Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Frequency vs Amplitude
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Sialala
Zakladam temat, bo ze zdziwieniem dostrzeglem, ze nie ma jeszcze tematu ani o Frequency ani o Amplitude - a z lektury Forum wiem, ze sporo osob pogrywa w obie gry.
Jako, ze zmeczylem w koncu Guitar Hero na Hard (cholerny Ozzie zajal mi prawie 2 tygodnie na przejscie go wink.gif) - postanowilem odswiezyc sobie inne gierki Harmonixa.
Jako pierwsze do czytnika powedrowalo Amplitude - odpalilem poziom Medium (dawno nie gralem...) i... okazalo sie, ze przechodze z palcem zajetym dlubaniem niekoniecznie w zebach. Poziom wyzej i podobnie - tylko DMC z pierwszych 10 kawalkow musialem powtarzac. A pamietam, ze jak gralem kiedys w Amplitude to Hard sprawial mi DUZE problemy. Juz mialem sie klasc spac, gdy stwierdzilem: ah - przejde sobie Orbitalka z Frequency. No i sie zaczelo - nie moglem znalezc save'a, wiec zaczynam od poczatku. Oakenfold i ZONK - nie moge przejsc. Pierwsza proba, druga, trzecia... udalo sie chyba dopiero za osmym razem! I pierwsza refleksja - poziom trudnosci znacznie wyzszy niz w Amplitude. Dodam tylko, ze dzis jestem cholernie niewyspany - spac poszedlem po 3 w nocy, meczac do tej godziny wlasnie Frequency.

I teraz meritum:
kiedys wydawalo mi sie, ze Amplitude jest lepsze niz F - bardziej kolorowe, fajniej brzmi, bonusy itp itd. Jednak teraz dochodze do wniosku, ze to jednak F jest krolem gierek rytmicznych - zeby uslyszec muzyke, trzeba trafic w "nutki", w A podklad leci w tle dla czesci trakow nawet gdy w nic nie trafiamy. W F jak nie trafiamy slyszymy tylko cykcykcyk i te denerwujace pikpikpik. Nie ma muzyki. Zwieksza sie stres. Nie ma punktu odniesienia. Zaczynamy panikowac. Popelniamy wiecej bledow...
Do tego dobor utworow w F mi osobiscie bardziej podpasowal niz te z A - choc i tam sa perelki, z moim ulubionym Davidem Bowie i Dieselboy na czele - jednak zestaw z F pasowal mi bardziej.
No i rzecz najwazniejsza: TUNEL. Dlaczego zrezygnowano z tunelu w A? Najpierw gralem w A, wiec pamietam me pierwsze zderzenie z F: o jaaaa... tunel! Ale super! - ktore to podniecenie troche potem opadlo z braku tych oczoje*nych bonusow.

Co wy myslicie o tych grach? No i moze znacie jakies *podobne*?
Przy okazji moze znajdzie sie jakas dobra dusza z REZem na sprzedaz? rolleyes.gif wink.gif
Er_WolvEr
Nie było mi dane sprawdzić Frequency, gdyż nikt nie ma na sprzedaż/ na humh wyslanie wersji zapasowj. Moge sie przyznać iż z ponad pół roku nie było innej gry w którą bym tyle grał, (na nieoryginale) po czym zakupiłem ładniutki oryginalik - tylko że PAL a miałem NTSC to wyskakane punkciory były nieaktualne - ale zrobiłem nową postac i wróciłem do formy smile.gif.

Jeżeli ktoś miałby na sprzedaż za łądnacene albo by sie chciał ,,podzielić" to bende chętny na kontakt smile.gif

PS - [polecam gre Online - jest lepsza niż ta w multi z osobą obok bo perspektywa jest normalna do tego moze być nawet 4 graczy naraz - grałem z 3ma cfaniaczkami to masakra, hardcore, wrednosć i chęć zysku w jednym. JAdka jednym słowem. Polecam Polec\am - wiem że mało ejst osób ale mozńą meićfarta :0 JA miałem.
Kriseh
Ja nidy nie zapomne godzin spedzonych z Amplitude. Akurat tak sie zlozylo ze dorwalem predzej Amplitude niz Frequency i wsiaklem maksymalnie w ten klimat. Slipknota zaczalem sluchac przez ta gre biggrin.gif Kilka kawalkow wrylo mi sie tak mocno, ze do tej pory je mam na mojej mp3. Nie wspomne o tym, ze zamasakrowalem przez ta cholerna gre swojego pada, ktorego pozniej reanimowalem (udalo sie). Amplitude jest jednak ciekawsze niz Freq, poniewaz jest tam troche wiecej rodzajow muzy, od mocnego rocka (wspomniany Slipknot czy Blink 182) po hip hop (Run DMC) az po zaje.bisty d'n'b (Dieselboy!!!). Mi sie ta roznorodnosc baaaaardzo podobala. Wiecej takich gier jak REZ czy Amplitude i bedzie fajnie.
Kali
Byly tematy o obu grach, wlacznie z podawanymi rekordami, ale wyparowaly z uplywem czasu.

Ja tam bardziej wole Frequency. O wiele lepsza muzyka (co dla mnie jest cholernie istotne - ja w takie gry lubie sobie np. pograc na sluchawkach w nocy na bombie smile.gif ), znacznie bardziej podchodzacy mi uklad tunelowy, no i wyzszy poziom trudnosci. Czy tez raczej: lepiej wywazony poziom trudnosci, bo trzeba bardzo precyzyjnie trafiac w "nutki" (poziom "Insane" w Amplitude jest niczego sobie, ale tam wszystko opiera sie na polamaniu palcow gracza smile.gif ). No i nie zapomne wrazenia, jak po raz pierwszy odkrylo sie i zaliczylo Secret Song i Super Secret Song - totalna niespodzianka, a to tego wyzwanie prowadzace swego czasu do nerwicy smile.gif . W Amplitude wkrrwia mnie czasami zbytnie przekolorowanie i naciapanie ekranu (nagroda glowna dla pomyslodawcy wprowadzenia takiego patentu, jak zlote gwiazdki na zlosciscie zoltej trasie), czy tez zakrety trasy, ktorych nie mozna powylaczac. Z drugiej strony Amplitude nie ma poteznie irytujacego bledu, jak nie lapanie nutek z trasy, jezeli jest sie w polowie ostatniej sekwencji tuz przed nowym odcinkiem "trasy" (bramki) - a wskutek roznych okolicznosci moze sie tak zdarzyc, ze tak wlasnie wskoczymy (np. po uzyciu "bombki") i pomimo trafiania w nutki, nie zalicza nam sciezki i kasuje combo. W Amplitude zawsze masz mozliwosc kontynuuowania combo, jezeli tylko nie omijasz kolejnej nutki.

Obie gry sa wspaniale, dwa pady mi zajechaly (ofkoz klawisze L1 i R1), spedzilem z nimi mase czasu i powykrecalem naprawde dobre wyniki, ale IMHO Frequency > Amplitude.
Er_WolvEr
No to mi tylko powiedz Kali skąd ja mam ten Frequency zdobyć ? W PSXowym sklepie za 117 zł jak dobrze pamiętam (a kiedy ta gra wyszła ? ),samego Amplituda musiałem na forum kupować (najbardziej przezemnie oblegana gra od ponad półtora roku, passe przerwał GH), to niby jak mam Freqa zdobyć ?

W Amplitudzie Moge i być leszczu w teorjji, ale i tak chciałbym zagrać z kimś kto z grą jest zaznajomiony dobrze. Chciałem na EP ale nie mogłem przyjechać (za kase na wyjazd plłaciłem a rower który ukradli mi na imprezce), wieć moze na następnym, albo kiedyś w necie zagrać.

Zresztą dawałem temat o Amplitudzie pod Online to odzew dostałem od 1 osoby smile.gif

Pozdrówka.
Kali
QUOTE(Er_WolvEr @ 18 09 2006, 21:00) *

No to mi tylko powiedz Kali skąd ja mam ten Frequency zdobyć ? W PSXowym sklepie za 117 zł jak dobrze pamiętam (a kiedy ta gra wyszła ? ),samego Amplituda musiałem na forum kupować (najbardziej przezemnie oblegana gra od ponad półtora roku, passe przerwał GH), to niby jak mam Freqa zdobyć ?

ebay? Poszukaj w necie, a na pewno znajdziesz... choc nie ma co ukrywac, ze sprawa prosta nie jest. Podobnie jak zalatwienie REZ w obecnych czasach.
Sialala
Ja wczoraj chcialem z kims zagrac w Amplitude online, wiec w koncu podpialem konsole do netu, skonfigurowalem i... wszystkie stany na memorce zmienily sie w "corrupted data". Wrrr :|

Musze zaczynac gre od nowa :| Paranoja jakas.

Co do Frequency - w sklepach z uzywanymi grami leza tego doslownie stosy. Cena - 5-6 GBP. Gdyby nie to, ze nie mam zadnego konta w Polsce moglbym komus opchnac przez Allegro. A tak - jesli ktos chce - mozemy sie dogadac co do wymiany na cos innego - sfingowac zakup przez Allegro wink.gif Jak cos, to walcie na PRV.

W Amplitude tryb Insane zaczyna sie wlasciwie od ostatnich 3 kawalkow + bossowie i bonus songi. Reszta to pikus przy Frequency na Hard - kwestia wylacznie wyrobienia odruchow odpowiednich. A jako, ze stany z obu gier (i z Guitar Hero tez :x) poszly sie sialala, wiec zaczynam zabawe od nowa - z Frequency smile.gif
krln
muzycznie imo freq zdecydowanie rzadzi , natomiast poziomem trudnosci jest juz daleko w tyle . w ampli jedynym ulatwieniem byl brak randomu sciezek przy dawaniu restarta (zmienialy sie dopiero po wyjsciu z planszy) czego nie bylo we frequ , gdyby nie ta opcja to watpie zeby ktokolwiek zaliczyl chociazby spatzika na 10.000 a tak to idzie pamieciowka + manual - respect dla takowych smile.gif

Sialala
Cos z ta pamieciowka jest na rzeczy...
Zwyrodnialec
Mam pytanko. Jaki kawałek Slipa jest na Amplitude? The Heretic Anthem? Wait And Bleed ? Left Behind ? Purity? Spit It Out ? Eyeless? People=Shit? Czy jakiś remix?tongue.gif
Coati
nie wiecie czasem gdzie mozna dostac Frequency?? w zadnym sklepie nie widzialem, a na szarym rynku tez nie ma ;(
Grzehoo
QUOTE(Zwyrodnialec @ 1 10 2006, 18:27) *

Mam pytanko. Jaki kawałek Slipa jest na Amplitude? The Heretic Anthem? Wait And Bleed ? Left Behind ? Purity? Spit It Out ? Eyeless? People=Shit? Czy jakiś remix?tongue.gif

"I Am Hated", żaden remix.
ping
QUOTE(Kali @ 20 09 2006, 14:11) *

QUOTE(Er_WolvEr @ 18 09 2006, 21:00) *

ebay? Poszukaj w necie, a na pewno znajdziesz... choc nie ma co ukrywac, ze sprawa prosta nie jest. Podobnie jak zalatwienie REZ w obecnych czasach.

trzeba miec oczy otwarte ja swojego frequency kupiłem 2 lata temu w sieci Media Markt za 50 zł a tydzień temu REZa łyknąłem za 40zł (ile ta gra jest warta?)
żeby nie było offtopu to ja wolę frequency, Amplitude wydawało mi się mniej hardcore'owe (niski poziom trudności nawet na insane) i muzyka mi nie przypadła do gustu (pink, papa roach, slipknot :| ) chociaż kawałek diesel boya dawał radę.
Sialala
Ping - mamy podobne zdanie smile.gif
REZ w chwili obecnej (wersja PAL) jest wart na rynku wtornym ~50 Euro. Widzialem kiedys aukcje na allegro, gdzie poszedl za ponad 3 stowki. Na ebayu spokojnie mozesz wystawic z Buy Now na poziomie 50-60 Euro i sprzedasz. Ja sam kupilem za 29 Funtow po dogadaniu sie ze sprzedawca (wzialem chyba 8 gier wink.gif)

BTW: dopiero niedawno dorwalem REZa - gra-narkotyk. I idealna na wrzucenie czegos ostrzejszego ;-)
Ponoc szykuja wersje na Wii (sic!) i PS3 - na Wii jesli okaze sie cos warta, to chyba tylko dla tej gry kupie ta konsole smile.gif moze byc CIEZKO wink.gif
ping
offtop:
sic, rez za 3 stówki?!:| mój jest 3xA Mizuguchi nie wyklucza powstania drugiej częsci jeszcze na starej platformie więc mamy jakieś szanse biggrin.gif
Swoją drogą szkoda że Harmonix nie zdecydował się na sequela amplitude :f
Er_WolvEr
raczej że JESZCZE nei zdecydował sie - z tego co pamiętam jakisczas temu była informacja że HArmonix tworzy już coś, ale nie chodziło o kolejne GH. Może włąsnie kontynuator Frega i Ampa. A może coś nowego ? Amplitude JAzzowe/Bluesowe byłoby napewno ciekawe.
Zwyrodnialec
QUOTE(Grzehoo @ 2 10 2006, 08:42) *

QUOTE(Zwyrodnialec @ 1 10 2006, 18:27) *

"I Am Hated", żaden remix.

Czyli jeden ze słabszych tongue.gif i nie wykonują go nigdy na żywca wink.gif
szeni
We Frequency grałem tylko u kumpla, jakoś mi nie podeszło, toteż mało przy nim spędziłem. Wydawało mi się że trafiałem w nutki, a mimo to niegrały. Sam obraz gry był dla mnie niejasny - jakoś nie mogłem szybko odrożnić czy dana ścieżka już jest "zagrana" czy nie.

Jakiś czas później zagrałem w demo Amplitude. Zakochałem się - wszystkie błędy, które dyskwalifikowały dla mnie F zniknęły. Kolorowe trasy to dla mnie plus, zwiększający czytelność rozgrywki. Dobór kawałków, nieco lżejszy niż we Frequency, bardziej mi odpowiadał. No cód miód orzeszki.

Jakieś pół roku temu kupiłem pełną wersję... i praktycznie gram w nią codziennie jak najęty, polepszając ciągle swoje wyniki. Normal i Brutal są prościutkie, a Insane, tak jak ktoś pisał, zaczyna się co najmniej w 3 mieście. Szkoda tylko że masterowanie wyników polega tu nie na łamaniu palców, tylko wielokrotnym przechodzeniu piosenki, sprawdzając, jaka droga jest najlepsza, na którą trasę przeskoczyć, gdzie użyć jakiego powerupa itd. Jak dla mnie więcej powinno zależeć od skilla, a nie taktyki. Z ogromną chęcią pograłbym po necie, ale nie mam NA.

Jak dla mnie Amplitude > Frequency.
Kali
QUOTE(szeni @ 3 10 2006, 10:26) *

Kolorowe trasy to dla mnie plus, zwiększający czytelność rozgrywki.

Jasne. Naciapanie ekranu jak najwieksza iloscia fajerwerkow, obowiazkowe zakrety i nierownosci trasy, zolte gwiazdki multipliera na zoltym tle - no przejrzyste jak sie patrzy, szczegolnie na tle Frequency.
szeni
Kiedy grałem we Frequency na początku miałem problemy z odróżnieniem, które trasy już zagrałem, a które jeszcze nie - były jakoś podobne kolorystycznie. A w Amplitude od razu wiadomo - albo jest kolor z kryształkami, albo trasa przeźroczysta. Oddzielne barwy dla każdego instrumentu też odnotowuję jako plus. Wspominasz o zakrętach - mnie one ni e przeszkadzają, a poprowadznie trasy w dół lub podgórkę to zabieg umyślny - kryształki pojawiają się "później" i trudniej w nie czasem trafiać... W końcu i tak uczysz się rozmieszczenia dźwięków na pamięć, więc nawet też problem z żółtymi kryształkami na tle żółtych ścieżek (przynajmniej dla mnie, szczerze mówiąc siedząc jakieś 2 metry przed telewizorem się z takim problemem nie spotkałem).

Z tego co tu piszecie to domyślam się, że Frequency jest mniej mainstreamowe od Amplitude, to drugie zaś skierowane do mniej hardcore'owego Gracza... Mi stety/niestety bardziej odpowiada ta druga opcja.
ping
ahh dzisiaj nostalgicznie przypomniałem sobie obydwie części i jedyne czego brakuje mi do doskonałości to poziom trudności confused.gif gry szybko pękły na najwyższych poziomach trudności :f jak ktoś lubi gry w stylu frequency/amplitude to beatmanie z oryginalnym kontrolerem polecam. Tam to dopiero jest wyśrubowany poziom trudności tongue.gif
Sialala
QUOTE(ping182 @ 9 11 2006, 21:13) *

jak ktoś lubi gry w stylu frequency/amplitude to beatmanie z oryginalnym kontrolerem polecam. Tam to dopiero jest wyśrubowany poziom tródności tongue.gif

trUdnosci wink.gif
Z tym, ze beatmania nie wyszla w PALu chyba?
ping
damn, ale błąd, nigdy nie robie błędów a tu taki byk :f tak to jest jak się nie myśli tylko się pisze.
Beatmania na PSX wyszła w PALu, reszta była przeznaczona tylko na japonie, ale dla chcącego nic trudnego - można sobie sprowadzić. Z czystym sumieniem mogę tą serie polecić
Sialala
QUOTE(ping182 @ 11 11 2006, 02:31) *

damn, ale błąd, nigdy nie robie błędów a tu taki byk :f tak to jest jak się nie myśli tylko się pisze.
Beatmania na PSX wyszła w PALu, reszta była przeznaczona tylko na japonie, ale dla chcącego nic trudnego - można sobie sprowadzić. Z czystym sumieniem mogę tą serie polecić

Ale ja nie mam mozliwosci odpalania nic innego niz wersje PAL wink.gif
ashka
QUOTE(Sialala @ 13 11 2006, 12:40) *
QUOTE(ping182 @ 11 11 2006, 02:31) *

Ale ja nie mam mozliwosci odpalania nic innego niz wersje PAL wink.gif

Zawsze możesz chipa wlutować - teraz chip to wydatek rzędu 30 złotych. A Beatmania IIDX jest tego warta smile.gif Oprócz tego, że jest kosmicznie trudna smile.gif

A wtedy i Pop'n'Music da się odpalić. Idea podobna to Beatmani, tez jest do tego odrębny kontroler.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.