Oke double post, ale nie chce mi sie bawic w kopiuj/wklej

Pogralem jakas godzinke w demo. Oto wrazenia.
Oczywiscie na start menu glowne, gdzie mamy wiecej opcji niz zazwyczaj w jRPG

New game, jakis dungeon cos tam, cos w kanji o czym nie mam pojecia czym jest, jest tez mozliwosc installki na dysku, a takze 'web browser' ktory nie wiem co bedzie robil. Wiec jest tego sporo.
W demo jest tylko 'new game', po kliknieciu ktorego wybieramu postac, albo panne, albo 'otacona'

od razu powiem ze faciem gralo mi sie lepiej, dostal ciekawsze stworki i troche szybciej biega... i jakos tak bylo lepiej

Sama gra... jest dosc dziwna. Podzielona na dwa segmenty, najpierw ekploracja zwyklych terenow, z MOCNYMI niewidzialnymi scianami.,. (neistety) bez mozliwosci obracania kamery (sic!) i w ogole nie przypomnijacej action RPG, nie mozna skakac, nie mozna robic nic

Nawet do menu wejsc

Mozna tylko isc pred siebie i dojsc w miejsce w ktore trzeba dojsc.
Po parunastu scenkach, ktora sa bardzo klimatycznie przedstawione, troche jak ruchomy komiks

Spotykamy 'scarecrowa' ktory nas kieruje w jakies miejce poza 'glowna wioska' w ktorej startujemy. Udajemy sie w wyznaczone miejsce, potem wejscie do mini dungeonu, nagla transformacja naszej panny (kolesiem robimy PRAWIE to samo

) i teleport... i tutaj zaczyna sie zabawa

Grafika nie przebija Gears of War

Ale jest baaaaaaaaardzo fajna, bardzo kolorowa i swietnie wyglada

Chwila rozmow... i trafiamy do pierwsze walki, przechodzac jednoczesnie w drugi 'segment' gry. Tutaj mamy juz swobodne sterowanie kamera, mamy 'dasha' ktory pozwala doskakiwac i odskakiwac od przeciwnikow no i mamy w koncu mozliwosc atakowania. Pod kazdy z czterech buttow geometrycznych mozna podstawic jednego stworka ktorego uwczesniej 'zbijemy'. Stworki maja ataki roznego rodzaju, najbardziej spodobal mi sie wielku 'żukopodobny owad boss' ktory zamienial sie w kulke i bil mnostwo mobow dookola.
Walka jest dynamiczna oraz zawiera pewne elementy kombinowania. Jak zapewne wiecie po zbiciu stworka mozna 'wessac' jego dusze. Ale mozna to zrobic tylko storkom ktore stoja przed nami... i ktore widzimy... Za jednego stworka dostajemy expa x 1, za dwoch x 1.2 za trzech jest juz x 1.5 a za 4 (max jaki udalo mi sie zrobic ;P) bylo x2. Trzeba wiec niezle nakombinowac zeby wszystkie stworki 'padly' na raz i to jeszcze na tyle blisko siebie zeby dostac jakis bonus. Oczywisice jak ktos nie chce to nie musi.... Podczas wsysania duszy, najpierw postac wypuszcza pewien 'promien' ktory lapie dusze, potem trzeba lekko ruszyc sixaxisem w dol. W trakcie 'przytrzymywania duszy' nasza postac moze oberwac, ale gdy trwa animacja wsysania juz nie.
Gneralnie jestem pozytywnie zaskoczony. Myslalem ze bedzie to glupia mlocka, ale jak juz sie opanuje system i conieco ogarnie, to jest calkie, calkiem. Oczywiscie jakbym kumal menu w ktorym sa opisane 'statystyki; stworkow, to by bylo lepiej, to samo z tipsami na ekranie, ktore sie pojawiaja co jakis czas i mowia co daje jaki kolor zbieranego ID...
Jestem wiec dobrze nastawiony, jesli tylko fabula, dlugosc i urozmaicenie beda mialy miejsce, to moze byc z tego calkiem fajny tytul.
PS. Nie bylo voice actingu... co jest dziwne, bo w trailerach jest

Szkoda...