QUOTE(...RAFI... @ 23 12 2006, 19:32)

@Mariusz Saint
Bardzo możliwe, ze za komentarz

(zresztą bardzo słuszny komentarz)
A skąd takie info posiadasz? Jesteś modem lub adminem na tej stronce?? Bo jak wysłałem im maila z zapytaniem czemu zostałem zbanowany to lamerzy nawet nie raczyli odpisać...
Nie jestem adminem ani modem (możesz to sprawdzić: mam tam nick "MSaint"), ale często zaglądam na napisy.org i wrzucam/pobieram napisy i pamiętałem historię z tym tłumaczeniem - mój ojciec uwielbia The Sopranos i powiedział mi, że jest tam taki "kwiatek", więc zerkałem na komentarze

Opcje są dwie: albo dostałeś za napisy, albo za komentarz. Jeśli za napisy, to by je usunięto, a są nadal. Za komentarzem przemawia fakt, że potraktowałeś tłumacza słowami: "o co ci k***a chodzi, ile ty masz lat dzi**o!?ja (pipi)ę, k**wa", za co IMO ban się należał

Swoją drogą trudno wymagać, żeby w telewizji ogólnodostępnej tłumaczyli bluzgi, skoro w USA tego nie robią

Co masz na myśli

Na jaki język mają tłumaczyć

Tworząc takich np. wspomnianych wcześniej Soprano, ktoś założył sobie, że w scenariuszu jest np. cocksucker, taka jest jego wizja tego serialu, jego założenie artystyczne to jakie prawo ma tłumacz aby to zmienić ?? Żadne!! Może wogóle podmieńmy im kwestie, ten film jest o mafii, to niech od dzis będzie o kółku różańcowym..
Miałem na myśli to, że w USA w telewizji ogólnodostępnej nie ma bluzgów

Dlatego też w naszych telewizjach bluzgi prawie w ogóle nie są tłumaczone.
Poza tym tłumaczenia są jak kobiety: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne

Przypuszczam, że gdyby tłumaczyć dosłownie wszystkie bluzgi we wszystkich filmach i serialach pokazywanych w telewizji, to efekt nie byłby zbyt dobry. Mnie na przykład trudno sobie wyobrazić lektora bluzgającego co po chwilę tylko po to, żeby "zachować wizję"

Natomiast jeśli chodzi o "motylą nogę" we wspomnianym tłumaczeniu do Sopranos to również uważam, że tłumacz walnął gafę - mógł bluzgów w ogóle nie tłumaczyć, tak to zrobił z nich parodię.
i co z tego?? (odnośnie tego, że HBO nie jest ogólnodostępną stacją - przyp. MSaint)
To, że telewizje płatne, "kablówki", takie jak HBO czy Showtime nie są ograniczone co do tego, co można pokazywać, może być przemoc, seks, przekleństwa, a w stacjach takich jak ABC, FOX, CBS, NBC nie wolno takich rzeczy pokazywać. Nigdy Cię nie zdziwiło, że w więzieniu Fox River, gdzie jest mnóstwo madafakaz, ani razu nie użyli przekleństwa cięższego niż "damn"?