Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Japońskie jedzonko
Forum PSX Extreme > Inne > Japonia > Japonia
TaiCat
No dobra,macie jakieś ulubione japońskie żarełko?

niedawno nauczyłam się robic pseudo onigiri ale z racji tego że ryż krótkoziarnisty (do kupienia w Kauflandzie) u nas jest nienajlepszy albo w ogóle go nie ma (japoński tylko w specialnych sklepach) jest to trudna sprawa.Nigdy nie używajcie długoziarnistego do potraw japońskich!

dobra do rzeczy...np w Galerii Krakowskiej jest sklep "Kuchnie Świata" gdzie na szczęście połowa asortymentu tego sklepu to własnie japońskie ingrediendsy.Ale to że kosztują łohoho to lepiej nie wspominać.

Może znacie jakies tanie sposoby na zrobienie czegoś co przypomina smak z rodem kraju kwitnącej wiśni/śliwki smile.gif?

moim faworytem jest dodatek Umeboshi-słona śliwka.Dostałam ich kilka na święta.
jakbu
Ja w sklepach widzialem taki zestaw za 20 zl do robienia sushi. Masz tam wodorosty, ryz, mate i cos jeszcze
Dante
W jakim sklepie taki zestaw był tylko za 20 zeta bo to tanio (ja widziałem koło 70 za coś takiego)
Proko
Tu Jakbu (u kolegi): W miesjcowym markecie "Delikatesy" smile.gif
jakbu
Mamy zamiar niedługo z Proko, kupić taki zestawik i zrobić Sushi domowej roboty smile.gif
Cegla
Mam pytanie, macie jakis patent na plukanie ryzu do sushi? Bo ja nad tym siedzialem ponad 30 minut a woda i tak nie byla krystalicznie czysta.
Arkady
Najlepiej wsypać ryż do sitka i płukać pod bierzącą wodą, zapewne ty trzymałeś w misce i wymieniałeś wodę co jakiś czas? happy.gif
Cegla
W sitku.
greah
durszlak, gaza, bierząca woda i odrobina wprawy aby podczas podrzucania nie wysypać ryżu do zlewu
jakbu
dzisiaj z proko bylismy na sushi smile.gif takie sushi maki jest bardzo smaczne tongue.gif obsluga byla mila, nauczyli nas obslugi paleczek i dostalismy wode gazowana za darmo happy.gif
ashka
CYTAT(jakbu @ 4 05 2007, 18:52) *
dzisiaj z proko bylismy na sushi smile.gif takie sushi maki jest bardzo smaczne tongue.gif obsluga byla mila, nauczyli nas obslugi paleczek i dostalismy wode gazowana za darmo happy.gif
Hehe, mogli wam choć trochę zielonej herbaty dać, a nie wody, gazowanej ... laugh.gif

A co do płukania ryżu: ja płuczę metodą wlej-i-wylej i działa ;d Po 6-8 płukaniach woda jest czysta.

->TaiCat - ja nie wiem, jak ty możesz jeść te marynowane śliwki: bueeeeee. Musze być bardzo głodna, żeby je do ust wsadzić blackeye.gif
Rei Kashino
CYTAT(jakbu @ 4 05 2007, 17:52) *

wode gazowana za darmo? napewno byliscie na sushi? tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif ja tam zawsze popijam jak nakazuje tradycja i dobre maniery zupka i ciepla sake na SAMYM KONCU jedzenia. Sushi to nie fast food, jeszcze ta woda mineralna obleci... ale jakbym zobaczyl kogos popijajacego pepsi podczas jedzenia sushi... -_-' fakt, faktem ze wszystko da sie zrobic w zyciu bez stylu np jezdzic mercedesem w dresie dry.gif dry.gif dry.gif dry.gif
ashka
CYTAT(Rei Kashino @ 10 05 2007, 18:27) *
wode gazowana za darmo? napewno byliscie na sushi? tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif ja tam zawsze popijam jak nakazuje tradycja i dobre maniery zupka i ciepla sake na SAMYM KONCU jedzenia. Sushi to nie fast food, jeszcze ta woda mineralna obleci... ale jakbym zobaczyl kogos popijajacego pepsi podczas jedzenia sushi... -_-' fakt, faktem ze wszystko da sie zrobic w zyciu bez stylu np jezdzic mercedesem w dresie dry.gif dry.gif dry.gif dry.gif

Zupę? Do samego sushi? laugh.gif
Jeszcze rozumiem do calego lunchu, i popijac nią W TRAKCIE, ale do samego sushi .... hehe.
A sushi to właśnie dokładnie fast food, W godzinach szczytu często wolno ci wejść do baru tylko na ściśle określony czas: zjeść ile zdążysz, wypić herbaty i zmykaj, szanowny kliencie.
Wolno ci je popić, czym ci się podoba: piwem, woda, herbatą, wolna wola.

A żeby trzymać się interesujących porównań, to nie ma jak przemądrzaly mercedes.

Rei Kashino
CYTAT(ashka @ 10 05 2007, 18:04) *
CYTAT(Rei Kashino @ 10 05 2007, 18:27) *

Zupę? Do samego sushi? laugh.gif
Jeszcze rozumiem do calego lunchu, i popijac nią W TRAKCIE, ale do samego sushi .... hehe.
A sushi to właśnie dokładnie fast food, W godzinach szczytu często wolno ci wejść do baru tylko na ściśle określony czas: zjeść ile zdążysz, wypić herbaty i zmykaj, szanowny kliencie.
Wolno ci je popić, czym ci się podoba: piwem, woda, herbatą, wolna wola.

A żeby trzymać się interesujących porównań, to nie ma jak przemądrzaly mercedes.

mialem na mysli jedzenie w ekskluzywnej restauracji sushi a nie fast food z sushi. nie wyslowilem sie jasno my bad. a popija sie tylko jak sie skonczy jesc to swiadczy o twojej kulturze i znajomosci ich manier. tak samo jak sie nie kroi kawalkow tylko sie je je cale. w takiej ekskluzywnej restauracji milo jest trzymac sie regol i np nie wbic paleczek do miseczki z sushi i zostawic, to juz jest max wtopa japonczycy tak robia tylko jak sie modla, jest to dla nich swieta rzecz. to jest tak jakbys ty zaprosil japonczyka do siebie a on by ci sciagnol krzyz ze sciany i wbil w kotleta tongue.gif mnie tak japonce nauczyli nie wymyslilem sobie tego, a moze zartowli wink.gif w sumie to ciezko po takim wasabi nie popic tongue.gif
ping
dla mnie sprawa jest prosta - jestem polakiem - zachowuje się jak polak. Nie będe udawał na swoim poletku japończyka wink.gif
Rei Kashino
ja nie udaje japoncow, tez jestem polakiem ale wydaje mi sie, ze znajomosc obcej kultury nikomu nie zaszkodzila. to juz swiadczy o tobie samym jak sie potrafisz zachowac w danej sytuacji prostacko czy z klasa
greah
CYTAT(Rei Kashino @ 12 05 2007, 16:07) *
ja nie udaje japoncow, tez jestem polakiem ale wydaje mi sie, ze znajomosc obcej kultury nikomu nie zaszkodzila. to juz swiadczy o tobie samym jak sie potrafisz zachowac w danej sytuacji prostacko czy z klasa
ojej biedne my Polocks co to widelca od pałeczki nie odróżnią i kotleta palcami rozdziabią. ping dobrze pisze - udawanie kogoś kim się nie jest jest snobizmem i robieniem ąę w bibułkę.

w hinduskiej restauracji jem sztućcami a nie palcami, w niemieckiej nie puszczam bąków i nie biekam po zjedzonym posiłku a w japońskiej nie mlaskam choć jem pałeczkami (bo lubię) ale nie robie z siebie snoba i nie staram się na siłę przypasować odstawiając shintoistyczne modły przed posiłkiem i czekać równe 3 minuty aż zaparzy mi się herbata. popełnienie faux pas jest czymś normalnym dla cudzoziemca i wolę aby patrzono na moje poczynania przez palce niż wyśmiewano jako weaboo wannabe.
przykład? będąc na obiedzie u jednej studentki z wymiany zjadłem wszystko z talerza i podziękowałem. rodzice byli z lekka zdziwieni ale nic nie powiedzieli. jak się okazało zjedzenie wszystkiego oznacza chęć dokładki natomiast zjedzenie wszystkiego i podziękowanie oznacza dobre wychowanie jednakże daje do zrozumienia, że posiłek był niezbyt smaczny ale aby nie obrazić pani domu gość postanowił zjeść cały jednakże aby nie męczyć dalej kubków smakowych nie poprosił o dokładkę. czy rodzice się obrazili? nie, bo byli świadomi tego, że Europejczycy mają inną kulturę jedzenia

Goldi69-PL-
ostatnio bawie sie w robienie Sushi, kilka rodzajow maki narazie, wychodzi juz mi ponoc niezle i calkiem dobre. Ostatnio Ceglasy z dupeczka u mnei na kolacyjce byli to co zjedzony kawalek Sushi cegla wklejal slowo "za(pipi)iste" i ocenil 10/10 :)
potem jak bede w domu wrzuce fotke jak sie prezentowalo.
chrno-x
Ostatnio gdy po raz enty przeglądałem stare numery Kawaii (ehhh brak mi go) czytnąłem sobie jak się przyrządza sushi, jednak na co zwróciłem uwage to ta wąska mała mata którą zwija się sushi, miałem zamiar poszukać na necie, jednak okazało się zbędne bo odkryłem że w kuchni mam prawdziwą mate do zwijania sushi(na dodatek wygląda tak samo jak w Kawaii!!) normalnie mało nie padłem jak zobaczyłem że moja starsza ma taką matę.Aha no i pytanie, czy ktoś we Wrocku już szukał sklepów z Japońskimi warzywami czy ryżem?
mate5
Co sądzicie o fugu? Mielibyście odwagę tą rybe zjeść?
Ölschmitz
lubie jesc japonskie jedzenie, jest smaczne i pozywne
gozaru
Polecam okonomiyaki - skromną wersję można przyrządzić nawet w polskich warunkach, a warto bo jest rewelacyjne.
Dla niewtajemniczonych w sekrety japońskiej sztuki kulinarnej -> youtube.com/user/Oyamake
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.