Magazyn Shonen Jump opublikował pierwsze screen'y z Final Fantasy Tactics: The War Lion na PSP. Ma być to powrót Final Fantasy Tactics z PlayStation w nowych szatach. Elektryzująca wiadomość i powód do zakupu PSP, czy kolejny tania zagrywka Square - Enix? Wasz komentarz? Czekamy na więcej informacji o tej pozycji.
http://www.gameonly.pl/newsy/10538http://www.gameonly.pl/news/2006-12-15/105...f98fe6e7fde.jpgcieszycie sie?
swietna wiadomosc, jedna zlepszych gier z PSX
mozna sie spodziewac min. lekko poprawionej grafiki czy wstawek FMV
szczurek
16 12 2006, 11:51
Jeśli nie dorzucą infantylnych popierdółek a'la FFTA to będzie wypas, chociaż.... niech ktoś mi teraz nie powie, że PSP to nie konsola-konwersja

edit: gra nie powinna się nazywać "The Lion War" przypadkiem?
Nie mam pytan, fft na nudnej lekcji, toc to bedzie mega wypas x]
Jeden z wazniejszych powodow dla ktorych predzej kupie pspeka

btw:
w drugim obrazku chu,jowa grafika and napsiem fft
Fajnie, bo FFT jest jedna z moich ulubionych gier, ale szczerze mowiac, to mialem nadzieje, ze po wyjsciu FW 3.0 wszystcy producenci dadza sobie juz spokoj z bezsensownymi portami, remake'ami gier z PS1. Kur.wa tak ciezko jest stworzyc cos nowego nie pasozytujac na starych, dobrych produkcjach?
Trzcina
16 12 2006, 12:16
Jesli tylko dodaja cos innego niz filmiki to jest to jak najbardziej ok ;]
Poza tym jest zapowiedziana nastepna czesc, gdzie o docelowej platformie nic nie wiadomo, moze psp? ;P
I tak gra powinna sie nazywac Lion War, a nie War Lion... Nie wiem kto pisal newsa, ale albo sie walnal przy tlumaczeniu, albo nie gral w gre na PSX, albo ktos kto pisal artykul z ktorego on wzial nazwe gry jest dosc mierny...
A jesli chodzi o nowe gry, to na psp pojawilo sie tyle samo strategocznych rpg od square ile na psx, a o jedna wiecej niz na ps2 ;P Czyli jedna... chodzi mi o wspaniale wygladajaca Jeanne D'arc. Niestety nie wiadomo nic o ang wersji... A szkoda
Sephiron.
16 12 2006, 14:23
Mam nadzieję ,że ten "remake" będzie posiadał nieco więcej dodatków ,niż VP Lenneth, które ,choć świetne , w moim odczuciu ma nieco za mało zmian ( np. nowe bronie ,postacie czy deuongi przyjął bym z otwartymi ramionami ). Właśnie takich zmian oczekiwałbym po FFT:LW ,a nie tylko dostosowanie ekranu do 16:9 i dodanie zsawek FMV ( choć i tak tą grę kupię

)
Trzcina
16 12 2006, 15:28
No na pewno beda nowe joby.
Kimari, skad info ze FFT A2 bedzie na advance?

To ze tytul brzmi FFTA nie znaczy ze bedzie na advance ;P Przynajmniej mam nadzieje, bo to co zrobili z ta gra na advance wola o pomste do nieba. Jakis link do tego info?
jak dla mnie, kolejny obok Dark Mirror'a powód żeby zaopatrzyc sie w PSP
szczurek
16 12 2006, 16:29
Jeszcze chyba nie wiadomo na jaką konsolę wyjdzie TA2, mam nadzieje, że na DSa ;P
QUOTE(Kimari)
rozmowa Delity z Ramzą w Madalia Plains o ile się nie mylę?
poczytałem : D
Fuuketsu no Guurimore będzie sequel'em Taktiksa z GBA
a Platworma to na 100% DS (bo przecież kto by tam wspierał GBA teraz hihi) no i PSP ale tu nie oddam psp za to : P
Trzcina
16 12 2006, 20:46
Lol, czyli jednak seqwuel FFTA? To ja juz wole remake FFT z dwoma nowymi jobami i filmikami...
Chyba ze zmienia system z FFTA, bo takowy jest tragiczny jak papier po sledziach.
Final Fantasy Tactics PSP trailer
http://www.gamevideos.com/video/id/8042Widac ze komus udało sie nakrecic ten trailer, teraz czekamy na materiały z FFXIII i VERSUS XIII
![[382]bow.gif](http://www.psxextreme.info/style_emoticons/default/[382]bow.gif)
Jeśli ta gra się ukaże i będzie podobna do FFT lub FFTA to rezygnuję z jakichkolwiek planów kupienia next-gena i zbieram na PSP. Wystarczy nawet remake FFT.
Jeśli ta gra się ukaże i będzie podobna do FFT
Wystarczy nawet remake FFT
To jest FFT plus scenki animowane... Wystarczy czytac posty...
Ryo-San
20 02 2007, 00:50
zna ktos chociazby przyblizona date premiery? oficjana strona podaje - coming soon a inne sajty - TBA
ale moze ktos cos gdzies kiedys wyczytal? ; /
to bedzie jedna z najlepszych gier na PSP w tym roku. Kapitalny tytul!
Mogliby jeszcze tak Xenogearsa leciutko odswiezyc ; ]
QUOTE(Trzcina @ 16 12 2006, 19:46)

Chyba ze zmienia system z FFTA, bo takowy jest tragiczny jak papier po sledziach.
Eee?
Dla mnie system z FFTA pod wieloma względami przewyższał FFT. To fabuła z FFTA ssała maksymalnie.
Za dużo grałem w FFT na psxa. Wolałbym jednak FFT2 lub cokolwiek nowego. Może Disgaea?
Trzcina
20 02 2007, 11:29
Lol no jak mozesz tak mowic? O_O
W ktorym miejscu system z FFTA przewyzszal ten z FFT? Brak JAKIEJKOLWIEK strategii poprzez zabranie CT (robi sie z tego disgaea) koniecznosc uczenia sie skilli z itemow, instantowe czary... to wszystko splycilo gre to poziomu miernego 'klikacza' gdzie nie trzeba bylo myslec, tylko wyklikac swoje.
Zero strategii, zero myslecnia, banalna do bolu gra... i glupi system kladzenia lokacji na mapce, ktory KOMPLETNIE nie przypadl mi do gusty. Wlasciwie to jest to jedyna rzecz ktora moze byc 'kwestia gustu' i dla niektorych moze stanowic plus wzgledem pierwszej czesci. Cala reszta niestety sie nie nadaje do niczego

Oczywiscie to moje zdanie zdanie, a jako fan FFT (nr 1 na psx dla mnie) pewnie mam nieco skrzywiony swiatopoglad... ale to juz zupelnie inna bajka
Enkidou
20 02 2007, 18:30
Ryo-sama: premiera będzie bodaj 19 kwietnia. W każdym bądź razie jakoś kwietniu, jeśli pamięć mnie nie zawodzi (raczej nie)...
Na oficjalnej stronie jest data premiery: nie ustalona
Enkidou, skad wiesz kiedy to wychodzi? 教えて教えて
Enkidou
20 02 2007, 19:58
Chyba mi się pomyliło z FFXII: RW. Nie wchodziłem na oficjalną stronę, ale przed napisanem poprzedniego posta dałbym się pociąć, że mam rację. Jakoś tak mi się natychmiastowo skojarzyło. I jak ja bym teraz wyglądał? ;p Sorx za tak głupi błąd. Mea culpa. Nigdy więcej się to nie powtórzy.
A teraz świeżutki news:
Premiera "FFT Shishi Sensou" ustalona na
10 maja 2007 
Tak więc długo nie przyjdzie nam czekać
PS. Niewiele się pomyliłeś Enkidou xD Przeczucie?

PS2. Na dowód;d [FAMITSU.com] 07/03/02 - 『FFT 獅子戦争』発売日が5月10日に決定
a tu link do stronki:
http://www.famitsu.com/game/news/2007/03/0...,67869,0,0.htmlPS3. W sumie skoro to dziesięciolecie od wydania FFT to mogliby też wydać ot podobnie Xenogearsa;d
Ale to jest premiera japonska... co nam po niej? O_O
CYTAT
Kim jest Angeal?
Mentorem Zacka i innych SOLDIERSów.
edit: sam nie zauważyłem co to za temat...do kasacji.
Kurcze, nie ten topic. thx Hela
CYTAT(Trzcina @ 2 03 2007, 09:38)

Ale to jest premiera japonska... co nam po niej? O_O

Tak ale cała gra (oprócz rzekomych nowych epizodów) jest już w zasadzie przetłumaczona tak więc na anglojęzyczną wersję chyba nie będzie trzeba długo czekać xD
[edit] I znow nowe screeny. Tym razem tryb online;d Ciekawe co jest w tych skrzyneczkach;d Hmm, nagrody po wygranej walce

->
http://www.famitsu.com/game/coming/2007/03...,67905,0,0.html
znow siakies newsy. wrzucam na szybciora bo zawijam na zajecia;d zadanie 'dla chetnych'
http://www.famitsu.com/game/coming/2007/03...,68617,0,0.htmlOgólnie chodzi o opcję co-op. Tyle, ze zdaje sie iz beda pod ten tryb stworzone specjalne misje dostepne (jak sie domyslam) w barch.
No no, coraz ciekawiej sie robi

Aha, po wykonaniu misji zostaniemy ocenieni i wedle tejze oceny przyznane nam zostana nagrody (czyt. skrzyneczki);d
Niby Tactics już jet dostępny w Japonii tylko,że nie wiem do końca jak to będzie z wersją Angielska. FFT na PSX został swojego czasu wydany w Stanach tylko. Na szczęście to nie czasy PSX.
Szkoda tylko, że FFT wydany na psp to tylko odgrzewany kotlet bez żadnych praktycznie nowości poza paroma klasami i filmikami. Nadal będzie to wspaniały Taktyczny RPG przy którym spędziłem ponad 300 godzin ostro katując bohaterów. Przyznam szczerze oczekiwałem godnego następcy FFT który utrzymany byłby w podobnym stylu co pierwszy FFT. Ale jak to mówią " na bezrybiu i rak ryba"
Pomysl o osobach ktorym nie bylo dane zagrac w FFT na PSX

Ja juz nie moge sie doczekac premiery, a tu jeszcze kilka miesiecy
A ja mam pytanie do Enkidou:
Czy grasz już w jap. ver. FFT ? Jeśli tak to czy poczyniono jakieś radykalne zmiany w scenariuszu w stosunku do wersji na PSX'a ? Słyszałem o jakiejś cenzurze i innych, stąd moje pytanie.
Nie, niestety nie gram. Byłem blisko zakupu, ale jak na SE Party 2k7 zapowiedziano wersję angielską na październik to sobie darowałem. Skoro to nie tak dużo czasu jeszcze, a gra ma być na nowo zlokalizowana, to pomyślałem że odpuszczę i lepiej będzie jak poczekam. Wolę jednak grać w ingliszu.
Jakoś też nie interesowałem się tematem po premierze FFT. W kwestiach technicznych pewnie Trzcina i Watsu więcej powiedzą, bo są bardziej kompetentni. Wiem tylko, że na usunięcie lagów/zwolnień lepiej nie liczyć. Jeden gość zapytał w SE (nie pamiętam co to był za oddział ale chyba japoński) czy coś z tym zrobią, ale otrzymał odpowiedź, że gra działa, tak jak ma działać (czyli poprawnie). Można też sobie tłumaczyć, że ci którzy odpowiadają na te pytania są ignorantami, ale jak pisałem: w wersji US/EU na cuda lepiej nie liczyć.
Z tych opinii które miałem póki co okazję czytać nie wygląda też, żeby bonusy ingerowały w główny wątek. Poza Balthierem i Luso, bo na razie w ogóle nie widziałem, aby ktoś dzielił się wrażeniami ze zdobycia tej dwójki. Tutaj jest sprawa otwarta.
Tematu cenzury w ogóle nie spotkałem - ani przed, ani po premierze FFT. Nie wiem kto to wymyślił i po czym to wywnioskował, ale na razie nie ma absolutnie najmniejszych podstaw żeby przejmować się takimi doniesieniami.
Musiolik
1 06 2007, 18:47
A ja osobiście mam nadzieję, że tłumaczenie nie będzie tak skopane jak w wersji PSX, bo tamto woła o pomstę do nieba.
Ja sobei darowalem wersje japonska, dlatego ze zbytnio denerwowaly mnie zwolnienia animacji. Na emu PSX lepiej chodzila ta gra... Jezeli nie poprawia tego w wersji USA/EU to bede mial ciezki orzech do zgryzienia, czy grac w te gre...
Japonia
Lista TOP 10:
1. Final Fantasy Tactics: War of the Lions - 241,904 (PSP) Square Enix
2. Final Fantasy XII: Revenant Wings - 180,260 (DS) Square Enix
3. Super Paper Mario - 156,642 (Wii) Nintendo
4. Wii Sports - 140,704 (Wii) Nintendo
5. Momotarou Dentetsu DS: Tokyo & Japan - 124,223 (DS) Hudson
6. Big Brain Academy: Wii Degree - 113,035 (Wii) Nintendo
7. New Super Mario Bros. - 112,486(DS) Nintendo
8. Brain Age 2: More Training in Minutes a Day - 103,610 (DS) Nintendo
9. Shining Wind - 101,138 (PS2) SEGA
10. Yoshi's Island DS - 97,331 (DS) Nintendo
"
Square Enix has roared that Final Fantasy Tactics: The War of the Lions will be in Euro shops on 5th October."
http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=83228YAY!
Jestes czlowiekiem gloszacym LEPSZA NOWINE od tych ze swiadkow jehowych!

Ciupie teraz w Jeanne D'arc. Warto polecic! Level5 jak zawsze stanal na wysokosci zadania!:) Wybaczcie, ze zboczylem troche z tematu...

ZATEM CZEKAMY NA FFT!
nightrunner
4 10 2007, 20:26
Właśnie dzisiaj przyszła do mnie paczka z FF Tacticsem (kupowałem w sklepie PE)

Tak na szybko: Fajne są wstawki - zamiast na silniku gry (jak bylo w pierwowzorze) są teraz stylizowane na anime/mangę

Niektóre efekty czarów i ataków jakby wolniej się generowały niż to było na psxie ale być może mi się tylko wydaje (daaaaawno nie grałem na szaraku).
Dla kogoś kto lubi taktyczne RPGi to zakup obowiązkowy, a dla kogoś kto nie skończył wersji na psx (ja się do nich zaliczam) to już w ogóle mus
czesio83
4 10 2007, 20:44
wstawki są zaje

iste mam nadzieję ze zostało jeszcze coś dodane poza dwoma nowymi profesjami bo jak już ktoś katował fft na psxie to lipa będzie

co nie zmienia faktu ze znowu nabije jakieś 80 godzin jak z wersją na szaraka

bo to najlepsza strategia fft rulez
no moze i tak ale po oprawie graficznej spodziewalem sie czegos wiecej... np taki FFT z GBA bardziej mi sie podobal
Bedzie mozna zwerbowac Clouda z FF7

I nie tylko

Koniec spojlerow!

A wstawki sa sliczne...
nightrunner
5 10 2007, 10:19
CYTAT(Coati @ 4 10 2007, 22:05)

no moze i tak ale po oprawie graficznej spodziewalem sie czegos wiecej... np taki FFT z GBA bardziej mi sie podobal
Pewnie rzecz gustu - mi np. wersja na GBA nie przypasowała w ogóle i z utęsknieniem czekałem na wyjście remake'a klasycznego FFT na ps2 - wyszło na PSP i jak dla mnie to sto razy lepiej - nie ma jak zabić trochę czasu podczas podróży do pracy i z powrotem
Jeśłi chodzi o brak zmian to wcale mi to nie przeszkadza (mimo , że nie przeszedłem oryginału to i tak katowałem ostro) z chęcią przechodzę wszystko od początku
CYTAT(eXt @ 4 10 2007, 22:41)

Bedzie mozna zwerbowac Clouda z FF7

to akurat zadna nowosc, dziwne by raczej bylo gdyby go usuneli z gry ;p
zwerbowal juz ktos Balthiera albo ma opis jego skilli ? mam nadzieje ze nie jest kopia Mustadio
Przyznaje sie bez bicia, ze przechodzac FFT na szaraku mialem 12/13 lat i przechodzilem na "szybkiego" (co teraz nadrabiam z nawiazka

) nie wiedzialem, ze dalo sie zdobyc Clouda... Sorki za gafe.
Ukyo_Tachibana
10 10 2007, 13:26
Zamowilem dzisiaj PSP Slim Final Fantasy Tactic : The Lion War
OMG a powiedzialem sobie ze juz wiecej PSP nie kupie po tym jak pierwsza mi sie zapsula po 3 miechach ... no nic magia tytulu xDD jutro powinno dojsc <sex>
OCENA NA GAMETRAILERS- 9.2.......................COOL.
Antares
14 10 2007, 10:47
Eh gra jest nadal tak wspaniała jak była, a na PSP prezentuje się chyba jeszcze przyjemniej. Taktyczna RPGowa ekstaza wszędzie tam, gdzie mam na to ochotę

Odnoszę wrażenie, że muzyka została też minimalnie wzbogacona?
Co do muzyki mam podobne odczucia

Mysle jszcze o poziomie trudnosci... Chyba zostal troche podnisiony?

Masterowanie profesji tak samo wciaga jak za czasow szaraka!

Nie wspomne o kapitalnych wstawkach!

Ech... ide grac!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.