jak wiemy Nintendo oglosilo, ze nie interesuje ich 720p i wiecej i swoje gry beda wydawac w 480p.
naczytalem sie w sieci, ze gry z GameCube w NTSC osluguja wlasnie tryb 480p. i dzieki temu podlaczone kablem component do LCD wygladaja naprawde o wiele ladniej. nawet niektorzy zaczeli sprowadzac gry z USA zeby na nowo odkrywac wrazenia. niestety PAL to 576 lini i ponoc nie wygla juz tak ladnie.
jako, ze posiadam juz LCD i mam zamiar zakupic Wii chcialbym zeby wygladalo jak najlepiej. doczytalem gdzies, ze wideo bedzie obslugiwac progressive scan i bedzie mozna kosole podlaczyc takze kablem component.
i teraz nachodzi mnie pytanie. czy gry PAL takze beda obslugiwac 480p czy nie? bo jesli ma sie okazac, ze gry na kosoli PAL beda wygladac gorzej, to wole sprowadzic nie tylko konsole ale i gry z USA i cieszyc sie pelnia mozliwosci nowej maszynki "N".
probowalem znalezc cos na ten temat, ale niebardzo, moze ktos inny wpadl na jakis trop.
Dziwne, zawsze myslalem ze PAL ma wiecej lini obrazu niz NTSC i przez to wyglada ładniej, natomiast obraz jest tylko w 25/50 klatek a w NTSC 30/60 przez co jest wolniejszy.
Deadeye
18 09 2006, 21:23
QUOTE(nWo @ 18 09 2006, 21:33)

Dziwne, zawsze myslalem ze PAL ma wiecej lini obrazu niz NTSC i przez to wyglada ładniej, natomiast obraz jest tylko w 25/50 klatek a w NTSC 30/60 przez co jest wolniejszy.
i masz racje, jiloo cos pokrecil. moze chodzilo mu o to ze wiekszosc gier PAL nie obsluguje progressive. najlepszy standard to PAL60P, czyli najwiecej linii i pelne 60 klatek na sekunde ;] przez wszystkie next-geny bedzie obslugiwany.
//edit: tzn. przez te obslugujace PAL, czyli na pewno wszystkie PS3 i prawdopodobnie wszystkie wii, oraz x360 z europy.
chrno-x
19 09 2006, 08:41
Ogólnie na pewno każda gra czy PAL czy NTSC będzie mieć 480p w Wii jak i również tryb Widescreen,ale co mnie ostatnio rozbroiło to to że taki Far Cry na Wii ma mieć Widescreen,480p(wszystko ok) jak i również 720p(już dziwne) co najlepsze to jeszcze ma mieć dźwięk w dolby5.1 i ma mieć tryb do 16 graczy on-line co mnie dziwi jeszcze bardziej bo gra jest jako launch title a podobno developerzy nie dostali,albo dopiero co dostali dev-kity z netem do Wii.Zresztą nie tylko Far Cry ma 720p kolejny tytuł Ubi to Red Steel który w danych technicznych ma również 720p.Co jak co nie mówie że by było źle gdyby gry jednak miały nawet 720p tylko nic o tym Nintendo narazie nie mówi.
no to cos pokrecilem. tak to jest jak czlowiek sie naczyta, a nie wszystko skuma. dzieki za wyjasnienie.
a ze tak bardziej sprecyzuje pytanie.
nie ma sensu kupowac Wii NTSC bo nie bedzie powalajacej roznicy? rozumiem, ze jesli rzeczywiscie gry beda w PAL60p to kosola europejska zapewni taka sama frajde jak NTSC.
a z tym 720p to ciekawostka. jakby gry obslugiwaly ten tryb to byloby super. a moze Ubisoft przymieza sie do wydania RedSteel tez na innych platformach? czasowy ekskluzif na Wii, a jak sie dobrze sprzeda zrobi sie konwersje ;-)
na targach GC gadalem z laska z Ubi, ktora zajmuje sie RS. powiedziala, ze Devkity Wii (wszesniej pracowali na devitach NGC) dostali na 5 tyg przed E3. wogole jak tak obserwowalem rozne Wii u roznych developerow to sprzet u Ubi wygladal najlpiej. jako jedyni z niewielu mieli bezprzewodowe kontrolery i byly "pelne" (tzn mialy wszytskie loga i oznaczone wlasciwie przyciski). moze wielkie N otoczylo Ubi wieksza opieka - w koncu robia tytul startowy, ktory moze przyciagnac ludzi.
--EDIT--
a tak btw. chrno-x, gdzie doczytales sie tych danych technicznych, bo sam z checia bym sobie poprzegladal.
konstant
19 09 2006, 13:25
chrno-x skad takie informacje ?!
Z tego co mi wiadomo to zadna gra na Wii nie bedzie obslugiwac 720p, nie pisz juz wiecej bajek.
konrado0905
19 09 2006, 14:27
co do 5.1 w Wii. Wii nie ma optical-out wiec nie wiem jak maja zamiar to zrobic. chyba ze tak jak w Xo dadza optical-out w kablu.
chrno-x
19 09 2006, 19:37
Bajki powiadacie? to patrzcie co pokazuje szanowany sie Gamespot:
http://www.gamespot.com/wii/action/farcry/tech_info.html
Deadeye
19 09 2006, 20:23
wii bedzie mialo 5.1, co do 720p to najprawdopodobniej jest to rozdzielczosc interpolowana (tak samo jak 1080i w x360)
jest to błąd ze strony gamespotu, poprostu skopiowali przez przypadek z iksa, poinformowali mnie jeszcze że wersja na Wii nie wyjdzie ponad 480p
więc koniec marzeń
chrno-x
20 09 2006, 14:47
Ja i tak wiedziałem że to jest z ich strony błąd,bo gdyby Wii miało mieć 720p i Dolby 5.1 to na konfie by o tym powiedzieli
boshe, to po co w ogóle podawałeś jakieś wieści o niby 720p od Wii?
Ja i tak wiedzialem tiaaa... typowo dziecinne gadanie, to tak jakbym teraz powiedział, że wii obsługuje HD-DVD, a potem ktoś napisze, że nie, a ja potem eee wiedziałem
czy ten kabel
http://ultima.pl/itemnfo.php?id=4358&S...a1915f7528101fbbedzie pasowal tez do Gamecube'a ??
bo Nintendo wtyczki ma takie same od czasu snes
Miało. Wii ma inne. Podobno.
Towarzysz
30 11 2006, 22:44
Wii ma inne gniazdo. Ja juz testowalem europejska konsole Wii z kablem component na lcd LG. Nie jest zle

Ba, jest nawet bardzo dobrze. Fajnie mi sie gralo w Zelde.
Podstawa to kabel component i odpalony tryb 480p, bo po composite moze byc tragedia.
QUOTE(Deadeye @ 19 09 2006, 20:23)

wii bedzie mialo 5.1, co do 720p to najprawdopodobniej jest to rozdzielczosc interpolowana (tak samo jak 1080i w x360)
sorry za oftop, ale sprostować należy powyższą wypowiedź,
XBox360 od jakiegoś czasu obsługuje pełne 1080p...
LINK
wow co za odkrycie:) 1080p w xbox360 - to juz chyba 2 miesiąc...
wii nie mam mocy by pracoważ wyżej niż 480p
chrno-x
21 12 2006, 06:58
Mała poprawka Wii ma moc aby mieć np.720p bo jest silniejszy od starego X'a ale to tylko zależało od Ninny i od twórców gier,Ninny kazało robić tylko najwyżej w 480p i będzie tylko w 480p
wiesz co moc zeby wyświetlić coś w rozdzielczości 720p to miał już mój 486sx:)!! to że xbox wyświetlał to nic nie znaczy... chodzi mi raczej o efektywne/efektowne i sensowne zagospodarowanie tej przestrzeni jaką jest 720p - bo czymś tą scene trzeba wypełnić...
ale żeby nie było - wii nabyłem mam zelde i jestem wniebowziety... odstawiłem g.o.w. i bawie się tym że wreszcie od wielu wielu lat, bawi mnie kontrolowanie gry:) wiimote!!
A ktoś sie orientuje czy gry z GC odpalone na Wii będą także pracować w 480p i mieć widescreen vide gry z Xboxa na Xboxie 360??Chętnie bym sobie pograł wtakie gry jak RE czy MGS z podbitą rozdziałką gdyż podłącznie GC to tv LCD 720p nie ma najmniejszego sensu...
dziki_dziku
19 01 2007, 17:11
QUOTE(izon @ 18 01 2007, 20:14)

A ktoś sie orientuje czy gry z GC odpalone na Wii będą także pracować w 480p i mieć widescreen vide gry z Xboxa na Xboxie 360??Chętnie bym sobie pograł wtakie gry jak RE czy MGS z podbitą rozdziałką gdyż podłącznie GC to tv LCD 720p nie ma najmniejszego sensu...
niestety, ale w momencie wsadzenia płytki od gacka konsola przełącza się na tryb "zwolniony", tj. fizycznioe staje się Cubem, zwalnia zegar procka itd., zatem nici z ulepszeń w grach z GCN
Czyli jednym slowem gry z gc na tv hdtv będą wyglądaly kiepawo:/
Towarzysz
19 01 2007, 20:43
PRzeciez niektore gry na GCN maja progressive scan.
Sprawdz www.hdtvarcade.com
chrno-x
20 01 2007, 07:47
Np. The Legend of Zelda: Twilight Princes
damianekmic
29 01 2007, 17:37
W wersjach PAL gier na Cube'a nie ma Progresive Scan. Jedyna dogodność to RGB , czyli raczej lipa. Ale nie jest tak źle na LCD, tylko kabel musi byc dobrej jakości...
Bezsens.Woógle brak hdtv przekreśla te konsole w moich oczach.Nie ma sensu wydawać takiego szmalu na coś co już w momencie wydania jest przestarzałe technologicznie a za rok to już woógle sie na to patrzeć nie będzie można..
MichAelis
20 04 2007, 22:49
Czyli jak najlepiej podlaczyc Wii do TV LCD?? Gniazdo component mam juz zajete na Xa

Przez zwykle chinche lipa jest straszna?
dziki_dziku
21 04 2007, 15:55
CYTAT(MichAelis @ 20 04 2007, 23:49)

Czyli jak najlepiej podlaczyc Wii do TV LCD?? Gniazdo component mam juz zajete na Xa

Przez zwykle chinche lipa jest straszna?
jeśli component zajęty, to najlepiej użyć RGB, chinche kaleczą nawet PS2, a Wii jest jednak mocniejsze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.