Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Dobre Gry strategiczne ?
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Games
Stron: 1, 2
Gen. Stanisław Maczek
Jesli ktos sie orientuje w tych klimatach, to czy moglby mi doradzic co dobrego jest teraz na rynku? Prawde mówiąc gram tylko na konsolach ale od zawsze miałem pociąg do dobrych pecetowych strategi. Dawno juz wypadlem z tego biznesu nie bardzo sie orientuje co teraz jest dobrego. Lubie gry w stylu Cywilizacji ostatnia czesc w jakąs gralem to Civ II. Mogą byc tez RTSy ale bardziej nastawione na grywalnosc i rozbudowanie a nie super grafika i nowe efekty, to dobre dla buców ze wsi.
Interesują mnie gierki raczej bardziej skomplikowane. Gralem w Generalsów ale wg mnie zabiła ta częśc klimat C&C. Rzuccie po prostu pare tytułów godnych uwagi ktore i wam sie spodobaly, moze mamy podobny gust.
Specu
ogolnie nie lubie rtsow, ale totalnym debesciakiem dla mnie jest seria Total War, ze wskazaniem na Shoguna, no ale to chyba przez sentymencik wink.gif
do tego Darwinia o ile mozna ja nazwac rts'em
Gen. Stanisław Maczek
Specu a jak z wymaganiami dla Shoguna? Bo ja mam sprzet dosc sredni. Gram na Laptopie HP 2.6ghz i 512 ramu, kartag graficzna tylko 32mb ale jak narazie odpalaly wszystkie gry z kazdego gatunku( no moze poza HOMM5). Bo po Screenach z shoguna widze ze nieźle wygląda.

Update: Ok spoko juz znalazlem wymagania, pociągne ten shit. Dzieki za rade zaraz obie gierki zaraz nabęde w empiku bo piratów juz nakradłem na na dziesiątki tysięcy zlotych więc mysle ze raz na 25 lat moge dokarmic develeporów. Cya
mario87
shogun to już dosyć stara gra, ma kilka lat więc myślę że nie powinieneś mieć z nią problemów, gra chyba najbardziej potrzebuje ramu bo sporo jednostek na ekranie się pojawia smile.gif
alienator
nareszcie można napisać

Red Alert 2 happy.gif
dość wiekowy tytuł, ale wart sprawdzenia.
Firekage
Warhammer 40k Dawn Of War
Commandosi Antologia
Twierdza Zlota Edycja
Herosi 3/4
Desperadows
Hegemonia
Homeworld 1 i 2
Star Wolves
Space Empires
Star Fury
hay
Warhammer 40k; Dawn of War/Winter Assault
Warcraft III: Reign of Chaos/Frozen Throne
Star Wars: Empire at War
Age of Empires III (może być acz nie lubie tego totalnego "papier, kamień, nożyczki")
Władca Pierścieni: Bitwa o Śródziemie I/II
Twierdza
Heroes III jest neizły (IV crap, V mniejszy ale śmierdzi Etherlordsem) [o ile Heroes'a można nazwać RTSem)

No i to tyle tongue.gif
Krasus
No to ja jeszcze wymienię Kozaków - Europejskie Boje + dwa dodatki (Sztuka wojny i Powrót na wojnę) daje przedniej rozrywki na naprawdę sporo czasu. smile.gif
A i moim zdaniem Medieval: Total War od Shoguna jest lepszy - jakoś ten swojski klimacik bo Europa i jest Polska ... robi swoje. tongue.gif

No a Rome: Total War to już tylko dla bitw (zwłaszcza oblężeń miast!) bo sfera turowa wieje nudą jak mało gdzie. biggrin.gif
Yacek
Ground Control II - swietna gierka, odbiegajaca od schematu "zbuduje mase budynkow, milion czolgow i zaatakuje baze cpu". Tutaj nie mamy zadnego budowania budynkow. Dostajemy na poczatku kilka jednostek i trzeba kombinowac. Pozniej dostajemy mozliwosc wzywania wsparcia w postaci dropshipow z zamowionymi jednostkami. Ogolnie trzeba tutaj troche pomyslec, uzywac zasadzek, atakow z flanki i innych mniej lub bardziej wyszukanych technik, bo jak wyslemy oddzial na jana w kierunku bazy wroga to game over. Gra dla myslacych a nie dla tych co chca sie oderwac i zbudowac 6 lotnisk w c&c:generals i 120 helikopterow. Mi sie w niej to bardzo podobalo a do tego gierka ma kozacka i kolorowa grafike.

Linki do info o grze:

http://www.gamefaqs.com/computer/doswin/review/589688.html
http://www.pc.ign.com/objects/499/499748.html
http://www.3dgamers.com/games/groundcontrol2/
dee
Facet, jak grałeś w Civ 2 , to już obowiązkowo Civ 3 zalicz, najlepiej z dodatkiem conquest. Masakra, mnóstwo czasu z życiorysu wyrwane. Jako, że tytuł ma swoje latka, to tani jak barszcz, a i wymagania sprzetowe śmieszne.
mario87
tak czytam resztę propozycji i nigdzie nie widzę starego dobrego StarCrafta, chociaż starsze gry były też wymieniane
Civilizacja 3, grałeś w 2 więc 3 powinno się spodobać i będzie chodzić, możesz też spróbować Civilizacje IV ale nie wiem czy pójdzie
do civilizacji podobna st chyba Europa Universal, chociaż mnie nigdy nie ciągneło do niej przez co w nią grałem tylko kilka minut
można by też polecicć starych dobrych setlersów 3, są też 2 nowe częsci ale w nie nie grałem i nie wiem czy trzymają poziom ;p
dudi
Tzar
Agent_Man
Jeśli chodzi o grywalnego i niespecjalnego graficznie RTSa (No bardziej strategie ekonomiczną) to polecam Tropico - maaasa rzeczy do zrobienia, kombinowac trzeba jak cholera (zwłaszcza przed wyborami - bo tu tępy lud nie wszystko kupi;D ) i grafa nie razi zbytnio (ale na orgazm dla oczu to niema co liczyć ;p). Wymagania- śmieszne. Grałem w to jak miałem P200 , 32 ramu + karta 8 meg:] Jak ci pasi coś w deseń sim city, to bierz. Aha i postrzelać tez można - ludzie mają tam brzydką tendencje do sp******ania do lasu i formowania oddziałów partyzanckich. Viva la Revolution ;]
Firekage
Przypomnialem sobie:
-Patrician III
-Port Royal Zlota Edycja(czesc 1 i czesc 2)
-Star Wars Rebellion(Supremacy,po prostu faza,nie spodziewalem sie ze staroc z 96 roku tak mnie przykuje)

Taka mala informacja.
W Empiku pojawil sie samodzielny dodatek do gry Kozacy cos tam.
Koszuje 14 zl.Wydany jako budzetowka. Na pudle wyczytalem , ze nie trzeba mic zadnych wczesniejszych podstaw. A sam dodatek zawiera podobno 101 misji (cos trudno w to uwierzyc)
genjuro
Nie przepadam za rts'ami ale są dwie które przypadły mi do gustu - Warhammer 40,000 Dawn of War + dodatek WA i starusieńki Warhammer Dark Omen.
Grałem też w Disciples 2 i dodatki do niej, ale to już jest strategia turowa...
Lord Tidek
Ja polecam serię Comand & Conquer , Hearts of Iron i Warhammer 40k: Dawn of War happy.gif
Ölschmitz
tak jak mowi dee, lykaj kazda civilization jaka sie da, dwojka najlepsza imo (moze ze wzgledu na sentyment...) ale trojeczka tez daje kopa.

no i kiedys tluklem jeszcze dosc ostro w popolous the beginning tez dobra pozycja a i stara wiec tania i ma smieszne wymagania sprzetowe.

ale i tak civy to najlepsze strategie jak dla mnie.
alienator
nie wiem czy to RTS ale Commandos: Behind The Enemy Lines to prawdziwy klasyk, na prawdę trudny (do dzisiaj nie przeszedłem ostatniej misji). Dwójka i trójka o wiele łatwiejsza, ale to wina troszke większego ogarnięcia tematu tongue.gif

do jedynki jest tez swietny dodatek! Beyond the call of duty.
Firekage
QUOTE(alienator @ 31 08 2006, 02:26) *

nie wiem czy to RTS ale Commandos: Behind The Enemy Lines to prawdziwy klasyk, na prawdę trudny (do dzisiaj nie przeszedłem ostatniej misji). Dwójka i trójka o wiele łatwiejsza, ale to wina troszke większego ogarnięcia tematu tongue.gif

do jedynki jest tez swietny dodatek! Beyond the call of duty.

W skrocie telegraficznym.
Calosc serii Commandos zostala wydana przez Cenege w cenie 20 zl. Seria Klasyka cos tam. Mam ja.

Polecam poczekam na 15.09.Wyjsc maja w Supersellerze Cenegi(opisuje tylko strategie) Blitzkreig 2 oraz Twierdza War Chest : wraz z czescia pierwsza(Twierdza Excalibur Deluxe...) i jej dodatkiem dostajemy Twierdze Krzyzowiec i dodatki.
Agent_Man
QUOTE(Firekage @ 31 08 2006, 04:50) *

[...]

Polecam poczekam na 15.09.Wyjsc maja w Supersellerze Cenegi(opisuje tylko strategie) Blitzkreig 2 oraz Twierdza War Chest : wraz z czescia pierwsza(Twierdza Excalibur Deluxe...) i jej dodatkiem dostajemy Twierdze Krzyzowiec i dodatki.

Twierdza.... hehe przypomniało mi się, jak jeleni polewałem rozgrzaną smołą ;-D Szkoda tylko że na dłuższą mete monotonne to troszke.

Grał kto może w "2-ke" ? Jakieś pozytywne wrażenia czy tylko odgrzewany kotlet ? Nie pytam, tu o grafe ale o sam gameplay.
Ölschmitz
ej gral ktos w civa czworke? bo slyszalem, ze jest swietny i godny dwojki. nie chce jednak 'kupowac' w ciemno, moze kots napisze pare slow?
hay
No Civilization IV jest świetne, odświeżyli graficznie (3D!!)- teraz nie odstępuje grafiką od najnowszych hiciorów, lecz nie to najważniejsze jest przecież w tej przekozackiej gierce smile.gif Rozbudowanie gry jest ogromne i gubiłem się w interfejsie (wydaję mi się, że ten również przeszedł renowację)... Nowością w rozgrywce jest obecność religii, co daje spore możliwość (w uszczęśliwianiu ludu, budowy nowych budynków, ba, występują nawet święte wojny). Dodano, chyba również "wpółczynnik obwarowania" (czy jakos tak tongue.gif) który ukazuje procentową przewagę obrońców. Oczywiście to nie wszystkie nowości, dodano ich znacznie, znacznie więcej, lecz o tym chyba lepiej samemu sie przekonać smile.gif Bądz co bądz "civka" nigdy nie była tak przyjemna jak jest obecnie smile.gif

Hmm... przed zakupem zawsze najlepiej jest ściagnąć darmowe demko - dysponuje linkami niestety transfer na poziomie 5 kb confused.gif
Mikes
A Darwinia? grałem tylko w demko ze steama ale naprawdę super gierka. Owszem dużo tam kombinowac nie trzeba(właściwie 0 watku ekenomicznego) ale jest cholernie orginalna i wciągajhąca. Polecam!
stona
DArwina rulz, miałem też tylko demko- było super!
TEraz zagrywam się w CIV4 , no wypasik gierka, czas leci z prędkością światła przy niej smile.gif POLECAM GORĄCO!!!
Obsolete
Serie:

Civilization (2,3 w czworke nie gralem jeszcze)
Master of Orion (2 i 3) - dziwne, ze nikt do tej pory nie wymienil - imo godny przeciwnik Cywilizacji. Do tego jedyny;]
Heroes of Might and Magic (2,3, piatki poki co nie sprawdzilem)
Football manager/ Championship Manager (heheh;])

Plus stare, ale dobre gierki, ktore teraz mi przychodza do glowy:

Alpha Centuri
Chaos Overlord (mocno uproszczona strategia, ale i tak konkret;])

rtsy olej
Firekage
QUOTE(Obsolete @ 7 09 2006, 02:36) *

Master of Orion (2 i 3) - dziwne, ze nikt do tej pory nie wymienil - imo godny przeciwnik Cywilizacji. Do tego

rtsy olej

Widze , ze nie znamy dobrych rt'ow jak Warhammer 40k Dawn of War....

Master of Orion 3 to podobno zwykly gniot, ale cena nie jest wysok wiec czemu nie...Dzis Galactic Civilizations II przypomina te starsze MoO..a GCI jest za 10 zl jesli sie nie myle.

Heroes 3...tak...wyszedl tez za 14 zl dodatek Heroes Kroniki Antologia z 4 dodatkowymi kampaniami. A znawcy mloca w dodatek do H3 a mianowicie WOG...(InThe Wake of Gods)
Diabeu
stary Master of Magic był przyjemny, mix Civ z cholera wie czym (bitwy)
Mendrek
Mi sie kiedys podobal klonik Warcrafta II, czyli War Wind, a dwojeczka byla nieco bardziej rozbudowana. Przyjemnie sie w to gralo i byly cztery rasy wink.gif

Europa Universalis II - gierka dla dziwakow, nie mowiac juz ze mody jakie powstaja to robione sa przez masochistow (kazdy drobny szczegol czy event w historii, taki jak mariaz wujka dalekiego kuzyna czwartego syna austryjackiego wasala, nawet takie sie trafiaja ;/ ), ktorzy chyba spia na ksiazkach z historii ;/ Gierka calkiem przyjemna, choc trudno sie wogole polapac co i jak, oraz kontrolowac kazda sfere. Zadne tam wyslij wielkie wojsko i patrz jak niszczy wroga (bywa ze garstka murzynow potrafi niezle wytluc nawet dobrze zbrojny oddzial, wystarczy zacietosc i odpowiedni dla nich teren... ;/ ).

World War 3 - klonik Eartha, ale calkiem przyjemny. Fajna muzyka, nacje niczym w Red Alert 2, plus pare ciekawych patentow (zwlaszcza po stronie Iraku wink.gif ).

KKND - fajnie sie w to tlucze w mutliplayer, limitu jednostek praktycznie nie ma, wiec potrafia byc niezle masakry wink.gif
Solidny (pan)
A gdzie się podział Star Craft? Nikt nie wymienił, a dla mnie mega klimatyczny wub.gif
stona
Nigdy nie rozumiałem tego wielkiego halo wokół StarCrafta. Mnie tam ta gierka nie rusz confused.gif
mario87
starcrafta wymieniałem wink.gif
t0m3ek
A co z WarCraftem mości panowie? Częsci 2 i 3 są niedość, że genialne grywalnie to w 3 jest także niezwykle wciągająca fabuła.

Master of Orion 3 NIE JEST szmirą. Przynajmniej dla mnie, potrafię w jedną partię ponad tydzień rozgrywać więc raczej wciąga.
estel
Najlepsza i najbardziej grywalna strategia w jaka gralem to zdecydowanie Warhammer 40k. Sam bylem zdziwiony jak ta gra mnie wciagnela.
Mendrek
QUOTE(stona @ 7 09 2006, 17:53) *

Nigdy nie rozumiałem tego wielkiego halo wokół StarCrafta. Mnie tam ta gierka nie rusz confused.gif

Mozliwosci grania pr0 (na Battle Necie), nowe mapki ktore modyfikuja praktycznie gre, ciagle nowe strategie, skill jaki trzeba sobie wyrobic by wygrac z lepszym... klimacik wink.gif

No coz. Ja np. nie jarze realiow Warcrafta, conajwyzej nieumarlymi moge sobie pograc wink.gif
Firekage
QUOTE(Mendrek @ 8 09 2006, 15:10) *

QUOTE(stona @ 7 09 2006, 17:53) *

Mozliwosci grania pr0 (na Battle Necie), nowe mapki ktore modyfikuja praktycznie gre, ciagle nowe strategie, skill jaki trzeba sobie wyrobic by wygrac z lepszym... klimacik wink.gif

No coz. Ja np. nie jarze realiow Warcrafta, conajwyzej nieumarlymi moge sobie pograc wink.gif

To samo mial HoMM3 i WOG...
Ölschmitz
od kilku dni mecze civa 4. masakra! piekna grafa (3d ale nie takie narzucajace sie), duzo jednostek, wielkie mapy... no wciaga jak bagno ;]

ale jesli chodzi o civy to najlepiej pograc i tak w test of time. dzizus ile ja nocy przy tym zarwalem to glowa mala...
genjuro
A znacie Homeworld 2? Całkiem fajna strategia, ale i tak wolę war40k tongue.gif
Obsolete
QUOTE(Firekage @ 7 09 2006, 03:33) *

QUOTE(Obsolete @ 7 09 2006, 02:36) *

Master of Orion (2 i 3) - dziwne, ze nikt do tej pory nie wymienil - imo godny przeciwnik Cywilizacji. Do tego

rtsy olej

Widze , ze nie znamy dobrych rt'ow jak Warhammer 40k Dawn of War....

Master of Orion 3 to podobno zwykly gniot, ale cena nie jest wysok wiec czemu nie...Dzis Galactic Civilizations II przypomina te starsze MoO..a GCI jest za 10 zl jesli sie nie myle.

ZNam, ale szkoda na nie czasu z jednej prostej przyczyny - jezeli ktos ma ochote pograc w dany gatunek - w tym wypadku strategie, to powinien zaczac od najlepszych gier. Problem jest taki, ze zajmuja one tak duzo czasu, ze na nic innego nie starcza i szkoda marnowac takowy na rtsy.

Heh MoO3 to nie gniot, sugeruje zagrac zanim sie wypowie jakies tyrady o danej grze;] Nie wiem gdzie takie glupoty wypisuja/mowia, ale lepiej zmien zrodlo informacji, bo MoO3 to czesc gorsza od poprzedniczki, ale nadal wieeelce wartosciowa.

QUOTE(t0m3ek @ 8 09 2006, 07:33) *

Master of Orion 3 NIE JEST szmirą. Przynajmniej dla mnie, potrafię w jedną partię ponad tydzień rozgrywać więc raczej wciąga.

So it goes;]
Specu
dla fanow oldschoolowych, radosnych RTSow- ostatnio ukazala sie ulepszona wersja Settlers 2, czyli 10th Anniversary edition
dostajemy to co 10 lat temu tyle ze o wiele ladniej wygladajace. polecam, az sie lezka w oku kreci biggrin.gif
kopaa
musze sprobwoac w settlersow pograc ale nigdy nie umialem opanowac tej calej gopodarki, rozbudowy i infratruktury.
Poki co W3 i Rome total war sa najlepsze, Warcraft za genialna fabulke i Rome za bitwy w ktorych masz najwieksze mozliwosci strategiczne (multiplayer)
Specu
jako tako pojawil sie juz DEFCON: Everybody Dies
coz to takiego? w skrocie-symulator globalnej wojny termonuklearnej xD
cholernie zacna rzecz od tworcow Darwinii i Uplink.
www.everybody-dies.com
mniam
Obsolete
kiedys byla gra na psx o tej tematyce i byla denna, mam nadzieje, ze to nie ogranicza sie tylko do "wysli atomowki, tu, tu i tu" ;]
Yacek
QUOTE(Specu @ 21 09 2006, 17:42) *

www.everybody-dies.com
mniam

Jako tako ? Czekam na to z niecierpliwoscia i poki co nie ma jeszcze nawet dema, chyba, ze wiesz cos wiecej ? :)
Diabeu
już full jest Stachu
Specu
QUOTE(Yacek @ 22 09 2006, 13:01) *

QUOTE(Specu @ 21 09 2006, 17:42) *

www.everybody-dies.com
mniam

Jako tako ? Czekam na to z niecierpliwoscia i poki co nie ma jeszcze nawet dema, chyba, ze wiesz cos wiecej ? smile.gif

ekhem, trzeba wiedziec gdzie szukac ninja.gif
mario87
jednoocy pewnie mówią o wersji review wink.gif jeszcze nie ma pełnej/końcowej wersji smile.gif

"You can't stop peer-to-peer file sharing. So the best route to combat it is to subvert it, and turn it around to your advantage. For example, we will release a version of our game that looks like it's been hacked at the same time as a pirate version gets out - usually a couple of days after release.

Our version, which is modified, repackaged and distributed by our user community of around 1000 active parti(pipi)nts, looks like the real game, but is in fact a demo. After the third time of downloading the demo, the peer-to-peer user will be very, very frustrated, and will do one of two things; give up or buy the game from us. We subverted the Bit Torrent network for Darwinia very successfully this way, and to a lesser extent eMule / eDonkey."
Specu
buulszit smile.gif
gdyby to bylo demo to nie byloby wszystkich dostepnych opcji, musza sie jakos wytlumaczyc ;] wiem bo gram caly czas icon_twisted.gif
mario87
to nie demo, tylko tak jakby gra testowa, ale żeby zagrać gra łączy się z serwerem i tam zapisywane jest IP (lub coś innego;p) tego który się łączy, po tym wyjdzie oficjalnie ostateczna wersja serwery zbanujądane IP czy klucz gry żeby nie można było grać na tym piracie i trzeba będzie kupić wersje orginalną, no ale są odpowidnie programiki które trochę oszukują grę

lub ma to działać w podobnym stylu, jakoś nie chce mi się szykać dokładnie o co chodzi smile.gif
Specu
zapewne masz na mysli te info pojawiajace sie w jakiejs wersji

INTROVERSION SOFTWARE is a small software developer.
This kind of piracy is where it hurts us the most.
Go ahead and play this SINGLE-PLAYER sample of the game.
But we really hope you decide to buy it after your done.
www.everybody-dies.com
-----------------------------------------------------------------------
Fine, STEAL OUR GAME even though it costs just $17.50
Your IP of ... has been LOGGED.
Continue to play this ILLEGAL version and you could be
PERMAMENTLY BANNED from the real server list.
www.everybody-dies.com
-----------------------------------------------------------------------
GREETINGS PIRATE SWASHBUCKLERS!
Thanks for showing an interest in DEFCON
This version will not allow you to play internet games.
If you want to play it for real, it will cost just $17.50
www.everybody-dies.com

jedyny problem ze wg tego info zagrasz tylko na single, i tu jest pies pogrzebany bo na necie smiga. enyłej i tak sie skusze na oryginala jak tylko ukaze sie na steamie, bo tanio i po tym co widze- cholernie warto smile.gif
mario87
można grać przez hamachi(?), gra myśli że gra się przez LAN, a co do single playera to podobno i przy tym gra łączy się z serwerami INTROVERSION wink.gif

a na czym polega ten cały steam i kupowanie przez niego gier?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.