Zastanawiam się jaka - od strony graficznej - powinna być waszym zdaniem nowa Castlevania.
C:SotN przeszedłem jakiś rok temu, czyli jak łatwo zauwarzyć grubo po premierze i byłem pod wrażeniem tej gry. Niesamowity gameplay, oszałamiająca muzyka, czas gry który potrafi zadowolic nawet najbardziej wybrednych i wreszcie grafika, która pomimo upływu lat wywarła na mnie spore wrażenie i świetnie się sprawdziła. Dodam tylko ,że miałem rownież przyjemność ukończyć dwie najnowsze gry tej serii na ps2 oraz wszyskie części na GBA i nieujmując im SotN zapałdo Mi na dłużej w pamięci (2D rulez !!! )
Jak Wy uważacie, istnieje cień szansy na to ,że kiedyś zagramy sobie w Castlevanie 2D ??? Zdaje sobie sprawe z tego ,że grafika ma duże znaczenie dla większości graczy, 3D jest już wszechobecne i wracanie do 2D może okazać się ryzykowne ze strony developera. Osobiście uważam jednak ,że można stworzyć jeszcze gre w prawdziwym 2D które zaspokoi gusta tych najbardziej wybrednych i pozwoli cieszyć się ludziom takim jak Ja.
Jesli juz ma byc 3D, to najlepiej zeby to bylo rozwiazane tak jak np. w Viewtiful Joe czy Pandemonium (niby 3D, ale poruszamy sie ciagle w 1 plaszczyznie; tzw.2,5D). Akurat Castlevania tak samo jak seria Metal Slug nie powinna raczej przechodzic w pelne 3D, bo to juz nie to samo. W klasyczna, dwuwymiarowa Castlevanie przyjdzie nam jeszcze zapewne zagrac, a to dlatego, ze wiekszosc fanow serii chce wlasnie 2D. Obecnie na DSa powstaje kolejna po Dawn of Sorrow czesc w 2D i zapowiada sie naprawde ciekawie. Aha, jak ktos chce pogadac tak ogolnie o serii Castlevania, to zapraszam tutaj:
http://www.psxextreme.info/index.php?showtopic=26551
Najlepiej stare dobre sprawdzone 2d bo przejście w 3 wymiar nie wciągneło mnie tak bardzo jak starsze odsłony.
mashter
18 08 2006, 20:34
Nie ma nawet cienia szansy, że zagracie sobie w Castlevanie w 2D. Konsole nowej generacji już praktycznie są i na pewno nie po to mają taką moc, żeby liczyć 'sprajty'.
A pierwsza Castlevania 3D na PS2 była świetna, wcale nie dużo gorsza od SOTN - przynajmniej takie jest moje zdanie.
Sylvan Wielki
18 08 2006, 20:37
RolQUOTE
Jesli juz ma byc 3D, to najlepiej zeby to bylo rozwiazane tak jak np. w Viewtiful Joe czy Pandemonium (niby 3D, ale poruszamy sie ciagle w 1 plaszczyznie; tzw.2,5D). Akurat Castlevania tak samo jak seria Metal Slug nie powinna raczej przechodzic w pelne 3D, bo to juz nie to samo.
Zdecydowanie zgadzam sie. Można jeszcze liczyć na castlevanie na PS3 na .... engine Guilty Gear XX
A co do postu mego Przyjaciela dTH - 100% racji

C: SotN to 40/40 obok takich ARCYDZIEŁ jak DMC, Soul Blade, Tekken5, Resident Evil 2.
maSHteRQUOTE
Nie ma nawet cienia szansy, że zagracie sobie w Castlevanie w 2D. Konsole nowej generacji już praktycznie są i na pewno nie po to mają taką moc, żeby liczyć 'sprajty'.
Sznsa zawsze jest....nawet w 1944:) A Ty co żeś znów z tta moca obliczeniową wymyślił
A pierwsza Castlevania 3D na PS2 była świetna, wcale nie dużo gorsza od SOTN - przynajmniej takie jest moje zdanie
W sumie....

Joahim MIAŻDŻYŁ

byś tak pisal u mnie na topicu Tekken

"moje zdanie"
"Soul steal" - Alucard syn drakuli
Konsole nowej generacji już praktycznie są i na pewno nie po to mają taką moc, żeby liczyć 'sprajty'.
Pewnie tak, ale idąc tym tokiem myślenia Rez nie powinien się w ogóle ukazać, a Eye Toy zakurzyłby Mi się po 2 godzinach. Uważam, że pomysł na ciekawą grę będzie w stanie ją sprzedać, a nie grafika. Dobrze Sylvan zauważyłeś, że castlevania np. w oprawie GGXX bedzie świetnym rozwiązaniem (ale po PS3 oczekuje czegoś więcej

)
Sylvan Wielki
20 08 2006, 13:49
dTHQUOTE
Dobrze Sylvan zauważyłeś, że castlevania np. w oprawie GGXX bedzie świetnym rozwiązaniem (ale po PS3 oczekuje czegoś więcej )
No ja równiez-X360 przy PS3 wysiada z miejsca

Ale niemniej jednak , przyzwyczajony do oprawy niemal jak na SNES jakbym looknął taka Castlevania: Syylvan The Great Resurrection na silniku GGXX, albo jak ktos słusznie zauważył w cell-shading-60fps

to.... OMFG
Siara_iwj
20 08 2006, 20:02
...cell shading w castlevanii..?
...a może disco soundtrack w Silencie..?
...taki sam skutek :>
Sylvan Wielki
21 08 2006, 01:41
Siara_iwjQUOTE
cell shading w castlevanii..?
...a może disco soundtrack w Silencie..?
...taki sam skutek :>
Wlałbym klasyczne 2d-engine w ver.upgrate z GGXX- ale jak mam wybierać CS , czy 3d w nowejcastlevni to..... chociarzby częściowy- chodzi de facto o ilość frame'ów i efekty specjalne.
Sylvan Wielki
26 08 2006, 12:00
Najlepiej pół na pół....hmmmm, zgadzam się. Ale tylko niektóre eleenty 3d- efekty świetlne, niektóre elementy tła....
ja chciałbym zobaczyć Castlevanie w podobnym wykonaniu jak Viewtiful Joe, czyli od lewej do prawej ale w scenerii 3D
5ty jeździec apokalipsy
9 10 2006, 13:42
kastelwania -ah- aż łezka się w oku kręci. pamiętam jak grałem w kastelwanie na komodore 64:). wiem wiem to nie byl jakisz techniczny majstersztyk ale to miało "filing" od tamtej pory gralem we wszystkie kastelwanie i musze powiedziec że ja jestem fanem grafiki 2d i moim zdaniem kastelwania 2d: tak; ale tylko na konsole przenośne. natomiast co sie tyczy konsoli stacjonarnych nowej generacji to w tym przypadku kastelwania powinna byc wykonana w grafice trój wymiarowej okraszonej mnostwem efektów wizualnych, a to przedewszystkim w celu "wypchnięcia" tej gry na nadchodzące realia rynku. sadze ze tylko fanboje kupili by kastelwanie 2d do konsoli na ktora wyjdą: dewile, finale i inne. no ale ja sie moge mylić (patrz. myle). aż mnie wziolo na granie w kastelwanie niestety na komodorze juz w nią nie pogram bo złamała mi sie kaseta z kastelwanią

i zgubiłem śrubokręt do ustawiania główicy. pozdrawiam
Sylvan Wielki
9 10 2006, 13:55
5ty jeźdźcu apokaprytu , widac odrazu ze sie nie znasz , widzac jakie brednie wypisujesz
pamiętam jak grałem w kastelwanie na komodore 64:).
Kazdy pro player wie ze Kastlewanie Comodore nie pociaglo, co innego Atari gdzie gra chulala w az 4fps co jak na tamte czasy bylo olsniewajaco, ultra plynnie
BTW capiarskie GTA niekiedy dzis tak chodzi
Oczywiscie Kastllewania tylko w 2D nie zaleznie czy na hendheldzie czy stacionarnym sprzecie
Aaaa czy ktos zauwazyl ze na Xa nie ma kastlewani? czyzby sprzet De billa nie pociagnol tak jak przed laty VF4evo czy teraz Soul Calibura 3
No ale na PSP juz niedlugo 40/40 czyli Castlevania: Symphony of the Night
QUOTE(jurget @ 7 09 2006, 07:56)

ja chciałbym zobaczyć Castlevanie w podobnym wykonaniu jak Viewtiful Joe, czyli od lewej do prawej ale w scenerii 3D
z tym się bym zgodził

no ale stare dobre 2d daje rade
5ty jeździec apokalipsy
9 10 2006, 14:02
sylwan wielki ty sie nie znasz bo byla na komodore na 2 kasetach albo na 7 dyskietkach. w komplecie z srubokretem. i chulała mi dobrze tylko sie dlugo wgrywala.
i widac jaki z ciebie gracz bo na amidze nie bylo bo ja mialem ten sprzet i nie mialem tej gry.
a ty chyba w ponga na spektrumie grales a nie w kastelwanie. i miales haj definiszon rubin:)
panie, piaty "jeżdzcu" apokalipsy, popraw pan ortografie.
Ja obecnie gram w Castlevanie na GBA, gra swietna i irytująca dość i dobrze.
Sylvan Wielki
9 10 2006, 14:18
Jedyna Prawda to arcy mistrzostwo. Ale jak pojawilem sie w postaciach i w VF5 to tez ruszylo osssstro widac gdzie Sylvan Wielki tam postowy dobrobyt
5ty jeźdżcu Ty chyba z tej Twojej kobyly na lopatke spadles, rzaglowalo sie dyskietkami na amidze w Mortal Combat Dark Rezurekszyn 6 a Kastlewanie TYLKO sprzet sony udzwignie wiec nie pier

mio tu o jakis amigach i Xboxach
Reasumujac Kastlevwania 3d to Devil dla ubogich a 2d to archaizm- niestety
Czekajmy zatem na Kastlewanie : Nomen Omen ktora ma byc 4d i oczywicsie tylko na PS3-exclusive
Czekajmy na riposte topic mastera danTHe i maSHteRa i jego pierscien
Użytkownicy którzy skorzystali z tego adresu IP podczas REJESTRACJI
5ty jeździec apokalipsy
Użytkownicy którzy skorzystali z tego adresu IP podczas WYPOWIEDZI
Sylvan Wielki
Jak Caslevania to tylko 2d. Do dziś w pamięci mam przewspaniałe SoTN/NiTM, sequele na GBA nie mogą się z nimi równać.
Odsłonom w 3d brakuje poprostu budżetu (mam na myśli grafikę bo system to inna para kaloszy) co dobitnie widać po CoD.
sequele na GBA nie mogą się z nimi równać
No wiesz, ja mimo wszystko nieco wyzej stawiam "Aria of Sorrow". To moim zdaniem najlepsza czesc serii. Wiadomo, "SOTN" ukazalo sie wczesniej i bylo zdecydowanie bardziej przelomowe, ale "Aria..." ma IMO lepsza fabule i klimat.
Jak dla mnie to SotN i CotM i AoS sa prawie ze identyczne w kwestii klimatu i gameplayu. Zreszta kazda castlevania 2D (bo tylko w takie gralem) jest swietna, no moze oprocz HoD.
SotN pojawi się na XBLA, najlepsza gra jaka powstała na szaraka
mi Castelvania na NDS'a bardzo pasuje

na gba najbardziej mi się podobała Aria of cośtam... na psx'ie też się troche w to grało
ale jak patrze na te na ps2 to aż mi się żyć odechciewa.. w sumie mogło by być 3d.. no ale niech perspektywa będzie z boku.. przeceirz ta gra z tego słynie

i to jest w niej piękne
Sylvan Wielki
24 10 2006, 00:03
No co Ty piszesz
Kakiego budrzetu
Konami to super prezna i jedna z najbogatszych firm a samo 2d jest tansze w "produkcji" anizeli 3d
W ogole to podejscie stricte subiektywne sie klania 2d czy 3d , ja tam wole castlevanie ZDECYDOWANIE w 2d nie wiem moze to sentyment ale tak jak z Suikoden 2d i tyle - rzeklem
Mi podchodzą tylko te 2d. Grałem na emu psx-a jak miałem już ps2.
Teraz w kolejce czekają dwie kolejne na DS-a.
Seria sprawdza się doskonale na handheldach.
IMHO dla tej serii warto kupić DS-a. Zwlaszcza, że konsola jest kompatybilna wstecz.
QUOTE(Ofeck @ 10 10 2006, 10:44)

Zreszta kazda castlevania 2D (bo tylko w takie gralem) jest swietna, no moze oprocz HoD.
Skoro tak uwazasz to chyba nie grales w Castlevanie Chronicles, pogralem w nia z 15 min i rzucilem ja w kat, za to SotN bardzo mi sie spodobala.
Wracajac do topicu to tylko 2d
NerkoWiktor
17 02 2007, 22:58
Zgadzam się - castlevania w 2d jest IMO najlepsza

właśnie katuję Aria of sorrow na gba i muszę powiedzieć, iż jest to najlepsza częśc serii, w jaką grałem
No ja właśnie zaliczylem Dawn of Sorrow na DSa. Taka rozszeżona wersja Arii.
Niesamowita gra.
Tylko i wylacznie 2d
gejmbojowe czesci wymiataja x]
Mi się marzy Castlevania z grafą taką jak w VP2. mmmm....miodzio
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.