Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: "Joystick inaczej"
Forum PSX Extreme > Kąciki > Forum Bijatyk > Hardware
kaizer
To jest kontynuacja wątku z tematu Arcade Sticki, Który wybrać??, Który został zamknięty (...).

Konkretnie chodzi o to:
QUOTE(Devil @ 14 07 2006, 11:43) *
czy ktoś coś takiego widział. znalazłem to pare minut temu i z Mattem zastanawiamy sie co to jest. Tu jest link do tej strony.

QUOTE(kowal @ 14 07 2006, 13:08) *
triumf mysli technicznej nad zdrowym rozsadkiem
to jest własnie to
kolesiowi sie po prostu nudziło i powyprowadzał wyjscia pod rozne porty jakby przejsciowek nie było

Otóż kowalu - nie masz racji. Ta strona podaje przepis na interface dla niepełnosprawnych graczy.

Jest on oparty o znany nam Stick z NAMCO, który już sam w sobie stanowi ułatwienie dla graczy niemogących normalnie obsługiwać pada.

Nazywa się to disability standard switch interface lub Accessible Switch Standard.
Można dzięki temu podłączyć alternatywne przyciski itp. (na przykład do grania nogami.)
Można też podzielić obsługę gry (1P) na dwóch graczy.

I nie chodzi tu bynajmniej o bijatyki - to mogą być bardzo różne gry.

Co do przejściówek, to są tam podane linki.
kowal
nie czytałem tego bo mi sie nie chciało popatrzyłem na fotki tylko ale tak samo robia kolesie co składaja caby do domu do ktorych podpinaja konsole mapuja funkcje, i to samo robili ci co mieli DC i chcieli grac w golfy z 3''calowym trackballem musieli go sobie sami zrobic.
a do tego wystarczy kupic miniPACa i przejsciowke pod konsole. a nie robic z igły widły wiec nadal twierdze ze mu sie nudziło

ps: psst! słyszałem ze Nemo na swoim P360 ma zrobic pokaz hit confirmation u Benedykta biggrin.gif
kaizer
QUOTE(kowal @ 25 12 2006, 00:18) *

nie czytałem tego bo mi sie nie chciało popatrzyłem na fotki tylko

Ja cię nie atakuję wcale. Staram się odpowiedzieć na pytanie tak jak trzeba, bo można się nie domyślić po co to jest.

QUOTE(kowal @ 25 12 2006, 00:18) *

a do tego wystarczy kupic miniPACa i przejsciowke pod konsole. a nie robic z igły widły wiec nadal twierdze ze mu sie nudziło

Wiem że się znasz na tym ale w tym przypadku to tak nie działa.

Sam Arcade Stick jest już ułatwieniem dla wielu z tych ludzi. Kupują je zamiast pada - duże buttony+gałka=łatwiejsza obsługa.
Te gniazdka to właśnie disability standard switch interface. To jest mały "jack" mono.
Wyobraź sobie że np. w jakimś ośrodku koleś idzie (jeśli chodzi) do drugiego sobie pograć, z własnym "kontrolerem" (to może być np. taki świecący przycisk jak na zdjęciu powyżej) i wpina się temu drugiemu w tego stick'a, żeby sobie razem pograć. Ten drugi powiedzmy może tylko obsługiwać gałkę.
Stick może być wspólny dla tych wszystkich ludzi, więc niektórzy będą go wykorzystywać chociaż w części a inni wspomagać się będą swoimi gadżetami.

Ten standard nie dotyczy tylko kontrolerów do konsol. To mogą być jakieś inne zabawki lub urządzenia.

To jest "kostka" do gry.

Piszę o tym bo sądzę że warto mieć świadomość czegoś takiego.
W końcu nie jest to sprawa tak całkiem z kosmosu, bo może dotknąć każdego z nas (oby nie).
Jako ekspertowi od kontrolerów też przyda się taka wiedza. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.