Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: dualchannel
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
bajej
Witajcie, mam w PC 2x512DDR no i nie mam pojecia czy działają one w trbie dualchannel? jak to sprawdzic? a jesli nie mam to jak włączyć wink.gif?
stona
Fajnie by było gdybyś na początrek powiedział jakiego masz procka.( nazwa,i socket).
Jeśli chcesz sam sprawdzić polecam program Everest.
Cerb
QUOTE(bajej @ 16 09 2006, 12:49) *

Witajcie, mam w PC 2x512DDR no i nie mam pojecia czy działają one w trbie dualchannel? jak to sprawdzic? a jesli nie mam to jak włączyć wink.gif?

Pierwsze ci zrob to otworz obudowe i zobacz czy kazda z kosci pamieci siedzi w nieparzystych slotach, czyli pierwsza kosc jest w slocie numer 1, pozniej zostawiamy wolny slot i druga kosc pakujemy w slot numer 3. Sloty powinny byc oznaczone kolorami ale najpewniej jest popatrzec jak ponumerowane sa sloty.
Firekage
QUOTE(Cerb @ 16 09 2006, 21:45) *

QUOTE(bajej @ 16 09 2006, 12:49) *

Pierwsze ci zrob to otworz obudowe i zobacz czy kazda z kosci pamieci siedzi w nieparzystych slotach, czyli pierwsza kosc jest w slocie numer 1, pozniej zostawiamy wolny slot i druga kosc pakujemy w slot numer 3. Sloty powinny byc oznaczone kolorami ale najpewniej jest popatrzec jak ponumerowane sa sloty.

Dodam tylko , ze tryb Dual Channel wykrywa ci zaraz po odpaleniu kompa.
W momencie gdy pojawia ci sie ten czary obraz , wykrywa dyski i napedy , testuje pamiec...wlasnie pod iloscia pamieci masz napisane...Dual Channel albo Single. W niektoryh , gdy nic nie pisze to jest Single(Gigabyte miedzy innymi).
stona
Hehe, nie pomyślałem nad rozwiązaniem łopatologicznym wink.gif
bajej
procek amd64 3000+ s939, pamieci siedza w nieparzystuch slotach, ale za cholere nigdzie nie widze zeby przy wlaczaniu ekranu pisalo ani single ani dual tongue.gif
stona
skoro masz 939 ,to wystarczy że masz takie same pamięci i mozesz odpalać Duala. Włącz Everesta i sprawdź czy działają w dualu.
bajej
dzieki wielkie temat do kosza, pamieci tak jak podejzewalem sa w dualu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.