Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Network Adapter "z czym to się je"?
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Plisken (FROM Nysa)
witam mam pewien kłopot, chce kupić network adapter ale słyszałem że czasami ptrzebny jest komputer który służy jako urządzenie doprowadzające internet do network a. co powinienem do tego dokupić i jak to połączyć ?

prosze o dokładne wyjaśnienie " co i jak" np. o co chodzi z jakimś PIN'em który dostane po jakimś zarejestrowaniu, w zasadzie chce tylko cieszyć się możliwością gry z innymi ludźmi i chciałbym by wszystko działało jak Bozia przykazała, help
Yano
nie ma czegos takiego jak "bozia" ;p

ja mam inne pytanie: w slimie podobno jest adapter ale slyszalem ze potrzebna jest jakas "plyta startowa" czy cos , jakas plyta do internetu zeby wogole móc go uzywac a ja kupijac slima zadnej plytynie dostalem, hm? o co chodzi?
gregora
QUOTE(Yano @ 28 08 2006, 20:15) *

nie ma czegos takiego jak "bozia" ;p

ja mam inne pytanie: w slimie podobno jest adapter ale slyszalem ze potrzebna jest jakas "plyta startowa" czy cos , jakas plyta do internetu zeby wogole móc go uzywac a ja kupijac slima zadnej plytynie dostalem, hm? o co chodzi?

musisz sie zarejestrowac tu .

witam mam pewien kłopot, chce kupić network adapter ale słyszałem że czasami ptrzebny jest komputer który służy jako urządzenie doprowadzające internet do network a.

nie potrzebujesz zadnego komputera, zle slyszales :0
prosze o dokładne wyjaśnienie " co i jak" np. o co chodzi z jakimś PIN'em który dostane po jakimś zarejestrowaniu, w zasadzie chce tylko cieszyć się możliwością gry z innymi ludźmi i chciałbym by wszystko działało jak Bozia przykazała, help

musisz sie zarejestrowac tam gdzie podalem link dla yano , link jest ze strony playstation.pl .
a co i jak, dowiesz sie po zarejestrowaniu (krok po kroku),w koncu to po polsku hehe

co powinienem do tego dokupić i jak to połączyć ?

*Network Adapter napewno ,jak masz gruba wersje playstation .

*szybkie lacze internetowe ,w innym wypadku zapomnij o graniu (dobrze jest miec 512 albo i lepiej smile.gif )

*orginalne gry

i to chyba wszystko.
Plisken (FROM Nysa)
ja mam slima(wow...a już chciałem networka kupywać... biggrin.gif ) mam tylko pytanie jak wygląda ta dokumentacja na której jest kod który musze podać na tamtej stronce?
mogli by mi jej nie dac,pomimo że kupiłem pleja (nówka z allegro) ?

czy adres MAC to ten kod który musze wklepać na stronke, czy to pisało gdzieś na świstku którego dostaje się wraz z konsolą ? mellow.gif
gregora
mam tylko pytanie jak wygląda ta dokumentacja na której jest kod który musze podać na tamtej stronce?

tak jest to w formie bialej ksiazeczki .

czy adres MAC to ten kod który musze wklepać na stronke, czy to pisało gdzieś na świstku którego dostaje się wraz z konsolą ? mellow.gif

adres mac to jest unikalny adres[idebtyfikator] kazdej karty sieciowej ,a ty masz podac network access code jak narazie .
Plisken (FROM Nysa)
hmmm ja mam taką czarną książeczke prostokątną coś z 12cmx6cm przez nią przebiega czarny pasek czarniejszy niż sama książeczka czy to może być ta ?

Dobra sory za tego posta, czasem wqystarczy poszukać biggrin.gif icon_wink.gif znalazłem już właściwą książeczke icon_wink.gif
Cykomaton
witam a ja ma takie pytanko ?
Mam w chacie slima dzis dostałem Network Access Disc czy moge podpiac sobie tak neostrade pod usb w pleju czy musze miec jakies dodadtkowe kable??
ArkejD
Chcesz podłączyć modem neo pod ps2 ? Dobrze zrozumiałem ? No takie coś raczej nie zadziała tongue.gif
Potrzebujesz kabel (takim jakim łączy się kompy w lanie) i kartę sieciową do pc. Łączysz ps2 i pc tym kabelkiem, udostępniasz net we właściwościach połączenia i to w sumie tyle. Minusem takiego rozwiązania jest to, że za każdym razem jak bedziesz chciał pograć na ps2 przez sieć musisz włączać kompa. Możesz też wyrwać jakiś tani router, wtedy nie potrzebujesz pc, kabel od gniazdka telefonu podłączasz do routera i drugim kablem (tym co pisałem wcześniej) podłączasz ps2.
Cykomaton
ok dzieki kurde kolejny wydatek zeby sobie przez neta pograc blee
Plisken (FROM Nysa)
a o co chodzi z tym network start disc będzie mi potrzebny jakiś dysk(mam ps2 slim), wpisałem dziś kod który miałem na książeczce, czekam teraz na PIN, ale nie wiem czy PIN to wszystko bedzie jeszcze potrzebny siakis dysk ? wink.gif
ArkejD
Dysk powinieneś dostać razem z kodem pin który przyjdzie pocztą, płytka jest do ps2, do konfiguracji, ale co i jak dokładnie nie wiem, gdyż sam czekam na swoją wink.gif
BlackDragon
Ja wczoraj też to zamowiłem i czekam. Mam nadzieje, że szybko przyjdzie
Plisken (FROM Nysa)
dajmy se na forum znać kiedy płytka przyjdzie mniej więcej ocenimy "średnią przychodzenia płytki" ja już czekam 1 dzionek panowie biggrin.gif
BlackDragon
Ok, ja też ju czekam 1 dzień
Hosen
PIN potrzebny jest tylko dla gier od Sony (Socom np.), karta sieciowa i kabel skrosowany to wydatek ok 20 zl, i podpiecie to do neo jest najlepszym rozwiazaniem - masz neta na kompie i na konsoli, bez routerow.

do konfiguracji wcale nie jest potrzebna plyta z NADem

generalnie NA to zdzierstwo - lepiej Slima kupic.

warto sie pomeczyc o neta w ps2 bo nic nie przebija BF2 grywalnoscia na tej konsoli. zadna gra off ani online. oczywiscie HSa tez tzreba sobie zafundowac. lecz calosc jest warta wydania kasy.
Plisken (FROM Nysa)
a jak to jest z pirackimi grami da się na nich grać przez neta ? czy trza kupić oryginała ?
Dark Serge
Da się grac w większą częśćz nich - jest z tym dość dużo zabawy i nie zawsze działa - taki random. Wystarczy poszukać dobrze bvo tu sie więcej nie dowiesz hyh.gif
Plisken (FROM Nysa)
nie wiem jak wy ale ja zaczynam się zastanawiać czy coś mi wogóle przyjdzie do skrzynki pocztowej, jak na razie nic nie było...co jest, ile gdzies trzeba czekać na tę płytke ?
Sokolov
Ja na kod PIN czekałem 3 miesiące laugh.gif biggrin.gif
BlackDragon
Do mnie też jeszcze nie przyszło.
Dr.Czekolada
A do mnie narazie tylko przyszła płyta z demami mad.gif , nie chce głupich dem (to to mogli dołączyć do pudełka z konsolą) tylko NAD !!
Di_
Czy NAD można odpalić z HDD? Czy z HDD można grać po sieci?
ArkejD
Po 1,5 miesiąca czekania (z 2 tygodnie temu wysłałem ponowne zgłoszenie) doszła do mnie ta przekleta płytka i...no w sumie wsio działa, pykam sobie teraz w hoa - całkiem niezłe jak na darmową gierkę, przypominają mi się czasy Twisted metala.

@Hosen

Płytka JEST potrzebna właśnie do konfiguracji, bez niej nie zapiszesz pliku konf. na memorce a tym samym nie odpalisz online w żadnej z gier.
Gawlick
Ale przecież teraz co druga z online gra umożliwia konfiguracje....
Plisken (FROM Nysa)
przylazła koperta! w skład koperty wchodzi płyta,książeczka wielkości płyty i papier "z czymś tam"
jakie kroki powinienem teraz zrobić ? wrzucić płytke do tacki zapewne ale co dalej?
BlackDragon
Do mnie wczoraj przyszedł biggrin.gif
Plisken (FROM Nysa)
już doszedł do mnie PIN tylko nie wiem gdzie go trzeba wpisać.
Wpisuje nazwe użytkownika hasło>potwierdzam hasło>potwierdzam auto set-up testuje łącze i H#go... dry.gif
gdzie trzeba wpisać PIN? o co chodzi z "Central Station"?
...zresztą prosiłbym o dokładne wytłumaczenie"jak dla głupiego" bo nie będe ściemniał nie znam się a chciałbym se już popykać w kochanego Burnouta...
mr.suchy
sam czekam na swoj PIN ale wydaje mi sie ze musisz sie zalogowac na https://www.yourgamingname.com/ i wpisac tam PIN, oczywiscie w grach uzywac tego wlasnie loginu i hasla cool.gif ja to wzielem na logike ty tez mozesz tongue.gif
Plisken (FROM Nysa)
ej a powiedzie mi co i jak z grami piratami,oprogramowaniami itp. słyszałem że są na to jakieś blokady ...nie będe mógł grać na konsoli bo mam przerobioną question.gif nie moge grać na grach pirackich ? question.gif
Deadeye
QUOTE(Plisken (FROM Nysa) @ 12 09 2006, 19:28) *

już doszedł do mnie PIN tylko nie wiem gdzie go trzeba wpisać.
Wpisuje nazwe użytkownika hasło>potwierdzam hasło>potwierdzam auto set-up testuje łącze i H#go... dry.gif
gdzie trzeba wpisać PIN? o co chodzi z "Central Station"?
...zresztą prosiłbym o dokładne wytłumaczenie"jak dla głupiego" bo nie będe ściemniał nie znam się a chciałbym se już popykać w kochanego Burnouta...

zeby zagrac w b3 nie potrzebujesz tego wszystkiego co dostales, po prostu wlacz gre, zrob konfig i zarejestroj sobie konto EA. wszystko mozesz zrobic w grze. a pinu uzyj do rejestarcji sony zebys mogl grac w gry od nich.

QUOTE(Plisken (FROM Nysa) @ 13 09 2006, 14:36) *

ej a powiedzie mi co i jak z grami piratami,oprogramowaniami itp. słyszałem że są na to jakieś blokady ...nie będe mógł grać na konsoli bo mam przerobioną question.gif nie moge grać na grach pirackich ? question.gif

nie mozesz grac jesli twojego chipu nie da sie wylaczyc i gra go wykryje (sa na to sposoby). na piratach nie da sie grac (sa na to sposoby wink.gif). ale o sposobach chyba nie mozna pisac na tym forum wink.gif
Di_
A na co - poza graniem - pozwala podpięcie PS2 do netu? Bo mam Neo 256 i zastanawiam się, czy jest sens kupowania kabla.
Hosen
FreZ, nie jest potrzebna. wlaczasz gre i masz w grze konfigurator. takze jak chcesz w BF pograc to po jaki (pipi) ci NAD? to tak jakbys do otwierania piwa zawsze potrzebowal otwieracza bo to "oficjalne narzedzie".
ArkejD
Jak narazie grałem tylko w hoa, więc nie wiem jak jest w innych grach, nie musisz sie odrazu stresować smile.gif Napisałem że płyta jest do konfiguracji (bo jest, po co by ją dawali?) a nie że jest NIEZBĘDNA i nie da w jakiejkolwiek grze skonfigurować połączenia. Wydawało mi się że skoro dają płytkę Network Acces Disc to służy ona do konfiguracji, jak widzisz, pisałem to zanim ją dostałem, potem Ty napisałeś że nie jest potrzebna, a po dostaniu paczki okazało się że moje przypuszczenia sie sprawdziły. Mój błąd, nie wiedziałem że każda nowsza gra oferuje możliwosć konfiguracji. Tyle off topicu, sorry za zamieszanie.
Deadeye
QUOTE(Di_ @ 14 09 2006, 10:00) *

A na co - poza graniem - pozwala podpięcie PS2 do netu? Bo mam Neo 256 i zastanawiam się, czy jest sens kupowania kabla.

mozesz przegladac strony, streamowac filmy z dysku pc, to samo z muzyka, kopiowac save'y przez siec na dysk i z powrotem, kopiowac obrazy plyt na dysk i jeszcze pare innych rzeczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.