Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Która konsolka przenośna ma najlepsze jrpgi?
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Afroman
Nie chodzi mi o wojenne sprawy - NDS kontra PSP. Zależy mi na opinni bardziej doświatczonych graczy.
I czy warto kupić PSP dla Valkyrie Profile Lenneth??
Hela
I czy warto kupić PSP dla Valkyrie Profile Lenneth??
Jak masz/przeszedles wersje na PS1, to zdecydowanie nie.
Afroman
Zakładając że nie miałem z nią styczności. Oprucz recenzji, screenów i trailerów.
Trzcina
To co ci powiem moze cie zdziwic. Ale ZDECYDOWANIE NIE.

Nie jest to gra na ktora warto wydac 800 zl (konsola plus gra). Lepiej kupic org na psx i grac na emu, takie jest przynajmniej moje zdanie, poukonczeniu wersji na psp.

Aczkolwiek moje zdanie jest akurat jednym z niewielu negatywnych nt tej gry, proponuje zajrzec do tematu o valkyrie profila : silmeria, tamjest napisane nieco wiecej (co jak dlaczego itd itp).

Co do rpg na konsole... PSP oczywiscie oferuje lepsze paramtery techniczne, ale akurat w tym gatunku to wcale nie pomaga. Ogolnie rpg na psp sa slabe, lub jeszcze slabsze... nie ma nic naprawde wyjatkowego i w sumie najciekawsze (imo) wydaje sie byc tales of eternia i monster hunter freedom (o ile to mozn a uznac za rpg ;P). Reszta, czyli Oba Legend of Heroes, Popolocrois, Blade Dancer, Kingdom of Paradise, Astonishia Story, sa raczej slabe.

Zaspory plus mozna pocztytac Breath of Fire 3, ktore jednak jest remake'iem z psx... wiec to inna sprawa, no i dla niektorych argumentem moze byc Valkyrie Profile...

Dodatkowo dochodzi jeszcze pare action rpg, jak untold legends (mi sie akurat podobaja, lubie hack and slash ;P ) oraz taktyczne LOTR : Tactics.

Wlasciwie to najwieksze nadzieje wiaze z FFVII:Crisis Core, ale bo Dirge of Cerberus nie mam prawauwazac ze bedzie to MEGAHIT wink.gif Aczkolwiek nie powiem ze licze na ten tytul dosc mocno.

Z rpg na psp to raczej wszystko (lub prawie wszystko) jesli o czym zapomnialem to niech mnie ktos poprawi... Jednak jest jeszcze jeden plus, niedlugo pojawi sie emulator PSX, a wtedy dojdzie ci cala masa gier z tej platformy. Wprawdzie na tv ciezko mi sie przestawic na archaiczna grafike z czasow psx, to jednak na ekraniku psp sprawa ma sie zupelnie inaczej, wkoncu to handheld.

Jesli chodzi o rpg na DS, to ci nie pomoge bo sie w ogole nie orientuje w temacie wink.gif Oprocz tego ze na pewno jest FF III tongue.gif Czy tez bedzie ;]
szczurek
To ja moze pomoge Trzcinie;)

Na DSa obecnie jest niewiele RPGów, większość dopiero została ujawniona. Jak narazie to mozna nabyc Lost Magic (sredniak), Lunar Dragon Song, Mario & Luigi 2 czy Dragon Quest Heroes: Rocket Slime (chociaz nie wiem jaki z niego RPG tak naprawde).
Znacznie ciekawiej zapowiada sie natomiast przyszlosc. Tytulow jest ogrom!

Na pierwszy plan wysuwa sie oczywiscie Final Fantasy III na ktorego ostrzy sobie zabki chyba kazdy posiadacz DSa. Premiera w USA juz 14 Listopada, czyli naprawde szybko!
Dalej idzie moj numer 2, Children of Mana (chociaz ja jestem fanem tej serii). Mam nadzieje, ze gra da rade chociaz mam lekkie watpliwosci (bohaterowie to dzieciaki a i system walki mam nadzieje, ze zostal poprawiony od czasow Sword of Mana). Premiera w USA 30 Października.

Od biedy mozna uznac, ze Harvest Moon tez jest RPGiem;) DS ma juz dwie gry z tej serii, Harvest Sprites Station (a.k.a DS) bedzie wydany w Europie 24 Listopada, drugi (w 3D!) jak narazie nie ma daty wydania.

Lunar Knights (chociaz to raczej gra akcji z elementami RPG) bedzie wydany w USA w Listopadzie.

Dalej juz sa glownie gry ktore nie maja dat wydania lub nie sa jeszcze zaplanowane na rynek inny niz japonski. Tales of Tempest od Namco bedzie wydany w KKW 26 Października, Dragon Quest Monsters Joker dopiero 28 Grudnia. Dalej idzie "It's A Wonderful Life" od tworcow KH (31 Grudzień), Final Fantasy Crystal Chronicles: Ring of Fates ktory ma ustalona date w USA na październik chociaz pewnie go przesuna. Nie wyszly nawet oficjalne screeny z niego o_O
Później mamy Pokemon Pearl/Diamond (28 Wrzesień!). Wiadomo, wszystko o nich mozna powiedziec, fabula do bani, system prymitywny, ale cholerstwo wciaga jak diabli, si?
Szkoda, ze Xenosaga I&II nie ma jeszcze daty wydania w USA...
ASH od Mistwalkera ma byc wydany 31 Grudnia... Dodajemy jeszcze Final Fantasy XII: Revenant Wings czy Heroes of Mana DS (strategy RPG biggrin.gif ), remake pierwszego Front Mission z podtytulem The First (walki w 3D, Wi-Fi i Bog wie co jeszcze) i mamy to co czeka nas wczesniej lub troche pozniej na DSa...

Mozliwe, ze o czym zapomnialem wiec milo by bylo jakby ktos poprawil. Daty bralem z IGNu.
Hela
ASH od Mistwalkera ma byc wydany 31 Grudnia...
Ale raczej nie bedzie, bo gra nie istnieje na TGS'ie i nie bylo jej na konferencji niny (tej z tydzien przed TGS'em).
Szkoda, ze Xenosaga I&II nie ma jeszcze daty wydania w USA...
Ja tam niezbyt zaluje, bo wersja japonska byla slaba, z pozmieniana fabula, z zerowym wykorzystaniem touch screen'a itp.

Reszta gier na DS'a rzeczywiscie zapowiada sie niezle, ale zapomnieliscie o jednym aspekcie - emulator PS1 na PSP. Jak tylko on sie pojawi, to PSP stanie sie hendheldem na ktorym bedzie mozna zagrac w wiekszosc najlepszych tytulow jakie sie dotychczas ukazaly (xenogears, vagrant story, final fantasy tactics, suikoden 1&2, Legend of mana itp.).
Afroman
Podsumowując. Varkyrie Profile Lenneth vs. Final Fantasy 3. Final Fantasy 7 Crisis Core vs. Children Of Mana. Dotego Pokemony smile.gif i Kingdom of Paradise. No i co tu wybrać??!
Trzcina
Z rpg na psp to raczej wszystko (lub prawie wszystko) jesli o czym zapomnialem to niech mnie ktos poprawi... Jednak jest jeszcze jeden plus, niedlugo pojawi sie emulator PSX, a wtedy dojdzie ci cala masa gier z tej platformy. Wprawdzie na tv ciezko mi sie przestawic na archaiczna grafike z czasow psx, to jednak na ekraniku psp sprawa ma sie zupelnie inaczej, wkoncu to handheld.

Ja nie zapomnialem wink.gif))
ogqozo
Pojawi, ale w dość odległej przyszłości i nie wiadomo, ile to będzie kosztować. Czytałem gdzieś, że gry będą dość powoli udostępniane i te mniej popularne pewnie poajwią się tylko w Japonii. Oczywiście szara strefa może jakoś sobie z tym poradzi, ale na razie nie napalłbym się na to. Za to PSP dostanie za jakiś czas jRPGa od bodajże twórców Dragon Questa, więc widać, że wielkie firmy powoli wchodzą na ten rynek.
Po zobaczeniu w akcji Blue Dragon i Lost Odysey wiem natomiast jedno - ASH nie może nie zarządzić. Niedawno Sakaguchi powiedział gdzieś na konferencji, że w KKW gra pojawi się w pierszej połowie 2007. Bardzom za to ciekaw, co wyjdzie z Heroes of Mana - scenariusz do tej gry tworzy współscenarzysta Chrono Triggera!
Hela
Za to PSP dostanie za jakiś czas jRPGa od bodajże twórców Dragon Questa
Jeanne d'Arc sie to bedzie nazywalo i bedzie strategicznym RPG, z wielkim potencjalem (w zapowiedzi na IGN'ie bardzo chwalili gre).
Wypadlo mi zupelnie z glowy, ze na PSP zmierza jeszcze jeden sRPG - Disgaea. Nie trzeba tej gry chyba nikomu przedstawiac?
Powstaje tez na PSP nowa czesc Wild Arms - Wild Arms XF i kolejna czesc PCtowego hack'n'slasha - Dungeon Siege: Throne of Agony.

Od biedy mozna uznac, ze Harvest Moon tez jest RPGiem;)
RPG z HM zaden, ale jak juz go uzywasz, to nie zapomnij o tym, ze na PSP tez bedzie.
szczurek
RPG z HM zaden, ale jak juz go uzywasz, to nie zapomnij o tym, ze na PSP tez bedzie.

w swojej wypowiedzi skupilem sie na DSie wiec o co cho?

Jak dla mnie to na PSP godne uwagi na pewno bedzie Crysis Core (chociaz niepodoba mi sie zarzynanie legendy FF7) i wlasnie Jeanne d'Arc wspomniane wyzej. No moze jeszcze w Monster Hunter Freedom bym sobie z checia pyknal...
Trzcina
Monster Hunter F ,jest jedna z najciekawszych gier w jakie ostatnio gralem. Oczywiscie jest to gra dla ludzi ktorzy lubia klimaty 'kolekcjonerskie'. Bo wlasciwie to wszystko co oferuje ta gra...

anyway, emulator psx na psp ma byc ogolnodostepnym featurem, jesli chca zrobic z tego 'online only', to MOCNO sie przelicza... Niech wymysla program ktory pozwala robic image swoich gier na psx, a nastepnie wrzucic na ms.
RoL
Z gier na DSa ciekawie zapowiada sie Contact. Na DSie mozesz tez pograc w mase RPGow z GBA. Przede wszystkim seria Golden Sun, ale takze Final Fantasy I & II, IV, V i VI. Poza tym Breath of Fire 1 i 2, Lunar, Tales os Phantasia, Sword of Mana, Lufia czy Phantasy Star Collection.
Afroman
Do wczoraj byłem pewien że wezme NDSa, bo oprócz rpgów jest na nim w co grać(plus biblioteka gier z GBA, no i lubie nintendo). Z drógiej strony, PSP i według mnie zaj**ista Valkyria oraz wiele innych rpgów o których piszecie(plus biblioteka gier z PSXa w przyszłości). Patrząc przez perspektywe smile.gif jRPGów, którą konsolkę powinienem kupić??
Hela
Nikt tutaj nie bedzie cie prowadzil za raczke. Masz przeanalizowane co jest i co bedzie na obie platformy i wybieraj sam. Jak nie jestes zdecydowany, to nie bierz nic...
ogqozo
Pamiętaj o tym, że zestaw PSX + NDS wyjdzie ci pewnie w tej samej cenie co PSP.
Afroman
Poczekam do końca TGS, może pokażą jeszcze coś co mnie ukierunkuje. Mam PS2, więc moge grać w gry z PSXa. Napaliłem się na Valkyrie wiec pewnie kupie PSP, ale FF3 i FF12 na NDSa też napewno będą świetne. Poczekamy zobaczymy smile.gif .
C1REX
Ja wybrałem NDS ze względu na RPG. Moim zdaniem ta konsola się lepiej do tego sprawdza.

Dłużej trzyma baterie, ma zamykany ekran (chroniący przed rysowaniem) i jest masa zapowiedzi i sporo gier z GBA. Do tego tańsza i na katridże co tu jest IMHO plusem.

Ja ciąglę cisnę FF Tactics Advance (zupełnie co inego niż na psxa), a w kolejce czeka świetny Golden Sun.
Sephiron.
Z racji tego że jestem graczem -rpg'owcem ,który gra praktycznie tylko i wyłącznie na handheldach,wypowiem się nieco w tym temacie (gdyż zresztą byłem posiadaczem GBC,GBA a aktualnie PSP). Z mojego punktu widzenia radził bym ci kupić PSP ,gdyż cena konsoli mocno spadła ( w saturnie czasem można kupić za 599 zł) ,a wbrew pozorom jest mnustwo dobrychy tytułów. Przede wszystkim radził bym ci kupić konsolę z softem 2.71 i niższym ,gdyż na nim można uruchamiać emulatory ,a tego na PSP jest mnóstwo -NES,SNES (tej konsoli pod względem jRPG rekomendować nie trzeba smile.gif,GBC, GBA (aktualnie prawie 100% prędkości i olbrzymia kombinatylność [GS TLA -90% biggrin.gif ],i poza tym dostęp do np.FFTA,GS,Legend of Zelda itd.),N64(wbrew pozoromwysoka prędkość emulacji) i wkrótce nieoficjalny emu PSX biggrin.gif ! .Jeśli natomiast nie interesuje cię homebrew,to warto wsponieć o Suikoden I&II, porcie tales of Phantasia z czytanymi dialogami,porcie Tales of Destiny 2 z PS2,czy najnowszej części Tales'ów zmierzającej tylko i wyłącznie na PSP- Tales of Word:Radiant Mythology smile.gif oraz Blade Dancer :Lineage of Light. Od siebie dodam że emu psx'a wychodzi w połowie pażdziernika tego roku, i na starcie będzie najprawdopodobniej min.FFVII,FFVIII czy Chrono Cross.
(PS: Aktualnie jestem posiadaczem Tales of Eternia i Valkyrie Profile Lenneth ,dlatego z czystym sumieniem polecam ci VP:Lenneth,gdyż gra ma wspaniały klimat ,jest pozbwiona japońskiej infatylości ,dialogi są głębokie i przemyślane,ma niesamowićie wciągający system walki,wspaniałe filmiki, dużo postaci (28) do pakowania i piękną muzykę oraz zawsze chce się do niej wracać .
Trzcina
Z tego co piszesz wynika ze Suikodeny pojawily sie w wersji angielskiej? Wydawalo mi sie ze do tej pory byla tlko wersja jap? Tak samo z Tales of Phantasia (eternia wyszla po ang). Jesli tak to kliknij linka gdzie mozna zobaczyc ze te gry sa po ang wink.gif

No i dodac trzeba ze wszelkie homebrew o ktorych piszesz (mowa o grach z GBA i NES, SNES) sa nielegalne... smile.gif

Z kolei nie rozumiem Afromana. Skoro najwazniejsza gra w ktora chcesz grac jest VP, w ktore mozesz pograc na PS2... To po co kupowac z tego powodu PSP? smile.gif Zwlaszcza ze istnieje szansa na to ze gra ci sie nie spodoba... smile.gif
Hela
Z kolei nie rozumiem Afromana. Skoro najwazniejsza gra w ktora chcesz grac jest VP, w ktore mozesz pograc na PS2...
Z tego co wiem, to PS2 jest malo przenosne...
Afroman
Można kupić akumulator i małego lcdka, ale raczej bedzie niewygodnie smile.gif . VP:L w przerwie miedzy zajeciami byłaby jak ciepły letni deszcz tongue.gif .
Trzcina
Ehh... przeciez wiadomo co mialem na mysli tongue.gif

Osobiscie uwazam ze najwiecej warte sa gry w ktore nie mozesz zagrac na innej platformie smile.gif Cenie sobie przenosnosc PSP, jak kazdy kto te konsole kupil.

Nie kaz mi tlumaczyc o co chodzilo wink.gif
Sephiron.
Ewentualnie, możesz poczekac na emu PSX na PSP i zagrać sobie w wesję PSX'ową VP na PSP 'ku(co raczej wyjdzie ci taniej ,niż kupić VP:Lenneth na PSP )
Do Trzciny -jasne że są po japońsku ,ale od czego są fanowskie tłumaczenia?
Poza tym obydwie gry wyszły na PSX'ie, więc poczekaj do pażdziernika
Afroman
Masz racje, exclusivy są często(nawet bardzo) system-sellerami, ale jeżeli chodzi o przenośne konsole, to moim zdaniem nie jest to aż tak ważne. Dla mnie najważniejsze jest to że na handheldzie moge pograć nietylko w domu. Ominełem szerokim łukiem wszystkie RPGi(i wiele innych gier)na PSXa teraz bede mógł to nadrobić na PSP(które zresztą też dostanie sporo gier na wyłącznosć). Dzięki za opinie i komentarze. Biore PSP biggrin.gif . A z czase pewnie NDS też zawita w moich progach.
Afroman
A jednak nie kupiłem PSP ani NDSa. Wczoraj kupiłem GB Micro, FF TA i FF 4. GB Micro ROXXX.
STIVI
jak na razie to mi sie zdaje że GBA ma najlepsze Jrpgi smile.gif
po dziś dzien mi się śnią smile.gif
papi
Sam wybrałem dsa, niewiem czemu sma konsola mnie przekonuje bylem wielkim fane gbc i gba, a propos wie ktoś coś o ffXII na dsa??
Enkidou
Jeśli chodzi Ci o FFXII: Revenant Wings, to w zeszłym miesiącu była premiera w Stanach.

A co do tematu: najlepiej kupić oba handheldy. wink.gif
papi
CYTAT(Enkidou @ 4 12 2007, 21:03) *
Jeśli chodzi Ci o FFXII: Revenant Wings, to w zeszłym miesiącu była premiera w Stanach.

tak tylko skad kasy nabrac tongue.gif

CYTAT(Enkidou @ 4 12 2007, 21:03) *

a propos mialem sie spytac to prawda ze ten golden sun co na dsa mial wyjsć to tylko jaks plota??
raven_raven
PSP - emulator PSX-a, GameBoya Advance, NES-a, SNES-a i na dodatek gry przeznaczone tylko na PSP - robi wrażenie, no nie?
I masz odpowiedź co ma najwięcej RPGów biggrin.gif.
Masher
Z tego co wiem to ten Golden Sun na DS'a to plotka.
Niestety sad.gif
Crono
PSP dlaczego?

-Valkyrie Profile
-Talesy
-Final Fantasy Tactics
w całkowicie odświeżonej oprawie,
dodaj do tego emulacje GBA, i króla gatunku jRPG- SNESA

i masz swoja odpowiedź biggrin.gif
waldii
CYTAT(Crono @ 8 12 2007, 18:31) *
PSP dlaczego?

-Valkyrie Profile
-Talesy
-Final Fantasy Tactics
w całkowicie odświeżonej oprawie,
dodaj do tego emulacje GBA, i króla gatunku jRPG- SNESA

i masz swoja odpowiedź biggrin.gif

A w którym to miejscu FFT ma odswieżoną oprawę?Chyba tylko filmiki dodali.

Ja osobiście do tego tortu dokładam śliczne Brave Story,Jeanne Darc i porcik z GBA Riviera-super gry.
Ale i tak nic nie przebije cudnej emulacji psxa.FF,Xeno,VS,CC,CT i masa innych=lata świetnej zabawy.
Ostatnio udało mi się ukończyć moją ulubioną grę Chrono Crossa,działa świetnie zero zwiech,frezzów no i oczywiście Game+ też działa.A gra wygląda lepiej niż na nie jednym crt.Ot taka perełeczka w kieszeni wink.gif
Crono
Filmiki i dodatkowe profesje ale masz racje graficznie tytuł pozostał taki sam smile.gif
Yahoosh
Gdy tylko poprawią emulację NDS'a na PSP ('Ideas' emulator) to temat będzie do zamknięcia. Z drugiej strony zależy czy jest pytanie "która konsola przenośna MA/MOŻNA NA NIEJ GRAĆ w najlepsze jrpg" albo "który sprzęt --||-- " jeśli wiecie o co chodzi.
Aha jeśli patrzeć na to że PSP emuluje Nesa GBA NDS'a itd to najlepszym sprzetem jest, nie-dam-sie-zlinczować, PeCet. Emuluje wszystkie systemy kieszonkowe & niekieszonkowe past-gen plus ma własną małą ale jednak biblioteczkę jRPG. Jak ktoś wspomniał mocny Laptop o małych gabarytach może kiedyś zastąpić wszelkie inne konsole (o ile nie będzie na nim Visty).
waldii
Wątpię w to bardzo.Jak widzisz ekran dotykowy DSa w psp???To raz.
Po drugie to nawet nie ma 100% emulacji GBA a co dopiero DS.
Odpalałeś emu GBA na psp?Widziałeś jak te gry co chodzą wyglądają?Rozdziałka nie ta, kolory rozmazane i ogólnie blee.
Yahoosh
Nom przyznam że sprawdzałem, wszystko chodziło cacy popykałem w pare gierek, Golden Sun nawet kawałek przeszedłem, ale nie podam niestety nazwy emulatora bo PSP poszedł w kolejne ręce, na psp-team.pl kiedyś chyba o tej wersji pisali na forum, tam szukałem, napewno znajdziesz jeśli tobie zależy na dobrym emu GBA . Co do wyglądu grafiki nie zauważyłem niczego gorszego od wersji gier GBA oglądanych na NDSie (nie miałem nigdy w rękach oryginalnego GBA). Rozdziałkę można prawie dowolnie zmieniać (jak przy grach z PSXa a nawet bardziej) , tak samo pewne efekty kolorów itd. Ale przyznam nie ma emulacji w 100%.

Co do ekranu dotykowego - sam wiesz że w dużej ilosci gier rysik jest mało albo wogóle nie potrzebny, a jesli nawet kombinacja Analog + wciśniecie np. R mogło by być dotknięciem ekraniku. PSP można trzymać pionowo, jak w Pinball'u na PSP. Wszysko jest możliwe, jak już bedzie emu działać całkowiecie poprawnie to i sposob na przyjazną grę się znajdzie. Zreszta do Phoenix Wright'ów wystarczą naciski bez rysika nawet a to jest najważniejsze, jak PW ruszy to reszta może poczekać.
Des
CYTAT
Co do ekranu dotykowego - sam wiesz że w dużej ilosci gier rysik jest mało albo wogóle nie potrzebny, a jesli nawet kombinacja Analog + wciśniecie np. R mogło by być dotknięciem ekraniku.

No niestety, masz trochę racji z tą ilością gier na DS niewymagających rysika (patrz FFIII). Jednak warto jest trochę poczekać, bo z tego co wiem na rynek Europejski w niedługim czasie trafią całkiem niezłe gierki. Kto wie, może w nich rysik będzie niezwykle potrzebny:
Final Fantasy XII: Revenant Wings (15 lutego 2008)
Dragon Quest IV
Dragon Quest IX
Final Fantasy VI
Mahou
Powiem tak: Wybierz PSP to nie bedziesz zalowal, a dziekuje tez mi sie bedzie nalezec.
Pozdrawiam.
MoniqaPS2PSP
PSP bez dwóch zdań. Do NDSa próbowałam się przekonać wszystkimi możliwymi sposobami-niestety-dla mnie to "zły dotyk" biggrin.gif Pomijając już paskudną grafikę. Nie jestem jakimś fanboyem sony także prosze mnie nie linczować.

PSP RPG:
jeanne dar'c
brave story

no i wszystkie perełki z psxa smile.gif

NDS: emu nds+mousepad w laptopie i mamy ektan dotykowy hehe

VP:lenneth nie warta swojej ceny
Afroman
Od dłuższego czasu posiadam obie przenośne konsolki i sam mogę odpowiedzieć na pytanie które zadałem paręnaście miesięcy temu. Jeżeli jesteś miłośnikiem jrpg to powinieneś mieć oba handheldy (bardzo duza biblioteka gier jrpg na obie konsole = nieograniczona przyjemność smile.gif ). Co do VP:L to zgadzam sie nie warto dla niej kupować psp ale trzeba przyznać ze VP jest "inna" od reszty gier z tego gatunku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.