Shimizu
18 12 2006, 18:59
Mam zamiar kupic monitor do 1000zl max 1100zl ale nie wiem za bardzo jaki

oczytalem sie tyle na temat modeli i innych (pipi) ale dalej nie moge wywnioskowac ktory bedzie lepszy

mam zamiar na nim pograc w rozne gierki takie jak carbon, pes 6 itp... i ogladac filmy
Myslalem nad tym
http://allegro.pl/item150658050_iiyama_e19...6_faktura_.html to jest dobry wybor ? jesli nie to czemu ? i prosze o jakies oferty jesli mozna

Thx
Co myślicie o Samsungu 19' tym docelowo telewizorem? Rodz 1440 x 900. Styknie?
CYTAT(Shimizu @ 18 12 2006, 20:59)

Myslalem nad tym
http://allegro.pl/item150658050_iiyama_e19...6_faktura_.html to jest dobry wybor ? jesli nie to czemu ? i prosze o jakies oferty jesli mozna

Thx
Monit jest wypasiony, nie ma co sie zastanawiac.
Zamierzam w najbliższym czasie przesiadkę (najwyższy czas:P) z CRT na LCD.
Moją uwagę przykuł ten model
http://www.allegro.pl/item171715055_iiyama...e_wawa_new.htmlCo o nim sądzicie?
No i jak sprawdza się WS w korzystaniu z PC ?
CYTAT
cyfrowe złącze DVI nie
ja bym go nie wziol bynajmniej z tego powodu
peter.a
16 03 2007, 17:13
Benq FP91GP
humanno
22 05 2007, 21:22
Witam,
Nabylem niedawno wraz z ogólną modernizacją kompa monitor
LG 1919S lcd 19". Generalnie to ucieszony bylem jak świniak gdy znajdzie trufle (wczesniej ledwo działający 17" crt no i 0 miejsca na biurku). Jednak mam pewne wątpliwości co do poprawności działania tego monitora.
Otóż w górnej części ekranu a zwłaszcza w lewym górnym narożniku ekran jest widocznie ciemniejszy

Wiem ze lcd jest tak ze wszystko zależy jak usadowimy wsoje dupsko względem niego, ale chyba 19" to nie jest az taki wielki obszar zeby trzeba bylo sie gimnastykować by mieć taką samą jasność i kontrast na całym ekranie

Tak na serio to jest to drażniące, na dole coś blade a u góry "przypalone".
Gorna czesc obudowy jest tez cieplejsza (wiadomo - kratki wentylacyjne) nie wiem czy to moze byc powodem. Chyba nie ma najgorszej wentylacji, nie jest przyparty do ściany. Prosze powiedzcie czy mieliscie problem tego typu, nie jest to wielka niedogodność, bo ta rożnica nie jest bardzo rażąca, ale monitor jest na gwarancji wiec w razie czego moge go oddac.
pozdro.
Matryce lcd moga byc nierowno podswietlone stad taki efekt, najbardziej widoczny na czarnym tle, moze wystepowac. Ale jesli u Ciebie jest dosyc mocno to widoczne to moze byc cos nie tak, no chyba, ze to 19 cali za 799pln z marketu to cudow bym sie niespodziewal.
humanno
22 05 2007, 21:42
Heh, dzieki za odp. Trafileś z tym ze z marketu [tylko bez przesady nie z Tesco, ale z MediaM] a kosztował 690 [w sklepie komp. min.760] jest to LG 1919s z kontrastem 1400:1 reszte parametrów ma raczej standardowych. Wybralem LG, zeby nie bylo ze wybieram jakiegos bubla typu Hyundai z DVi za 650zl (moj lg nie ma dvi). Jak wspomnialem ten niechciany efekt nie jest bardzo uciążliwy, no ale wolałbym zeby go nie było.
Istniej moze jakaś mozliwosc próby skorygowania tego poprzez jakies ustawienia?
Najwzyej jesycye sie przyjrze w sklepie czy wystawione modele tez tak maja.
pzdr.
Podswietlania matrycy nie da sie skorygowac.
CYTAT(humanno @ 22 05 2007, 22:22)

LG 1919S lcd 19"
Sam mam takowy. Polecam
humanno
23 05 2007, 20:33
Wilku, a nie ma u ciebie ten monitor takiej tendencji wlasnie do przyciemniania nieco u góry ekranu? a zwlaszcza lewym górnym narożniku?
Najłatweij to sprawdzić tytułowym paskiem od dowolnego okna, ustawić je u góry a potem przesunąc na sam dół.
Kurcze jak tak teraz patrze to byc moze robie z igly widly, ale wczesniej nie uzywalem lcd i dlatego tez takie anomalia wyłapałem. No ale na wszelki wypadek pytam.
pzdr.

Jednak mam pewne wątpliwości co do poprawności działania tego monitora.
Otóż w górnej części ekranu a zwłaszcza w lewym górnym narożniku ekran jest widocznie ciemniejszy Wiem ze lcd jest tak ze wszystko zależy jak usadowimy wsoje dupsko względem niego, ale chyba 19" to nie jest az taki wielki obszar zeby trzeba bylo sie gimnastykować by mieć taką samą jasność i kontrast na całym ekranie Tak na serio to jest to drażniące, na dole coś blade a u góry "przypalone".
Najprawdopodobniej tak ma byc, to matryca TN - nie wiem czego sie spodziewales za takie pieniadze.
humanno
26 05 2007, 08:43
CYTAT(Mike @ 26 05 2007, 08:32)

Najprawdopodobniej tak ma byc, to matryca TN - nie wiem czego sie spodziewales za takie pieniadze.
Nie wiem czego sie spodziewalem, napewno nie cudów, teraz juz w sumie sie przyzwyczaiłem i podejrzewam ze nie będe go reklamowal jeseli sie to nie pogorszy bo w zasadzie nie przeszkadza mi to juz. Pzdr.
CYTAT(Mike @ 26 05 2007, 08:32)

Jednak mam pewne wątpliwości co do poprawności działania tego monitora.
Otóż w górnej części ekranu a zwłaszcza w lewym górnym narożniku ekran jest widocznie ciemniejszy Wiem ze lcd jest tak ze wszystko zależy jak usadowimy wsoje dupsko względem niego, ale chyba 19" to nie jest az taki wielki obszar zeby trzeba bylo sie gimnastykować by mieć taką samą jasność i kontrast na całym ekranie Tak na serio to jest to drażniące, na dole coś blade a u góry "przypalone".
No i co z tego że matryca TN i że kupił je 'za takie pienądze'. Myślisz że jak matryca TN to dopuszczalne są takie wady?
CYTAT(Labik @ 26 05 2007, 14:28)

Myślisz że jak matryca TN to dopuszczalne są takie wady?
Nie, mysle ze w tym przypadku tak przedstawia sie jej charakterystyka, a nie wady.
CYTAT(Mike @ 27 05 2007, 18:49)

Nie, mysle ze w tym przypadku tak przedstawia sie jej charakterystyka, a nie wady.
To monitory z matrycą TN tak mają?
"Technologia Twisted Nematic najczęściej stosowana jest w niedrogich modelach o niewielkich przekątnych obrazu - 15, 17 cali. Matryce tego typu nie najlepiej reprodukują barwy, mają jednak również mocne strony. Po pierwsze, gwarantują krótki czas reakcji, w najnowszych modelach to 8 ms. Mówimy tu o przetworzeniu kolorów czarny-biały-czarny, bo w wypadku innych czas zdecydowanie się wydłuży. Producenci odnoszą się jednak najczęściej właśnie do reakcji przejść czarno-białych, więc podajemy taką wartość w celu ukazania różnic pomiędzy wyświetlaczami LCD. Największą wadą matryc TN jest stosunkowo wąski kąt widzenia, 120-140 stopni w obu płaszczyznach już uznaje się w ich wypadku za dobry wynik. Panele tego typu nie nadają się do zastosowań profesjonalnych..."
"Technika TN + film jest najłatwiejsza w produkcji. Technologia Twisted Nematic jest rozwijana już od wielu lat, można ją znaleźć w większości wyświetlaczy TFT sprzedanych w ciągu ostatnich kilku lat. W celu poprawienia czytelności obrazu producenci uzupełnili tę technikę o dodatkową warstwę, co zwiększyło kąt widzenia z 90 do 150°. Nie ma ona za to niestety żadnego wpływu ani na poziom kontrastu ani na czas odpowiedzi, przez co oba te parametry pozostają na dość marnym poziomie.
Teoretycznie więc wyświetlacze wykonane w technologii TN + film są rozwiązaniami przeznaczonymi na rynek low-end. Proces produkcji jest podobnie skomplikowany jak w przypadku wyświetlaczy TN. Obecnie nie ma wyświetlaczy tańszych niż te wykonane w technologii TN + film...."
Juz gorzej niz TN byc moze. Kupowanie najwiekszych monitorow za jak najmniejsze pieniadze w markecie jest z gory skazane na porazke. Tak sie poprostu nie robi.
CYTAT(Labik @ 27 05 2007, 22:40)

CYTAT(Mike @ 27 05 2007, 18:49)

To monitory z matrycą TN tak mają?

tak tak samo jak SIPS ma wysoki czas reakcji i input lag a bolączką MVA/PVA jest nierównomierne podświetlenie.
sam mam 226bw na TNIII i nie narzekam. z CRT oczywiście nie ma co porównywać ale jak na standardy lcd jest naprawdę bardzo dobry. ktoś na mva.pl nawet napisał, że jak TNIII tak wygląda to wcale by się nie zdziwił gdyby TNV było używane przez grafików
humanno
28 05 2007, 16:31
Dzieki Yacek za wyjaśnienie sytuacji. Wiadomo, ze jak chce sie tanio kupic komputer to nie jest dobry pomysł, ale wiadomo tez ze nie zawsze mozna kupic dorzszy. Pozostaje mi cieszyc sie z 19" i atrakcyjnej ceny monitora, a na lekkie nierównosci w podświetlaniu matrycy przymnknąć oko.
Kąt widzenia w parametrach podawany byl jako 160' w obu płaszczyznach. A monitor faktycznie był tani (tzn tani jak na LG 19", bo tańsze oczywiście byly).
pzdr.
Po pierwsze - nigdy bym nie brał LG jeśli chodzi o monitory. Po prostu najgorsza jakość. W firmie poszło 20 sztuk 17" LCD LG - wszystkie miały wady konstrukcyjne. Poza tym nienajlepsze są też Belinea (przesiadka właśnie z tanich LG na równie tanie Belinea), nadają się jedynie do biura (chyba, że jakieś droższe modele, ale się nie opłaca - lepiej inna firma). Z LCD brałbym iiyamę, albo Eizo. Z tym, że Eizo już chodzi za większe sumki, wiec jak na kieszeń normalnego użytkownika to iiyama. Świetna jakość, no a cena też nie jest wysoka - około 1000zł za 19". Pewne doświadczenie z monitorami (i ogólnie ze sprzętem komp.) mam, więc piszę to z własnych "przygód".
LG najgorsza jakosc??? jesli trafila sie wadliwa seria, to chyba nie zanczy ze ogolnie LG sa do d**y. Nie bede dyskutował bo ja dla odmiany nie mam zadnego doswiadczenia monitorami LCD i nie bede udawal ze sie znam, ale zlego slowa o LG nie slyszalem... no az do teraz

Pzdr.
Wiesz, nie chodzi mi tylko o tą serię, ale o same ich parametry techniczne, miałem z nimi styczność także poza pracą, o to się nie martw, nie oceniam całej firmy po 20 monitorach. Po prostu JAK DLA MNIE są to shity.

Tak jak pisałem, weź iiyamę, na pewno się nie zawiedziesz. Co do reszty - Samsungi są całkiem niezłe, chociaż nie wiem, jak u nich z wytrzymałością, bo tak naprawdę mam z ich LCD styczność od około 2 lat. O Eizo już nie wspominam, bo to nie ten próg cenowy, ale warto po prostu pamiętać o tej firmie
Poprostu wejdz na google i poczytaj testy monitorow bo mozna tak pieprzyc do usranej smierci ktore jest lepszy i jaki sie komu podoba.

Tylko kwestia jest taka, ze ja nie szukam monitora do kupienia, tylko zaczalem pisac w tym temacie kilka postów wczesniej poniewaz kupilem juz monitor i zaniepokoiło mnie lekkie przyciemnie w górnej czesci ekranu (btw juz mi to nie przeszkadza ; ) Dzieki wszystkim za info. Nie mam wiecej pytan
Od jakiegoś już czasu noszę się z zamiarem kupienia monitora Lcd. Niestety, jestem zielony w tych sprawach, więc liczę na waszą pomoc. Mam do dyspozycji ok. 1000-12000 zł i chciałbym kopić coś dobrego i trwałego ( a nie jakiś szit firmy "krzak") do oglądania filmów, grania (emu, w przyszłości podłączenie konsoli), pisania bez bólów głowy i szybkiego przemęczania się oczu.
Jeśli chodzi o producenta to zastanawiam się między Philipsem, a iiyamą. Co moglibyście polecić z repertuaru, np tego sklepu:
http://www.balta.pl/szukaj.php3
mord00k
18 01 2008, 01:12
imo
LCD 22" SAMSUNG SM 226BW WIDE
do grania
filmów
netu
pisania
grafki
będzie świetny;] przede wszystkim wide oraz 22'' to 22'' cale c'nie? Rozdzielczość maksymalna daje w praktyce możliwość podciągnięcia do Full HD.
czy ja wiem czy niższe (nie "bardziej pro") modele iiyamy są takie dobre?
moglby mi ktos polecic dobry monitor 24 calowy do 2k..
głownie chodzi o filmy, a dokladniej o montaz filmowy.
kotlet_schabowy
18 05 2008, 22:34
Jaki monitor LCD najlepiej wybrać, mieszcząc się w przedziale 600 zł - 800 zł ? W Media Markt reklamują teraz jakiegoś Samsunga (chyba) 19 cali za 599 zł albo 699 zł, ale nie jestem w stanie podać teraz konkretnego modelu. Więcej niż 19 cali mi nie potrzebne.
Na co zwracać uwagę, jeżeli chciałbym w przyszłości podłączyć do monitora Playstation 3 ?
...odpowiem tylko na ostatnie pytanko. Zwróć uwagę czy monitek ma wyjście HDMI.. Jeśli nie ma [a pewnie nie ma] to fajnie jak będzie miał 2 wyjścia DVi , bo wtedy kupisz tylko przejściówkę i nie będziesz musiał się bawić kablami.
kotlet_schabowy
20 05 2008, 23:09
Okej, sprawa wygląda tak. Zadziałałem nieco pochopnie (kierowany zresztą błędnymi informacjami) i zamówiłem monitor NEC 93V 19'' (650 zł, przecenione na 615 zł w zestawie). Dane :
-czas reakcji : 8ms
- kontrast : 700:1
- jasność : 300
- kąty widzenia : 160/160
- format : 4:3.
Koleś mi powiedział, że ma wejście DVI, jednak zacząłem szperać i według innych źródeł ma tylko D-SUB. Jak już pisałem, prawdopodobne jest, że w przyszłości chciałbym do monitora podłączyć PS3, zresztą w ogóle wydaje mi się, że pasowałoby mieć wejście cyfrowe w dzisiejszych czasach (do tego mając dobrą kartę graficzną).
Co ciekawe, zwróciłem uwagę na tańszy BenQ FP93G 19'' (630 zł), który posiada zarówno D-SUB, jak i DVI. Dane :
-czas reakcji : 5ms
- kontrast : 800:1
- jasność : 300
- kąty widzenia : 160/160
- format : 4:3.
Radzicie zmienić decyzję, póki mogę ?
zwierzakX360
21 05 2008, 07:03
Ja polecam ci Gateway FPD2275W jest o niebo lepszy od tamtych i ma 22 cale za 660zł
Nie bierz monitora tylko z wyjściem analogowym.. to jakiś stary model jest.
kotlet_schabowy
21 05 2008, 11:57
Dzięki za opinie.
Tego Benq już nie mają, z 19sto calowych Gateway'ów jest tylko FPD 1960 za 570 zł (większego szczerze mówiąc nie chcę), w sumie pierwsze słyszę o tej firmie, warto ?
-------------------
Jest BenQ E900, ma DVI, ale koleś odradził mi zmianę z NECa, twierdząc, że wejście DVI w tym monitorze ma takie zastosowanie jak "spojler w maluchu" i ogólnie raczej nic dobrego o firmie nie powiedział. Nie wiem co robić. Anulowałem tego NECa, najwyżej wybiorę coś w ciągu najbliższch dni. Co proponujecie z 19'' do 750 zł ?
Gateway to loteria - albo trafisz na naprawdę dobry egzemplarz albo na taki, który nie będzie się nadawał do pracy (tj. martwe pasy, matryca usiana dp)
kotlet_schabowy
22 05 2008, 00:25
Dobra, ostatecznie wziąłem Gateway 22'', FPD2275W, czyli ten o którym wspominał zwierzak. Cena zaskakująca, bo 650 zł. Propozycja kupienia go pojawiła się w sumie nagle i w decyzji pomógł mi właśnie post zwierzaka

.
Ma to zakichane DVI. W pełni sprawny, ale za dużo się jeszcze wszystkim nie nacieszyłem, w tym momencie piszę ze starego zestawu. W każdym razie dzięki wszystkm za pomoc.
napisz potem cos wiecej o tym monitorze.
kupiles na allegro powystawowy model tak?
kotlet_schabowy
8 06 2008, 01:10
Kupiłem w "normalnym" sklepie komputerowym, możliwe, że powystawowy. W każdym bądź razie mam teraz ważniejszą kwestię :
-w menu ustawień monitora (przyciski z obudowy) pewne opcje nie są dostępne (nie da się ich podświetlić, chociaż widać, że "są"), podobnie w programie EZTune do obsługi tego ekranu, opcje Adjust, Color, Extras są nie do włączenia. Czy tak powinno być ?
-kolejna sprawa : mam kilka portów USB w monitorze, ale po włożeniu do nich jakiegoś urządzenia PC nie reaguje. Potrzeba konfiguracji czy reklamacji ?
Jeśli masz zamiar podłączyć PS3 z czasem, to dobrze wziąłeś ten monitorek. Nie ma sensu brać monitora 4:3. Ma HDCP na DVI, więc podłączenie PS3 to nie bedzie problem. Nie wiem jak się spisuje. Dodatkowe plusy to wejscie component, s-video, composite, do których mozesz podłączyć inne konsole (przez component też HD), nie wiem jednak, jak to się spisuje na tym monitorku.
Co do Twoich pytań, to jeśli chodzi o portyy USB, to jest to najprawdopodobniej HUB i powinien działać bez sterowników, przynajmniej u mnie w monitorze (CRT) tak działa. Podłączam do jednego wejścia kabel USB idacy od kompa i do reszty portów w monitorze mogę podłączyć akcesoria.
HP W2207H , a ten monitorek będzie dobry do ps3? Ma chyba wejście HDMI więc brać prawda(wiele dobrych opinii również).
Do konsoli mimo wszystko wolałbym TV. Bo monitory mają taką rozdziałkę że obraz będzie na pewno gorszej jakości niż na tv. Tak przynajmniej mi się to widzi.
Jaka rozdzialke? Kupujac niewielki HDTV(ktory i tak jest drozszy od monitora) mamy rozdzielczosc 1366x768, na tym monitorze mozna osiagnac wyzsza rodzielczosc, wiec widze problemu. Chyba, ze chodzi o proporcje. W sumie nie kazdy zwraca na to uwage, ale sporo ludzi potrafi draznic to rozciagniecie obrazu na monitorach.
Mam 800-850zł. Chciałbym jakiś monitorek 20"-22", nie jestem grafikiem, lcd tylko do gier/filmów/internet i w przyszłości może będzie jakiś next-gen,więc aby dało się podłączyć. Znajdzie się coś czy takie rzeczy tylko w erze?
hmmm mozesz atakowac Gateway 22'' FPD2275W... ale jak ktos juz napisal... te monitory to loteria [zobacz na poprzednia strone]
ja osobiscie posiadam monitor 22' Chimei CMV 222H... jedni ta marke chwala inni nie wiedza co to jest, opinie sa rozne, a mnie do internetu filmow i grania w zupelnosci wystarcza. plusem jest duza ilosc wejsc: HDMI/Component/Composite/VGA. cena: miesci sie w podanym przez ciebie przedziale

Aktualnie mam do tego podlaczony pc i ps2 [component] - jakosciowo jest ok, o ile gra obsluguje progressive'a xD
Sprawdz
Samsunga 206BW i
Samsunga 226BW. Roznia sie jedynie przekatna. Nextgena podlaczysz jakiego chcesz, bo X360 da rade bez problemu(przez VGA albo przez kabel HDMI z przejsciowka na DVI), a i PS3 nie bedzie stanowic problemu, bo monitory maja HDCP. Od siebie polecam, bo mam 22" model od grudnia i jestem zadowolony.
Mam ten sam i też sobie chwalę =D
CYTAT(w07t3k @ 26 06 2008, 15:49)

Sprawdz
Samsunga 206BW i
Samsunga 226BW. Roznia sie jedynie przekatna. Nextgena podlaczysz jakiego chcesz, bo X360 da rade bez problemu(przez VGA albo przez kabel HDMI z przejsciowka na DVI), a i PS3 nie bedzie stanowic problemu, bo monitory maja HDCP. Od siebie polecam, bo mam 22" model od grudnia i jestem zadowolony.
Podaj jaka masz matryce (S,A lub C) i gdzie kupowales. Tu masz opis jak wejsc do menu serwisowego:
http://www.behardware.com/articles/667-1/s...he-verdict.html Czaje sie na ten monitor a nie chce dostac szmiry.
CYTAT
Sprawdz Samsunga 206BW i Samsunga 226BW. Roznia sie jedynie przekatna. Nextgena podlaczysz jakiego chcesz, bo X360 da rade bez problemu(przez VGA albo przez kabel HDMI z przejsciowka na DVI), a i PS3 nie bedzie stanowic problemu, bo monitory maja HDCP. Od siebie polecam, bo mam 22" model od grudnia i jestem zadowolony.
Myślałem o 206/226BW ale gdzie nie poszedłem to miał martwego piksela (tzn model na wystawie..), więc pomyślałem sobie, żeby może jednak poszukać coś u LG (oni dają 30 dni gwarancji na martwy piksel).
Co sądzicie o tym lcd
http://www.allegro.pl/item396272740_rewela...l207wt_2ms.html ?
Parametry ma niby niezłe, ale słyszałem że lg/samsungi podobno sporo zawyżają dane...
Yacek, nie chce mi się . Mi się tam podoba.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.