nie mam za bardzo czasu na pisanie (nowe stanowisko w pracy, nowa dziewczyna która "zabiera" mi mase czasu), ale postaram się napisać parę słów o nowym bf-ie
mapy są dwie do wyboru
oasis -
http://video.google.pl/videoplay?docid=630...h&plindex=2 i ascencion
http://video.google.pl/videoplay?docid=-39...h&plindex=7jak przystało na serie bf mapy są duuże, szczególnie oasis, daje cholernie duże możliwości dla broni dalekiego zasięgu, i dosyć często się ginie na początku gdy przeciwnik potrafi to wykorzystać w odpowiedni sposób
silnik frostbite stworzony na potrzeby gry jest świetny, rzeczywiście można rozwalić prawie wszystko, oczywiście są rzeczy których nie da się ruszyć nawet czołgiem, ale takich rzeczy jest mało, zniszczenia wizualnie prezentują się dobrze, ale nie o to chodzi, bardziej ważne jest to jak można to wykorzystać w praktyce, a można, a i owszem, nie raz zginiecie przywaleni sufitem (kawałkiem dachu) na przykład, albo siedząc w budynku podjedzie ktoś czołgiem, najpierw rozwali ściane a potem was, przykłady można mnożyć
wszelkiej maści pojazdy wyglądają i co ważniejsze "zachowują się" bardziej realnie, teraz podchodząc do czołgu nie ma się wrażenia że to zabawka jak w bf2, helikoptery tak samo, a sama jazda/lot też zyskała na realności (???), nie jest taka prosta
a już rozwalenie helikoptera z broni ręcznej to POEZJA (oczywiści wcześniej "napoczętego" przez inne bronie), to trzeba zobaczyć, i oczywiście jak już rozwalimy śmigło to trzeba uważać na spadające szczątki/wrak, bo najnormalniej w świecie jak spadnie na nas giniemy, tego nie było w bf2, a bardzo podbija to realność
w ogóle bbc stara się bardziej oddać klimat wielkiego pola walki, poczynając od widoku z oczu jaki widzimy - kamera nie jest nieruchoma, poprzez słynne zniszczenia, ogólnie pojętą fizyke, wizualną strone programu, kończąc na audio - które świetnie oddaje wszystko to co dzieje się na ekranie, właśnie w dużej mierze dzięki stronie dzwiękowej mamy wrażenie uczestnictwa w prawdziewej bitwie, świetnie zrobiona
chciałbym jeszcze dużo napisać, ale nie mam czasu, więc podsumuje może, bbc- beta jest kawałkiem dobrego kodu, przede wszystki wprowadza coś nowego na taką skale, czyli zniszczenia, zmienia to w znaczny sposób rozgrywke, choć na pewno nie jest siakaś rewolucja, itd., itp..
gra jest specyficzna, nie dla wszystkich, i wymaga poświęcenia w miare dużo czasu na oswojenie się z z nią, to nie "prosty" quake czy cod, tu zabijać można na dużo sposobów (ginąć zresztą też), dlatego wymaga więcej czasu na opanowanie jak zabijać najskuteczniej i jak przeżyć, unikać zagrożeń, ecetera
czy jest lepsza od porzedniczki? heh, na dzień dzisiejszy nie, arcade w wykonaniu bf2 bardziej mi odpowiadało, niż realizm w bbc (a przynajmniej jego namiastka, bo to ciągle tylko gra, i musi mieć pewne ograniczenia)
w każdym razie czekam na pełną wersje, z pełnym pakietem map

poprawionymi błędami, prawde mówiąc osoby które chcą brać udział w bitwach tej wielkości są raczej skazane na bbc, które chyba nie ma konkurencji (jeśli chodzi o wielkość map i wykorzystanie wszelkiej maści pojazdów/łodzi/itd..)
aaa, i żeby nie było, bbc ma minusy oczywiście różne, rzeczy które mogłyby się zmienić, na przykład zmiana broni potrafi trwać za długo, ale o tym innym razem
jeden z pierwszych montage od mojego idola, czyli normx360 w akcji
http://www.youtube.com/watch?v=oG85FnT-hsA beta jest parę dni dopiero, konkretne montage pojawią się dopiero parę miesięcy po premierze pełnej wersji