Jak w temacie...
Dla mnie najlepszą platformówką jest "Sonic the Hedgehog 2" Na Mega Drive, ehhh, to była gra, pamiętam jeszcze jak kiedyś wujas porzyczał mi Swojego Megadrive'a i te długie nocki z Soniciem

Pozatym, dobrymi platformówkami w które do dzisiaj lubie grac to Contra na NES'a, Mario na NES'a i "Super Metroid" na SNES'a.
A wy? Jakie Oldschoolowe platformery lubicie najbardziej??
Najlepszą platformówką jest Yoshi Island na snesa.Platformówki,które wychodzą teraz mogą się przy niej schować.Innymi fajnymi platformerami są snesowe Donkey Kongi
Chicken
13 10 2006, 18:22
1. Snakes Rattle & Roll (NES / MD)
2. Chip & Dale 2 (NES)
3. Chip & Dale (NES)
4. Sonic the Headhog ??2?? (MD)
5. Tom & Jarry
6. Islander (NES)
1. Sonic the hedgehog 1/2
2. Contra 1
3. pierwszy Marian
1. Contra
2. Mario 1
W inne nie grałem ;p
WESKER-DL
9 12 2006, 00:22
1. Mario
2. Contra
3. Chip & Dale
1.Sly 2
2.Sly 3
3.Sonic na Mega Driva(każdy po kolei)
4.Monsters in My Pocket

to jest coś
5. Crashe na psx'a
w sumie to kocham wszystkie ;p
QUOTE(Chicken @ 13 10 2006, 18:22)

2. Chip & Dale 2 (NES)
O taaak, w to się grało. Contra, Mario, to też oczywiste klasyki.
Dla mnie sprawa jest prosta
Ghosts'n'Goblins oraz Ghouls'n'Ghosts - najprzyjemniejsza tortura na swiecie
Dark koki
14 01 2007, 00:10
1.Mario (za ciągłą popularność)
2.Ratchet&Clank
3.Crash (seria z PSX-a)
konsole...hmmm, kiedyś łatwiej było o komputer, a ponieważ to kącik platformówkowy to pozwolę sobie napisać o pewnych mega-hitach z mojego Atari ST (które to być może były dostępne na konsolkach):
1. Rick Dangerous (3 wypasione części)
2. Baby Joe (czy cos w tym stylu)
Za czasów zacnego Pegaza bez przerwy grało się w różne Mario i Chip & Dale. Potem był jeszcze Super Mario World na SNESa i długo, długo nic. Przynajmniej do czasów PSXa.
Wg mnie psx to już oldschool, a więc najlepszymi platformówkami jest seria CRASH BANDICOOT. Szkoda że już się nie robi platformerów w takim stylu
pavell007
14 04 2007, 19:57
Siema zapraszam na moje forum poświęcone konsoli NES/Pegazus i SNES.
www.konsole.pun.pl
NarutoFan
17 06 2007, 18:29
Sla mnie najlepszymi platformowkami sa:
-Spyro 1,2,3
-Crash Bandicot 1,2,3
-MediEvil
Ölschmitz
25 06 2007, 22:17
mario bros, ale to na stare konsole.
maDeNTi
27 06 2007, 22:59
Contra i te gierki z Makkwaczem co na lasce skakał 1i2 tylko nie pamietam jak to sie nazywało DuckTails czy coś.
Duck Tales. Kaczory nie mają ogonów, Madi :p
Shadow of Nobody
30 06 2007, 14:32
Walnąłbym Contre, ale to bardziej strzelanina niż platformówka...w takim razie Darkwing Duck (Nes).
Damian312
30 06 2007, 14:37
Contra,Mario
Crash Bandicot(psx)
daredevil
7 12 2007, 19:51
Mario, Contra. Nie wiem czy dać tu castlevanię (w tych starych też się w prawo chodziło)

Ale też kochałem swego czasu SnowBros.
DavHend
14 12 2007, 11:05
Crash
Spyro
Rayman
Abe Exodus
Hercules
Neverhood
Tomba 2
I masa innych, których już nie pamiętam.
Wieslawa
14 12 2007, 14:17
Donaldy i Mickey były bardzo fajne.
Dr.Czekolada
15 12 2007, 18:54
Jak to co ??, Super Marian Brothers !!

.
Mario
Castlevania
Więcej nie pamietam
Najlepsza na nes'a to jak dla mnie Tiny Toon Adventures.
Możliwość wyboru trzech postaci, każda z inna umiejetnością. Bonusowe levele z uciekaniem przed tą dziwną panienką i wogóle sekrety z Vaderem daja radę xD . Mam gdzieś nawet nagrane na VHSie jak konczę tą grę od początku do końca. Ech... sentyment
Don_Pedro
8 02 2008, 11:42
Najlepsza platformowka wszech czasów w jaka gralem to byl Donkey Kong Country na SNES'a! Piekna grafika 2D, ogromna grywalnosc, wysoka zywotnosc i wysoki poziom trudnosci!
Na PSX'a zdecydowanie najlepsza platformowka byl Crash Bandicoot, ale tylko czesc trzecia. Poza tym pierwsza czesc Spyro tez dawala rade(w dwojke nie gralem, a Spyro 3 mi zupelnie nie przypasil)
Warioland 3 na Gameboya Color. Platformówka logiczna, pełna sekretsów z levelami przemyślanymi co do piksela, gdzie nie można było stracić życia i za każdy błąd gra karała nas backtrackingiem. Wielowarstwowe cudo.
Super Mario World - nic dodać, ni ująć.
wizards & warriors III z NESa
frankfuter
24 03 2008, 13:18
Ja w mlodosci to gralem w Misadventures of Flink na amidze,ale nie moglem przejsc jej.Dopiero niedawno na emu Genesisa jakos mi sie udalo.A i jeszcze koniecznie Super Bonk 1 i 2.
_Blizzard_
28 03 2008, 23:19
seria Crasha, te spedzone dnie nad wciagajacym swiatem, kazdy to chyba przezyl

ciekawe czy ktos zna ta gre - TOMBI 2, do dzis jej calej nie przeszedlem (utknolem w wodnym swiecie, gdy wchodzi sie do wierzy, ktora jest pokryta zlotem, a na samej gorze sa drzwi i mam jakas ksiege, lecz nie moge ich otworzyc HELP

? ), ale imo jedna z najlepszych gier na wszystkim co gralem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.