Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z pc ;p
Forum PSX Extreme > Platforma > PC
Ölschmitz
mam problem z kompem. od wczoraj cos sie pie.przy tzn. powiedzmy siedze na necie, slucham muzy i odpalam jakis program to wszystko strasznie zwalnia tznb. muza sie krztusi, kursor skacze z miejsca na miejsce zamiast sie plynnie poruszac itd. potem uspokaja. no i dluzej sie wlacza i wylacza. zauwazylem ze byl dosc cieply no i jakos glosniej dzialal. no to wyjalem go z biurka postawilem obok i juz ma normalna temperature i dziala cichutko. no ale problem mam nadal. niby nie jest to cos niesamowicie uciazliwego, ale wiecie jak jes.

to minie czy musze cos zrobic? a moze to problem w sofcie i cos mi sie tam dzieje ;p

co sadzita elo?
signap
przeczysc radiator proca, zrob scandisc, przeskanuj spybotem/adawarem zrob porzadek na dysku, wyinstaluj niepotrzebne programy,itp
Ölschmitz
przeskanowalem go mnostwem programow, wyczyscilem dysk, ale nadal jest to samo!

komp sie dlugo wlacza (odrazu mowie, ze w startup managerze wiekszosc rzeczy wylaczylem), programy tez no i muli jak duzo robie naraz.
stona
Hmm, defragemntacja?
ghost.
sciągnij sobie program JV16 Power Tools - jest to narzędzie do czyszczenia rejestru. Po zainstalowaniu i uruchomieniu, wybierasz opcję 'Registry Tool' - otwiera się podprogram. W tym nowo otwartym podprogramie, wybierasz 'Tools -> Registry Cleaner', potem klikasz na continue i start. Program obada Ci teraz rejestr, oznaczając pewne wpisy na czerwono a pewne na zielono. Po zakonczeniu wyszukiwania, wybierasz 'Select -> special selection... -> Items that should be safe to remove'. Powinno wybrać same zielone wpisy (dla sprawdzenia możesz sobie jeszcze zrobić 'Sort', żeby na górze listy wpisów pokazało zielone). Jak już masz wybrane zielone wpisy, klikasz Remove albo naciskasz del - program je usunie.

W razie jakichkolwiek problmów, program tworzy kopie zapasową wszystkich usunietych wpisów.

Jak już wyczyscisz rejestr, zamykasz program i uruchamiasz go ponownie, wybierając tym razem opcję file tool. Po uruchomieniu podprogramu, zaznaczasz opcję "find only broken shortcuts' w oknie Search Options. Naciskasz start i czekasz, potem usuwasz wszystko co program znajdzie. Po wszystkim robisz restarta - narazie windows bedzie jeszcze troche mulił przy starcie, ale jak poźniej zrobisz drugiego restarta to już powinien chodzić dużo lepiej.

aha, gwoli scisłości JV16 Power Tools to freeware oczywiscie.
al PeER
Ja mysle, ze to wina sprzetu... Sprawdz moze czy jest pasta na procku ( nei wiem jak to napisac confused.gif)
stona
Tylko wiesz Peer, jak zdejmie wentyl ,sprawdzi i okaże się że jest ,to będzie musiał tak czy srak lecieć kupić nową wink.gif
Offi
Hmm moze masz problemy z napieciem jak zasilacz sie wali to z regoly kompowi odwala na wszelkie mozliwe sposoby szczegolnie ze mowisz ze sie dlugo wlacza.
Ölschmitz
sposob ghosta nie pomogl

bo usunalem mase rzeczy, wirusy itp. i tera sie wszystko (programy) szybko wlacza, tak jak powinno ALE:
1. komp odpala sie jakies 2 minuty
2. czasem tak muli ze nie moge kursorem wycelowac w ikonki ;/
Shimizu
Ja mialem taki sam motyw przy odpalaniu filmow... tez zmula, uzycie procka 100% nie spada, masz poinstalowane stery plyty glownej ? Glupie ale moze jednak smile.gif
Pavlus
mzoe wklej loga z hijackthis, to pomozemy
stona
Dobra, jest problem.

Gram sobie w Battlefielda'a 2 przez neta. Respawnuje się na początku. Przebiegam kawałek do przodu i obraz sie freezuje, dzwięk zaczyna skakać. Mówie sobie spox, zawesze tak było na początku jak dogrywa mape. Tylko teraz zamaist ruszyć dalej freez się przedłuża i w końcu mnie rozłącza z serwem. Mozna (pipi)icy dostać. Tak samo gram w NFS. Jade wyścig (offline) , po jakimś czasie tez freez, czasami ruszy dalej, czasami zwiesi kompa. OCEBE?
Dark Serge
Mi to wyglądą na typowe przegrzewanie się kompa. Zdejmij mu obudowe i sprawdź jak wtedy będzie się pudło zachowywać.
stona
QUOTE(Shmatan @ 27 01 2007, 18:27) *

Mi to wyglądą na typowe przegrzewanie się kompa. Zdejmij mu obudowe i sprawdź jak wtedy będzie się pudło zachowywać.

Raczej odpada. Temperatura żadnego podzespołu nie przekracza 38'. Budę mam dobrze wentylowaną.
greah
kręciłeś pamiątki? jakie gpu? jaki wentyl na takowym?
stona
na defaultowych zegarach teraz jade. R9800 , firmowe chlodzenie , do tego duzy wentyl dmucha na to powietrze z zewnatrz. Moty wyglada tak ,ze zaraz na poczatku mapy w bf, po ok minucie nastepuje zwiecha. Jesli jakims cudem mnie nie rozlaczy z srevem to pozniej juz moge grac normalnie.
Oran
Ja miałem podobnie... W zamierzchłych czasach (rok temu biggrin.gif) - Norton (antywir) mi tak mulił, odinstalowałem było ok.
Może masz to samo z Kasprem? (wiem, że go używasz bo czytałem w odpowiednim temacie laugh.gif ).

Choć z drugiej strony to... Hmmm, nie powinno tak być, no ale jak Ci się chce to weź obadaj. smile.gif
banny
nie bede zakladal nowego tematu, wiec tutaj skrobne:

O co chdozi jakby ?
banny
kurde, pomozcie z tym na dzis musze miec juz poczte dostepna confused.gif
Tak samo chodzi mi allegro i np. last fm, na forumie nie moge szybko odpowiedziec i nie amm avatara swojego
cos sie zyebalo, to mnei martwi confused.gif
szczurek
sprobuj wyczyscic cache, lub przestan sciagac. U mnie tak sie dzieje jak ssam z maksymalna predkoscia mojego lacza.
stona
QUOTE(Oran @ 2 02 2007, 22:21) *

Ja miałem podobnie... W zamierzchłych czasach (rok temu biggrin.gif) - Norton (antywir) mi tak mulił, odinstalowałem było ok.
Może masz to samo z Kasprem? (wiem, że go używasz bo czytałem w odpowiednim temacie laugh.gif ).

Choć z drugiej strony to... Hmmm, nie powinno tak być, no ale jak Ci się chce to weź obadaj. smile.gif

Narazie (odpukać) wszystko działa si). Zmieniłem coś tam w pamięci wirtualnej i jeszcze jakieś głupoty. Thx za pomoc!
banny
Szczurek, dzikei wielkie juz okej jest smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.