Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: cRPG
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Ölschmitz
elo. sluchajcie na pewno niektorzy tutaj graja w takie gry, wiec prosze o rade. strasznie sie napalilem na zagranie w jakiegos erpega na pc. mozecie mi cos doradzic?

1. silnik nie moze byc 'infinity' czyli torment, baldur, icewind dale itp. odpadaja.
2. lepiej nie fantasy. tzn przezyje smoki i rycerzy, ale wolalbym cos innego.
3. jestem maniakiem falloutow, to moze pomoc w wyborze ;p
4. no i ciekawa fabulka + sporo czasu gry wink.gif

mozecie mi cos polecic?
Arox
Guild Wars?
Sizzzu
A moze Fable ... Ostatnio zagrywalem sie w to calymi dniami !
mefi100
Fable faktycznie daje radę, ale może się znudzić (z resztą jak każda gra- zależnie od podejścia), co powiesz na Chaos Legion? Nie jest to dosłownie RPG ale jego elementy posiada. Nie znam się natych silnikach o których wspomniałeś, ale mnie podobało się również Neverwinter Nights oraz Lionheart.
Firekage
Seria KOTOR(Knights Of The Old Republic).
A z podrobek Fallouta to jest THE FALL.
Ölschmitz
guild wars to chyba mmorpg, neverwinter to fantasy jakiego nie lubie, kotory oba ukonczylem dawno temu, a fable to raczej niepowazna propozycja.

wybralem arcanum, zobacze co to.
Mazur13
Zdecydowanie Kotory (pierwsza część rulez).Nie rozumiem dlaczego dyskwalifikujesz wszystko co z Infinity na starcie.IMHO Baldur to najlepszy cRPG,szczególnie z Tactics i TDD (Bladesinger!).
Mariusz Saint
QUOTE(Olszesky @ 23 09 2006, 09:40) *
wybralem arcanum, zobacze co to.

Hobbici latający sterowcami, ogry w dwupłatach rodem z pierwszej wojny światowej biggrin.gif Fantasy i steampunk, świat gry jest bardzo oryginalny, ale nie każdemu może przypaść do gustu. No i eksploracja terenów jest nieco "diablowata' smile.gif
Z falloutowych klimatów to jest The Fall, gra miała premierę w Polsce dopiero niedawno, choć w Niemczech wyszła tak z półtora roku temu, jak nie więcej... za 20 PLN myślę, że można spróbować smile.gif (o ile nie trafi się na jakiś wybrakowany egzemplarz, w którym brakuje jakiejś płyty albo cd-keya tongue.gif )
Ölschmitz
QUOTE(Mazur13 @ 23 09 2006, 09:48) *

Nie rozumiem dlaczego dyskwalifikujesz wszystko co z Infinity na starcie.

nie trawie tego silnika, nie wiem czemu ale granie w baldura/tormenta to dla mnie katorga.

odpalilem arcanum na chwile bo mialem malo czasu. zapowiada sie dosc ciekawie, pozniej zaczne grac smile.gif
Moralio
Hmm, jeśli masz sporo czasu i duuuuużo samozaparcia możesz obczaić serię Might and Magic. Bardzo się zdziwiłem gdy kończąc siódmą część okazało się że mam jakieś 200+ godzin na liczniku. No, ale klimaty fantasy niestety są.

A tak to... poza Baldurami, Planescape Torment, Icewindami, Falloutem i KotORami dobrych cRPG nie ma IMO smile.gif
Sizzzu
a Neverwinter Nights , Gothic, Elder Scrols, Wizardry, Pool or Radiance, Swiatynia pierwotnego zla, Divine Divinity i Beyond Divinity, no i Vampire Masquerade Redemption oraz Bloodlines ... uwazam ze to rowniez swietne cRPG!
Ölschmitz
moralio - jakiego m&m mi polecisz?
Mariusz Saint
QUOTE(Moralio @ 24 09 2006, 11:45) *

Hmm, jeśli masz sporo czasu i duuuuużo samozaparcia możesz obczaić serię Might and Magic. Bardzo się zdziwiłem gdy kończąc siódmą część okazało się że mam jakieś 200+ godzin na liczniku. No, ale klimaty fantasy niestety są.

Na szczęście w M&M7 są też i elementy sci-fi tongue.gif Co do wyboru części: 1-5 to już oldskul, części IX raczej nie polecam, bo mocno przeciętna. 6-8 to fajne gry, choć 8 było wydane krótko po 7 i część rzeczy wydaje się niedopracowana. Osobiście polecałbym albo 6, albo 7.
Moralio
Tak jak Mariusz napisał: 6 albo 7. Siódemka jest trochę bardziej rozbudowana systemowo i fabularnie ale tam... warto zaliczyć obie. No i w obu przypadkach trza liczyć się ze sporym klimatycznym zonkiem pod koniec smile.gif Tylko uwaga: seria M&M może wydawać się bardzo monotomna, ale jak wkręcisz się w rozgrywkę szybko od kompa nie wstaniesz. Trzeba lubić tłuczenie stworów, wykonywanie długich questów, robienie własnoręcznych notatek, kosmiczne poziomy (moi herosi na końcu 7 mieli coś koło 140 O_o) etc. Oldskul pełną gębą smile.gif
Red Riot
Tak się składa, że też jestem fanem serii Might&Magic, który zaliczył części 6,7,8. Nie ma to jak rozwalać duże grupy wrogów (czasem za dużych smile.gif ), wykonywać questy (niektóre są trudne,nie powiem) i przerzedzać dungeony. Tylko tą radość moim zdaniem psuje elementy sci-fi (statek kosmiczny pod koniec 7-ki, walki z robotami i broń laserowa- na szczęście to jest dopiero w późniejszym okresie gry), ale chyba się tylko czepiam, bo ta seria mi się podoba.
estel
Z takich gierek to Wizardry 8. Gralem i mi sie bardzo podobalo.
KLEJU
Wg mnie powinienieś zrobic coś takiego - zainstalować sobie najpierw "TES3: Morrowind", nastepnie ściągnąć i zainstalować moda (tzw. Total Conversion, czyli całkowicie zmieniający grę - fabułę, modele graficzne, broń, wrogów itd.)) pt. "Ashes of Apocalypse". Co to oznacza? Ano to, że będziesz mógł zagrać sobie w RPG'a z całkowicie nową fabułą, osadzonego w świecie z "Fallouta", na silniku i z systemem znanym z "TES3:Morrowind".
Tu masz link: "Ashes of Apocalypse" na FileFront

Firekage
Dobrze wiedziec. Sprawdze to na polskiej wersji Morka. Fajny mod...380MB...Betka ale wole narazie zolwie ninja ninja.gif
LegionPolski
Kleju - kofam Cie! XD

jezeli to bedzie tak jak sobie wyobrazam i tak jak piszesz [morek w klimacie fallouta!] to l2 chyba na kilka miechow odejdzie w odstawke ;D
Ofeck
Diablo 2 smile.gif , Divine Divinity, Beyond Divinity, Dungeon Sige 1&2
banny
Ten mod, mlao ciekawy,. troche biedny w porownaniu do Morrka org, ale trzeba pamieta ze to amatorski mod.
Pogram troche wiecej, moze zmienie zdanie wink.gif

Ja polecam wlasnie morrka i kotor hyh.gif
Firekage
QUOTE(Ofeck @ 25 10 2006, 18:20) *

Divine Divinity

Dobra gra. Polecam. niby h'n's ale ma fabule i klimat. Jest tez dluga i wciaga. Oryginal kosztuje 6 czy 7 zlotych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.