Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: DS i ergonomia...
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Nintendo DS
jurget
Mam problem, kupiłem DS i po 15 minutach grania zaczynają mnie fesss boleć kciuki.
Należy wspomnieć, że nie mam takich problemów ani przy GBA SP ani przy N-Gage,
ani przy padzikach od N64, PS2 i XBoxa, tylko ten DS wymusza bardzo mocne zgięcie kciuków.
Czy ktoś miał podobny problem?
signap
ja nic takiego nie mam, czasami mrowienie lewej reki gdy trzymam w lewej rece (wbija sie taka krawec co wystepuje tylko w starym DS) gdy operuje stylusem w prawej rece
STIVI
mnie ręce bolały prze GBA, przy DS'ie czasami cierpnie mi ręka confused.gif no ale da sie przeżyć wsytarczy dobrze złapać
Buli83
Mnie boli szczegolnie lewa reka od strzalek i naciskania "L" gdy gram w Metroid Prime i troche cierpna obie rece! Najbardziej gdy gra wymusza duzą ruchliwosc, czyli np. przy walce z Bossami, wtedy juz po kilku minutach musze zrobic pauze bo nie moge wytrzymac! Zaznaczam, ze mam DS Lite.
podcast
ja mialem ds'a lite, od trzymania w rękach, cały sie "zapotowywał" i był śliski
ironspider
Ręka mnie boli kiedy długo smyram stylusem MP biggrin.gif
STIVI
niedobrze... pograniu w Carbona drętwieją mi wszystkie palce poza wskazującym u prawej ręki... i jak przestaje grać to nie mam siły utrzymac konsoli i mi z rąk leci ;/
Seraphin
Goździkowa radzi - lekką gimnastykę palców przez graniem i 15 min odpoczynku co 6 godzin bezustannego grania. Ew. moczyć o północy nogi w rumianku (tylko w przystepne środy).

PS: od grania w Rayman'a 3 na NDSsie poli mnie prawy kciuk, a od Guitar Hero 2 "palec R1". Będę żył ?
Tori
też to mam, nie mogę leżeć np. z DSem i trzymać nad sobą sprzętu, bo muszę wyginać paluchy, żeby dorwać każdy guzik, to chyba zależy od długości paluchów, mnie strasznie bolą po 30 min i muszę robić przerwę.
STIVI
hahahahaha !!!! moje łapce się przyzwyczaiły i już nie bolą wink.gif
STRETCH
tez mam. ale nie tylko przy ds'ie. palce mi dretwieja rowniez podczas gry na psp. a przy lumines strasznie. nie przejmuje sie tym
marcin_N
QUOTE(STIVI @ 7 11 2006, 15:38) *

niedobrze... pograniu w Carbona drętwieją mi wszystkie palce poza wskazującym u prawej ręki... i jak przestaje grać to nie mam siły utrzymac konsoli i mi z rąk leci ;/

Mam podobny problem w carbonie. To wszystko przez to dziwne sterowanie. Gdyby szło je jakoś zmienić...
młoda
Ręce bolą jak się gra, to fakt. Ale...

Po pierwsze. Trzeba trochę pograć i ręce się powinny wyćwiczyć, dalej powinno być bez problemów. To kwestia wyćwiczenia. Operujemy palcami dlatego że mamy mięśnie(!) a jak wiadomo jeśli robimy jakąś nową czynność to nie są one wyćwiczone, więc jak z każdym ćwiczeniem trochę czasu i będzie OK.

Po drugie. Uważać trzeba na kciuki, gdyż można sobie zafundować problemy z kciukami. Jak np. przy pisaniu SMSów ( bez umiaru ). A to może się skończyć wizytą u lekarza:/
Skarabeus
Mnie najbardziej bolą jak trzymam DS'a nad sobą (przypadek leżący), a za każdym razem małe palce u rąk w przypadku GBA - bólu nie odnotowałem podczas szarpania na padach, ani na Atari Lynx II - no może w tym przypadku dlatego, że nie da się w to grać nie trzymając bydlęcia na kolanach ;D
młoda
To chyba zależy od osobnika:) Każdy ma przecież inne ręce i trochę inaczej się układają na guziczkach:). Ale im więcej grania tym większa wprawa:)...Pierwszy raz zawsze boli:P
Pablo100
jak z kolegami gramy w mario kart-a to mamy takie płaskie i czerwone kciuki tongue.gif ale po godzinie grania i ciągłego driftu to chyba nic dziwnego ??
marcin_N
Stwierdzam, że do sterowania w każdej grze trzeba się przyzwyczaić, a ból kciuków minie smile.gif
lalQr
Dla mnie najgorsze jest stanie na przystanku i granie. Mam classika a on taaaaki ciężki biggrin.gif
AnDrO
Na siłkę i ciężary podnosić... albo nie ds'y podnosić!

Ja akurat nie mam żadnego problemu może to dzięki kilku letniemu stażowi? biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.