Proszę o wypowiedź lub jakieś linki dzięki którym dowiem się jak odróżnić cart'a oryginalnego od pirackiego. Chcę kupować gierki na All... i nie jestem pewien czy są to oryginały. Dzięki z góry za odpowiedzi.
MasterShake
7 09 2006, 10:30
napis na szynie - nintendo i już
prosto naklejona naklejka, srubka "nintendowska" i wybity numer na naklejce
w tych gorzej wykonanych piratach pudelko blyszczy sie jak psu jajca na wiosne i jest ewidentnie tandetne.
Danilo1972
8 09 2006, 19:30
Na Allegro 80% wystawionych kartów to piraty.
W większości tytułów, które mnie interesowały, sprzedawca odpisywał że karty nie posiadają w/w oznaczeń.
Kupuj tylko te, na które sprzedający daje gwarancje autentyczności.
MasterShake
26 09 2006, 15:17
http://allegro.pl/item128562782_zelda_mish_cap.htmlwie ktos czy oryginal czy nie? Bo wynikaloby ze tak, ale nie chce wtopic
weronix
26 09 2006, 17:00
To nie jest oryginal!!! nie kupuj
MasterShake
26 09 2006, 18:39
zastanawia mnie tylko od kiedy piraty maja papiery. Pokemonow tez ma 100, moze jakos hurtem zamowil?
szczurek
26 09 2006, 18:55
poprosic o real photo najlepiej bo po obrazeczku to wiesz... A papiery to moga sobie sami wydrukowac;]
Zauwazyłem że na niektórych grach(na naklejkach) logo "original seal of nintendo" jest jajowate a na innych okrągłe. Które jest właściwe?
QUOTE(Afroman @ 2 10 2006, 00:34)

Zauwazyłem że na niektórych grach(na naklejkach) logo "original seal of nintendo" jest jajowate a na innych okrągłe. Które jest właściwe?
Bardzo często piraty mają jajowate logo ale trzeba pamietac ze w przypadku oryginalow w wersji USA też logo jest w kształcie elipsy.
Europejskie carty maja okrągly znaczek "seal of quality"
Wie ktoś gdzie w necie można znaleść zdjęcia oryginalnych kardridzy??? Jesli komus sie chce, to może by zrobił zdjęcie swojej oryginalnej gry??
Znalzłem pare oryginałów
tu jest dobrej jakości zdjecie oryginalnych gier(tylko długo sie wczytuje)
http://img375.imageshack.us/img375/498/gba2yk.jpg oprucz tego na amazon.com jest sporo oryginalnych zdjęć gier.
Najprościej - charakterystyczna śrubka trójramienna, napis na szynie, na oko widoczna dobra jakość carta, a co do znaczka, to potwierdzam, że euro ma okrągły, a USA jajowaty - mam Breath of Fire z USA, na 100% oryginał, a ma jajowaty znaczek.
MasterShake
6 02 2007, 16:09
Moim zdaniem także orginał. Jeszcze nie spotkałem się pirata ze "słoneczkiem nintendo" i "CE".
Mam duzy problem. Od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem kupienia FF IV Advance. Wiekszosc sklepow nie jest w posiadaniu tej gry, a w niektorych cena wynosi 180 zl. Dorwalem ostatio na allegro taka oferte :
http://allegro.pl/item182349108_final_fant...mega.html#photoNiby 100 % oryginal i te sprawy, ale cena wg. mnie jest troche za niska (50 zl) i boje sie, ze moge naciac sie na pirata.
Ogolnie porownujac to pudelko z ofertami ebay'a roznia sie one :
- naklejka "64M"
- innym znaczkiem ESRB (na allegro -> everyone, na ebay -> everyone 10 +)
link do obrazka z ebay :
KLIK Jak myslicie, jest to pirat czy tez nie. Z gory dzieki za odpowiedz.
canabis
10 04 2007, 15:31
Skoro koles pisze że "na kartridżu jest napis nintendo" to niech Ci prześle fotke "kartridża" i wszystko będzie jasne.
No nie wiem. Ten sam użytkownik sprzedaje piracone fake'y pokemon pearl i inne podróby na gb. Jak go pytałem o zdjęcie to nie odpowiadał
canabis
10 04 2007, 15:50
A tak na marginesie to nie radze kupowac NOWYCH gier na GBA na allegro, miałem podobną sytuacje z Harvest Moonem, pudełeczko w folii wszystko cacy, a później sie okazało że nie da rady "sejwować"

Na allegro lepiej kupowac używane carty
Problem z grami GBA na Allegro jest taki, ze sprzedawcy zamieszczaja w 80 % zdjecie pudelka i tylko tyle. Ewentualnie zdjecie carta, ale w tak strasznej jakosci, ze nic nie widac. W tym momencie mozemy zasugerowac sie iloscia pozytywnych opini sprzedajacego, badz zaufac im na slowo ;/ Teraz np. widze zdjecie kolejnego pudelka FF IV tym razem z cartridgem i z tego, co widze jest to wersja USA:
http://allegro.pl/show_item.php?item=18309...82+wys%C5%82any.
Brak tu niestety znaczka "Original Nintendo Seal Of Quality", ale calosc wyglada na oryginalna.
PS; co do poprzedniej licytacji, to czekam, az sprzedajacy podesle mi zdjecia carta i jestem ciekaw czy jest to oryginalna gra.
CYTAT(canabis @ 10 04 2007, 16:50)

A tak na marginesie to nie radze kupowac NOWYCH gier na GBA na allegro, miałem podobną sytuacje z Harvest Moonem, pudełeczko w folii wszystko cacy, a później sie okazało że nie da rady "sejwować"

Na allegro lepiej kupowac używane carty
No już bez przesady: raczej nie należy kupować gier, które w teorii są nowe, a kosztują 50zl i oczekiwać cudu. Takie gry są na allegro, takie są też często w supermarketach x_X.... kosmos.
Na allegro są nowe, oryginalne gry: zafoliowane, z reguły w europejskich wydaniach i z cenami z reguły powyżej 100zł.
Wkurza mnie, że koleś w aukcji pisze, że "save działa, a jak nie, to wymieniam", "gra nowa, ale niezafoliowana, bo Nintendo nie foliuje swych gier" itd, a allegro na zgłoszenia leje, choć sprzedawanie podróbek jest przestępstwem
mnie jeden sprzedawca z allegro - mianowicie "superterminator" sprzedał castlevania double pack, cart + pudełko nawet nie złożone nigdy, błyszczące jak diabli ale widać, że lewizna. Nalepka krzywo przyklejona i jakaś podejrzanie wymiętoszona, brak śrubki i jeszcze z tyłu jakaś plomba firmy "Chen" co sugeruje jednoznacznie chińską podróbkę. Nawet się nie wypierał swojego oszustwa jak napisałem do niego i od razu zaproponował zwrot kasy.
Podejrzewam, że sprowadza pirackie carty hurtem, bo cały czas ma w ofercie te gry.
CYTAT(Hubi. @ 25 05 2007, 20:57)

Tak, to Gimiak z retroage

Zawsze jak nie masz pewności, ślij do sprzedającego prośbę o inne zdjęcia, choćby szyny.
protosster
10 08 2007, 10:30
Tu jest dokładny opis jak rozróżnić orginał od pirata -->
http://www.retroage.net/index.php?id=artykuly/jrg_cz1
Cohonez
22 08 2007, 10:32
Od wczoraj mam jakas taka chrapke na Golden Sun. Czesc 1 przeszedlem bo wczesniej pozyczylem od kumpla, a czesc 2 podziwialem jedynie na obrazkach. W PE 121 Kilu napisał ze na DS wyjdzie kontynuacja i jakos tak sprezylem sie, azeby dostac obie czesci na GBA (a i tak bede gral na DSie:P). Poniewaz brzydze sie piratami (od czasu jak jeden sklep wyslal mi Zelde:Links Awakening DX w wersji 'zapasowej') chcialem zapytac sie Was co o tym sadzicie:
AukcjaPoza tym wyczaiłem jeszcze w jednym ze sklepow internetowych (cos mi sie zdaje, ze im napisze maila z zapytaniem):
Sklep
Najlepiej wyślij maila do tego z allegro z prśba o fotki które jasno pokażą czy to pirat czy oryginał.
Do sklepu w sumie też wyślij
Cohonez
24 08 2007, 23:08
CYTAT(Tytek @ 24 08 2007, 19:10)

Najlepiej wyślij maila do tego z allegro z prśba o fotki które jasno pokażą czy to pirat czy oryginał.
Do sklepu w sumie też wyślij

W sklepie jest to ponoc oryginal ale uzywany i bez pudelka
Jesli chodzi o aukcje t poslalem maila i czekam na odpowiedz. Koles ma same pozytywy, ale wole byc czujny:)
EDIT
Poslal mi takiego oto linka
http://surl.se/cylb
Oryginał na 100%. Wersja europejska a chinole robią piraty tylko z amerykańskich.
Musiolik
29 08 2007, 12:49
tomsecret1993
2 09 2007, 20:28
Powiedziałbym tak; oryginał w 85%. Dlaczego ? Ponieważ niepokojące jest troche to zdjecie, niech ci wyśle inne, bo na tym jest troche niewyraźne ten złoty znaczek...
Marcin (Chester)
28 11 2007, 14:15
Wygląda ok, ma nawet numer wybity

Jak masz dalsze wątpliwości, to zajrzyj nad szynę danych.
Cohonez
14 12 2007, 23:52
A tu przyklad na 100% pirata:
http://www.allegro.pl/item281944346_zelda_..._w_jednym_.htmlEDIT:
Natomiast tu cos, nad czym sie zastanawiam:
Allegro
CYTAT(canabis @ 10 04 2007, 15:50)

Więc jest możliwe, że gra zafoliowana jest podróbą? Myślałem, że to gwarancja oryginalności gry...
CYTAT(Fear @ 16 02 2008, 11:56)

Więc jest możliwe, że gra zafoliowana jest podróbą? Myślałem, że to gwarancja oryginalności gry...
Jeszcze nie widziałam pirata ofoliowanego folią nintendo (z paskiem z czerwonym napisem). A ofoliować na maszynie możesz wszystko, tyle że to będzie zwykła, goła folia
Która z dwóch poniższych Advance Wars jest oryginalna?
http://www.allegro.pl/item329484795_advanc...al_unikat_.htmlhttp://www.allegro.pl/item327244641_advanc...sara_games.htmlNa obu aukcjach napisane jest, że oryginalna, ale naklejki są zupełnie inne...

PS. Wiedziałem, że na allegro jest masa piratów, ale, żeby 90% to były podróby to już przesada... Naciąłem się niestety na jednego użytkownika i teraz będą po 100 razy sprawdzać czy dana gra jest oryginalna...
Na 95% jestem pewien, że obie są oryginalne. A naklejki? Spójrz na prawy dolny róg
Mi też oba wyglądają na oryginały, zwłaszcza, że mają wybite numery na naklejkach. A różnica w wyglądzie bierze się z tego, że cart na pierwszej auckji to wydanie europejskie, a na drugiej - amerykańskie. Tu możesz sobie porównać -
link. Dla pewności możesz jeszcze zapytać sprzedawcę, czy na szynie jest napis Nintendo, piraty go nie mają.
Fajna stronka mobygames na której są wrzucone zdjęcia pudełek i cartridge'y, pomocna w namierzaniu piratów na allegro. Wielkie dzięki:)
Hej. Właśnie dziś zakupiłem GBA SP (miałem 4 lata temu zwykłego GBA którego opchnąłem bo kasy na PS2 mi brakowało). Kiedyś jak kupowałem na allegro gry na GBA to wszystkie mi chodziły, savy też nie zawodziły, ale jak czytam posty w tym temacie to aż się za głowę łapię. Wiem pewnie zadawano to pytanie już kilka razy, ale jaki jest niezawodny sposób na rozpoznanie pirata. Raczej numer na nalepce nic nie daje mam Yoshi's Island który ma takowy numer, a jak się włącza grę to pojawia się napis "Nintendo deep hatred..." Więc sami widzicie na pirata się nadziałem. Pomóżcie jaki jest niezawodny sposób na rozpoznanie podróby?
CYTAT(sokol @ 17 03 2008, 20:27)

Pomóżcie jaki jest niezawodny sposób na rozpoznanie podróby?
Ten link już się w tym temacie wcześniej pojawił, ale warto go podać jeszcze raz - tekst o tym, jak rozpoznawać pirackie gry na GBA znajdziesz
tutaj.
http://allegro.pl/item342595653_pokemon_fi..._bcm_tanio.htmlWygląda na oryginał, ale wolę się upewnić. Gdyby ktoś mógł wyrazić swoją opinię, byłbym wdzięczny.
Nie widać wybitego numeru, więc uważałbym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.