Seria Krajewskiego o mieście Breslau (czyli miedzywojennym Wrocławiu) łączy w sobie czarny kryminał i horror a wszystko okraszone klimatem gangsterki z lat 30 i świetnym stylem literackim. Aktualnie jestem na drugiej książce z serii, czyta sie to wyśmienicie. Ktoś zna ?
Przeczytałem wszystkie, absolutna rewelacja jak dla mnie, jedna z moich ulubionych serii. Świetny klimat przedwojennego Wrocławia, aż ma się wrażenie, że się tam jest, bohater realistyczny bo ze swoimi wadami, nie żaden nieustraszony heros i geniusz.
Swoją drogą autor chyba nie jest bardzo znany mimo reklam na bilbordach po premierze Festung, bo temat z grudnia i żadnego odzewu.
czuje, że trzeba się tym bliżej zainteresować, bo opinie same pozytywne, a ostatnio spory kontrakt podpisano na ekranizacje całej serii.
Obsolete
10 03 2007, 02:12
Czytalem, polecam. Nie jest to zadna swiatowa jakosc, ale zdecydowanie nie zaluje sie chwil spedzonych z ta seria. Postac Eberharda Mocka jest przeswietna;]
Ewcikson
4 06 2007, 16:23
CYTAT(Obsolete @ 10 03 2007, 03:12)

Czytalem, polecam. Nie jest to zadna swiatowa jakosc, ale zdecydowanie nie zaluje sie chwil spedzonych z ta seria. Postac Eberharda Mocka jest przeswietna;]
możecie wymienić tytułami kolejność,bo słyszałam sporo, ale nie miałam czasu się za to zabrać, a chce zacząć OD POCZĄTKU....
Wiki mówi:
"Na serię składają się: Śmierć w Breslau (1999), Koniec świata w Breslau (2003), Widma w mieście Breslau (2005) oraz Festung Breslau (2006)."
Ewcikson
4 06 2007, 17:00
CYTAT(Hela @ 4 06 2007, 17:40)

Wiki mówi:
"Na serię składają się: Śmierć w Breslau (1999), Koniec świata w Breslau (2003), Widma w mieście Breslau (2005) oraz Festung Breslau (2006)."
WIELKIE DZIĘKI ZABIORĘ SIĘ ZA NIE W WAKACJE:>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.