Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kartą graficzną (?)
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Mastah27
Problem ten nęka mnie od jakiś 3 lat, kiedy to spalił mi się zasilacz w kompie, jednak nie był on aż tak upierdliwy, jak to ma miejsce teraz. Mianowicie chodzi o to, że po włączeniu kompa tak średnio 3 razy rozmazuje mi się ekran (wyskakują dziwne artefakty, najwięcej w kolorze różowym), po czym monitor się wyłącza i za każdym razem gdy się to stanie, muszę resetować peceta. W sumie to bym jeszcze przebolał, gdyby nie fakt, że gdy wchodzę na Allegro takie rozmazanie pojawia mi się nagminnie (ostatnio maksymalnie przebywałem tam chyba kilka minut). Jest to cholernie dziwne, bo wcześniej nie miałem tego problemu, za to w ciągu tych 3 lat podobne objawy miałem na wielu stronach jak np. na starej wersji forum PE, po czym po jakimś okresie problem z daną stroną znikał. Tym razem jednak nie mam już tyle cierpliwości i chcę wymienić uszkodzoną część, tylko nie jestem pewien, co sprawia mi te problemy. Podejrzewam, że winowajcą jest tutaj Geforce4 Titanium 4200, ponieważ raz na jakiś czas, gdy komp po rozmyciu samoczynnie się resetuje, po ponownym uruchomieniu wyskakuje mi okienko z wiadomością, że karta graficzna spowodowała jakiś tam błąd itd, ale nie jestem tego w 100% pewien. Jak myślicie, co to może powodować (od razu zaznaczam, że nie mam możliwości sprawdzenia innej karty graficznej)?
ArkejD
Bo te dżiforsy są bardzo wadliwe. Ja mialem takiego, po pol roku padl (arty, potem resety kompa przy probie uruchomienia gier) dostalem drugiego z gwarancji też po pól roku padl biggrin.gif Dowiedziałem się że przestali je produkować i wymienili mi na co innego.Teraz mam od roku fx5500 (;/) ale przynajmniej działa bez problemu.
CheeseOfTheDay
No bardzo prawdopodobne że gdy z zasiłki poszedł dymek to i karta na tym ucierpiała. RAM'y i procek bym wykluczył bo to nie te objawy. Może coś poszło te 3 lata temu i teraz się szybciej przy windzie rozgrzewa, stąd te artefakty. Możesz włączyć monitoring temperatury karty (miałem Ti4200 ale nie mam pewności czy takie coś miał) by to wykluczyć.
stona
Artefakty są tylko od grafy. Plamki to o ile dobrze pamiętam wina ramu. Choć głowy za to uciąć sobie nie dam. Jeśli używasz kompa tylko do pracy to zmniejsz zegary, może takie coś pomoże i karta nie będzie się grzała.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.