Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobić własny ReMix?
Forum PSX Extreme > Kąciki > Muzyka Gracza
Jeay
Jestem bardzo ciekaw czy istnieje możliwość zrobienia własnego ReMixu z jakiegoś kawałka, a jeśli tak to na jakich zasadach (odpowiedzialność prawna?) i przy pomocy jakiego programu to zrobić? Na muzyce trochę się znam, ale ReMixów nigdy nie robiłem (nawet nie komponowałem na PC), stąd moje pytanie wink.gif.
signap
traktor - taki prosty np. masz instrumental 50 cent - In da Club i Acapele LInkin Park - Numb - otwierzasz te mp3 w opowiednich miejscach i puszczasz i ci sie laczy acapela Numb z numa In da Club - to taki najprostrzy sposob
szeni
signap - nie masz pojecia o czym mowisz, to co opisales to blend nie remix, dziekujemy za porade, mozesz juz wyjsc

Jeay - no coz. To ze znasz sie na muzyce to bardzo dobrze, bardzo sie przyda, ale nauke robienia muzyki na komputerze musisz zaczac tak jak kazdy, czyli od poczatku. Na poczatek radze zapomniec o oznaczaniu tempa w formie np 3/4 czy 2/4, przerzucic swoje muzyczne myslenie na bpmy (beats per minute; uderzenia - mozna uznac, ze nuty - na minute). Wtedy rozgladnij sie za jakims programem, polecam na poczatek Fruity Loops - sampler i sekwencer (soft do ukladania sampli) w jednym, oprocz tego mozliwosc rozszerzenia generatorow i efektow przez pluginy. Swietna sprawa, wcale nie taka trudna z tym programem. Odpowiednie tutoriale znajdziesz oczywiscie w internecie. Po nauczeniu sie jakichs podstaw, paru kompozycjach, tak powiedzmy roku ( smile.gif ) pracy, bedziesz wiedzial juz na tyle, by sieknac swoj dobry remix. Opierajac sie na pojedynczej melodii np z Chrono Trigger bedziesz mogl zrobic wszystko. Wierz mi, naprawde wszystko - to wszystko kwestia wyobrazni.

Jak wiec widac, nie jest to kwestia sciagniecia jednego programu i klikniecia w dwoch miejscach. Wbrew pozorom komponowanie (komponowanie! Nie odtwarzanie w sofcie typu eJay) na komputerze nie jest wcale latwiejsze od tego "prawdziwego" - w wielu przypadkach jest nawet trudniejsze i wymaga wiecej pracy. Jesli jestes na to gotow - powodzenia smile.gif Pozdrawiam
siudym
Polecam jakiegos Trackera np. Fast Tracker, Scale Tracker itd.
Ostatnio zrobilem remixy muzyczek z NES'a (pegasus)
Przykladowe moje remixy:
http://members.lycos.co.uk/siudym/ys3.mp3
http://members.lycos.co.uk/siudym/jackie_the_gimmick.mp3
http://members.lycos.co.uk/siudym/batman.mp3

(klikaj i "zapisz jako...." bo inaczej moze wywalac na strone gł.)
Jeay
Wielkie dzieki szeni za odpowiedź. Jeśli ktoś ma coś jeszcze do powiedzenia to chętnie wysłucham. No i pozostaje kwestia prawa... jak zrobię już swój ReMix to gdzie go mogę opublikować i na jakich zasadach?
szeni
Z tego co się orientuję zrobienie i dzielenie się swoim remixem jest w pełni legalne (o ile faktycznie jest to remix i włożyłeś coś w niego, a nie po prostu skopiowałeś żywcem gotowe fragmenty OSTu), natomiast zarabianie na nim już nie bardzo. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi.
siudym
Gdyby nie bylo legalne, to strona www.ocremix.org by nie istniala wink.gif
Jeay
A z jakiego trackera Ty korzystasz?
siudym
Scale Tracker - bo:
- przypomina Fast Trackera 2,ktorego to uzywalem dawno temu.
- jest pod windows wink.gif

Sample przerabiam Cool Edit Pro (oraz w sample edit w Scale Trackerze)

Mozesz takze Mad Trackera sprawdzic bo ja uzywam Scale praktycznie tylko dlatego, ze ma menu sklonowane z FT2 tongue.gif
enoer

Polecam Acida trzy ostatnie wersje, moze byc tez FL:)
Shimizu
FL !! wlasnie z kumplem robimy remix muzyczki z ffx-2 pieknie wychodzi jak skonczymy to wrzucimy na forum, mam idea ! nie wiem czy jest ale mozna stworzyc temat z muza ktora stworzyliscie nie ?
Iron Savior
Moze nie wyjdzie Ci z tego co teraz opisze remix ale cover jak najbardziej jesli chcesz sie pobawic i znasz sie nieco na muzyce...

Najnowszy Guitar Pro ma zajmujacy prawie 200mb dodatek ktory nadaje instrumentom brzmienia lepszego niz jakosc midi. Mozesz sobie nagrac tym jakis podklad (np z gotowej tabulatury), na komputer nagrac jakis instrument i polaczyc w jedno. Ja w ten sposob zrobilem kiedys Theme of Laura z SH2 i MGS Theme;]

Jesli zainteresowalo Cie zrobienie takiego coveru a nie tylko remixu, to odezwij sie PM do mnie, postaram sie pomoc:)
elektro
Renoise 1.8 + darmowe VST wink.gif

A i cos jeszcze... Ldzie zrozumcie wreszcie, ze MIDI to przeciez(i przedewszystkim)protokol do komunikacji urzadzen muzycznych. Te wszystkie pliki brzmia
nagannie bo takie Wavetable siedzi w waszych kartach dzwiekowych. Praca na profesjonalnych imstrumetach zintegrowanch ze soba za pomoca MIDI to juz inna bajka.
beavisbathol
Każdy program do obróbki muzyki może być. Ja polecam (dla początkujących) Audacity. Jest darmowy, łatwy w obsłudze, jest również w języku polskim i ma sporo mozliwości.

http://rapidshare.com/files/33494843/Devil...ST__Remake_.rar

To zrobiłem z jego pomocą. Nie jest to może mistrzowstwo świata, ale na początek nie jest źle.

Jeżeli ktoś zainteresuję się Audacity to powiem, że eksportować można do wav, ogg i mp3. I właśnie z tym ostatnim jest problem. Trzeba skołować bibliotekę lame_enc.dll. Nie jest ona trudna do zdobycia. A potem umieścić w folderze LAME. Oczywiście mówię teraz o wersji portable ze strony

http://www.portableapps.com/
szeni
CYTAT(elektro @ 23 04 2007, 08:47) *
Renoise 1.8 + darmowe VST wink.gif

A i cos jeszcze... Ldzie zrozumcie wreszcie, ze MIDI to przeciez(i przedewszystkim)protokol do komunikacji urzadzen muzycznych. Te wszystkie pliki brzmia
nagannie bo takie Wavetable siedzi w waszych kartach dzwiekowych. Praca na profesjonalnych imstrumetach zintegrowanch ze soba za pomoca MIDI to juz inna bajka.

Może prościej i lakonicznie wink.gif. Pliki MIDI nie zawierają brzmienia całej piosenki, tylko samą melodię. Tą melodię odczytuje wasz komputer, ale nie programowo, tylko sprzętowo, i go odgrywa, używając swoich, wbudowanych, brzmień (zazwyczaj kijowych wink.gif). Dlatego to, jak słyszycie plik MIDI w waszych głośnikach zależy od tego, jaki układ macie na karcie dźwiękowej. Ten sam plik puszczony na różnych urządzeniach (nie musi być to komputer, ale też np. komórka) brzmi inaczej.

Co można z takim plikiem MIDI, a więc w zasadzie melodią, zrobić oprócz odsłuchania? Można ją zaimportować do jakiegoś softu muzycznego. Niekoniecznie musi być to Guitar Pro, ja polecałbym prosty i fajny Fruity Loops (inna nazwa: FLStudio). I teraz wkraczamy w świat pluginów (m.in. VST). Taki plugin może mieć różne brzmienie, zarówno "syntetyczne", "techniczne", jak i prawdziwych instrumentów - np. pianina czy gitary. Wtedy taki syntezator korzysta sobie z zaimportowanej z MIDI melodii, i odgrywa ją, używając swojego (często edytowalnego) brzmienia.

Potem perkusja, cała reszta mixu... I tak powstają piosenki, remixy. Mam nadzieję, że trochę wam przybliżyłem sprawę wink.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.