Pablo el
21 12 2006, 23:17
Obadajcie sobie Wlatcy Moch - polski serial animowany. NA youtube lezy tego troche a i leci w TV4

Pierwszy odcinek
pierwszy odcinekJak dla mnie polewa na maxa

Czesio WYMIATA. Najlepszy motyw do korek do zaby z 6 odcinka. Zbija troche higienista ale na szczescie jest tylko jeden odcinek o niej
Jesli temat ma trafic do folderu seriale do prosze modow o przesuniecie, podobnie jak Family Guy.
jaszczoor
22 12 2006, 12:44
głupszej kreskówki to dawno nie olądałem. Nawett do reklam nie dotrzymałem. I na dodatek mają śmiałość to do south park porównywać. phi
Obsolete
22 12 2006, 13:25
Beznadziejna kreskowka. Humor na poziomie bawiacym przedszkolaka typu "nazywasz sie Konieczko, koniecznie bedziesz kims waznym jak dorosniesz" albo "Co to jest napletek? Tata mi mowil, ze to jak skora z palca schodzi" HOHOHOHO nie no "rewelacja", co za wymyslne teksty..ot strony technicznej tez jest fatalnie. Glosy postaci sa dobrane zle, piskliwe zawodzenia irytuja po 5 minutach, a wszystko dobija tragiczna produkcja (glosy sa nagrane jak w polskich filmach z lat 80 - czyli, dialogi sa tak ciche, ze zaglusza je wszystko).
Tragedia, nie ogladajcie tego.
Pablo el
22 12 2006, 14:21
QUOTE(jaszczoor @ 22 12 2006, 06:44)

głupszej kreskówki to dawno nie olądałem. Nawett do reklam nie dotrzymałem. I na dodatek mają śmiałość to do south park porównywać. phi
goscie od suothpark wyraznie sie odinaja.
Serial moze i jest baardzo nierowny co nie zmienia faktu ze kilka motywow zdrowo wymiata - najlepszy chyba jest odcinek 6.
No i czesio to dla mnie mistrzostwo swiata - jak mysli drapie sie po mozgu, przynosi fajne sprzety z cmentarza (do chwytania

) i no wogule ciagnie caly serial.
Anusiak tez dobry jest - bardzo ladnie wysmiewa polityke Polska (nazywam sie Anusiak i jestem z tego dumny

)
Konieczko tez mial dwa dobre texty (cofnijmy sie w czasie i sprawmy zeby niemcy wygrali wojne a potem zapodamy te zydowe na gestapo

)
Co nie zmienia faktu ze serial jest baaaardzo nierowny i praktycznie ogladac sie da 3 odciniki (1,2,6)
szczurek
22 12 2006, 15:11
Ten serial jest tak tragiczny, ze dziwie sie, ze jestem w stanie to pisac po obejrzeniu calego odcinka. Po prostu syf nieziemski, stracony czas.
LegionPolski
22 12 2006, 15:48
gó,wno nieziemskie, spodziewałem się chociaż namiastki South Park (przegiętego i głupiego, ale przynajmniej czasem śmiesznego), a to włatcy móch to kicha - z prostej przyczyny - nic mnie nie rozśmieszyło przez cały odcinek - a u mnie o to trudno... [bo raczej wiele rzeczy mnie śmieszy]
MasterShake
22 12 2006, 17:19
przez 6 minut usilowalem dac temu szanse ale taki syf ze wole sobie family guy obejrzec od poczatku niz z tym sie palowac
czyli to jest ta polska bajka ktora ostatno robi taka furore?
nie tykajcie tego nawet, śmierdzi kupą na kilometr.
I pomyśleć że dla takiego gów.na zabrali drugi odc Monty Pythona na tv4... tu jest polska.. tu zawsze jest "inaczej" ;/
Ch.ujowe na maxa i w ogóle nieśmieszne ;/
_Milan_
23 12 2006, 01:33
o kurva
patrzcie jak opisali tutaj film:
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/4222059dane techniczne wymiataja, "barwny".
scierwo , po prostu scierwo, zeby sie z tego cieszyc trza miec humor niskich lotow.
sorka pablo er, ale to chyba tez Ty polecales pare innych gniotow, przynajmniej wiem czego nie ogladac;]
(pipi) polskie:/ Srał pies grafikę, ale fabuła, teksty, wszystko leży, taki prosty podwórkowy humor typu ja cię j,ebne i powiem k.urwa i mamy dialog do filmu:)
Atun Tortuga
4 01 2007, 22:57
Kogoś to w ogóle śmieszy?
Pablo el
5 01 2007, 00:02
QUOTE(Atun Tortuga @ 4 01 2007, 16:57)

Kogoś to w ogóle śmieszy?
mnie i moich qmpli zdecydowanie rozwala czesio
Trzeba tylko ostro przykurzyc bo na trzezwo nie da sie tego ogladac. No i przewijac

higienistke.
Mnie to bardziej śmieszy gość z mojej szkoły od WF jak spadł ze schodów. A na TV4 to se kameleona można lepiej obejrzeć lub podymać własną babcie(będzie śmieszniej)
Ryo-San
21 01 2007, 11:37
kumpel tak mnie nakrecil na tą bajke ze poprostu musialem ja obejrzec...tak wiec kilka pierwszych odcinkow mialem okazje oblookac wczoraj....i kupa jakich malo...nie wiem kogo to smieszy ale mimo wielkich checi jedyny usmiech jaki pojawil sie na mojej twarzy to usmiech zażenowania..straszna slabizna....nie wiem czym sie tu mozna zachwycać, ale dla mnie to zwykle nic nie warte popluczyny...niedorastające do pięt innym produkcjom 4FUN
maciek88
21 12 2007, 14:43
Coś mi się wydaje, że gdyby opinie forumowych wyjadaczy były bardziej pozytywne to temat rozrósłby się do kilku stron...
Pablo el
21 12 2007, 15:31
CYTAT(maciek88 @ 21 12 2007, 08:43)

Coś mi się wydaje, że gdyby opinie forumowych wyjadaczy były bardziej pozytywne to temat rozrósłby się do kilku stron...
mnie to wcale nie rusza - serial rozwija sie w dobrym kierunku bo daja coraz wiecej czesia
87pizol87
22 12 2007, 00:00
Polacy chcieli zrobić coś podobnego do South Parku ale im nie wyszło. Gdyby nie ten czesio to ten serial byłby do niczego.
Junkhead
22 12 2007, 00:25
CYTAT(87pizol87 @ 22 12 2007, 00:00)

Polacy chcieli zrobić coś podobnego do South Parku ale im nie wyszło. Gdyby nie ten czesio to ten serial byłby do niczego.
Jak mogło wyjśc skoro wzorowali się na takim gównie jak South Park. The Simpsons i wszystko jasne, cała reszta to kaszana.
Pablo el
22 12 2007, 00:48
CYTAT(Junkhead @ 21 12 2007, 18:25)

Jak mogło wyjśc skoro wzorowali się na takim gównie jak South Park. The Simpsons i wszystko jasne, cała reszta to kaszana.
the simpsons = klepanie tych samych pomyslow non stop.
southpark = kazdy odcinek jest to zupelnie inna jazda.
Nie wspominam juz o tym ze simpsowie to glupi pusty humor a kazdy jeden odcinek z 11 serii south park zawsze ma drugie dno. Jestem w us 2 lata i dopiero po przeprowadzce zrozumialem w pelni ten serial! To tak w pierwszej sprawie

Wlatcy Moch moze nie sa idealni ale sa i nalezy sie im za to szacunek, szczegolnie za czesia
luk_ash
22 12 2007, 02:04
myślałem, że z ilości widzów (cyfry z wikipedi) serial jest bardziej popularny...
zgadzam się z Tobą Pablo, widziałem all odcinki i czekam na następnie, a razem ze mną moi znajomi i to po kilka razy.
jest kilka gorszych odcinków, ale ogólnie serial daje radę, no i Czesiu wymiata:D ale najlepsza jest para Marcel+Pułkownik
nie wiem skąd pomysł, że to jest podróba southparku... imho WM jest 100razy lepszy.
wladcy to megagoowno - co prawda pojawy sie jakas fajna gadka ale ten serial jest wogole nie smieszny jest wiele lepszych seriali, a ogladalnosc ma tak duza pewnie w grupie gimnazjalistow
NerkoWiktor
22 12 2007, 09:43
Przez ten debilny serial muszę słuchać w klasie matoła, który udaje głos tego czesia :f co chwile jakieś "dzieńdobryjestemczesio" - jak mnie to wku.rwia

a od samego serialu śmieszniejsze jest nawet W11
W11 jest śmieszniejsze? Chyba jak ktoś ma spaczone poczucie humoru. Serial jest śmieszny. Nie nazwał bym go podróbą, raczej zaadoptowaniem SP w polskie realia. Poszczególne postacie dają radę, motywy są bardzo swojskie , a nie tak odrealnione jak Simpsonowie ( do których nic nie mam, podobnie jak do SP i Futuramy - świetne kreskówki). Nie rozumiem tego forumowego najazdu na WM? Bo tak jest teraz modnie? Fakt , trochę w(pipi)ia że co druga osoba na ulicy ma jako dzwonek " Czesio poniszczył żabkę" ale taka jest cena popularności. IMHO baja daje radę i co odcinek przyprawia mnie o dobry humor [ choć niestety zdarzają się też słabsze epizody].
Co do tej grupy gimnazjalistów.. nie sądzę żeby oni w pełni rozumieli wszystkie akcje z WM.
Co do SP .. nie trzeba mieszkać w USA żeby znajdować drugie dno w tej prześmiewczej produkcji.
szczurek
22 12 2007, 10:47
CYTAT(stona @ 22 12 2007, 10:01)

W11 jest śmieszniejsze? Chyba jak ktoś ma spaczone poczucie humoru.
no to siema
nie rozumiem jaki cudem to moze byc smieszne, obejrzalem pare odcinkow i stracilem tym samym sporo bezcennych minut mojego zycia
A ten temat nie powinien byc w "Seriale"? zresztą mniejsza o to...
Ta bajka jest naprawdę głupia, do south parka nie ma co jej porównywac, bo w końcu co ma piernik do wiatraka? kiedyś oglądałem na youtube wszystkie odcinki po kolei chyba do 10 i dałem sobie spokój, na poczatku smieszyło kilka motywów (głos czesia to chyba najlepsze co w tej bajce jest), jednak im dalej tym częściej się powtarzały i już nie było to śmieszne. Jest parę tekstów które zapamiętam na długo, ale mogę je policzyc na palcach jednej ręki
Junkhead
22 12 2007, 15:39
CYTAT(Pablo el @ 22 12 2007, 00:48)

Chyba Ci się seriale pomyliły Sp nie ma żadnego drugiego dna jest tylko jedno, a tym dnem jest sam serial. Przeklęstwa to jedyne na czym jedzie serial, a The Simpsons jest dla wszystkich, niezależnie od ilości oleju w głowie, każdy znajdzie coś dla siebie. Sp i WM może być dobre co najwyżej dla nastolatków, jak byłem szczylem też się tym jarałem.
zduniacz
22 12 2007, 17:35
ja tam nie pogardze ani SP ani WM ani TS ani FG. klotnie o to co lepsze sa dla szczyli, chodzi o to zeby sie posmiac.
CYTAT(stona @ 22 12 2007, 12:01)

W11 jest śmieszniejsze? Chyba jak ktoś ma spaczone poczucie humoru. Serial jest śmieszny. Nie nazwał bym go podróbą, raczej zaadoptowaniem SP w polskie realia. Poszczególne postacie dają radę, motywy są bardzo swojskie , a nie tak odrealnione jak Simpsonowie ( do których nic nie mam, podobnie jak do SP i Futuramy - świetne kreskówki). Nie rozumiem tego forumowego najazdu na WM? Bo tak jest teraz modnie? Fakt , trochę w(pipi)ia że co druga osoba na ulicy ma jako dzwonek " Czesio poniszczył żabkę" ale taka jest cena popularności. IMHO baja daje radę i co odcinek przyprawia mnie o dobry humor [ choć niestety zdarzają się też słabsze epizody].
Co do tej grupy gimnazjalistów.. nie sądzę żeby oni w pełni rozumieli wszystkie akcje z WM.
Co do SP .. nie trzeba mieszkać w USA żeby znajdować drugie dno w tej prześmiewczej produkcji.
Sorrka stonek, ale nie znasz sie;]
Albo masz poczucie humoru insze od mojego. Tak czy siak, nie znasz sie. WM jest irytujący. Nie jest 'tak głupi, ze as smieszny', a ni nawet smieszno smieszny. Tworcy chcieli, zeby serial był głupi, tym samym zabawny, ale niestety. Straszna lipa wyszła, ktora pomimo, ze bradzo starałem sie do tego przekonać tylko wkurza. A najbardziej ten cały czysio. Jak słysze w busie gimnazjalistów co mowia jakies bzdetne teksty z tego serialu, głosem czysia to mnie trafia.
_Milan_
22 12 2007, 23:59
to troche uposledzenie, jesli komus odpowiada humor z tego gow.na ;]
mam brata ktory mimo 18 lat, ma ciary jak pomysli z e kogos mogloby to cieszyc, poziom 4 klasy podstawowki, to jest MAKS, przykro mi ze niektorzy z was sa na tym poziomie.
No dokładnie, miał być polski South Park. Po drodze coś nie poszło. Ściśle mówiąc wszystko.
Pablo el
23 12 2007, 02:13
Wszystko to kwestia gustu. Nie trawie ani Family Guy ani Simpsonow a Wlatcy jakos mi przypadli go gustu mimo tego ze nie zawsze trzymaja poziom i miernota czesto przeplata sie z geniuszem.
Wszelkie porownania do southpark sa bardzo niestostowne - to zupelnie inna liga. Ale za 3 lata, kto wie?
STRETCH
23 12 2007, 03:07
...bo wladcy much sa dla prostakow, wystarczy nie miec mozgu i mozna to ogladac z usmiechem. fg, simpsonsi czy sp to taka 1 liga do ktorej wladcy much sie NIGDY nie dostana.
CYTAT(Junkhead @ 22 12 2007, 15:39)

Chyba Ci się seriale pomyliły Sp nie ma żadnego drugiego dna jest tylko jedno, a tym dnem jest sam serial. Przeklęstwa to jedyne na czym jedzie serial
rotfl
widać że albo nie oglądasz, albo jeszcze do tego nie dorosłeś.
a co do wlatcow....
kumpela usilowala mi to wmusić, obejrzeliśmy 2 odcinki, wg. niej i znajomych "zaj.ebiste i wogole debest"
szczerze mowiac, dawno sie tak nie wynudzilem. straszna żenada pod każdym względem - animacji, tekstów, "humoru".
zgadzam sie z Milanem, Tokarem i Stretchem w 100%
Będąc do czegoś nastawionym negatywnie też mnie nikt nie przekona że to coś jest kul i w ogóle dżezi. Mi się WM podoba i kropka

Fakt że ma też słabe motywy które przyprawiają o wymioty ale który serial tego nie ma?
SP opiera się tylko na przekleństwach? Wow.. no tak, jak się słucha tekstu i go nie rozumie to pewnie tak.
Problemem WM jest między innymi to, że twórcy nie potrafią zaserwować w miarę inteligentnego humoru (Simpsonowie, Family Guy, Futurama), a nie mają na tyle jajec, żeby pojechać na maksa z klozetowym ( South Park, Drawn Together). W rezultacie niby chcą jechać po bandzie, ale najlepiej bez żadnych kontrowersji. W rezultacie otrzymujemy serial tak bezpłciowy jak tylko się da. Zresztą co tu dużo gadać, choćby przez żenujący dubbing nie da się tego oglądać.
Junkhead
23 12 2007, 12:01
CYTAT(Specu @ 23 12 2007, 09:35)

Chyba Ci się seriale pomyliły Sp nie ma żadnego drugiego dna jest tylko jedno, a tym dnem jest sam serial. Przeklęstwa to jedyne na czym jedzie serial
rotfl
Masz rację nie oglądam, kiedyś oglądałem i to kilka serii. Chyba Ty jeszcze nie dorosłeś, żeby stwierdzić, że to totalne prostacki serial dla gimnazjalistów.
A co WM to wolę to od SP, tem sam poziom, ale przynajmniej nasze.
CYTAT(STRETCH @ 23 12 2007, 03:07)

...bo wladcy much sa dla prostakow, wystarczy nie miec mozgu i mozna to ogladac z usmiechem. fg, simpsonsi czy sp to taka 1 liga do ktorej wladcy much sie NIGDY nie dostana.
no ja właśnie się zastanawiam, bo dwaj kumple z aneksu w akademiku się tym strasznie jarają ;/, a to są niezłe mózgi i bardzo inteligentni ludzie.
Dlatego myślę mimo wszystko że poziom człowieka a poczucie humoru to 2 różne kwestie, bo inaczej nie da się wytłumaczyć że mogą się jarać tą żałosną kreskówą.
CYTAT(Manor @ 23 12 2007, 12:43)

Dlatego myślę mimo wszystko że poziom człowieka a poczucie humoru to 2 różne kwestie, bo inaczej nie da się wytłumaczyć że mogą się jarać tą żałosną kreskówą.
No to żeś odkrył Amerykę
CYTAT(Junkhead @ 23 12 2007, 12:01)

CYTAT(Specu @ 23 12 2007, 09:35)

rotfl
Masz rację nie oglądam, kiedyś oglądałem i to kilka serii. Chyba Ty jeszcze nie dorosłeś, żeby stwierdzić, że to totalne prostacki serial dla gimnazjalistów.
dobrze napisał stona:
CYTAT
SP opiera się tylko na przekleństwach? Wow.. no tak, jak się słucha tekstu i go nie rozumie to pewnie tak.
naprawde nie trzeba za wiele myśleć, by odkryć w każdym z odcinków SP drugie dno. jest to doskonała satyra na dzisiejsze społeczeństwo, ale jak widac nie każdy jest w stanie to zauważyć.
a z WM to jest tak, że to pierwszy polski serial animowany niby adresowany dla dorosłych, smutna prawda jest taka że to zwykłe (pipi) z plakietką "made in poland" i sam ten fakt wystarczy by ludzie to na siłe oglądali.
nie twierdze że to nie może się podobać, znam ludzi którzy to lubią. rispekt, ale mnie to totalnie nie kręci. imo kaszana okrutna i szkoda mi czasu nawet by obejrzeć pojedynczą scenę.
księżna_von_Habsburg
27 01 2008, 19:33
hmmm ranicie me serce:) ja miałam okazję zobaczyć kilka odcinków i miałam ubaw po pachy. przyznaję- serial jest głupi niesamowicie, ale im głupsze tym bardziej mnie śmieszy. pragnę dodać, że za idiotkę i prostaka się nie uważam, a serial pokazał mi niedawno kolega z pracy w muzeum- polonista i dr historii:) wiem, wiem- tytulatura nic nie znaczy, ale on sam mi się przyznał, iż dla odmiany lubi takie "hardcory", tj. kuriozalne wręcz poczucie humoru. nie oglądałam SP, podobnie jak innych seriali. WM pewnie też nie miałabym okazji pooglądać, ale dostępność na youtube jest kusząca. myślę, że to leży w indywidualnych upodobaniach każdego z nas. myślałam, że WM robią furorę, bo często gęsto na historii podśmiewamy się z niego z kolegami, a nawet z pewnym wykładowcą

nie wiem dlaczego miałby to być serial z "drugim dnem"? jak głupota może mieć drugie dno:/ takie wciskanie drugiego dna kompletnie zmieniłoby charakter i styl tego serialu, a przecież nie o to się rzecz rozchodzi. mam swoje ulubione odcinki, ale przyznaję się równieź, że trafiłam na sporo kompletnie nie-śmiesznych. nie zrównywałabym wszystkich "fanów" WM z kompletnymi debilami i pustakami:) uwierzcie, że takie czyste i prymitywne w formie i przekazie filmidło jest świetnym rozweselaczem i pomaga czasem od.chamić się, gdy prawie cały swój wolny czas człowiek spędza ma czytaniu naukowej paplaniny, tłumaczeniu źródeł po łacinie lub innych tego typu zajęciach. pozdrawiam
jest głupio i kiczowato ale całkiem śmiesznie. Może właśnie dlatego ,że jest głupio bez sensu;]?
Tylko aż przykro patrzeć na to jaka kultura wytworzyła się w okół tego serialu. Gimnazjaliści udający Czesia itd? No proszę, już nie mogę.
czesio83
5 02 2008, 19:48
CYTAT(księżna_von_Habsburg @ 27 01 2008, 19:33)

hmmm ranicie me serce:) ja miałam okazję zobaczyć kilka odcinków i miałam ubaw po pachy. przyznaję- serial jest głupi niesamowicie, ale im głupsze tym bardziej mnie śmieszy. pragnę dodać, że za idiotkę i prostaka się nie uważam, a serial pokazał mi niedawno kolega z pracy w muzeum- polonista i dr historii:) wiem, wiem- tytulatura nic nie znaczy, ale on sam mi się przyznał, iż dla odmiany lubi takie "hardcory", tj. kuriozalne wręcz poczucie humoru. nie oglądałam SP, podobnie jak innych seriali. WM pewnie też nie miałabym okazji pooglądać, ale dostępność na youtube jest kusząca. myślę, że to leży w indywidualnych upodobaniach każdego z nas. myślałam, że WM robią furorę, bo często gęsto na historii podśmiewamy się z niego z kolegami, a nawet z pewnym wykładowcą

nie wiem dlaczego miałby to być serial z "drugim dnem"? jak głupota może mieć drugie dno:/ takie wciskanie drugiego dna kompletnie zmieniłoby charakter i styl tego serialu, a przecież nie o to się rzecz rozchodzi. mam swoje ulubione odcinki, ale przyznaję się równieź, że trafiłam na sporo kompletnie nie-śmiesznych. nie zrównywałabym wszystkich "fanów" WM z kompletnymi debilami i pustakami:) uwierzcie, że takie czyste i prymitywne w formie i przekazie filmidło jest świetnym rozweselaczem i pomaga czasem od.chamić się, gdy prawie cały swój wolny czas człowiek spędza ma czytaniu naukowej paplaniny, tłumaczeniu źródeł po łacinie lub innych tego typu zajęciach. pozdrawiam
zgadzam sie w 100%
nick i avatar mówią same za siebie.
Przyznam, że byłem niechętnie nastawiony do tego serialu. Po obejrzeniu paru odcinków szybko zmieniłem zdanie. Bajka jest śmieszna (może nie wszystkie odcinki) i raczej daje rade.
Polecam odcinek: "Wykopki"
Haibane
30 07 2008, 12:54
Jak dla mnie przeciętniak, tuzom w rodzaju South Park, Family Guy czy Futuramie może naskoczyć na pałkę... Chwilami mam wrażenie, jakby twórcy chcieli pójść na całość, ale jednak bali się moherowych legionów... No i ten mityczny Czesio, którego widzę dosłownie wszędzie; niedługo człowiek będzie bał się podnieść klapę kibla... Cieszą nawiązania do polskiej rzeczywistości, niektóre sceny są zabawne, ale mimo wszystko czas poświęcony na obejrzenie kilkunastu odcinków uważam za stracony.
Najbardziej wkurza mnie że przecież na pewno mamy w Polsce zdolnych ludzi z dobrym i inteligentnym poczuciem humoru, a powstają i mało tego- zdobywają popularność takie gnioty. Marzy mi się kreskówka na poziomie South Park w polskich realiach.
Damian_v
17 08 2008, 23:13
elo?
Denerwują mnie ludzie którzy nazywają WM polskim SOuth parkiem.... SP to zupełnie inna sprawa to jest dopiero śmieszne a WM to bardziej głupie niz smieszne..

a tak oftopne bo na Koloniach w Darłówku na straganie zobaczyłem pluszaka "Czesio" miał z 20cm a cena 65zł ... huh?
podobno ten babol ma dostać kinówke w styczniu
CYTAT(tk @ 18 08 2008, 01:14)

podobno ten babol ma dostać kinówke w styczniu

Nosz (pipi)a, niech scenarzyści umrą, niech im zgwałcą psa i zamordują matki. Przecież to co robią podpada pod zbrodnie przeciwko ludzkości.
Jak można na świat wypuścić takie (pipi) ? Nie czułem tego poziomu zażenowania oglądając Power Rangers po 10 letniej przerwie, jak oglądając 1 minutę "Władców". Po samym tytule bajki widać w jaką publikę celują.
Nawet nie ważyć się porównywać tego do South Parku, przecież przepaść pomiędzy tymi kreskówkami jest tak ogromna. South Park zawsze ma długie dno, tam nie latają jakieś dziwne postacie ze swastykami na czole i nie (pipi)ą niezrozumiałych głupot. Chciałem być kiedyś obiektywny i nastawiłem sobie jeden odcinek "Władców" ... po 3 minutach wyleciał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.