CYTAT(elektro @ 23 04 2007, 08:47)

Renoise 1.8 + darmowe VST

A i cos jeszcze... Ldzie zrozumcie wreszcie, ze MIDI to przeciez(i przedewszystkim)protokol do komunikacji urzadzen muzycznych. Te wszystkie pliki brzmia
nagannie bo takie Wavetable siedzi w waszych kartach dzwiekowych. Praca na profesjonalnych imstrumetach zintegrowanch ze soba za pomoca MIDI to juz inna bajka.
Może prościej i lakonicznie

. Pliki MIDI nie zawierają brzmienia całej piosenki, tylko samą melodię. Tą melodię odczytuje wasz komputer, ale nie programowo, tylko sprzętowo, i go odgrywa, używając swoich, wbudowanych, brzmień (zazwyczaj kijowych

). Dlatego to, jak słyszycie plik MIDI w waszych głośnikach zależy od tego, jaki układ macie na karcie dźwiękowej. Ten sam plik puszczony na różnych urządzeniach (nie musi być to komputer, ale też np. komórka) brzmi inaczej.
Co można z takim plikiem MIDI, a więc w zasadzie melodią, zrobić oprócz odsłuchania? Można ją zaimportować do jakiegoś softu muzycznego. Niekoniecznie musi być to Guitar Pro, ja polecałbym prosty i fajny Fruity Loops (inna nazwa: FLStudio). I teraz wkraczamy w świat pluginów (m.in. VST). Taki plugin może mieć różne brzmienie, zarówno "syntetyczne", "techniczne", jak i prawdziwych instrumentów - np. pianina czy gitary. Wtedy taki syntezator korzysta sobie z zaimportowanej z MIDI melodii, i odgrywa ją, używając swojego (często edytowalnego) brzmienia.
Potem perkusja, cała reszta mixu... I tak powstają piosenki, remixy. Mam nadzieję, że trochę wam przybliżyłem sprawę

.