Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: The Legend of Spyro: A New Beginning
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox
sentinel
testuję sobie właśnie the legend of spyro: a new beginning (wersja amerykańska miała premierę 10-tego, europejska będzie za tydzień). spodziewałem się raczej padaki (od czasów świetnych wersji na psx seria zalicza tendencję spadkową), góra średniaka (ostatni a hero's tail był dla odmiany całkiem niezły). odpaliłem, i choć wiedziałem, że historia zostanie "cofnięta" do początku (narodziny spyro, dorastanie) i niejako napisana od nowa, czułem się troszkę dziwnie brnąc przez wprowadzające cut-scenki. pierwsze levele nie zapowiadały niczego obiecującego, choć uwagę zwracała ładna animacja i kilka fajnych efektów. tak nudnawo było do czasu treningu, na którym spyro dowiedział się kim jest (że smokiem - to wiedział, ale że fioletowym - ha! i dlaczego takim - double ha! ;-)) oraz co może (ma-sa-kra! takiego powera nie miał jeszcze żaden fioletowy smok, w żadnej grze o fioletowych smokach). trening zwieńczył pierwszy "latany" level... który mnie po prostu rozpierniczył na drobne kawałeczki! w dodatku od tego momentu jest co raz lepiej. krótko, żeby nie spoilować - gra jest śliczna (masa świetnych efektów, slow-motiony, matriksowe najzady kamery), kolorowa, dynamiczna, zabawna, dopracowana, momentami wymagająca oraz ciekawa i wciągająca. z wad póki co wyłącznie kamera (głupieje, choć bardzo rzadko). jeśli nic się nie zmieni, gra będzie dla mnie najlepszą częścią serii (jestem fanem) i jedną z najlepszych (a na x-ie chyba najlepszą - pełna powaga) klasyczną platformówką mijającej generacji. póki co gra ma moja pełną rekomendację i zapowiada się na must-have (przynajmniej dla fanów serii).
KoBik
Jestem po pierwszej godzince spędzonej ze Spyro. Śmiem stwierdzić, że od czasów wersji na psxa jest bardzo dobrze. Chyba najlepsza część na currentgeny. Świetnie się gra, jestem pozytywnie zaskoczony. A Frodo świetnie podkłada głos małemu smoczkowi. Gra zyskała in plus na mroczniejszych klimatach. Wciaga jak diabli - a o to chyba chodzi smile.gif
Bobs
jeszcze nie grałem,ale raczej kupię tą grę(z sentymentu do szarakowych części).
dziwi mnie jednak,że spyro będzie bardziej bojowy niż w częściach poprzednich,mimo że w tej części jest młodszy.zresztą "a hero's tale" nie był najgorszy,zwłaszcza po dennym "enter the butterfly"(czy jakoś tak).
Mikes
No właśnie, dlaczego młodszy Spyro jest silniejszy i zwinniejszy niż "starsze wersje"? Dla tych co grali, jest to jakoś wytłumaczone w fabule? tongue.gif
sentinel
spyro nie jest "silniejszy" w znaczeniu dosłownym. na początku jest bardzo niepewny siebie i swoich umiejętności, dopiero z czasem, w miarę postępów w grze przekonuje się o swojej prawdziwej mocy. nie chcę spoilować samej fabuły, ale głównym celem jest uwolnienie smoków-guardianów (sentineli, hyhy), które pomagają naszemu bohaterowi okiełznać drzemiące w nim moce - dzięki temu z czasem czujemy rosnącą potęgę smoka, a to cieszy jak diabli. poza tym wciąż trzeba kombinować jak dobrać się do gemów, zdobyć sekrety czy pokonać co cwańszych przeciwników.
KoBik
Podoba mi się muzyka, główny motyw jest naprawdę świetny, sparx przyjeciel Spyro jest zaś wygadaną "ważką" smile.gif coś na wzór Jak & Daxter. Wzorowy to motyw, bo Spyro ma z kim sobie pogadać. Jest jakiś nieopisany urok w tej części. Naprawde ciężko się oderwać. Zabawa wciąga jak nigdy wcześniej. Może dlatego, że tytuł wylądował pod skrzydła Vivendi? (kto był wcześniej? nie kojarze unsure.gif )Ja jestem póki co zadowolony. Fajny patent z podnoszeniem poziomu doświadczenia np. ognistego oddechu itd. walka nabrała lepszego wymiaru, kombosy dają rade - juggle wchodzą aż miło wink.gif

Polecam.
Sowaa
QUOTE(sentinel @ 21 10 2006, 18:00) *

spyro nie jest "silniejszy" w znaczeniu dosłownym. na początku jest bardzo niepewny siebie i swoich umiejętności, dopiero z czasem, w miarę postępów w grze przekonuje się o swojej prawdziwej mocy. nie chcę spoilować samej fabuły, ale głównym celem jest uwolnienie smoków-guardianów (sentineli, hyhy), które pomagają naszemu bohaterowi okiełznać drzemiące w nim moce - dzięki temu z czasem czujemy rosnącą potęgę smoka, a to cieszy jak diabli. poza tym wciąż trzeba kombinować jak dobrać się do gemów, zdobyć sekrety czy pokonać co cwańszych przeciwników.
Jaką ocenkę przewidujesz dla tej gry Senti?
Berion
Spyro bez Insomaniac? Nie wierze, nie wierzę szczególnie po ostatnich jego "wyczynach" na PS2 (też jestem fanem serii, a raczej dwóch pierwszych części).

... ale skoro mówicie, że warto ... smile.gif
Mikes
Gierka naprawdę rlz, imo najlepszy platformer na current geny, nareszcie jakaś część z PSXa darównała części pierwszej smile.gif

btw. jak rozwalić/przesunać totemy na Celestial Plains? Pisze żebym atakował ogonem, więc próbuje, dmucham ogniem, wale z dyńki i nic, jak to zrobić wacko.gif
Sowaa
Nie rozumiem oceny Gamespota ocenili tylko na 5.8.
Mikes
Nie rozumiem oceny Gamespota ocenili tylko na 5.8.

O_____o

Czy ich aby nie po(pipi)ało?
Pabelek
Od IGN Spyro dostał 7.7 (Good) czyli nawet ok. Co do gamespota nie moge zrozumieć czemu sztucznie zaniżają oceny prawie wszykich gier question.gif Coraz bardziej mnie to denerwuje.
Sam jeszcze w nowego Spyro nie grałem ale z tych jakże pozytywnych opini wnioskuję, iż warto. Mam jeszcze zapytanie czy w grzę sterujemy tylko Spyro czy równiez zananymi z Heros Tail Hunterem, Blinkiem itp.? Osobiście wolę sterowanie wyłącznie postacią Spyro, jak za dawnych czasów.
Mikes
Sam jeszcze w nowego Spyro nie grałem ale z tych jakże pozytywnych opini wnioskuję, iż warto. Mam jeszcze zapytanie czy w grzę sterujemy tylko Spyro czy równiez zananymi z Heros Tail Hunterem, Blinkiem itp.? Osobiście wolę sterowanie wyłącznie postacią Spyro, jak za dawnych czasów.

Tylko Spyro, z powerem jak nigdy.

btw. ja dalej meczę celestiala, dalej nie umiem nieszczyć tych bloków ale jakoś po godzince kombinowania, szukania sposobu jak gdzieś dolecieć doszedłem do miejsca gdzie jest jakby pole, a kanały nawadniajace sa zablokowane, nigdzie nie mogę wskoczyć, nie umiem niszczyć bloków i stoję w miejscu wacko.gif

Nie ma FAQ na gamefaq więc nie mam jak sprawdzić
Sowaa
QUOTE(Mikes @ 29 10 2006, 17:43) *

Tylko Spyro, z powerem jak nigdy.

btw. ja dalej meczę celestiala, dalej nie umiem nieszczyć tych bloków ale jakoś po godzince kombinowania, szukania sposobu jak gdzieś dolecieć doszedłem do miejsca gdzie jest jakby pole, a kanały nawadniajace sa zablokowane, nigdzie nie mogę wskoczyć, nie umiem niszczyć bloków i stoję w miejscu wacko.gif

Nie ma FAQ na gamefaq więc nie mam jak sprawdzić
No to kto jest za, żeby w następnym Poradniku PE pojawił się opis do Spyro??? Postaram się ścierę namówić tongue.gif
jonasz81
To ja się podzielę swoimi uwagami po chwili spędzonej z grą (I Boss już padł).
Kontakt z serią straciłem po części 3 na szaraka. I jakoś nie potrafię się doszukać magii tatmych części w omawianej grze.

Zmianie uległ cały wizerunek serii na minus oczywiście, brak eksploracji terenu na rzecz parcia korytarzopodobnymi lakacjami i walczeniu z coraz to nowymi zastępami przeciwników potrafi bawić kilka chwil, ale ile można. Cały czas można odnieść wrażenie, ze zaraz się rozkręci, coś zmieni i będzie inaczej. Owszem zmienia się tło, i przeciwnicy, a spyro łapie nowe zdolności (bucha orądem nie ogniem - po prostu superrewelacja), ale schemat pozostaje ten sam - parcie do przodu (albo do tyłu) i brak jakiejkolwiek swobody pogrążają tę grę.

Brak swobody, ilość walk, cwaniakowaty Sparx, grafika, i brak klimatu, skutecznie zniechęciły mnie do dalszej gry.

Może się coś rozkręca później, zmienia zupełnie, nie wiem, mi starczyło sił tylko na pokonanie I Bossa.
Lata świetlne do Conkera czy Psychonauts.
Człowiek stary a się daje nabrać na hasło powrotu do korzeni (no chyba że mówimy o grafice - to akurat by się zgadzało)... a miało być tak pięknie ... ehhh.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.