Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: wstyd się przyznać
Forum PSX Extreme > Niezależni > UNDERGROUND
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Manor
QUOTE(CoRpsE @ 16 11 2006, 14:32) *

wychodzi na to ze slucham samej wiochy. nie no, ale neiktorzy wymieniaja pearl jam, black sabbath, johna lennona, come, queen. queen akurat nie slucham, ale to przeciez dobra muzyka. niczego sie nie wstydze, moge sluchac wszystkiego od procol harum do marduka, byle trzymalo poziom i mialo samo w sobie jakas ekspresje. ale polskiego hh nie tykam. moze dla was to siara, ale mam Raya Charlesa, Tadeusza Nalepe, KISSow, Republike, Bruca Springsteena, Boba Dylana, Raz Dwa Trzy, Jenis Joplin, Presleya, Vana Morrisona i mnostwo innej muzy smile.gif

taką siarą to możesz się pochwalić znajomym z czarnej mszy
janol
http://www.psxextreme.info/index.php?s=&am...st&p=971051

Milan weź to skasuj, bo mnie przenosi zawsze do tego posta kur.wa.
Miałem nadzieję, że ktoś sam z siebie to wywali ale oczywiście się nie chciało.
janol
Podoba mi sie "Miss Murderer" AFI.

Tak wygląda wokalista. Idę się pociąć.
elkom
A mnie podobają się piosenki maksymalnie spedalonego i zdołowanego Jimmy Eat World, no ale co zrobić.
Tenchion
QUOTE(_Blaze_ @ 2 09 2006, 10:02) *

X Japan - Kurenai xD

http://www.youtube.com/watch?v=_-Vwifa9ek4

Klimaty Kapitana Tsubasy xDD

Hmm.. sry, że się wtrącę, ale X Japan to jeden z najlepszych rockowych zespołów japońskich, który osiągnął popularność porównywaną.. z .. no nie wiem, Iron Maiden, Black Sabbath. Nie wiem, jak można uznać za wiochę arcydzieło Yoshikiego Hayashiego, jakim jest 'Kurenai' - sorry stary, ale podaj jakieś argumenty.

Swoją drogą idea topicu moim zdaniem bezsensowna, bo muzyki nie slucha sie chyba za to, czy jest obciachowa, czy nie, tylko dlatego czy sie podoba. W takim badz razie ja za obciachowa uznam cala wspolczesna muzyke rozrywkowa a za przyklad fajnej obciachowej piosenki podam:

Basshunter - Vi Siter.. i tak dalej [to o DotA.. tylko dlatego, ze temat jest o DOCIE biggrin.gif]

A co do wczesniejszego tematu, uznawanie j-music za cos obciachowego udowadnia tylko, w jak wielkim ciemnogrodzie żyjemy

Amen

//edit//
Poza tym, że jestem fanem J-klimatów i mocniejszej muzyki, to słucham takich bandów jak Modern Talking, etc i wcale nie wstydze sie publicznie do tego przyznac [nieraz chodze po korytarzasz szkolnych podspiewujac ich piosenki]. Jaki to wstyd? @_@ Jak ktos ma swoja osobowosc, to Jej broni - poddawanie sie sterowaniu "ogolnej opinii" jest slaboscia ;/
ds
QUOTE(Tenchion @ 16 12 2006, 23:35) *

jestem fanem J-klimatów

a juz myslalem, ze caly post bedzie offtopem
_Milan_

X Japan - Kurenai xD

Hmm.. sry, że się wtrącę, ale X Japan to jeden z najlepszych rockowych zespołów japońskich, który osiągnął popularność porównywaną.. z .. no nie wiem, Iron Maiden, Black Sabbath. Nie wiem, jak można uznać za wiochę arcydzieło Yoshikiego Hayashiego, jakim jest 'Kurenai' - sorry stary, ale podaj jakieś argumenty.

Swoją drogą idea topicu moim zdaniem bezsensowna, bo muzyki nie slucha sie chyba za to, czy jest obciachowa, czy nie, tylko dlatego czy sie podoba. W takim badz razie ja za obciachowa uznam cala wspolczesna muzyke rozrywkowa a za przyklad fajnej obciachowej piosenki podam:

Basshunter - Vi Siter.. i tak dalej [to o DotA.. tylko dlatego, ze temat jest o DOCIE biggrin.gif]

A co do wczesniejszego tematu, uznawanie j-music za cos obciachowego udowadnia tylko, w jak wielkim ciemnogrodzie żyjemy

Amen

//edit//
Poza tym, że jestem fanem J-klimatów i mocniejszej muzyki, to słucham takich bandów jak Modern Talking, etc i wcale nie wstydze sie publicznie do tego przyznac [nieraz chodze po korytarzasz szkolnych podspiewujac ich piosenki]. Jaki to wstyd? @_@ Jak ktos ma swoja osobowosc, to Jej broni - poddawanie sie sterowaniu "ogolnej opinii" jest slaboscia ;/

pier,dolisz jak potluczony!!

kazdy ma swoja osobowosc..
no jasne ,tylko ze osobowosc mozna miec fajna ,albo tez gowniana,ale nie przesadzajmy wiazac upodobanie muzyczne z osobowoscia, ale zes kurva wymyslil.

pewnie ze jest muzka wiesniacka, przeciez to ze Iron Maiden jest wsia wiedza nawet fani tegoz, tylko ze im to odpowiada.
widzisz ,sluchasz modern talking, wg mnie to nawet nie jest muzyka do tanczenia na bani na weselu, uwlacza wszelkim godnosciom.
I co mi zrobisz? xD

zreszta, nie podoba sie to sio.
ghost.

X Japan - Kurenai xD

Amen

//edit//

haha, co sie spinasz synek? Widocznie w strasznym ciemnogrodzie żyjemy, bo jak dla mnie wrzucanie j-syfu jak najbardziej pasuje do tego tematu, bo to syf straszny (z nielicznymi wyjątkami) - no wybacz ale jak do fajnych gitarkowych riffów miałbym nagle usłyszeć jakiegośtam japońca bełkoczącego w swoim jezyku to mam ochote uscisnac dłon amerykancowi, ktory zrzucił atomice na miasto na H ;] (wiem, strasznie generalizuje i obrażam japońców, ale chwilowo mam to w duszy wink.gif ) Wiesz co, po przeczytaniu twojej wypowiedzi tak sobie myśle, że prawdziwą idea tego topicu jest właśnie poogladac sobie, jak takim człekom jak ty wyskakuje żyłka pierdzaca na wiesć o tym, jak kaszaniasty jest zespół/zespoły, którymi tak strasznie sie jarają

'poddawanie sie sterowaniu ogolnej opinii jest slaboscia' - no nie pie.rdol, kto tu sie czemukolwiek poddaje? To właśnie przede wszystkim tu mamy pokazać w jaki sposób NIE poddajemy sie 'sterowaniu ogolnej opinii', jak to szumnie nazwałeś, poprzez słuchanie gniotów typu spice girls, którego dzisiaj słucham poł wieczora ;f
_Milan_
ghost:

wypraszam sobie, jezyk japonski taki sam jezyk jak kazdy inny, zdarza sie pare perelek, jak wszedzie.

a spice girls to porzadny pop, gniot juz nie xD
ghost.
nie no zgoda, jest pare wyjatków... Ale ogólnie rzecz biorąc to... ;0

uuuu, when two become ooooneee... ;f

zeby nie było ofa - wkrecił mi sie kawalek Dishwalla - 'Opaline' - alternatywne go.wno, ale melodyjne gó.wno biggrin.gif

btw, Jimmy Eat World ma pare fajnych kawałków, chociaż smierdzi emo na kilometr - bleed american jest fpyte IMO - oczywiscie o kawałku mówie a nie o całym LP
Obsolete
tru, "Bleed American" to dobra piosenka;]
Tenchion
QUOTE(ds @ 16 12 2006, 23:59) *

jestem fanem J-klimatów

a juz myslalem, ze caly post bedzie offtopem

Tak, poobrzucajmy sie mięsem! Oto polskie rozwiązania! "A ty masz nicka związanego z konsolą wieśniackiej firmy"

Osobowość w bardzo dużym stopniu wiąże się z muzyką jakiej słuchamy, po pierwsze muzyka ta świadczy o typie naszej osobowości, po drugie może też w pewien sposób ją kształtować. I co z tego, żę ktoś twierdzi, żę IM jest wieśniackie? Mają pare fajnych piosenek i dlatego ich lubie. No i niby JAKIM PRAWEM, ktoś może stwierdzać, że jakakolwiek muzyka jest WIEśNIACKA. Każda muzyka znajdzie swoich odbiorców, można tylko sie do niej ustosunkować, że się ona podoba, bądź nie. Stwierdzanie "ale ta nuta jest wieśniacka' to poziom przedszkola, albo wczesnej podstawówki.
W takim wypadku co? Słuchamy tylko tego co jest najbardziej trV? Doobra, gadajmy sobie dalej: Słucham Behemotha, Vadera, a Manowara nie zdzierżę bo... bo... bo jest wieśniacki! I to ma być jakaś konstruktywna ocena?

Co do Modern Talking - zespół ten w latach swojej świetności osiągnął naprawde bardzo dużą popularność - jakie masz niby prawo obrażać go? To jeden z wybitniejszych zespołów ery disco - dla takiej muzyki warto było chodzić na dyskoteki. Kawałki mają bardzo melodyjne, przyjemne do słuchania - co w tym złego?

Co do J-music - a dokladniej j-rocka [bo inne sceny mnie nie interesują, no chyba że piosenki Utady Hikaru] to zanim wydacie swoją opinię na temat muzyki, której nie znacie lepiej najpierw posłuchać takich zespołów jak X Japan, Duel Jewel, Dir en Grey, Gazette, czy Gram&Maria [swoją drogą ci ostatni niedawno mieli koncert w Warszawie]

Proszę mi wyargumentować - http://youtube.com/watch?v=sV9KEAgT7iA - co np. w tej piosence jest wieśniackie? życzyłbym sobie, żeby polskie zespoły umiały tak po mistrzowsku grać, bo mówisz o fajnych gitarowych riffach - tylko się kompromitujesz - hide był mistrzem gitary uznanym na całym świecie. To, że u nas ta muzyka nie jest zbyt popularna [choć funkcjonowanie frukto.com.pl, wydarzenia typu MAD TEA PARTY, koncerty jrockowe powoli to zmieniają] nie znaczy, że jest to muzyka wieśniacka. Owszem, może być wieśniacka dla typowego blokersa, który nie zrozumie jej esencji - ale czasem nie potrzeba rozumieć słów, by czuć daną muzykę. życzyłbym sobie, żeby oceniać jrocka za poziom muzyki, nie za język, w którym śpiewane są piosenki.

Wspominałem o tym, że już za naszą zachodnią granicą jrock jest niezwykle poważany i ceniony?
ds
ale napinka!:D

QUOTE(Tenchion @ 17 12 2006, 10:06) *

Co do Modern Talking - zespół ten w latach swojej świetności osiągnął naprawde bardzo dużą popularność - jakie masz niby prawo obrażać go?

nikt tu ich nie obraza, po prostu wyrazamy swoja opinie, ze sa duetem w kazdym calu (pipi)owym.

Wspominałem o tym, że już za naszą zachodnią granicą jrock jest niezwykle poważany i ceniony?

tokio hotel tez.

Tak, poobrzucajmy sie mięsem! Oto polskie rozwiązania! "A ty masz nicka związanego z konsolą wieśniackiej firmy"

a to moja wina, ze te skosnookie kutachy sciagnely odemnie:(

przestan juz nam tu plakac w ramie bo dales sie sprowokowac i kwiczesz jak swinka prowadzona na niechybna rzez ktorej nikt nie slucha;(
Tenchion
A kto zabrania komukolwiek sluchac Tokio Hotel? Skoro mają swoich fanów, to znaczy, że komuś się ta muzyka po prostu podoba - mnie się nie podoba, więc nie słucham. Gdybym miał dyskryminować i obrażać to czego nie lubie sluchac, to bym musial dyskryminowac 3/4 ludzi z mojej szkoły i ich upodobania muzyczne : D

Ja nie płaczę w ramie, to tylko Ty udowadniasz ze nie umiesz odeprzeć moich argumentów odpowiadając w mało ambitny sposób, ja domagam się rzeczowej i solidnej argumentacyji
Siarex
QUOTE(Tenchion @ 17 12 2006, 10:40) *

Gdybym miał dyskryminować i obrażać to czego nie lubie sluchac, to bym musial dyskryminowac 3/4 ludzi z mojej szkoły i ich upodobania muzyczne : D

Ja tak robie i przynajmniej nie mam kumpli "betonów"

Ja nie płaczę w ramie, to tylko Ty udowadniasz ze nie umiesz odeprzeć moich argumentów odpowiadając w mało ambitny sposób, ja domagam się rzeczowej i solidnej argumentacyji

To sie domagaj. Pamietaj, że ty też nikomu nie możesz narzucić "bycia tolerancyjnym"...
ghost.
Bez kitu, tenchion, ty na prawdę nie kumasz co się do Ciebie mówi/pisze... eh, kłóc się dalej, probuj dalej przekonać nas, że tak bardzo sie mylilismy, my prości i nietolerancyjni użytownicy....

my się pośmiejemy.
Tenchion
QUOTE(ghost_spike @ 17 12 2006, 11:19) *

Bez kitu, tenchion, ty na prawdę nie kumasz co się do Ciebie mówi/pisze... eh, kłóc się dalej, probuj dalej przekonać nas, że tak bardzo sie mylilismy, my prości i nietolerancyjni użytownicy....

my się pośmiejemy.

"Widocznie w strasznym ciemnogrodzie żyjemy, bo jak dla mnie wrzucanie j-syfu jak najbardziej pasuje do tego tematu, bo to syf straszny"

Kumam wystarczająco, że tutaj nie ma ANI SłOWA argumentacji

Siarex: tolerancji nie da się nauczyć, to prawda - ale nadmierna tolerancja gorsza jest od nietolerancji. Tutaj raczej chodzi o coś innego - o umiejętność uzasadnienia własnej opinii konkretami.

To jakby ktoś pokazywał swój rysunek or sth na jakimś forum artystycznym i recenzje wyglądały by w ten sposób:
- podoba mi się
- nie podoba mi się
- fajne

szczurek
Stwierdzanie "ale ta nuta jest wieśniacka' to poziom przedszkola, albo wczesnej podstawówki.

ano, ja bym po prostu powiedział, że jest chu.jowa.

cokolwiek ziom
Tenchion
QUOTE(szczurek @ 17 12 2006, 11:28) *

Stwierdzanie "ale ta nuta jest wieśniacka' to poziom przedszkola, albo wczesnej podstawówki.

ano, ja bym po prostu powiedział, że jest chu.jowa.

cokolwiek ziom

Wykazuje to tylko Twój poziom intelektualny.

I się dziwić, że graczy uważa się za małe dzieci...

podsumowanie
Manor
Tenchion, po prostu przejrzyj sobie cały ten temat i spróbuj zrozumieć gdzie tkwi błąd w twoim rozumowaniu. Tu nie kłócimy się czy jakiś zespół jest obciachowy czy nie, tylko piszemy co jest w naszym mniemaniu (lub ogółu) sporą siarą, ale jednak tego słuchamy.

Po co ktoś ci ma tu argumentować swoją opinię, skoro to nie temat od niego. Po prostu ktoś wymienił twój ulubiony (bądź lubiany) zespół i cię to strasznie oburzyło. Ja lubię sobie Metallicy starszych kawałków posłuchać i się jakoś nie przejmuję że większość uważa to za wieś. Trochę dystansu, a jak go nie masz to nie jest to miejsce dla ciebie.
Tenchion
Moje zastawienie bierze się z ogólnej nagonki na 'jmusic'. Może troszke wyolbrzymiłem sprawę, ale nie raz słyszy człowiek krytyczne opinie na temat Xów albo innych, które są niesprawiedliwe - bo wiążą się jedynie z językiem w jakim śpiewa wokalista. Cóż, w momencie kiedy bym w pełni ignorował to co pisza inni po prostu pokazałbym tylko, że rzeczywiście - nie słuchamy się na wzajem - a przecież to nie o to chodzi na forum, prawda Manor? Masz racje, idea topicu jest inna, ale ja nie mogę czegoś jednego zrozumieć - jak można słuchać czegoś i równoczesnie uważać sam ten fakt za coś obciachowego @_@... tzn - lubieć obciachowy zespół - no jak się coś lubi to chyba nie uważa się to za obciachowe no nie? ;/
_Milan_
o kurva, nie wiedzialem ze bedziesz mial zamiar jeszcze sie tu osmieszac xDD

brakuje Ci dystansu, i przejmujesz sie jak male dziecko ,ze ktos moze nazywac Twoja muze ch.ujowa, wiesniacka, whatever.

Serio, my tu nadal sie posmiejemy a Ty idz sobie, i odnajdz gdzies ta czastke luzu, jakze potrzebna w dzisiejszych czasach.

Modern Talking jest wsiowy jak sama wies
janol
Zachowanie jest niepowazne ale Milan... Pamiętasz jak się spinałeś o Oto Jest dzień? ;]
Zatem luz dla wszystkich i wsio.
_Milan_
QUOTE(janol @ 17 12 2006, 13:30) *

Zachowanie jest niepowazne ale Milan... Pamiętasz jak się spinałeś o Oto Jest dzień? ;]
Zatem luz dla wszystkich i wsio.

porownujesz MT albo IM do TITD ??

chyba cie cos pier.dolnelo janol ;]
janol
Porównuję zachowanie.
Ölschmitz
hahah no wlacha, kto jak kto, ale milan akurat spinania sie o jakis zespol nie powinien komentowac xD
_Milan_
o (pipi), trylko ze to nie bylo w underze, wiec shut up zolwie xD
tam mozna bylo sobie podywagowac na temat waszego braku gustu;]

zrestza kurva nie odwracajcie kota ogonem, tylko raz sie wkurvilem, a tak ogolnie mam z tego beke.
golab
haha ciupa xD

lubię wrzucić cztery pierwsze płyty Metallicy dosyć często
RIP Cliff Burton
Diabeu

A kto zabrania komukolwiek sluchac Tokio Hotel? Skoro mają swoich fanów, to znaczy, że komuś się ta muzyka po prostu podoba - mnie się nie podoba, więc nie słucham. Gdybym miał dyskryminować i obrażać to czego nie lubie sluchac, to bym musial dyskryminowac 3/4 ludzi z mojej szkoły i ich upodobania muzyczne : D

temat jest na zwałę i dla beki, nie masz dystansu to weź idź stąd i nie wracaj
MasterShake
michael jackson - smooth criminal XD

kur.wa na imprezach jest swietne XD
Ölschmitz

xDDD
Specu
Olszesky, to zes pojechal xD

swoja droga niezla dupka ;]

http://www.youtube.com/watch?v=GHWA-5Ve4RE - Dymne Burgery - Progenies of the Great Apocalypse biggrin.gif
wygladaja jak cioty ( wub.gif ) ale wokal ma (pipi) glosik. no i koncowka kawalka rozpierdala imo
Royal
Specu, fajne cycki...

A tak w ogóle to też trochę lubię Dymne i trochę wstydzę się...
Manor
a ja lubie bardzo, lubię ich riffy, wokal, czy też takie eksperymenty dźwiękowe jak "Puritania"
Specu
jo, ale Naglfar ich rozpierdala
http://www.youtube.com/watch?v=WhsBJZ0p050

http://www.youtube.com/watch?v=WZrUHONKBIE

ich nowy album tez miazdzy
tk
kolejna emo-kupa u mnie w głośnikach zagościła - kawalina "attack" 30 seconds to mars. no i ich pierwsze lp sobie przesłuchałem. btw tam jared leto drze ryja.
zduniacz
QUOTE(Manor @ 26 01 2007, 15:34) *

a ja lubie bardzo, lubię ich riffy, wokal, czy też takie eksperymenty dźwiękowe jak "Puritania"

Puritania, Mourning Palace, Sorgens Kammer - fajooooskie utworki, chociaz ten ostatni podobno ukradli.
Royal
QUOTE(^i^_AiszA_^i^ @ 15 01 2007, 21:00) *
Poets of the Fall - Carnival of Rust

http://www.youtube.com/watch?v=1Z6Zi84JSwo

W zasdzie cytuję z innego tematu, no ale...

"Chodź nakarm deszcz,
Ponieważ spragniony jestem Twej miłości, tańcząc pod sklepieniem pożądania,
Oh tak, nakarm deszcz,
Ponieważ bez Twej miłości me życie jest niczym innym jak tylko karnawałem rdzy."

wpadło w ucho, co zrobić XD

No przesz żartuję, ale mam emo-znajomych, co to lubią, więc i tak "wstyd się przyznać..."
Enyłej liryka wydała mi się tak niedoj.ebana, iż postanowiłem się dowiedzieć conieco o poetach,
ale summarum wystarczyło mi ich pochodzenie - Finlandia - to wszystko wyjaśnia (...)
Specu
QUOTE(zduniacz @ 26 01 2007, 23:42) *

...Sorgens Kammer - fajooooskie utworki, chociaz ten ostatni podobno ukradli.

ze swojej plyty z 1996
zduniacz
QUOTE(Specu @ 27 01 2007, 00:22) *

ze swojej plyty z 1996

The fourth track 'Sorgens Kammer' was plagiarised almost completely from a song by Tim Wright originally written as the title theme to the Amiga shoot'em up Agony.
sampel w ogg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8...itle_sample.ogg

wikipedia.org
Specu
QUOTE(zduniacz @ 27 01 2007, 03:06) *

QUOTE(Specu @ 27 01 2007, 00:22) *

ze swojej plyty z 1996

The fourth track 'Sorgens Kammer' was plagiarised almost completely from a song by Tim Wright originally written as the title theme to the Amiga shoot'em up Agony.
sampel w ogg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8...itle_sample.ogg

wikipedia.org

jakos ni (pipi)a nie widze podobienstwa miedzy tym plumkaniem a Sorgens Kammer, naprowadzi mnie ktos? xD

EDIT:
no tak, wy tu o Stormblascie z 1996 a ja o reedycji z 2006 ;]
zduniacz
QUOTE(Specu @ 27 01 2007, 09:33) *

EDIT:
no tak, wy tu o Stormblascie z 1996 a ja o reedycji z 2006 ;]

no ta z reedycji to calkiem inny utwor, nazwe tez ma troche inna ;p. ale ch.uj tam, (pipi)ac te cale dimmu borgir.
ogqozo
Wstyd się przyznać... Joanna Newsom - "Ys". Takie blade dziewczę śpiewające celtycki folk (utwory po ok. 10 minut). Dałem jej szansę, bo jednym z producentów płyty jest mój ulubieniec Steve Albini ("Surfer Rosa" Pixies, "In Utero" Nirvany, Rapeman, Big Black) no i... jakoś słucham. Fajne nawet.
_Milan_
QUOTE(ogqozo @ 28 01 2007, 11:55) *

mój ulubieniec Steve Albini ("Surfer Rosa" Pixies, "In Utero" Nirvany, Rapeman, Big Black) no i... jakoś słucham. Fajne nawet.

shellac, niezapominajmy o genialnym shellacu! cool.gif
Ölschmitz
widze, ze element na lascie sie ze mnie smieje to wspomne o tym tu xD

PODOBA MI SIE NOWA PIOSENKA GWEN STEFANI

i ch.uj icon_twisted.gif
ogqozo
Ty już tu się lepiej nie pokazuj ;].
koval
PODOBA MI SIE NOWA PIOSENKA GWEN STEFANI

fail

Billy Talent.. ale Red Flag jest zaje.biste smile.gif
Masorz
wstyd sie przyznać , ale...

norah jones
genesis
fatboy slim

możecie besztać... smile.gif
tk
ja sie tam nie znam, ale chyba fatboy slim czy norah jones nie są jakąs tam wielką siarą. gwen stefani za to imo to jest ewenement bo jej kawałki jeżeli chodzi o brzmienie nie sa wcale takie proste w odbiorze (nie wiem przynajmniej dla mnie) jak reszta tych popowych gwiazdek a jednak wpadają w ucho. zresztą i tak najlepsze jest dont spiiiiiikk.

IPB Image

3 track lol.

Ölschmitz
QUOTE(tekA @ 19 02 2007, 23:20) *

gwen stefani za to imo to jest ewenement bo jej kawałki jeżeli chodzi o brzmienie nie sa wcale takie proste w odbiorze (nie wiem przynajmniej dla mnie) jak reszta tych popowych gwiazdek a jednak wpadają w ucho.

dzieki ze chociaz troche probojesz mnie ratowac xDDD
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.