Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Elastyczność
Forum PSX Extreme > Kąciki > Forum Bijatyk
bob_boss
Zastanawiałem się ostatnio czy jest lepiej skupić się na jednej konkretnej bijatyce (tekken heh) czy inwestować czas na opanowanie kilku tytułów (Soul, Virtua). Oczywiście wiadomo że lepiej być uniwersalnym ale takie lawirowanie pomiędzy różnymi systemami prowadzi do słabszego wytrenowania. Jakie jest wasze zdanie??
kowal
bzdura
fakt ze lepiej byc dobrym w jedna gre niz h*jowym w 10
ale czesto na innym tytule widzimy rzeczy przez ktore przegrywało sie w 'swoje jedynej' grze.
np nauczyłem sie grac wykorzystujac wszystkie 5 palcow dłoni w zupełnie innym tytule a w KOfach zawsze miałem z tym problem choc tam były tylko 4 klawisze ja i tak uzywałem zawsze 3 palcow do grania.
np. kciukiem nauczyłem sie grac przy UMK3 (run) wczesniej go wogole nie uzywałem. teraz go uzywam juz we wszystkich tytułach pod przycisk A i pomimo niskiej 'szybkostrzelnosci' w tym palcu (wzgledem wskazujacego i serdecznego) raz wytrenowany odruch w nim jest i tak 100x lepszy niz w srodkowym czy mały paluchu.
pozatym czesto ma sie bariere w wykonywaniu jakiejs kombinacji ktora okazuje sie nie tyle manualna blokada co psychiczna i łamie sie ja na innym tytule.
dr_hakenbusz
Trzeba też pamiętać, że w Tekkena możesz grać z wieloma osobami, jeździć na tury itd. W inne bijatyki to jest dużo trudniejsze, ale jak lubisz 'popykać' to na pewno lepiej być wszechstronnym.
GLC
Dziwne pytanie... Grasz w to, co ci odpowiada, obojętnie, czy to jest jedna bijatyka, czyli kilka. Nie ma za bardzo sensu pytać innych, w co grają, bo każdy ma swoje upodobania - ja na przykład gram/grałem wyłącznie w VF i niczego innego nie dotykałem; co nie znaczy, że się dziwię ludziom, którzy grają w kilka bijatyk. A co "wytrenowania" - przecież nie masz zamiaru grać zawodowo, right? A jeśli chcesz zainstnieć na turniejach, naszych lub zagranicznych, to musisz po prostu poświęcić dużo czasu graniu - a wybór tego, czy będzie to jeden tytuł, czy kilka, zależy od tego, ile masz tego czasu i czy rzeczywiście taka ważna jest dla ciebie gierka wideo...

QUOTE(bob_boss)

Oczywiście wiadomo że lepiej być uniwersalnym...

E? Dlaczego "lepiej być uniwersalnym"? W jakim celu... Nie rozumiem tego stwierdzenia, szczerze mówiąc. Jeśli gram tylko w VF i nic innego mnie nie interesuje, to po co mi uniwersalność? Używam kciuka, palca wskazującego i środkowego do przycisków, a pozostałe dwa nie są mi potrzebne, bo nie gram w bijatyki, które wymagają więcej niż 3 przycisków... Uniwersalność jest przydatna tylko wtedy, kiedy poważniej grasz w kilka gier.
bob_boss

No dobra ale jak wiadomo w bijatykach liczy się praktycznie multi! I jeśli masz kilku sparring partnerów którzy grają w odmienne tytuły to może być problem.Założyłem ten topic bo ja mam taki problem: mój sparring partner (pozdro arcio!!!) wyjechał do anglii i zostało kilka osób które grają w soula. I co mam teraz się przerzucić na ten tytuł? A wiem że takiego poziomu jak w TK nie osiągnę chyba nigdy.
GLC
Możesz zawsze jeździć gdzieś... Polska to nie Japonia, trzeba się cieszyć tym, co się ma. tongue.gif Na pytanie o przerzucenie się na SC powinieneś sobie sam odpowiedzieć; podoba ci się ta gra? Lubisz w nią grać? Przecież ludzie z forum ci nie powiedzą, co masz robić. biggrin.gif
bob_boss
Kurza melodia, ja nie chcem żebyście mi odpowiadali czy przerzucić się na soula czy nie! Chcem grać, chcem walczyć, stawiać opór przeciwnikowi ale zostali mi tylko ludzie od soula! A o wyjechaniu gdzieś dalej mogę pomarzyć (praca, obowiązki, etc.)
GLC
Sam sobie odpowiedziałeś na wszystkie pytania... Piszesz, że zostali ci tylko ludzie od SC - jeśli się skupisz na jednej bijatyce (TK), to nie będziesz miał z kim grać, bo mówisz, że nie możesz nigdzie jeździć. Jeśli opanujesz SC, to będziesz miał z kim grać, ale co z tego, jeśli masz do dyspozycji i tak tylko kilka osób. Więc wychodzi na to, że obojętnie czego byś nie wybrał, to i tak będziesz słaby. biggrin.gif
bob_boss
Moim celem nie było zadawanie żadnych pytań! Chciałem poznać zdanie innych osób na ten temat. I NIE jestem słaby (TK)!
GLC
Chciałeś poznać zdanie innych na temat poruszony w pierwszym poście i poznałeś je.
bob_boss
Dialog bez sensu!
Di
Gdybyś chciał się nauczyć grać w Calibura, to mój nr GG masz w profilu smile.gif
bob_boss
W WaWie byłem raz w życiu i raczej nieprędko tam zawitam:/
GLC
QUOTE(bob_boss @ 17 10 2006, 16:43) *

Dialog bez sensu!

Jak bardzo chcesz, to mogę ten wątek zamknąć albo wywalić... censored2.gif
Di
QUOTE(bob_boss @ 17 10 2006, 16:49) *

W WaWie byłem raz w życiu i raczej nieprędko tam zawitam:/

Ale mi chodzi raczej o porady, bo wiem, że mieszkasz daleko.
bob_boss
Szczerze mówiąć Soul mnie za bardzo nie kręci. Jednak te 6 lat spędzone przy tekkenie robią swoje!
CheeseOfTheDay
Jeżeli cię Soul nie kręci to sobie odpuść. Trzeba na prawdę lubić tą grę by być dla niej wystarczająco wyrozumiałym:P. Chociaż zawsze możesz spróbować.
Trzcina
Okiej chlopaki, zrobcie sobie konferencje na gg ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.