Mam taki problem:
W kompie mam zint. karte sieciowa do ktorej jest podlaczony internet (Dialog DSL). Kupilem druga sieciowke do tego kompa tak abym mogl polaczyc go z drugim kompem. Wiec mam 2 kompy, w jednym sa 2 sieciowki, w drugim jedna. Kabel mam dobry bo juz wczesniej mialem tu siec ale teraz cos mi nie chce dzialac. Na pierwszym kompie wpisalem normalnie ip: 192.168.0.1 brama 255.... brama domyslna: 192.168.0.1 a na drugim kompie ip: 192.168.0.2 brama wiadomo, brama domyslna: 192.168.0.1. Polaczenie nie dziala. Jak ktos potrafi dokladnie opisac konfiguracje ze wszystkimi tymi ip to bylbym wdzieczny bo na google to 99% pomocy jest jakis pajacow ktorzy pytaja sie jak polaczyc dwa kompy: i czy mydlo sie do tego nada.
UPDATE:
Znalazlem cos takiego:
http://klub.chip.pl/atom/windows/windows.htmlAle oczywiscie nie dziala. Niby jest polaczenie ale nie widac zadnych kompow w otoczeniu sieciowym, klikam na Cala Siec, potem na microsoft windows network, czekam pol godziny, w koncu pojawia sie GRUPA_ROBOCZA ale w niej jest pusto.
mario87
14 09 2006, 12:23
nigdy czegoś takiego nie robiłem, zawsze przez router, ale wydaje mi się że powinieneś jakoś udostępnić połączenie dla 2. karty (nie mam pojecia jak, ludzie którzy mają 2 sieciówki, xboxa i grają przez live powinni wiedzieć

, dalej to już klasycznie, kreator sieci, jak nie działa to próbuj kilka wariantów
--wojtas--
14 09 2006, 13:16
mario87QUOTE
...ludzie którzy mają 2 sieciówki, xboxa i grają przez live powinni wiedzieć

Kiedyś konfigurowałem u kumpla połączenie PC -> XBox. Miał on właśnie DSL z Dialogu, w dodatku także podłączony do zintegrowanej sieciówki, a iks był podpięty do dokupionej. Z tego co pamiętam to wpisałem standardowe IPki, a iks miał 192.168.0.2 albo 3 i tyle, nie było żadnych problemów i nic nie trzeba było kombinować.
Nie pomagacie mi, ja czekam na rozwiazanie problemu a nie na gdybanie panowie :p
w Połączenie siecowe zaznaczasz te 2 połączenia, dajesz prawy przycisk myszki i dajesz "mostkuj połączenia"
jak nie zadziała to wpisz w googlach mostkowanie sieci i bedzie git
ja tak mam zrobione z sieciówką i bezprzewodową i gra
No wlasnie robilem z tym mostkowaniem ale cos kicha wyszla. Jak zmostkuje dwie sieciowki to pozniej dla nich obydwu moge wpisywac wspolne IP, bramy, dnsy, ale obojetnie czy wpisze IPki na konfiguracje zwyklej sieci czy IP od dostawcy netu to ani net ani siec nie hula.
hmmm spróbuj zrobić to kreatorem konfiguracji sieci
ja mam do bezprzewodowej i sieciowej jednakowe IPki 192.168.0.1
i brama 255 cośtam
Kreatory odpadaja, nic nie pomogly ani na jednym ani na dwoch kompach, uzywanie roznych kart takze, mostkowanie nie pomoglo. Nie wiem co jeszcze mozna zrobic.
Konohamaru
19 09 2006, 15:04
Robisz tak:
Gdy dasz na właściwości otoczenia sieciowego to masz zapewne 2 "połączenia lokalne". Jedno - to z którym się łączysz z WWW, a drugie jest od drugiego kompa.
Na połączeniu ze swoim providerem nic nie zmieniasz oprócz tego, że dajesz jego właściwości -> zakładka zaawansowane i tam zaznaczasz: "Zezwalaj innym używkownikom sieci na łaczenie..." nastepnie dajesz OK. (Jak wyskoczy jakiś problem, że nie mozna to odepnij kabel (na żywca) zmień i podłącz ponownie kabel.
Na połączeniu z drugim kompem wpisujesz następujące rzeczy w konfiguracji tcp/ip:
Adres IP: 192.168.0.1
Maska: 255.255.255.0
Brama: nic
Pref serw DNS: tu ma byc brama z połączenia 1
Alternatywny: taki jak alternatywny w połączeniu 1
Na kompie, któemu odostępniasz neta daj tak:
Adres IP: 192.168.0.2
Maska: 255.255.255.0
Brama domyśln: 192.168.0.1
DNS: taki jak brama na 1 kompie
Powinno śmigać. Jakby cos to wejdź na board'a www.frazpc.pl i tam wpisz w wyszukiwaniu coś w stylu udostępnianie połączenia i jest tam kilka tematów. Ew. tu coś napisz. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.