Er_WolvEr
22 11 2006, 17:41
Pytanei spowodowane tym, iż myślałem nad wymianą PSP na NDS'a. Jednak jedna żecz mnie dręczy. Jak by tu zacząć... Zawsze jak wchodziłem np pod skizo.org bylo więcej infa o ndsie, ndsów sprzedaz\ło sie bardzo dużo, był badzo ceniony. Ale z 2giej strony najwięcje miejsca i gier i na forum tym, i na konkurencji, oraz w obydwu czasopismach zajmowały gry na PSP. JAk przeglądam tączęśćforum związanąz NDSem widze mało gier, mało ludzi, mało sie dzieje. I jestem przepołowiony. Czy tych gier żeczywisćie jest jednak tak mało, czy tak mało wartych uwagi, czxy porpostu ludzi grających na NDSie jest mniej, sam nie wiem.
NAwet nie miałem sie gdzie indziej zapytać, bo nie ma tematu typu ,,luźne rozmowy o NDSie".
W internecie czytam o wielej ilosci sprzedanych NDSów, o milionach japońcyków czekających na nowe NDSy, a europa nie jest w tyle kilka milionów zakupiła. Czy to forum i czasopismo ejst mało NDSowe, czy może ja coś ominołem. Tu nei ma żadnej w wypowiedzi mojej złościwiości, ale juz sam nie wiem.
Pozdrawiam.
zalezy jakie gry lubisz, ja mialem psp i ds ale sprzedalem to pierwsze jak i ps2 bo nudzilo mnie granie w sequele czy porty tych samych gier np. Burnout, czy GTA LCS/LVC (duzo to zmian nie ma...) gdzie gralem juz na PS2/Xbox - sprzedalem konsole Slonego i zostawilem sobie Xboxa (sprzedalem bo ze wzg na kuszaca cena 360 jesli nadal byla by za ok 1600 nadal mial byc starego cyklopa) i NDS. Zazwyczaj porty gier wydawane na wszystkie konsole sa slabe ale te ONLY ON DS sa o niebo lepsze
Er_WolvEr
23 11 2006, 19:45
Dzięki za odpowiedz, ale bardziej chodziło mi o jakieśwyjaśnienie czy cuś, tego jak dla mnie dziwnego zdażenia. NDS sprzedaja sie świetnie, gry mówi sie że są fantastyczne i świerze, oraz że jest ich niemiera. Z 2giej strony w czasopismach branżowych zawsze gier na NDSa jest mało, na forach też o NDSie jest mniej gadania, mniej gier nawet zdaje mi sie. Ja juzsam nei wiem !! Pisząc tą odpowiedz jestem w krakckcie kończenia wymiany PSP na NDS - chyba sam musze sprawdzić, skonfrontowac tą konsole. Mimo iż sam nei jestem pewny czy jest to opłacalne, by sie wymieniać. Widać jedyny sposób to na własniej skurze.
Prosze o jakieś odpowiedzi na me pytania, bo czuje sie... niepewny.
hmmm, wydaje mi sie ze jest spowodawane ze spora ilosc gier jest na rynek Japonski i tylko po japonsku. Mniej gier ale za to bardziej dopracowanych, grywalnych, oraz mala ilosc portow. Moze jest to spowodawne ze jak uslysz GTA, TH, FF, Tekken,itd to ci gry kojarza i o nich jest glosno a jak ci powiedz WarioWare, Cooking Mama, Nintendogs, Trauma Center, Zoo Keeper, Magnetica, Cos tam Phenix (pominolem tutaj gry z udzialem Mario bo kazdy go zna

)o ludzie mysla WTF?
Nie wiem czemu NDS jest mniej popularny w Polsce ( bo to jest proste wytlumaczenie zjawiska o ktorym piszesz) ale czytam wiele for i stron zagranicznych i tam tendencja jest odwrotna , i to silniej. NDS jest w istocie duzym sukcesem i ma duzo dobrych gier. Zamiast sugerowac sie Polska sprawdz liste gier czy jest wiecej/lepsze gier/gry niz na alternatywie a najlepiej faktycznie sam je sprawdz na wlasnej skorze ( lepsze to kryterium niz konformizm wobec forum) .
Er_WolvEr
24 11 2006, 14:38
QUOTE(Mq @ 24 11 2006, 15:18)

Nie wiem czemu NDS jest mniej popularny w Polsce ( bo to jest proste wytlumaczenie zjawiska o ktorym piszesz) ale czytam wiele for i stron zagranicznych i tam tendencja jest odwrotna , i to silniej. NDS jest w istocie duzym sukcesem i ma duzo dobrych gier. Zamiast sugerowac sie Polska sprawdz liste gier czy jest wiecej/lepsze gier/gry niz na alternatywie a najlepiej faktycznie sam je sprawdz na wlasnej skorze ( lepsze to kryterium niz konformizm wobec forum) .
Właśnie chyba to małe rozpowszechnienie w Polsce jest powodem mej niepewności.. No ale czemu np w PSXie czy konkyrencyjnym+ czasopiśmie więcej jesr recenzjonowanych gier na PSP niż NDSa ? Z jednej strony pisze sie że na PSP są same konwersje, gier bardzo dużo nie wychodzi co miesiać, do tego częśto słysze że na NDSa pełno gier wyszło, pobijają rekordy sprzedaży, nawet u Zgredów zauwazylem * chyba to był Koso )o czarowanie NDSem. To czemu mimo wielu gier, wielkim rozpowszechnieniu na świecie, tak mało recenzji, tak mało infa, do tego po tym co widze np na forum czemu tak mało gier ?
Patologia, czy to ja przesadzam.
Nie ma odwrotu - dla sprawdzenia wymieniam psp na nds,a ale to jest pierwsza w życi aż taka niepewna wymiana - do samego końca nei wiedziałem, czy nie będzie mi szkoda podjętej decyzji.
Sprzedałem PSXa by mieć PS2, sprzedałem XBoxa by mieć PSP, ale takie największą niepewość wymiany mam właśnie teraz z PSP na NDS'a.
Może jak będe miał już NDSa dłuższy czas zrozumiem o co chodzi, a moze jeszcze bardziej sie bede dziwił taką koleją żeczy.
PSP ma oficjalną sprzedaż, reklamy. DS nie. Osoby, które mało siedzą w temacie, instynktownie wybierają więc PSP.
To nie tylko kwestia PSP, bo Nintendo jest już od dawna w naszym kraju olewane - przez... samo Nintendo. Za czasów N64 gry były u nas dwukrotnie droższe, niż w USA... na świecie konsola ciągnęła dobrze, w Polsce zaś PSX miał kilkunastokrotnie większą popularność. W obecnej generacji nieco tylko lepiej - PS2 ma lokalizacje, reklamę, dobrą dostępność gier, regularnie obniżające się ceny (roczne hity za 77zł - na GaCka czasem są po 200).
Skutek taki, że marka PlayStation jest w Polsce dużo bardziej lubiana. A ludzie nawet nie zdają sobie sprawy, w jak dużym stopniu na to, co kupują, wpływa przyzwyczajenie.
Nadziei upatruję w tym, że N wreszcie otworzyło swój oddział w Rosji. A to już jakby bliżej naszego kraju...
STRETCH
27 11 2006, 17:09
gry, gry, gry i jeszcze raz gry.
gry na ds zjadaja prawie kazda produkcje na psp.
to jest moje zdanie. mam obuie konsolki i kilkanascie gier na nie.ale jesli oczekujesz od konsoli czegos wiecej niz gry to niestety ds moze cie zawiesc.
Pawel1992
28 11 2006, 12:40
No niestety. Zamieniłem swojego pspka na dsa lite, pograłem tydzień i powracam do psp

. Nie przypadły mi do gustu cukierkowate gierasy.
Głównie zainteresowało mnie Cooking mama (ale ile można robić to samo) i new super mario bross. Jednak schematyczność mnie dopadła

.
Brakowało mi tego czegoś (nie grafiki). Trudno ds nie dla mnie

.
Liquid Snake
29 11 2006, 20:29
Już ? tak szybko ? po 2 grach ? nawet nie liznąłeś DSa :/
Er_WolvEr
30 11 2006, 00:56
NDS może naprawde sprawic, że gra którą byśw życiu nie włączył, z powodu nazwy, po właczeniu daje Ci więcej radochy niż niekóre super produkcje. Przykład z mua autopsji - Kirby. świetne wykorzystanie stylusa, niezłe patenty, świetna zabawa. Grałem w DEMO Yoshi Touch And Go - dawno mnie demo tak nie podjarało. Jak koledze włączyłem gre, i powiedziałem by dmuchnoł na ekranm to musiałem 2gi raz powtóżyć by być pewnym czy nie robie z niego idiote. A efekt dmuchnięcia - zpiorunował ( chodzi u usunięcie chmurek). A to dopiero początek obcowania.
Co do tematu - zrozumiałem troszke magje NDS'a, PSP na początku troche wybrałem dla szpanu, po z czymśtami to i grac, i sluchac muzyki i filmików, i pokazać dowolną gre komuś. I taka konsoal mozę zadziwić. A NDS dzięi temu, że jest mniej szpanerski (teoretyczne) sprawia że bardziej zajmuje sie grą, niżwgraniem teledysku by pokazać jakie to ma mozżliwości. Powiedziałem o teoretycznym braku szpanerksa - tak naprawde jeżlei osoba patrząca umie przymróżyć oko na całą otoczke, a spojży na gameplay i sposób grania - to jest naprawde cośoszałamiającego, Całą droga stworzona na kończąej sie tęczy. Zbieranie punktów jajkami strzelanymi przez Yoshiego, który chocia jest na dole dolnego ekranu zbiera gwiazdki po śrdoku górnego. Dużo sie dzieje, za każdym razme mimo wszytko rozgrywaka jest inna. Gra sie miło, czuje sie ,,świerzyzne". Jak bym w tej chwli nie miał ani NDSa ani PSP, a miał jedną z nich wybrać - cholernie trudny wybór.
A wracając to tematu - czemu taka duża sprzedaż, tyle konsol, a tak mało znane w poslce ? Gdyż mimo wsztko gry które wychodzą , w polsce mogłyby sie normalnemu graczowi ( Polska to jednak kraj PCtowców, rynek tak go ukształtował i realia, co nie zmienai fakru że undergroundowy konsolowy świat gorszy nei jest) większość dającej frajde produkcji na NDSa zostałąby wyśmiana - co to za realja ? Co to za grafika ? Co to za ścieżka dzwiękowa ?. Średniawe SIMSY na PSP będą bardziej promowane, znane, niż kiczowato podobne Kirby czy Yoshi. NDS - konsola dla kobiet ? Buhaha cytując

NDS konsoal dla... graczy
NDS to MAgja - Czarna magja malego rozpowszechniania sie w Polsce, biała magia ciekawych produkcji.
QUOTE(Pawel1992 @ 28 11 2006, 12:40)

No niestety. Zamieniłem swojego pspka na dsa lite, pograłem tydzień i powracam do psp

. Nie przypadły mi do gustu cukierkowate gierasy.
Głównie zainteresowało mnie Cooking mama (ale ile można robić to samo) i new super mario bross. Jednak schematyczność mnie dopadła

.
Brakowało mi tego czegoś (nie grafiki). Trudno ds nie dla mnie

.
w jakie gierki grales? bo pewnie w nieduzo
Pawel1992
30 11 2006, 14:18
Super mario 64, NSMB, osu, eba, age of empire 2, cooking mama, advance warsy, dbz supersonic warrior 2, final fantasy 3, nintendogsy, heavest moon, metroid, digimony, pokemony, yoshi ds, mario kart ds. O czymś mogłem zapomnieć. Jednym słowem konsola nie dla mnie

. Ds albo komuś się podoba albo kompletnie odpycha.
wiekszosc tej listy to dobre lub b.dobre gierki - jaki ma swoje ulubione gatunki
Er_WolvEr
11 12 2006, 22:05
Cholera teraz jak nadeszłą premiera WII zrozumiałem jeden z powodów dlaczgo NDS nie jest rozpowszechiony tak u NAs (mimo masakryczemu zainteersowaniu na świecie) - cholera Nitendo ma nas w przedziałku. Nie mają Swojej siedziby w Polsce, prawda ? Dlatego WII na lauchu było minimalnie propowane, o NDSie dowiedzieć sie możńa co kot napłakał, nie ma żadnych platyn tańszych, cholera nic.
Mam NDSa od 2-3 tygodni (wymiana z PSP). Gupa sprawa - warto było. Najchętniej to miałbym obydwie konsole, bo PSP naprawde też jest bardzo dobre, ale chyba jednak kombinacja PS2 + NDS jest dla mnie lepsza niż PS2+ PSP. MA NDSa od 3ch tygoni i gram tylko w Kirbiego !! I nie dlatego że reszta mnie nbie rusza, czy cokolwiek innego, lae jakoś przez to że NDS nie nie robiłem swoim ,,ośrodkiem multimedjalnym": mogłem zając sie tą tąwłaściwą żeczą - grą. Składanie konsoli, sposób zmiany głośności, cholerna oryginalność sprawia, że mógłbym życ tylko Kirbiami, Yoshami i Elite Beat Agent'sami. u mnie najwięcej gra brat - i tak jak przy PSP widziałem go nieczęśto, raczej jak czasami utworek puścił, tak teraz cholernie napindala, nawet w szkole na przerwach ( jesteśmy w klasie maturalnej

), nieczęsto daje innym, raczej woli pokazać

. Ogólnie zbiera bardzo miłe noty - i nawet jeżeli ktoś by pomyślał KIRBI - BLE - to jednak sposób w jaki sie gra przyciąga. A otoczka to juzżecz 2go żendna.
Nie zawiodłem sie. I mimo niepewności jestem zadowolony.
Meanthord
12 12 2006, 22:19
Tydzien temu wymienilem komplet PSP + osprzet na NDS + osprzet, nie zaluje ani troche. Do "powaznych" gier mam iXa360, do pozostalych - NDS-a

. Oryginalnosc gier, miodnosc i klimat sa nie do pobicia. Polecam te konsolke wszystkim bez wyjatku, dla tych ludzi, ktorzy cenia sobie gry w pojeciu nie tylko doskonalej oprawy av, ale rowniez tzw. "duszy"

.
Posiadam obie konsolki i mogę stwierdzić rzeczy następujące:
PSP - plusy: przeglądarka stron www, multimedia, obsługa szyfrowania WPA (NDS tylko WEP), grafika, jakość ekranu, tańsze gry w sklepie i większy ich wybór (mmarkt, saturn)
minusy: pseudo-analogowa gałka, ch..jowe głośniki wbudowane
NDS - plusy: ekran dotykowy pozwala na bardzo precyzyjne sterowanie (np. metroid prime hunters), więcej wypasionych gier niż na PSP
minusy: bardzo mały wybór gier w sklepach, brak obsługi szyfrowania transmisji WPA
Jakbym miał mieć tylko jedną konsolkę to z powodu dostępności i ceny gier wybrałbym PSP,
gdyby natomiast dostępność i cena gier były takie same to być może wybrałbym NDS.
Liquid Snake
16 12 2006, 22:19
Pisząc o dostępności masz na myśli tylko sklepy ?
Na Allegro jest pełno gier i są w atrakcyjnych cenach :) nie narzekam na dostępność, z N zawsze w sklepach były pustki, zwłaszcza z GC.
gry na DS sa znacznie tansze niz na PSP
Er_WolvEr
16 12 2006, 22:41
QUOTE(signap @ 17 12 2006, 00:33)

gry na DS sa znacznie tansze niz na PSP
to pomyśl sobie, co by było, jak by Nitendo bardziej przejełoby sie Polską

. Albo platyny, packi, coś...
QUOTE(Pawel1992 @ 30 11 2006, 16:18)

Super mario 64, NSMB, osu, eba, age of empire 2, cooking mama, advance warsy, dbz supersonic warrior 2, final fantasy 3, nintendogsy, heavest moon, metroid, digimony, pokemony, yoshi ds, mario kart ds. O czymś mogłem zapomnieć. Jednym słowem konsola nie dla mnie

. Ds albo komuś się podoba albo kompletnie odpycha.
o rly chłopczyku? tydzień grałeś w praktycznie wszystkie gry, jakie wyszły na DSa? weź się nie ośmieszaj, bo takimi komentarzami to nadajesz się do ZŁOWIONE W SIECI.
Gry na DS tańsze? phi! premiery kosztują tyle samo, co premiery PSP, na allegro najtańsze tytuły na DS szacują się na 40-50 zł, a są to same średniaki albo zwykłe szity- tiger woodsy, soccery, zoo keepery, ping palsy i inne. A na psp? kilka dni temu za niecałe 40 zł kupiłem ridge racera- stan idealny. To samo tyczy się innych hitów- np. Wipeout. Chcąc kupić dobrą, używaną grę na DS trzeba mieć 80 zł w kieszeni, a do PSP jak się uzbroicie w cierpliwość to łykniecie grę za 40-50zł, a ja tutaj wypisuję tylko stan cenowy w okresie świątecznym, gdzie dzieciaki mają kase, żeby sobie kupić, albo inni biorą gry na prezenty, w letnim sezonie zwykle wszystko schodzi znacznie taniej.
robbo2k
18 12 2006, 14:38
Tori ty chyba za duzo wodki wypiles. RR chodzi nowy za 69zl bo jest w Platinium wiec trudno zeby
byl drozszy i sam pomysl Platnium jest ok. Sek w tym ze gry na DS sa tansze niz na GBA co mnie nieco zdumiewa ale ok. Najdrosze gry na DS to 120zl tutaj PSP jest drozsze nieco, ale wlasnie dzieki
serii Platinium ma IMHO duzo ciekawych gier za interesujace pieniadze. Pozatym w Polsce PSP jest wiecej a to tez sie przeklada na ceny gier
O czym Ty do mnie mówisz, oceniasz gry na psp z punktu widzenia sklepów internetowych a gry na dsa z punktu widzenia aukcji -_-
człowieku, w każdym sklepie, choćby w menago, czy ultimie kosztują hity tyle samo na dsa i na psp.
Jeszcze raz przeczytaj mojego posta, bo Ty chyba za dużo pasztetu na obiad jesz, że mi wyskakujesz z zupełnie nieprzemyslanymi textami.
FlyJ4ck
21 12 2006, 22:18
tori co ty sie tak rzucasz dzieciaku, sterydami nafaszerowany wiecznie rozgniewany?
kazdy ma prawo do wyrazania swojej opini.
Mi DS bardziej odpowiada, bo ma więcej tytułów, które mi pasują.
Przede wszystkim oldschoolowe RPG i seria castlevania. Do tego kompatybilność wsteczna = masa hitów 2d, które wolno się starzeją.
Miła odskocznia od grania online na dużych konsolach (w moim przypadku x360)
DS to bez wątpienia udana konsolka, żal jedynie, że nie można iść w Polsce do sklepu i kupić tanio jakiejkolwiek fajnej gry. No ale sytuacje ratuje jak zwykle alledrogo.
marcin_N
10 01 2007, 19:54
QUOTE(Tori @ 18 12 2006, 15:02)

człowieku, w każdym sklepie, choćby w menago, czy ultimie kosztują hity tyle samo na dsa i na psp.
Chyba żartujesz. Więc dlaczego w jednym ze sklepów które powyżej wymieniłeś przykładowy NfS: Carbon na DSa kosztuje 139 PLN a na PSP 169 PLN. Tyczy się to również innych gier wychodzących na obydwie konsole.
szczurek
10 01 2007, 22:53
Chyba żartujesz. Więc dlaczego w jednym ze sklepów które powyżej wymieniłeś przykładowy NfS: Carbon na DSa kosztuje 139 PLN a na PSP 169 PLN. Tyczy się to również innych gier wychodzących na obydwie konsole.
przyuwaz jednak, ze te gry sa wydawane przez EA PL. Porownaj sobie ceny gier od innych dystrybutorów...
QUOTE(jurget @ 10 01 2007, 18:19)

DS to bez wątpienia udana konsolka, żal jedynie, że nie można iść w Polsce do sklepu i kupić tanio jakiejkolwiek fajnej gry.
No ja mam to szczęście, że gry na gameboya mogę kupić wszędzie. Z wymianą też nie ma problemu. Bardzo popularny tutaj jest ten sprzęt.
Polska niestety zawsze miała problem z dostępem gier na konsole Nintendo.
Powracając do tematu. Moim zdaniem ( i nie tylko ) NDS odniósł sukces, wystarczy spojrzeć na liczbę sprzedanych konsol.
A co do PSP i NDS to wydaje mi się że niepotrzebnie się kłócicie:P Każdy gra w to co lubi

Mi bardziej odpowiada NDS ale nie znaczy to że nie chce mieć PSP. Jak ktoś ma kasę to kupuje wszystkie konsole jakie są na rynku i już.
A tak nawiasem mówiąc to skąd brać czas żeby zagrać w te wszystkie tytuły? Ja studiuje (medycyna) i jak kupie sobie jedną grę to mi starcza na dość długo:) Wydaje mi się że zapominamy że gry są po to żeby cieszyć i odstresowywać, wszystko trzeba robić z umiarem

...poniosło mnie:P
Adam First
13 03 2007, 04:29
hm.
wydawalo mi sie, ze kwestia 'sukcesu ds'a' jest bezdyskusyjna - a przemawiaja fakty, a mianowicie liczby sprzedanych konsolek na swiecie.
ja kupilem i jestem bardzo-szczesliwym posiadaczem.
,
aktualnie zamowilem M3 Simply, glownie z racji na opcje czytania e-book'ow, bo takze z racji studiow (animacja) nie ma zbytnio czasu na granie - chyba ze w podrozy, a jest to razem 3 godziny dziennie : )
ale moge sobie zawsze usprawiedliwiac, ze gram by zglebic kierunek nauki. ot co.
ambasadororientu
12 05 2007, 20:37
Dla mnie DS to ciekawe rozwiązanie. Gry na PSP to może i ładne produkcję (możliwości graficzne to mocna strona konsolki Sony) ale grając czujesz, że to już gdzieś było..czyt. PS2 albo inna stacjonarka

Ludzie w Polsce nie interesują się tak DSem bo "przecież na PSP jest zaje..sta grafa ziomek ! " no i Sony kojarzy mi się trochę z piractwem w naszym kraju..a koszty też robią swoje (nie konsoli a gier w tym wypadku

). Miło, że obie mają online ..plus DS piktochat ;D
Tak właściwie, to moge ty sluzyc porada, bo zamieniłem PSP na DS, z tego powodu jestem bardzo szczęśliwy. Ale tylko dlatego, że kupiłem X360. Gdybym nie miał X'a, to PSP jest idealne jako "mała duża konsolka", na której pogramy w dużo oferowanych tam tytułów, tylko okrojonych i z gorszą grafą. Dlatego właśnie dokonałem wymiany. Dodam jeszcze, że na PSP pocinałem przeważnie w LR i DJ Max
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.