Hide999
25 11 2006, 17:07
WITAM
Pomozcie mam 150 zl i niechce mi sie zbierac na gamecube wiec moglbym se kupic psx
Czy naprawde sie oplaca.Boje sie ze moze sie szybko zepsuc
A kumpel mowil ze dla finala ik iss-a warto kupic...
warto, jesli nie zaliczyles starych hitow
QUOTE(Hide999 @ 25 11 2006, 18:07)

WITAM
Pomozcie mam 150 zl i niechce mi sie zbierac na gamecube wiec moglbym se kupic psx
Czy naprawde sie oplaca.Boje sie ze moze sie szybko zepsuc
A kumpel mowil ze dla finala ik iss-a warto kupic...
Se -> sobie
PSXa zawsze warto kupić. Nie "zepsuje" się, to konsola z tytanu... chyba, że już kupisz trupa lub będziesz grać na tragicznej jakości nośnikach.
Nie kupuj SCPH-1xxx/9xxx (zasilacz za blisko napędu / brak parrrarel). SCPH-10x/102x chyba nie maja też portu na link kabel (głowy nie dam, nie pamiętam już).
Jeśli jesteś graczem dla którego liczy się grywalność, a mniej grafika (choć nawet dziś niektóre gry mogą się podobać. Głównie te z renderami

), PSX to świetny wybór. Na pewno lepszy IMO niż GameCube

.
Tylko miej na uwadze, że mało już znajdziesz gier fabrycznie nowych. Jeśli (zakładając że będziesz grał na oryginałach) nie masz nic przeciwko grom z drugiej ręki- "atakuj".
PSX nie zepsuje się raczej- mój ma 8 lat i wciąż działa jak nowy. Kup najlepiej jak najnowszę wersję, bo w pierwszych siada laser. Dbaj o szaraczka i najlepiej go nie przerabiaj (nie opłaca się, używane gry chodzą w cenach 20- 40 zł), a będzie ok.
QUOTE(White @ 25 11 2006, 19:51)

[...] nie opłaca się, używane gry chodzą w cenach 20- 40 zł), a będzie ok.
Zawsze się opłaca, szczególnie na PSXie (
ZERO ryzyka), do tego dochodzi jeszcze homebrew.
DarkSerge
25 11 2006, 20:12
tylko zanim kupisz (jeżeli używany) to jeszcze się potarguj bo ja w wakacje za 200zł kupiłem używane ps2 w bardzo dobrym stanie i sprawuje mi się wyśmienicie

a PSX jest i tak najlepszy, praktycznie co weekend dziabie w mr.Drillera i inne świetne tytuły chociarz mam ps2
Zawsze się opłaca, szczególnie na PSXie (ZERO ryzyka), do tego dochodzi jeszcze homebrew
Ale to jest fuj i nielegalne

(dobra, wiem że przerobienie nie jest nielegalne, ale wiadomo że przerabia się nie tylko dla homebrew. Zresztą, co mnie to... ;] )
jeśli nie grales w stare tytuły to pewnie ze warto .przynajmniej dla mnie to najpiękniejsze czasy .tam sie zaczela historia wielu wspaniałych tytulow np SILENT HILL,czy DRIVER, a to juz nie to samo grac od drugiej czy trzeciej cześci.Gorąco polecam
Firekage
25 11 2006, 21:21
Metal Gear Solid
Tekken 3
Tenchu
Suikodeny
FF7
Vagrant
>>>WARTO za rozsadna cene...chyba , ze cchesz w to grac na emulatorze.
Hide999
25 11 2006, 22:03
ZAZNACzam
Ze konsolami zarazil mnie kolega i mialem dotychczas tylko pegazusa ale teraz wiem co to są gry więc zczynać od psxa.
BO CHYBA LEPIEJ PÓŹNO NIŻ WCALE
Tak, psxa sie zdecydowanie oplaca kupic! Ja kupilem swojego dopiero w styczniu 2005 z komisu i nie zaluje bo zawsze marzylem o nim i nigdy ni zapomne wspanialych chwil spedzonych za takimi grami jak :iss pro evo. , tekken3,final fantasy tactics,breth of fire 4,gt2....oj dlugo wymieniac...a dla dodatkowej rekomendacji powiem ze ostatnio tez myslalem zeby ponownie kupic psxa(sprzedalem jak kupilem ps2;(...chlip..) dla mgs.
Tylko trzeba lubic ten klimat...i nie stawiac na pierwszym miejscu grafike! Liczy sie klimat i grywalnosc a grafika to tylko srodek prowadzący do celu!
No to by bylo na tyle:)POLECAM!!!
www.fcbarca.com
canabis
28 11 2006, 10:23
Jeżeli ważniejsza od grafiki dla Ciebie jest zabawa płynąca z gry i nie miałeś styczności z konsolą sony to już dawno powinieneś być w sklepie

Jak sobie przypomne jak ja przesiadłem się z "pegaza" na pleya to aż łezka się w oku kręci. Piękne czasy.
A nawiązując do grafiki to przy takich grach jak mgs, tekken3 czy crash nawet nie zwraca się uwagi na grafikę.
Konar$ky
28 11 2006, 20:38
Akurat tu mogę udzielić rady, bo to już przerabiałem. Jeżeli miałeś stycznośc tylko z pegazusem, to łykaj psx od razu. Ja już nawet nie będe ci mówił, że jak nie liczy się dla ciebie grafika....blebleble. Ja już moge postawić moje oszczędzności na PS2, że jak zagrasz w Tekkena 3, Finala VII, Crasha czy Gran Turismo, to się poprostu Z-A-K-O-C-H-A-S-Z!!!!!!
Oczywiscie ze lepiej pozno niz wcale,po pierwsze przygotuj sie na zostanie jednym z nas,czyli maniakow ktorzy kochaja konsole,bo gwarantuje ze jak zaczniesz grac w takie gry jak Final fantasy,ISS,Tekken czy Suikoden,zakochasz sie i to bez pamieci.
Jezeli wczesniej miales stycznosc tylko z pegazusem to jestem pod wrazeniem(gdzie Ty sie uchowales,majac internet:P).Za 150 zl spokojnie lykniesz psx + jakies gierki.Jest tez opcja dozbierac do PS2 bo ostatnio tanio chodzi,a jak wiadomo na PS2 mozna odpalac gry z psx,jesli chcialbys nadrobic braki z historii.
Cokolwiek zadecydujesz,od serca radze i polecam najpierw przejsc co wazniejsze pozycje z psx'a i nie ruszac gier na ps2,dopiero jak sie wyrobisz,mozesz brnac dalej:)
Na poczatek kup sobie Final Fantasy 7,Tekkena 3,Gran Turismo 2 i Metal Gear Solid.Te 4 gry to obowiazkowe pozycje:)
Trzcina
28 11 2006, 21:09
To juz lepiejgrac na emulatorze, dozbierac drugie tyle i kupic uzywane ps2...
A jezeli komp jst slaby, to lepiej kupic lepsza karte graficzne )za 150 zl mozna bez problemu kupic taka ze gry z psx beda chodzily bez problemu w duzo lepszej grafie).
Wg. mnie nie warto, lepiej dozbierać do ps2 ...
Z jednej strony faktycznie lepiej dozbierac trochę pieniędzy na PS2 (tym bardziej, że gry z PSXa chodzą na niej w wyższej rozdziałce), ale z drugiej na PSXie/PSOne można spokojnie grac i czerpac z tego przyjemnośc nawet teraz. Playstation, to dzięki świetnym grom, konsola ponadczasowa i "nieśmiertelna" - legenda, która odmieniła świat (konsolowy). Dobry PSX spokojnie powinien przetrwac z 8 latek. Wybór należy do Ciebie, ale jeśli zależy Ci na jak najszybszym wkręceniu się w gry pokroju MGSa (czyli hity), to kupuj PSXa. Nie pożałujesz
QUOTE(kulak4 @ 28 11 2006, 22:42)

Z jednej strony faktycznie lepiej dozbierac trochę pieniędzy na PS2 (tym bardziej, że gry z PSXa chodzą na niej w wyższej rozdziałce) [...]
Nie ma żadnego upscaling.
Jeśli masz np. 320x240 to w takiej Ci się wyświetli i żadnej innej. Na PS2 można conajwyżej lekko smoothować tekstury lub czego nie polecam przyspieszyć odczyt (większość gier się wiesza "tu i tam").
Taa... grajcie sobie w gry z PSXa na PS2, a po kilku latach laser do wymiany
QUOTE(Berion @ 29 11 2006, 08:52)

Taa... grajcie sobie w gry z PSXa na PS2, a po kilku latach laser do wymiany

Od premiery PS2 jade na niej gry na PSX i jakos problemow z laserem nie mam.
To krzyżyk na drogę

Ja się zraziłem po padach napędów kumpli (na oryginałach ofkoz).
Czemu laser miałby się psuć od używania płyt z grami na PSX'a (jeśli są w dobrym stanie)?
Gra w gry na PSX'a na PC przez emulator IMO mija się z celem. Nawet w 30% nie oddaje tego "filingu".
Trzcina
29 11 2006, 21:06
Nie bardzo wiem czemu nie ma 'filingu' O_o
W tym momencie mam przejsciowke na pasa za 30 zl, pod USB. Wiec gram na padzie.
Dodatkowo mam w pokoju rowniez tv (co jest logiczne skoro mam konsole..) i mam karte ktora posiada wyjscie tv (prawie kazda karta z ostanich 3, 4 lat to ma) w zwiazku z czym puszczam sobie obraz na tv. Dzieki temu NIKT nie jest w stanie zauwazyc ze gram poprzez emu.
Dodatkowo emu polepsza BARDZO MOCNO grafike we wszystkich grach... i to wlssciwie chyba jedyny powod dla ktorego moznaby nie czuc 'filingu' bo gra jest ladniejsza...
Oczywiscie nei kazdu musi miec taki zestaw i nie kazdy ma kompa ktory pociagnie w max rozdzialce gry, niemniej jednak jesli ktos ma w miare sensownego kompa w pokoju i ma tez tv w pokoju, to IMHO granie na emu jest nie tylko najlepszym rozwiazaniem (nie mowie o loadingach i nie niszczeniu lasera) ale i rowniez bardzo przyjemne.
true - i burdel z memorkami odpada
Don_Pedro
29 11 2006, 21:23
Moim zdaniem nie warto dzis kupic szaraczka... owszem gralem na nim, pokochalem nań wiele gier, ale to poprostu gra nie warta swieczki. Lepiej kupic PS2, ktore mozna juz dostac za male pieniadze. Konsola ta jest wstecznie kompatybilna z psx'em oraz oferuje szereg gier, z czego starsze hity orginalne chodza po 50 zl!(Nowy Tekken 5 w Media Markt kosztuje 49,99zł!). PSX byl wspanialy, ale on juz umarl i zyje tylko we spomnieniach. Swoja droga jesli nie miales swego czasu psx'a przespales naprawde genialna konsole. A teraz lyknij juz ps2...
Eeee tam... 'PSX rula', nie znacie się

Nie wiem jak kolega, ale dla mnie feeling przy konsoli to odgłosy pracy napędu (PSX pięknie zgrzytał

), zapach krzemu (każda konsola inaczej pachnie), wygląd konsoli przed TV... poprostu sama świadomość jej istnienia, obcowania z nią, tego że na niej gram...
... niektórzy twierdzą że to choroba ;]
Dozbierać do PS2, chociaż PSX ma swój klimat.
Zależy czy koleś chce grać na oryginalnych grach czy "kopiach zapasowych". Jeśli to pierwsze to raczej lepiej dozbierać na ps2, jeśli to drugie to myśle że lepszym wyborem będzie psx, a takiego można na allegro śmiało kupić w granicach 70-120zł. I weźcie też pod uwagę awaryjność obu konsol. PSX jest niemal nieśmiertelny

a ps2? Swoją drogą przespać ere "jedynki" , współczuje.
Konar$ky
1 12 2006, 15:52
Nie wiem jak kolega, ale dla mnie feeling przy konsoli to odgłosy pracy napędu (PSX pięknie zgrzytał biggrin.gif ), zapach krzemu (każda konsola inaczej pachnie), wygląd konsoli przed TV... poprostu sama świadomość jej istnienia, obcowania z nią, tego że na niej gram...
... niektórzy twierdzą że to choroba ;]
Widocznie Berion, nas obu trzeba leczyć.
Moim zdaniem nie warto dzis kupic szaraczka... owszem gralem na nim, pokochalem nań wiele gier, ale to poprostu gra nie warta swieczki.
Gra niewarta świeczki?? Człowieku, dla mnie człowiek który nie obcował z PSX'em to jakiś niedorozwinięty gracz (niech ktoś mnie nie nazywa fanboyem, bo dokładnie to samo czuje do DC)
Jeśli nie grałeś w stare hity to warto. Będziesz miał sporo zabawy. Chyba że dal ciebie liczy się bardziej grafika niż grywalnośc

. A jeśli tak jest to wyrazy wspołczucia.
Jeżeli masz poprostu mało kasy a chcesz kupić konsolę to zamiast nowego PSX-a proponuje zakup używanego Game Cube'a... naturalnie musisz trochę dołożyć ale będzie to znacznie mniejsza kwota niż w przypadku PS2... Rzeczą jasną jest to, że nigdy nie zapomnę chwil spędzonych przy "szaraku" ale GC jest konsolą 2-giej generacji... Co tu dużo gadać... wybór należy do Ciebie...
Peebuls
28 12 2006, 23:35
Jetsem nowy i jedyną konsolą jaką posiadam jest PSX więc wypowiem się na ten temat

Konsolkę posiadam jakiś tydzień lub coś ponad. Narazie nie mam zbyt dużo gier ale tytuły takie jak Test Drive 6 lub nawet i PES 2 po prostu wciągają. Grafika nie jest za dobra lecz przecież nie o to tu chodzi. Możliwość grania z żywym przeciwnikiem ( pady nie są drogie ). Moim zdaniem rzecz to dobra i tak naprawdę nie prędko zginą wszyscy miłośnicy PSXa. Po prostu polecam i pozdrawiam.
QUOTE(Peebuls @ 28 12 2006, 23:35)

...tak naprawdę nie prędko zginą wszyscy miłośnicy PSXa.
Chyba ze panowie Policjanci zrobią naloty na "meliny PSXowe" jak za komuny ZOMO i ubiją wszystkich dobrych ludzi

BTW. Nadal warto kupowac PSXy , bez dwóch zdan. Rozrywka jest taka sama ja przy PS2 czy XBOX z ta roznica ze mamy gorsza grafike.
Hide999
18 02 2007, 13:01
mam juz gc,
teraz warto?
jak najbardziej... ale wciaz lepsza opcja jest dozbieranie do ps2 i biblioteka gier powieksza Ci sie pewnie dwukrotnie. Ja mam ps2 a teraz katuje non-toper stare hity z psx... a np. za miesiac bedzie przeskok na god of war 2 albo okami:) troche rozstrzal... kurde a x360 stoi z boku zazdrosny i jakos przy tym wszystkim nie ma przebicia
MasterShake
16 04 2007, 08:09
Pysie a wiecie czy idzie gdzieś do psx dorwać jeszcze ten tyci monitorek montowany do psone?
Nie ma sensu zakładaćnowego topica to tu pytam
Wiatrak
16 04 2007, 09:53
Guma211
16 04 2007, 17:25
CYTAT(MasterShake @ 16 04 2007, 09:09)

Pysie a wiecie czy idzie gdzieś do psx dorwać jeszcze ten tyci monitorek montowany do psone?
Nie ma sensu zakładaćnowego topica to tu pytam
Najlepiej na Allegro szukać, kilka razy już się z takimi aukcjami spotkałem. Bądź w sklepie:
http://sklepgekon.pl/product_info.php/cPat...5_cali_PSX.htmlale to drogi szpil
Witam, planuje zakup psxa i chcąc zaoszczędzić myślałem o kupnie gołej konsoli bez niczego. Mam już ps2 (nie slimke) i moje pytanie brzmi czy kable z ps2 również będą pasować do starego psx-a? Uprzedzając możliwe pytania chce powiedzieć że psxa kupuje z sentymentu i kilku powodów które już zostały napisane w tym topicu

mimo posiadania już ps2.
Sunderland
20 04 2007, 15:43
Będzie pasował tylko Euro
Lukastec
19 07 2007, 18:39
Na twoim miejscu to ja bym się cieszył, bo mógłbym przerzyć MGS i Residenty od nowa bez znania fabuły! Nie wiesz co masz jeszcze przed sobą!
Absolutnie tak!
Paulek L
30 07 2007, 23:14
Mój znajomy ma dokładnie taki dylemat. PSXa zawsze warto kupić. nie ma to jak FF7, MGS i Crash Bandicoot...
Ja też się zanoszę z kupnem konsoli. Który model jest najlepszy?
diesvindu
10 08 2007, 07:28
ja sie czaje juz od 2 tygodnii na ponowny zakup PSOne. Mam nadzieje, ze niedlugo znajde jakas dobra oferte
Ze swojej strony nie polecam PSOne. Poza ładnym wyglądam... no nie nie opłaca się. Nie wiem jak u innych, ale u mojego kolegi były zwiechy w filmach [płyta nie była bardzo porysowana].
Ja od niedawna posiadam SCPH-5502 i jestem mega zadowolony. Tyle, że musiałem sobie zrobić kabel RGB bo nie chciałem lutować do środka układu od multiregionu.
Meanthord
11 08 2007, 22:50
Powiem krotko... na ostatniej imprezie mialem PS3, iXBoxa360 i PSX-a. Majac do dyspozycji najnowsze next-geny nikt sposrod 8 ludzi (starzy konsolowcy) nawet nie pierdnal na "chlebaka" i "klocka" - combo multitap+PSX+CTR/MM3 zabralo nam nocke, nie zaluje ani troche

.
PSX to konsola ponadczasowa, zawsze warto ja kupic, niewazne czy dopiero zaczynasz grac, czy juz grasz na czyms innym. Kultowe gry za grosze, bezawaryjnosc, no po prostu nie wiem co tu dodac... po prostu te konsole trzeba miec

. Ktos wczesniej polecal gacka zamiast PSX-a... pff, LOL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.