Hej

Mam takie pytanko. Czy kupując Basic Packa PSP który nie zawiera żadnych kart pamięci będę mógł robić sejwy w grach na jakiejś wbudowanej pamięci, czy z zakupem muszę się zaopatrzyć w memorkę (a kurcze drogie są)?
Dzięki pozdrawiam
W memorkę musisz się zaopatrzyć, ale jeśli tylko do save'owania chcesz, to styknie 32MB, ba, nawet 16MB. PSP nie posiada bowiem wbudowanej pamięci, bo i po co - posiadanie memorki jest w zasadzie nieodzowne (muza, filmy, itp.).
Takie karty są tanie jak barszcz (tzn. mam na myśli te o małej objętości). Wystarczy, że kupisz jakąkolwiek Memory Stick Duo (ale uważaj, bo np. tu
http://www.allegro.pl/item137095435_sony_m..._duo_32_mb.html kolo sprzedaje zwykłego Memory Sticka, a ten jest za duży do PSP).
Tu masz dobrą ofertę:
http://www.allegro.pl/item135873057_duo_me..._pro_3_szt.html - lepiej weź tą SanDiska.
Pamiętaj też, że karty 1GB są też mocno tanie, bo w granicach 100 zeta obecnie ALE uważaj na podróby.
Innymi słowy nie muszą to być karty dedykowane pod PSP ale Duo pod cyfrówki zadziałaja bez problemow?
Tak - nie będzie żadnego problemu - sam zapodawałem do PSP swego czasu moją kartę z telefonu 16MB i działała bez zarzutu - ważne by była to karta Memory Stick Duo, a najlepiej w wersji Pro.
A czy DUO zwykłe, nie pro - będzie wolniej działać poprostu czy tez mozna spodziewac sie innych problemów?
Tak, Pro jest po prostu szybsza i JEST to mocno odczuwalne. Tu masz porównanie:
Standard:
Maksymalna prędkość zapisu: 14,4 Mbit/s (1,8 MB/s)
Maksymalna prędkość odczytu: 19,6 Mbit/s (2,5 MB/s)
Pro/Pro Duo:
Transfer: 160 Mbit/s (20 MB/s)
Minimalna prędkość zapisu: 15 Mbit/s
Maksymalna prędkość zapisu: 80 Mbit/s (High Speed Pro Duo)
Głównie zwróć uwagę na prędkość zapisu - przy High Speed Pro jest to bardzo odczuwalne - niektóre save'y potrafią ważyć ok. 500kb i takie coś na wolniejszych kartach się zapisuje i zapisuje, a na szybszych Pro jest to po prostu błysk

. Niemniej tak czy inaczej prędkość ma największe znaczenie przy kartach o dużej pojemności, kiedy na kartę wrzucasz sobie muzę, czy filmy. Acha - co do kopiowania na takie karty, to używaj metody Ctrl+C i Ctrl+V (kopiuj/wklej) - nie korzystaj z programów takich jak Windwos Cimmander (chyba, żeby właśnie użyć kopiuj/wklej) - po prostu tak kopiowanie idzie szybciej - nie mam pojęcia czemu, ale to udowodnione

.
Dziekuje za bardzo kompleksowe info!
żaden problem
Pozwole sobie jeszcze skorzystac z Waszej zyczliwosci.
Otoz w przypadku memorek do PS2 plaga sa podrobki - sygnowane normalnie logiem SONY ale podroby.
Czy kupujac memory stick duo pro

moge byc spokojny ze nie bedzie problemow z jakas podroba, czy tez byc nadwyraz czujnym i uprzedzonym?
szczurek
25 10 2006, 22:10
prosilbym, aby od teraz wszelakie pytania nie powiazane szerzej z danym tematem [np. pomoc w grze] byly kierowane tutaj. Glownie chodzi o pomoc w wyborze czy obsludze samej konsoli.
kthx bye
RavenRuLeZ
25 10 2006, 22:28
Musisz miec memorke

chyba ze przejdziesz gre bez zapisywania <lol>
To juz wiem, spojrz na pytanie 2 posty wyzej:)
Gdzie mogę zassać darmowe oficjalne dema poza yourpsp.com??
weronix
27 10 2006, 12:19
Ja mam pytanie

mam konsole 2.8 jak wiadomo downgrade narazie nie jest osiagalny - a szkoda... no wlasnie mi szkoda a inni mowia ze z fw. 1.5 nie da sie grac w nowe gry. Jak to jest? Można grać czy nie?

bo nie mam narazie zadnej karty a potrzebuje cos do zapisywania save'ow i nie wiem czy wziac 512mb czy 2gb. 2gb jest bardziej "przyszlosciowe" bo moze wejdzie w koncu downgrade i bede miec przestrzen na gry. Z kolei chce grac we wszystkie gierki lacznie z nowosciami, wiec jesli po downgradzie nie uruchomie tych nowszych pozycji to wogole sie nie bede za to brała

tj. za downgrade nie bede sie brala
ja tez mam noobowskie pytanie bo pspkiem sie nie interesuje jako tako
-czy pspka z softem 2.5 da sie juz jakos bespiecznie shakowac,zdowgradowac,przerobic?
ktoś mi mowil ze sie da z ryzykiem uszkodzenia konsolki-ja niestety nie mam pojecia o tym wiec tu sie pytam
weronix
27 10 2006, 13:27
QUOTE(gon @ 27 10 2006, 14:20)

ja tez mam noobowskie pytanie bo pspkiem sie nie interesuje jako tako
-czy pspka z softem 2.5 da sie juz jakos bespiecznie shakowac,zdowgradowac,przerobic?
ktoś mi mowil ze sie da z ryzykiem uszkodzenia konsolki-ja niestety nie mam pojecia o tym wiec tu sie pytam

Da się
to nawet ja wiem:P
najlepiej dać komus 20-30zł i sie tym zajmie.
no co ty, sam będąc zupełnie zielonym i czytając komentarze na naecie jak to zrobić bezproblemowo "zmienilem" swoją konsolkę.
Dawać 30 zł za 5 minut roboty?? Ni chu chu
mord00k
30 10 2006, 10:11
mord00k
30 10 2006, 15:27
Pes= Pro Evo?
Tak 5 i teraz będzie wychodzić 6
A ja mam pytanko nooblarskie. Jak z przeróbką? Trzeba cos czipować? A jeśli nie to jak to wygląda?
Nie wiem po co komu przeróbka skoro na sofcie 1.5 można grać na "piratach".
Chyba że to miałes na mysli.
mord00k
31 10 2006, 19:42
Mam głupie pytanie : Czy w Psp mozna mieć internet , ponieważ na Allegro w jakiejs tam aukcji gościu napisał , ze to psp jest z netem. Jeśli można to czy ktoś by mi mugł napisać jak. Z góry dzięki za odpowieź.
1. mógł się pisze

<akcja miodkowa>
2. Tak psp ma przeglądarkę internetową ale trzeba być w pobliżu hotspota.
To ja mam takie pytanie. Czy jeśli konsola jest z inego rejonu niz EU (USA, Hongkong) to tylko trzeba będzie zmienić ładowarke na nasze gniazdka? Gry będą działać bez problemu i te z USA i te z EU? Czy takie PSP z Hongkongu będzie miało menu po krzaczkowatemu (

) czy jest wybór języka?
1. Musisz zmienić ładowarkę.
2. Gry będą działać, filmy nie.
3. Jest wybór języka.
Witam, mam problem, otóż po podłaczniu psp do pc wyświetla mi sie jakiś folder psp z systemem i save, gdzie i jak albo czym mam wgrać muze?? Zamienie GTA LCS na GTA VCS albo Bournauta.Prosze o odpis na e-maial:k00br4@o2.pl
mord00k
11 11 2006, 17:35
Eee... ta druga część w pchlim targu być powinna ale spoko. Jak komp widzi karte to masz folder PSP - music- tu wgrywasz muzę? Kapisz?
Cóż...muszę odegrać rolę z cyklu (cholera, nie mam jaj żeby podjąc decyzję xD) ale mówi się trudno, sprawa jest ważna.
Otóż jestem od paru dn posiadaczem PSP. Wszystko pięknie tylko, że jest to model 1000k. I tu pojawia się problem. Wymienić na wersję euro? Czy oba modele mocno się różnią? Pomóżta
mord00k
12 11 2006, 19:23
Hmm.... nie wiem czym mogą różnić się 2 modele tej samej konsoli? 1000k jeśli to jest japońska to ma lepszy wyświetlacz.
Zapytam krótko i na temat:)
1. Załózmy ze zdowngrejduje psp do 1.50. Czy nadal potrzebuję starej wersji LCS zeby grac na iso i bawic sie homebrew?
2. Jak sie ma kwestia 1.50 do iso nowych gier. Wezmy takie VCS - na przyklad jako gra nowa wymagajaca softu 2.8+. Czy majac iso istnieje sposob grania w to na 1.50?
Dziekuje
mord00k
13 11 2006, 19:30
1. Nie, nie potrzebujesz.
1-2 nie wiem jak VCS ale wgrywasz devhooka i wkładasz dowolne UMD wtedy możesz na potrzeby gry emulować soft 2.71 nie wiem jak z wyższymi.
mam drugie głupie pytanie - Chciałbym w Psp odtwarzać filmiki np. z turniejów ale nie wiem w jakim formacie muszą one być , ponieważ wgrywałem już dużo ale zawsze było napisane there are no videos. Sprawdzałem Avi , mpeg itd. chciałbym tez wiedzieć jakim programem można przerabiać video żeby one działały na Psp. Proszę tez o stronę z której mógłbym ściągnąć filmy na psp. Z góry dzięki z odpowiedź
mord00k
14 11 2006, 09:50
Sciągasz normalny filmik i konwertujesz w PSP Video 9
które ściągasz stąd.
Heloł

Od Środy Jestem Posiadaczem PSP ; D
Nigdy nie widziałem żadnego poza tym w MediaM
DlaTego pytanie :>
Czy to normalne że L, R "Chlupią" przy przyciskaniu
i że słychać wyraźnie rozruch UMD ?
i że np gdy zaczyna sie wyscig w RidgeRacer .. kamera objezdza samochod (dość szybko) to widać smugi minimalne ale są ... takowych np nie zauważam podczas intro.
Pytania takie bo niby mozna dokonać zwrotu hmm jesli jakaś lipa bedzie
Co to jest GameSharing ?
mord00k
17 11 2006, 19:12
chlupią ?

e?
Słychać rozruch. RR nie wiem bo ni mam

GameSharing to opcja dzięki której może grać przez WiFi z kumplem na jednej kopii gry.
Smugi powstają przy szybkich animacjach ponieważ to jest normalne przy ekranikach LCD, jest to tzw. czas reakcji matrycy(w PSP z czasem reakcji matrycy i tak nie jest najgorzej, a nawet powiedział bym że jest b.dobrze).Co do chlupania L i R to np. u mnie L chodzi lżej od R, i strzałki na krzyżaku chodzą różnie.
P.S. a ile macie Hot pixeli bo ja mam 3,a jak wiadomo są one dość często spotykane w PSP(to klątwa, która ciąży na biednym PiEsPi

) Na gwarancje nie chce oddawac bo po pierwsze 3 to nie jest tak dużo i idzie się przyzwyczaić no i po za tym nie chce aby czasami zrobili mi upgrade z mojego ukochanego FW 1.50 do wstrętnego(jak dla mnie) np. 2.82 lub co gorsza(ale mniej prawdopodbne) wymienili mi płyte główną na TA-082 .
mord00k
17 11 2006, 21:17
Ja mam 1. W ds miałem fajnie. Akurat w dniu sprawdzenia przed sprzedaą (wysyłką) zniknął jeden hot
Ja tam wogóle nie mam albo tego nie zauważyłem:p
Dużo sie tu o tym naczytałem
i tak sprawdzam nie widze nic gdy np robi sie czarna wstawka (filmik jakis, napisy) nie widze żeby paliło sie wiecej niz trzeba.. to samo w druga strone ekran biały i nie zauważam czarnych plamek.
Chyba sie udało ; )
W miare użytkowania sprawdzimy

Temat dla zielonych

więc
wypatrzyłem z tyłu z lewej od usb coś ma literke R i wyglada jak irda
irda ?

po co hm
słuchawki tragedia

(może nie one ale ich cichość

)
al PeER
20 11 2006, 13:47
Tak, PSP ma irde, ktorej jeszcze nic nie uzywa
mord00k
20 11 2006, 15:42
Ale może w przyszłości <marzy>
freak.4
20 11 2006, 16:10
Uzywa, można przecież zrobić pilota do TV z PSP, używając pewnego homebrew oraz właśnie irdy.
chce zrobić Up
na stronie psp update pisze nie ściagać jesli ma sie inne niż USA 1001
ja mam
i skąd to ściagnać :>
(o grach i demku wiem

ale to jakies stare gry mam

)
kolejne glupie pytanie z mojej strony:
mam devhooka 0.42
konsolke zdowngradowana do 1.50
dzialaja mi wszystkie gry poz ajedyna na ktorej mi zalezy
tekken dr
-domyslkam si eze chodiz o to ze t5dr potrzebuje wyzszego softu-ale ten program niby powinien go symulować i powinno dzialac-tylko ze przy próbie odpalenia tekkena psp mi sie samo wyłacza...
ocb i co mam z tym zrobic bo juz nie mam siły od tego małego czarnego paskudzctwa : /
nightmare212
24 11 2006, 15:35
sprubój devhooka 0.46,mi na nim tekken smiga bez problemu
krisHGT
29 11 2006, 09:33
Cześć,
prawdopodobnie lada dzień stanę się posiadaczem PSP - pożyczyłem od kolegi "na próbę" i - co tu dużo mówić - spodobał mi się sprzęt. Jako że kolega nie dał mi instrukcji, jeno ładowarkę i dwie gierki, to mam kilka pytań odnośnie konsolki i liczę że znajdę tutaj odpowiedź

- co to jest za przełącznik z boku na ściance z lewej strony konsolki?
- jakie są inne (większe) baterie (ale oryginalne SONY) niż ta którą mam w konsoli, tj. 1800 AmH i o ile się przy tym wydłuża czas pracy konsoli?
- czy krókie przesunięcie włącznika z prawej strony konsoli powoduje jej przejście w stan "stand by" i jakiś pobór zasilania, a przytrzymanie dłużej powoduje całkowite wyłączenie, czy nie ma znaczenia "długość", przytrzymania przycisku?
- czy jeżeli wyciągnę baterię (żeby przedłużyc jej żywotność) przy jednoczesnym podłączonym zasilaczu, to konsola będzie działać?
i ostatnie: czy za konsolkę w praktycznie idealnym stanie, bez martwych pikseli na ekranie, z kartą pamięci SONY 2 GB, z dwoma grami cena 700 pln jest korzystna?
Z góry dzięki za info
... z Lewej Jest WLAN .. jesli jest w dole to nie połączysz sie z Siecią ani nikt z tobą... czyli włacznik wyłącznik (może dlatego że zabiera coś z baterii gdy chodzi ? )
... Na Stronie Sony Widziałem Baterie 2600~ (Może Dłużej Chodzi ?)
... Przesówając w Góre Włączasz Wyłączasz .. Przesówając w Dól Przechodzi w Stan Oczekiwania (Jest Ale Jej nie Ma

) i nic po za tym z tego co wiem.
... o Wyciąganiu Bateri i podłączeniu ładowarki też myślałem

Czysto technicznie

boje sie sprawdzic, nic o tym nie słyszałem.
... Jeśli nowy giga pak kosztuje 999 (chyba że na promocji za 959) najtańsza gra Ridge Racer i MediEvil w media po 59 zł a ty masz okazje na model w idealnym stanie z grami i 2 Giga :> no to

Jeśli TYLKO konsola jest nie naruszona ; )
BlackHawk
30 11 2006, 12:53
Witajcie! Z góry mówię że z internetu korzystam tylko z kafejki wiec wiele czasu nie mam by przeszukac całe forum aby znaleźć odpowiedni temat więc prosze o nie kasowanie tego posta lub przeniesieonie go do odpowiedniej kategori (jak jest taka). A wiec: mam psp wersja softu 1.5 (nie upgradowałem bo jak by przyszedł czas sprzedać to na allegro wiecej takowa kosztuje) i wyczytałem ostatnio że istnieje soft 2.71 SE-B który łączy możliwości 2.71 z cechami 1.50. Czytam czytam i nie wiem jak to jest bo jedni piszą ze oprócz 1 50 niegdzie nie mozna odpalać homebrew ani iso (raz odpaliłem z ciekawości, ale stawiam na oryginały... ta radość przy zakupie...

) na allegro tez widziałem wystawione konsole z softem 2.71 SE-B. Wiec jak to jest? Co daje ten soft? Czy bezpiecznie jest go instalować? Warto? można robić wszystko to co na 1.50 bez ograniczeń?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.