Szukam jakichś dobrych tytułów 2d, nie ważne czy to na ps2 czy na psx, gra musi być dobra a grafika w miare przejrzysta. Mam juz trochę dość tadycyjnych rpg, dlatego chcialem sięgnąć po jakiegoś nietypowego, robionego w 2d.
Piszcie jakie dwuwymiarowe rpg wam się najbardziej podobały i co możecie mi polecić.
Final Fantasy Tactics lub Valkyrie Profile oba tytuły na psx.
Sylvan Wielki
24 09 2006, 21:23
Zdecydowanie
Castlevania : Symphony of the Night
To ARCYDZIEŁO elektronicznej rozrywki
Ma najlepszy sound track ze wszystkich znanych mi gier- gram 16 lat.
Grafika....niesamowity artyzm i feeling oraz desing na najwyrzszym możliwym poziomie!!!!
Jedna z niewielu gier , którym daje 40/40!
Kolejna pozycja to....
Suikoden II jak dla mnie najlepszy RPG wszechczasów-zostawia FF7 daaaaleko w tyle
Suikodeny ,FFT, Tales'y ;D ,Alundra (!?)
szczurek
24 09 2006, 21:31
Najpierw na mysl przyszedl mi.. Legend of Mana. A pozniej byla jakas dziwna pustka;) Niesamowicie magiczna gra, cudna oprawa graficzna, masa questow (tu uwaga, bo gra nie ma standardowego watku fabularnego!), cudowna muza zrobiona przez Yoko Shimomurę, efektowny system walki (back flipy, jumpy, evade'y, taunty, bashe, throwy i Bog wie co jeszcze), robienie wlasnych golemow, instrumentow magicznych, pety, upgrade'owanie broni i zbroi, owoce, granie na dwóch.... Jedna z moich ulubienszych pozycji ogólnie. CUDO
Szkoda, jeno, ze nie wydali jej w Europie wiec trzeba sie posilkowac importem (ceny kosmiczne) lub mniej legalna wersja:\
TaKeShiX
25 09 2006, 20:57
Nietypowy, robiony w 2D , jrpg na PSX
Valkyrie Profile 
najbardziej mi się podobał, polecam.
mefi100
25 09 2006, 21:15
Ja podam coś online

MAPLE STORY >>> cudeńko

śliczna grafika, humor i taki lekki mangowy klimacik, może się wydawać że to dla dzieci, ale wciąga i jest stosunkowo proste. Za atut podaję też że gra się za FREE a z pozycji "normalnych" to już tu ludzie przede mną wszystko wymienili

(wszystko ciekawe)
Maple Story, ma to jednak do siebie, ze szybko sie nudzi. Choc, na poczatku, gra sie calkiem fajnie. Bardzo polecam Suikodena; zwlaszcza czesc 2. Choc, 1 rowniez jest bardzo dobra. Ktos wspominal o Legend of Mana - zgadzam sie w 100%. Bardzo rozbudowany system, fajniutka grafika oraz dzwiek.
Mazur13
26 09 2006, 09:12
Final Fantasy Tactics (są sprite'y:P),Valkyrie Profile,Suikoden 1 (by zdobyć McDhola) i Suikoden 2 (główne danie)...może jeszcze Castlevania:SOTN (gierka cudowna,ale to nie jRPG tylko action RPG)...Wszystkie tytuły z Psx-a...i nie boję się tego powiedzieć - są KULTOWE.
Kalinho
26 09 2006, 09:36
Trudno jest podac cos lepszego niz genialne dzielo "kwadratowych" jakim jest Legend fo Mana(mszcz gra!). Napewno wartym czasu tytulem jest Tales of Destiny2. Gdy zagralem w ten szpil przypomnial mi sie FF7 i nie chodzi o system czy fabule, ale o pewien cudowny feeling jaki wywalal sie z TV, gdy gralem w Fajnala. To co mnie rozwalilo w ToD to system walki- OMG! masa kombinacji ciosow, ataki laczone, sumony, chyba nawet stepy byly(no ale nie ma co sie dziwic gre zrobilo NAMCO). Naprawde na ekranie podczas szpilania w ten tytul "dzieje sie"! Kolejny fajnym motywem jest eksploracja swiata- podobnie jak w serii FF korzystajac z roznych maszyn podrozujemy po ladzie, morzu i w przestworzach(chyba nawet jakis kosmos potem dochodzi). Fajna jest tez fabula, glownie przez, czesto zabawne, dialogii. Polecam!
KiNiO_64
26 09 2006, 12:59
Oldshool to jest to... Chrono Triger, FF 5 i 6, Secret of Evermoor, Lufia 2, Dragon Quest 6 i inne snesowe tytóły a jeśli ktoś nie skończył przynajmniej jednej z tych gier niech się nie ośmiela nazywać fanem RPG lub przynajmniej jRPG...
mefisto™
26 09 2006, 13:06
KiNiO ma tu 100% racje
Chrono Triger'a przechodziłem conajmniej z 5 razy to samo z finalami i nie załuje ani jednej minuty którą poswiecilem.
pozdr
z 2d to polecilbym Breath of Fire 3, Valkyrie Profile i Disgaea ...
Możesz też spróbować inną gierkę Konami: Vandal Hearts 1.
Gra jest naprawdę bardzo przyjemna - jedna z niewielu strategii turowych na PSX'a.
DarkSerge
14 10 2006, 09:21
Jeżeli masz skąd załatwić to polecam emulator SNESa na PS2 tam jest w co pograć

Ja teraz gram w Breath of fire 1 !! następna na celowniku jest druga część a potem chrono trigger

Ale jeśli ma zaproponować to właśnie chrono trigger a na PSX Legend of mana.
Chrono Trigger, Tales of Phantasia, Legends of Mana, Valkyrie Profile, Final Fantasy Tactics Advance (zwykla mi nie podeszla w ogole), Final Fantasy 5 i 6. Dalej nie pamietam. Polecam sciagnac emulator SNESa i sie pobawic. Warto
Kruhol CPE
14 10 2006, 10:04
A ja polecam jeszcze FronT Mission (1,2) Zabawa przednia!
Sunderland
14 10 2006, 10:16
Final Fantasy.Szczególnie wykozacza część szósta.
Suikoden

szczególnie 2
Suikoden (2 w szególności) Final fantasy (raczej 5 i 6) Chrono Trigger, Legends of Mana
Powiem jedno Xenogears i wszystko jasne

Ta gra zajmuje u mnie pierwsze miejsce na mojej osobistej liscie najlepszych jrpg.Jak ktos w nia nie gral a lubi grac w rpg to powinien sie...no wstydzic
Dark Serge
16 10 2006, 14:00
Tak... ale XenoGears nie jest jRPG w 2D :>
@Sanryu
U mnie tak samo. Absolutnie numer 1. Mimo wszystko, to nie jest 2d ;]
Sylvan Wielki
24 10 2006, 18:12
Blammor
25 10 2006, 10:47
Mozę cofnę się trochę.... Tales of Destiny.nie pełne 2d ale miał zajefajny system walk.Nie mogę nie wspomnieć o Legend of mana, mojej ulubionej (do czasu) gry na PSone.Także FFT załuguje na miano dobrego RPG`a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.