Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Zepsuta nagrywara?
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
stona
Kwik!

A więc tak,mam LITE-ON DVDRW [SOHW-1693S] (wiem że szyt wink.gif ) i od jakiegoś czasu nagrywa mi płytki DVD w 22minuty!!! Masakra, do niedawna dawałem radę nawet x16 a teraz pomimo tego że pisze x4/x8 to i tak nagranie trwa 22minut. Płytki CD nagrywa normalnie. Tak samo z odtwarzaniem DVD. Tylko nagrywanie siadło. Nie wiem ocebe confused.gif
PS. Nie jestem debilem, nie mam w nero ustawionego żadnego korygowania błędów lub spida x1 XD
Cerb
Mam identyko problem. Z tym ze u mnie zdaza sie ze w ogole nie moze nagrac plyty (wyskakuje komunikat o zlej kalibracji lasera). Ale najczesciej nagrywa bardzo dlugo, wlasnie okolo 25 minut. U kumpla moja nagrywarka chodzi dobrze, pozyczylem od innego kumpla druga nagrywarke (na 100% sprawna) podlaczylem u siebie i nie nagrywa lub nagrywa 25 minut.

DVD odczytuje bez problemow, CD odczytuje i nagrywa tez bez problemow. Niedlugo robie reinstala moze to cos pomoze.

A moze ktos ma pomysl co moze sie dziac ? Uzywam NERO 7. Nagrywarka to Samsung SP2504C na Serial ATA.
stona
Przeglądałem neta. Znalazłem coś takiego
http://www.cdrlab.pl/article_strona_1612_1.html ,jutro sprawdze czy to wina tego czy jeszcze cos innego.
stona
Wiem w czym tkwił problem!! Miałem ustawiony tryb PIO zamiast DMA. Aby to naprawić wystarczy wejść w System/Sprzęt/odnaleźć kanał IDE do którego mamy podłączony napęd i odinstalować go. Następnie reset! Przy uruchomieniu komp zainstaluje go od nowa z już włączonym DMA!!! Zróbcie tak jeśli reinstalacja ASPI nie przyniesie rezultatów.

PS. Kurcze, a na niektórych forach pisze żebym kupił nową nagrywarkę . Krzyżyk dla leni którzy idą na łatwiznę tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.