn bt d-type,8,bold glow- glowexpand-0 glowalpha-50,20-20-15)
$alignabs($get(xoffset),46,$eval(%_width% - $get(xoffset) - 5),18,left,middle)
%date%

$font(swis721 cn bt d-type,8,bold glow- glowexpand-0 glowalpha-50,20-20-15)
$alignabs($get(xoffset),46,$eval(%_width% - $get(xoffset) - 5),18,right,middle)
%genre%
janol
CYTAT(greah @ 11 08 2007, 20:20) *
mój foo

Mam ten sam więc chyba sam go nie robiłeś ;]
Jeśli ktoś mi przerobi ten config na taki, żeby zamiast niebieskiego (opcjonalnie jest jeszcze czerwony) koloru był zielony (taki nieoczoje.bny), to będę bardzo wdzięczny.

@ Yacek
tu jest: http://foobar2000.pl/index.php?showtopic=3...amp;#entry28895

EDIT
http://img248.imageshack.us/my.php?image=43544171jc5.jpg
Jak zrobić, żeby teksty piosenek przewijały się płynnie, tzn żeby zamiast tych strzałek był normalny pasek, taki jak w playlistach? Wkurzajace jest to przewijanie.
Yacek
Janol: Dzieki. Grzebales w kodzie za kolorami paskow ? Jak sobie to instalne to juz zmiana kolorow w kodzie powinna byc prosta tylko trzeba chwile tego poszukac.
greah
CYTAT(Dark Serge @ 12 08 2007, 14:52) *
O greah - możesz mi pomóc ? wciągnęłem sobie konfig i jak widze po screenach to w playliście powinno pokazywac normalnie covery(tak samo jak u ciebie pokazuje)- a u mnie nie pokazuje... w folderze zawsze trzymam jeden plik "cover.jpg" który ładnie wyświetla się w okienku z coverem. Jeśli mógłbyś mi pomóc - będę wdzięczny.

jaki cfg, jak wygląda? okładki nie chodzą Ci na playlist a chodzą na drugiej kolumnie?

CYTAT
Mam ten sam więc chyba sam go nie robiłeś ;]
Nie; dlatego napisałem "mój foo" a nie "foo mojego autorstwa" hyh.gif; ja w nim tylko usunąłem vistowe ikony, bo nie lubię tego stylu.

dawxxx666 zrobił go na podstawie cfg jakieś Koreańczyka. Na początku była wojna, ze użył czyjegoś cfg i powiedział, że to jego ale później wkupil się w łaski jak zrobił kolejne wersje z naprawdę dobrymi usprawnieniami podstawki Koreańczyka.
Jak dla mnie jest to jeden z najlepszych cfg. Brakuje mu tylko zmiany karnacji na jaśniejszą (chociaż wrzucenie bgroud to juz coś). Ciekawym co wrzuci w 1.04
janol
CYTAT(Yacek @ 12 08 2007, 16:36) *
Janol: Dzieki. Grzebales w kodzie za kolorami paskow ? Jak sobie to instalne to juz zmiana kolorow w kodzie powinna byc prosta tylko trzeba chwile tego poszukac.

No, mów mi o kodach. Pół godziny kombinowałem jak właczyć ten config. Jestem foobarowym lajkonikiem.
Jakbyś miał czas i ochotę się z tym bawić, to będę wdzięczny.
szczurek
co nalezy dopisac do playlisty, zeby nazwa piosenki nie zachodzila mi pod rating stars i licznik, tylko zeby pokazywalo sie np. " (...) "
Yacek
CYTAT(janol @ 12 08 2007, 20:38) *
CYTAT(Yacek @ 12 08 2007, 16:36) *

No, mów mi o kodach. Pół godziny kombinowałem jak właczyć ten config. Jestem foobarowym lajkonikiem.
Jakbyś miał czas i ochotę się z tym bawić, to będę wdzięczny.

Znalazlem kod od koloru ale po zmianie na inny foobar nie reaguje i dalej wyswietla ten turkusowy. 20 min grzebalem i dalem sobie spokoj, fajnie to wyglada ale jest za malo funkcjonalne jak dla mnie i troche sie slimoczy.
szczurek
moze ktos wrzucic na sendspace te dwa komponenty:

foo_uie_wsh_panel (albo cos w tym stylu)
foo_uie_vis_egoh

oficjalne linki do nich padly a oczywiscie ze wzgledu na jakis bzdurny copyright nikt tego nigdzie nie hostuje
babciahania
mam pytanie: Czy istnieje jakaś wtyczka, dzięki której pokazany jest zegar odliczający sekundy do wejścia wokalu w utworze? (tzw. "intro")
wpisuje się dane, tj ilość sekund do wejścia wokalu i to jest zapisywane w tag'u czy gdzieś tam..
wątpie, ale może.
Stachu
nie ma

ghost.
Mam nastepujacy problem - pozyczyłem sobie ten oto config: http://lassekongo83.deviantart.com/art/Foo...set=10#comments , troszeczke w nim pogrzebałem, personalizując do moich upodobań, zostałem narazie przy czyms takim:

ale są dwa problemy, które juz były na samym poczatku przed grzebaniem: nie działa seekbar (w sensie, że ładnie pokazuje ile sekund mineło od poczatku kawałka, ale nie mozna za pomocą seekbara przeskoczyc w dowolne miejsce piosenki), drugi problem zas dotyczy nie działającego suwaka głośności - wygląda on troche inaczej niz we wzorcu na deviantART... Ktoś mi moze poradzic co trzeba z tym zrobić?

Kod na seekbar:

KOD
// ***SEEKBAR***
// Background
$imageabs2(0,0,,,,,242,10,/bear\tb2.png,)

// PerSecond
$if(%isplaying%,
$puts(progress,$muldiv(%playback_time_seconds%,$sub(%_width%,255),%length_seconds%))
,)
$ifgreater($get(progress),0,$padding(0,0)$imageabs2(0,0,,,$get(progress),,244,12,/bear\tb-fill2.png,),)

// PerTrack
$panel(Panels,Seek Panel,243,12,604,14,)

// PerSecond
$font(Calibri,8,normal,0-0-0 shadow glowalpha-1)
$if(%isplaying%,
$alignabs(248,4,600,30,left,middle)%playback_time%
,
$alignabs(248,4,600,30,left,middle)0:00
)

Kod na volume control:

KOD
// ***VOLUME***
// PerSecond
$puts(volsize,402)
$puts(vol,$muldiv(%panel_volume%,$get(volsize),1000))
$imageabs2(,,,,$get(volsize),,12,$sub(%_height%,32),/bear\vol-bg.png,NOKEEPASPECT)
$ifgreater($get(vol),0,
$imageabs2($get(vol),0,0,0,0,0,30,$sub(%_height%,25),/bear\vol-fill.png,NOKEEPASPECT)
,
)

$font(Kroeger 05_55,8,,200-200-200)
$alignabs(32,$sub(%_height%,26),30,10,left,top)%cwb_volume%

// PerTrack
$panel(VolumePanel,Volume Panel,30,$sub(%_height%,25),204,9,)
//%cwb_volume%

Help sad.gif
Stachu
skopiuj kod opdowiedzielny za seekbar, do layouta.

klikasz na kod całego foo, dajesz setting, a potem szukasz track display odpowiedzianlenego za sekkbar, moze tez nazywac sie seekbar:] Dajesz setting na nigo i wkelasz ten kodzik jeszcze raz
ghost.
nie kumam za bardzo - te kody co podałem są własnie z layout'a wyciagniete... Jak sie kliknie na foobarze na
"settings..." to pojawia sie okno configuration i stamtad własnie wyciagnelem te dwa fragmenty... a zrobiłem to co napisałes, tzn dokleiłem ten kod do ustawien "track display" i nic sie nie zmieniło... ;/
Stachu
a masz w ogole potrzebnego plugina?

weź daj linka do oryginalnego kodu. rozumiem ,ze w oryginale panel sie przesuwa?

ghost.
dobra, ku.rwa, jestem przypałem ;] wszystko działa, dzieki za fatyge smile.gif
tobik
Da sie jakoś przerobić tego skina: http://dawxxx666.deviantart.com/art/Foo-Av...-1-0-2-54383563 tak żeby wszystko było w jednym oknie (playlista, okładka, napisy i lista z albumami) tak żebym nie musiał przełączać między nimi? Jak sie da to jak?
ghost.
wklej linka poprawnego
greah
Da się ale to nie jest już przerabianie a robienie cfg od podstaw
tobik
Czyli jak się do tego zabrać?
greah
ściągnij AVA 1.03+ i przestudiuj kod. Nie ma na to złotego środka - trzeba patrzeć w kod i dochodzić do tego co z czym trzeba zestawić aby wyszło to czego potrzebujemy.

hint - AVA jest pełne zależności więc nie zdziw się jak Ci się całość wysypie a Ty nie będziesz wiedział gdzie szukać błędów
tobik
O jaaaaaa myślałem że to będzie prostsze....Columns UI lepsze ale brzydsze confused.gif
STRETCH
ma/zna ktos jakis mega minimalistyczny skin to foobara?
ino_sol
CYTAT(tobik @ 21 10 2007, 22:14) *

jak trzeba ustawić żeby pojawiała się playlista bo u mnie jej nie ma confused.gif chodzi mi o ten widok z obrazkami u góry. W jaki sposób ustawia się tylne okładki płyt, bo kiedy tytułuje plik back.jpg i to i tak jej nie widać?
trybun
Jest tak: a chcę tak:

Jak zrobic taka playliste ?
szczurek
proponuje wlaczyc segregowanie....

ppm -> Sort/Group ...
trybun
o ja głupi, wielkie dzieki wink.gif

edit:

ok mam kolejny problem, jak wylaczyc/schowac pasek przewijania playlisty ? jeszcze jedno, wrzuciłem okładke *.jpeg i mam ja w duzej wersji po lewej stronie, ale juz przy plejliscie nie mam w malej wersji, jest tylko kwadracik "no cover"
kasper
Wszystko masz w ustawieniach.Pobaw sie trochę ,tym bardziej ze masz menu po polsku.Ja mam jpg w folderze z muzą i wszystkie okładki sie wyświetlają główna i przy play liscie.Pasek przewijania -ustawienia2-pasek postępu.
greah
CYTAT(kasper @ 2 12 2007, 21:56) *
Pasek przewijania -ustawienia2-pasek postępu.

Wprowadzasz kolegę w błąd. Pasek postępu to pasek pojawiający się na granym utworze a to czego on szuka znajduje się nad głośnością i ma formę strzałki
kasper
jasne .Sorry:P
ogqozo
Ja tak tylko chciałem stwierdzić, że dopiero dzisiaj rano ściągnąłem tę nową wersję Foobara (0.9.5) i od tego czasu mam straszną radochębiggrin.gif. Wszystko się da skonfigurować samemu, w łatwy sposób, miód po prostu. Siedzę od rana i się tym bawię.
Psyko
Istnieje do foo coś takiego jak DFX dla winampa, jakieś pluginy kompatybilne z foo 0.9.5 czy coś?

A i jak zrobić żeby po wyjściu z programu, po jego uruchomienie, podświetlony był ostatni słuchany track?
El Loco Chocko
AD1 dsp.winamp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.