Afroman
16 09 2006, 17:04
Potrzebuje pomocy od bardziej zaawansowanych DSowców

.
Chce kupić nowego NDSa. Mam do wyboru starą wersje, ale w dość żadkim ciemno niebieskim kolorze za 119Euro i DS Lite czarny, lub biały za 139 Euro. Oba są nowe(ze sklepu) i w wersji europejskiej. Którego powinienem waszym zdanie kupić?? Grałem na obu wersjach i nie widze dużej różnicy(do tej pory grałem na pożyczonym starym srebrnym modelu).
Rzeklbym ze roznica jest dosc istotna. Ale ze obrazy mowia wiecej niz slowa:
http://www.youtube.com/watch?v=Xp7Be1qsblIhttp://www.youtube.com/watch?v=eC-3HoPOD9Ihttp://www.youtube.com/watch?v=HzXQICqsa5IWydaje mi sie ze Lite jest o wiele lepszym wyborem.
Widziałem ostatnio Metroid Prime Hunters na Lite i byłem w szoku. Toż to inna gra niemalże! Kolory są żywsze, wszystko jest jaśniejsze - więcej poprzez to widać, a gra robi kolosalne wrażenie! Koniecznie zakup Lite'a - naprawdę, te 20 euro szybko się zwróci w postaci jeszcze większej przyjemności z grania. Zresztą, z tego co wiem to Lite sprzedaje się teraz jakieś 100 razy lepiej od "Phata" - to mówi samo za siebie...
Afroman
16 09 2006, 20:30
Ok, dzięki za linki i opinie. Gdy porówna się obie konsole, stawiając je obok siebie to rzeczywiście widać ogromną różnice w podświetleniu i gabarytach. Niebieski NDS wygląda fajnie ale raczej wezme czarnego lita

.
al PeER
16 09 2006, 20:36
Czarny lite ROX

. Dlaczego nei uzasadniam? Bo to oczywiste i nie mam czasu
mam zwykłego ds'a ale myślę że czarny lit wygląda kozacko

ale wole większe raczej z powodu moich łap
Eee tam, ja mam duze lapska, a na lajciku gra mi sie naprawde wygodnie. Myslalem, ze beda problemy ze zbyt malym krzyzakiem i mniejszymi niz w zwyklym DSie przyciskami, ale szybko sie przyzwyczailem. Kup lepiej lite'a - ma bardzo dobry wyswietlacz, lepsza niz w starszym modelu baterie, no i zaje.biscie wyglada (polecam jednak jakis jasny kolor, bo nie widac tak sladow po paluchach).
Tak obejrzałem powyższe wideorecenzje i się zmieszałem. Stary NDS także ma opcje rozjaśniania ekranu czy też nie? Albo inaczej, czy da się na nim tak czy inaczej grać w nocy?
szczurek
29 09 2006, 21:49
eee co? DS classic ma podswietlany ekran o dobrej jakosci, taki sam montuja w GBMicro i GBA SPv2. Natomiast DSL to juz wyzsza klasa dlatego dodali chociazby wybor jasnosci ekranu [bodajze 5 stopniowa o ile pamietam, przy czym "dwójka" to chyba jasnosci standardowego DSa].
hm?
Tyle tylko chciałem wiedzieć, dzięki ;>. Z handheldami nintendo nie miałem dotychczas styczności dlatego pytam, bo głównie zależy mi na graniu w nocy/po ciemku.
Nie graj po ciemku na handheldzie, to najszybsza metoda rozpieprzenia sobie wzroku.
To mnie już nie grozi akurat ;p
A poważnie, od tego jest chyba handheld, aby grać w różnych warunkach. A że fajnie by było sobie w wyrku wieczorem pograć to trzeba brać każdą ewentualność pod uwagę.
QUOTE(Suavek @ 30 09 2006, 18:29)

To mnie już nie grozi akurat ;p
A poważnie, od tego jest chyba handheld, aby grać w różnych warunkach. A że fajnie by było sobie w wyrku wieczorem pograć to trzeba brać każdą ewentualność pod uwagę.
ds lite jest dobry, do ciemnych pomieszczen, ale bez przesady , jak jest ciemno jak w d... u murzyna do granie bedzie udreka dla oczu.
Glupie pytanko, ale czy zwykly DS ma tez miejsce na wsuniecie rysika?
Obejrzałem tamte filmiki prezentujace Lite, jestem pod wrazeniem.
Tylko, ze troche nie widzi mi sie czekanie 2 miechow an Lite, wolalbym juz za 3 tyg mieć DS...
Nie, rysika się trzyma w zębach.
Jasne, że jest. Z tyłu i powiem ci, że dla osoby leworęcznej jest wygodniej umieszczony niż w Lite, ale dla praworęcznej pewnie mniej wygodnie.
Bojan_Zaw
7 10 2006, 17:22
a ja jestem obureczny

nie zebym sie chwalil

czekam na ds lite bo sobie zamowilem. na prawde warto go zakupic. szkoda tylko ze nie ma mp3. ale jest supercard

pozdro
jarek12
26 10 2006, 19:27
A ja tam mam strarą wersje ds-a i nie narzekam. Lite jest fajny tylko za bardzo przypomina kształtem "kostke" jest troche zbyt kanciasty
Lite jest spoko, ale ja mam starego i nie narzekam. Na pewno go też nie zmienie, bo i po co. Oba mają swoje unikalne plusy - Lite lepszy ekran, ale na klasycznym lepsza widoczność w dziennym świetle. Lite za to jest ładniutki, ale dopłacać parę stówek tylko do ładniejszej konsoli? Moim zdaniem mija się to z celem.
Adamgermany
27 10 2006, 11:31
Ja mam starego i nie bende zmieniał. Aczkolwiek gdybym jeszcze nie miał DS to bym wzioł Lite
Dziś dorwalem Lite'a... Świetna rzecz polecam kazdemu
Dark koki
14 01 2007, 00:21
Ja mam "zwykłego". Gdybym kupował teraz to bym wziął czarnego lite'a. Classic mi jednak odpowiada, może i różnica w podświetleniu jest nie mała, ale classic ma chociaż lepsze głośniczki
Ja polecam białego Lite'a. Sam kupiłem czarnego i trochę żaluję. Niby kozacki kolor, ale strasznie na nim widać tłuste paluchy. Podobnie jest, jak z czarnymi iPodami.
STRETCH
14 01 2007, 03:22
tylko lite. kolor do wydoru. ja mam czrnego.odciskow nie widac az tak jak na psp.
Przez pewien czasm miałem oba, tj. i Classica, i Lite - zdecydowanie fajniejszy jest Lite

. A kolor - rzecz gustu - ja wolę czarny.
lite, czarny - wyglada swietnie, male gabaryty miesci sie w kieszenie od spodni, a odcisk no coz myc lapy od czasu do czasu przetrzec sciereczka do okularow i spokoj
W niektorych wersjach lite'a jest pewna wada zawiasaów, ale to prawda kolory są żywsze i nie trzeba mieszać w oprogramowaniu by zmieniać kontrast. Co do klawiszy. W classicu chodzą z "kliknięciem" znanym z telefonów komórkowych. W lite chodzą gładko, ale klawisze R L są gorszej jakości. No ekrany są takiej samej wielkości,ale nie ma wątpliwości ze lite ma lepszy design

. Stylus w lite jest cieńszy i dłuższy niz w classicu co też moze wkurzac osoby z duzymi rekami. Tak wiec to co wybrac zalezy wylancznie od sentymentu i wartości.
Dark koki
14 01 2007, 19:30
Zauważyłem małą wadę Lite'a

Materiał pomiędzy slotem do GBA a dolnym ekranem nie jest dobrze przymocowany i jak go czymś podważymy to odstaje
__bercik07
14 01 2007, 21:07
Ja niedawno dopiero zakupilem ds'a padlo na classica bo tani,a na wygladzie mi nie zalezalo bo liczy sie miod plynacy z gier,a te jak wiadomo sa takie same

.Co moge powiedziec....w moich rekach lezy bardzo dobrze jedyny minus to krotki stylus:( (ale rym ) co do kontrastu, nie widzialem lita w akcji wiec wypowiedziec sie nie moge jednak to co serwuje mi classic w pelni zaspokaja moje wymagania.Tak wiec jak ktos chce sobie pograc w super gry i malo wydac pierwsza wersja ds'a IMO powinna byc dobrym zakupem.
Pozdrawiam
szczurek
15 01 2007, 21:08
Ja polecam białego Lite'a. Sam kupiłem czarnego i trochę żaluję. Niby kozacki kolor, ale strasznie na nim widać tłuste paluchy. Podobnie jest, jak z czarnymi iPodami.
Z kolei bialy z czasem 'żółknieje' więc i tak źle i tak niedobrze. Ja bym jednak brał czarnucha.
ja też mam starego DS ale chętnie zmienię na Lite jak tylko gdzieś dorwę jakąś okazję.
Ekrany w starym DS uniemożliwiają granie jak pojawia się troszkę słońca. Dodatkowo aku w Lite wyciąga lepszy czas działania.
Jeżeli większość czasu grasz w domu to te rzeczy są bez większego znaczenia. Po chwili człowiek zapomina o konsoli a skupia się na grze.
Mylisz się i tak na classicu lepiej wszystko zobaczysz w pełnym słońcu niż na lite
Afroman
17 01 2007, 14:41
Od dzisiaj jestem posiadaczem czarnego DS Lite i po paru godzinach obcowania z nim muszę powiedzieć że jest... świetny. Jakość wyświetlaczy i ogólnie prezencja owego sprzętu są wzorowe. Jest może trochę cichszy od classica ale słuchawki Bose

załatwiają tą minimalną niedogodność.
Niestety jednym z wiekszych minusów lite'a sa glosniki, nie bawilem sie classiciem wiec nie wiem jak sie ma ta sprawa w przypadku starszego DSa. W wiekszoci gier dzwiek to raczej przyjemny dodatek jednak po podlaczeniu sluchawek slychac ogramna roznice. A chociazby w takich Elite Beat Agents wedlug mnie bez sluchawek grac sie nie da!
A ja mam różowego Lite`a i jest super
bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
Pablo100
13 03 2007, 19:44
przynajmniej mi ekran nie skacze w białym lite

ale widziałem to w kompie mac-u myślę że jest to przez mamagnetyzowanie ekrany magnesem w głośnikach (ale nie dam sobie głowy uciąć )

nie kupujcie obu na raz po co lepiej nich gotówka zasili wasze konto gier
marcin_N
13 03 2007, 21:26
hmm... jako posiadacz lite musze stwierdzić, że jeśli chcesz cieszyć się lepszą jakością ekranów weź lite, ale jeśli ci na tym specjalnie nie zależy lub nie chcesz wydawać niepotrzebnie gotówki pozostań przy classicu
ironspider
1 07 2007, 10:18
Niektórzy piszą że głośniki w lajcie są aż tak złe? Mam białego i czasami nawet musiałem ściszać do połowy gdy grałem bo było to dla mnie za głośno... W czym rzecz??
Sialala
21 08 2007, 17:07
CYTAT(ironspider @ 1 07 2007, 10:18)

Niektórzy piszą że głośniki w lajcie są aż tak złe? Mam białego i czasami nawet musiałem ściszać do połowy gdy grałem bo było to dla mnie za głośno... W czym rzecz??
w tym, ze jak grasz w zamknietym pomieszczeniu, gdzie nia ma szumu od ulicy czy komputerow, to glosniczki wydaja sie byc wystarczajace. ale wystarczy otworzyc okno od ulicy, czy usiasc kolo nie wyciszonego kompa i sam stwierdzisz, ze moglyby grac glosniej. a jak chcesz zagrac gdzies na dworze - to w ogole mozesz zapomniec o dzwieku, bo dochodzic do Ciebie beda tylko strzepy. Classic ma znacznie mocniejsze glosniczki (i wydaje mi sie, ze graja tez nieco lepiej jakosciowo).
Wydaje mi się że kupowanie starszej wersji to nieporozumienie nie po to wyszła "ulepszona" wersja żeby się zastanawiać. Lite jest poręczniejszy a to że ma niby słabe głośniki to najmniejszy problem. Jak ktoś gra na dworze to i tak powinien robić to w słuchawkach. Zresztą ja jak gram to najczęściej gram albo bez dźwięku albo bardzo cicho no ale z tym u każdego różnie bywa.
a od czego są słuchawki? przecież głośniczki nawet się nie umywają do nich jesli chodzi o jakość dzwięku. I przy okazji mam pytanie do użytkowników classica; ile wam przeciętnie trzyma bateria? czytałem że nominalnie starcza na ok 9h ale czytałem też że wielu osobom trzyma ledwo 5h... a jak jest u was?
mi trzyma tak mniej więcej 6h
A jaka jest roznica w cenie miedzy litem, a classiciem?
raven_raven
22 04 2008, 13:07
Niewielka, zazwyczaj kilkadziesiąt złotych na korzyść Classica.
Co do Lite, nie wiem, nigdy nie widziałem na własne oczy, wiem, że wygląda ślicznie, ale jeśli chodzi o Classcia, to wcale nie jest taki zły. Kumpel ma już prawie 3 lata i sprawuje się nadal dobrze, ekran dolny się tak nie rysze (jest chyba chroniony dodatkową szybką w classicu jeśli sie nie mylę), jasność... Idealnie nie jest, ale grałem w CAŁKOWITEJ ciemności i da się grać bardzo dobrze. Może przyzwyczaiłem się do GBA bez podświetlenia, ale IMO jest świetnie.
Może jest brzydszy, ale przynajmniej carty z GBA nie odstają i jest masywniejszy

. IMO warto brać oba, zależy od kieszeni.
Mam w planach kupno Lite'a , ale chcialbym sie was zapytac, ktory kolor wybrac?

...tzn. na jakim bardziej widac slady palcow czarnym czy bialym(bo rozowego nie mam zamiaru nabyc

) bo to mnie zawsze irytowalo
Mam białego i odcisków nie widać-no jak dobrze sie przypatrzysz pod światło.Na czarnym pozatym kurz też bardziej widać

W białym za to przyciski R i L się brudzą ale zawsze można je wymyć i spokój na jakiś czas znów jest:)
Jestem bardzo zadowolony z białego koloru i dlatego teraz myślę o kupnie białego PSP
Na czarnym za to nawet po umyciu rąk zostają odciski, trochę to wkurzające...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.