Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: RPG Maker
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3
KOMODO
Sunderland - wszystko tajne, nic nie powiem:P.

Sowaa - nie:>. Termin minal, klamka zapadla, jest jak jest i tak bedzie "oceniane":). W istocie czasem nie ma muzyki. Nie przejmuj sie jednak, babole to norma.
Sunderland
Mógłby mi ktoś napisać jak korzystać ze skryptów zamieszczomych na twierdzy? Wcześniej jakoś z tego nie korzystałem, a teraz zauważyłem, że jest tam sporo ciekawych rzezczy, a problem w tym, że nie wiem jak to po ściągnięciu uruchomić.
Burgund
do folderu ze skryptem kopiujesz plik RPG_RT.EXE z innego projektu w rpg makerze.

uruchamiasz i przyglądasz się wykonaniu. Możesz tez przyjrzeć się wykonaniu otwierając skrpt w rpg makerze.

potem w swojej grze programujesz zdarzenia tak, jak były pokazane w skrypcie.

Co do makera XP to tam się treść skryptu kopiuje do edytora skryptu i po zabawie biggrin.gif
Sunderland
Skoro jest już sporo po terminie to może uczestnicy konkursu niech pochwalą się swoimi pracami.Na czym najbardziej się skupili, co olali, w jakich realich osadzili grę, itp.
necz
Hmm moja gra jest do ściągnięcia na Twierdzy, więc zapraszam - tytuł "Secret Stone"
PS: Burgund - miałeś podwyższyć ocenę za muzykę, doszła do Ciebie ta poprawka???
AAA to ja Sowaa, napisałem posta na innym profilu rolleyes.gif
KOMODO
UWAGA!

Wszyscy bioracy udzial w konkursie ZGLASZAC SIE do Zaxa (zax@psxextreme.pl). Wlasnie dokanczamy wybieranie zwyciezcy. W zwiazku z tym nie do konca wiemy jak was podpisac w magazynie, jako ze niektorzy pracowali w grupkach. ZGLASZAC SIE albo nici ze slawy. O!:)

Devil_within - w potach czola udalo nam sie odpalic Twoje gry takze;).
Sowaa
Hej, hej coś przycichło w tym temacie smile.gif Może Komodo uchylisz nam rąbka tajemnicy ile osób brało udział lub jakieś inne szczególiki na temat konkursu, w końcu Extrim dopiero za trzy tygodnie:P
Do Burgunda: Czy jak ściągnę od was jakąś grę to będę mógł w nią grać bez RPG Makera??? Interesuje mnie ta nowa gra, ale nie mam ver. XP
KOMODO
Hm. Nie uchyle:). Gier bylo "wystarczajaco" by bylo w czym wybierac:).
Burgund
CYTAT
Do Burgunda: Czy jak ściągnę od was jakąś grę to będę mógł w nią grać bez RPG Makera??? Interesuje mnie ta nowa gra, ale nie mam ver. XP

jeśli autor dodał wszystkie niezbędne pliki graficzne, muzyczne itp. to tak. Ale autor musiał wtedy tak ustawić grę, żeby działała bez RTP.

Co do gry która się niedawno na Twierdzy pojawiła, to RPG Maker jest niezbędny.
P.S. Jak podoba się recka? Nie jestem pro, ale staram się pisać obiektywnie biggrin.gif
Sowaa
No, no nowe PE już w kioskach, więc chyba czas pogratulować zwycięzcy smile.gif Wygrał jakiś Mateusz "Sowa" Ruszczyk ze swoją gierką "Secret Stone" nie wiem co to za koleś ale mu gratuluję udanego RPG-a ninja.gif tongue.gif

Muhaha nie wierzę, że wygrałem!
Sarge
Do KOMODO/Zaxa => planujecie jeszcze w najbliższym czasie podobny konkurs, ewentualnie wspominać coś jeszcze o RPG Makerze na łamach Kącika RPG?
KOMODO
CYTAT(Sowaa @ 16 04 2007, 13:23) *
No, no nowe PE już w kioskach, więc chyba czas pogratulować zwycięzcy smile.gif Wygrał jakiś Mateusz "Sowa" Ruszczyk ze swoją gierką "Secret Stone" nie wiem co to za koleś ale mu gratuluję udanego RPG-a ninja.gif tongue.gif

Muhaha nie wierzę, że wygrałem!

No wlasnie - konkurs oficjalnie rozstrzygnieto, zatem w najblizszym czasie mozna temat zamknac, chyba, ze uzytkownicy zapragna dyskutowac na temat nagrodzonej gry.

Sowie gratulujemy - jestes slawny, masz gre na friko i mozesz sie przejechac Ferrari. Moim, Zaxa, albo kogo tam chcesz:P.

Reszcie bioracych udzial w zabawie rowniez gratulujemy i dziekujemy za uprzyjemnienie nam czasu.

Sarge - konkursu nie planujemy. Zeby byl konkurs, musza byc chetni. Sa tacy? Jezeli sie znajda, o kto wie. Zax w amoku cos naobiecywal o ew. opisywaniu innych gier bioracych udzial, choc po owczesnym przyslaniu przez ich autorow porpawionych wersji umozliwiajacych pchniecie fabuly dalej. Co wy z tymi zapetlajacymi sie scenkami? Wiem, ze to prosty w popelnieniu blad (reka sie omsknie i juz cala gra na nic), niemniej ostrozniej nalezy grzebac w switchach co by nie uzyc ponownie jakiegos juz wykorzystywanego. Ponadto Zax zakilna sie ze sam stworzy jakas gre. Jesli cos splodzi pewnie o tym wspomni.
Sowaa
Ja chce kolejny konkurs tongue.gif
KOMODO
CYTAT(Sowaa @ 16 04 2007, 15:27) *
Ja chce kolejny konkurs tongue.gif

Drugiego juz nie wygrasz, bo byloby podejrzane ze jakis czytelnik tak czesto robi nam przelewy gotowkowe:P. Joke.
Burgund
Gratulacje dla Sowy...
Już sobie wybudowałem mały ołtarzyk w przedpokoju, położyłem tam najnowszego Extrema otwartego na kąciku RPG i od dziś codziennie będę się do Ciebie modlił o natchnienie i choć rąbek samozaparcia w tworzeniu projektu, którego mi wyraźnie zabrakło (ciągle cośtam robię, ale powoli bo mnie sesja pochłonęła confused.gif).

Życzę kolejnych świetnych projektów.
Pozdrawiam.

P.S. Co do tematu, to nie byłoby źle żeby został - niech zawsze będzie jakies miejsce dla RPG Makera na forum.
Tylko nazwę tematu można poprawić.
Dark Serge
Burgund - mówisz - masz smile.gif
Shen87
moj znajomy robi mmorpg m.in przy pomocy rpg makera , jesli ktos zagrac to podaje linka http://www.margonem.pl/
Sunderland
Gratulacje dla zwycięzcy! Trzeba będzie obczaić cóż ten sikret stołn sobą prezentuje.

Mój Wanderer niestyety się zapętlił i najśmieszniejsze (albo i nie), że byłem pewien, że ta właśnie scenka została na maxa sprawdzona (ja tu wyczuwam sabotaż).
Też mam nadzieję, że konkurs jeszcze się powtórzy i że Zax obietnic dotrzyma.
Sowaa
CYTAT(Sunderland @ 17 04 2007, 20:33) *
Gratulacje dla zwycięzcy! Trzeba będzie obczaić cóż ten sikret stołn sobą prezentuje.

Mój Wanderer niestyety się zapętlił i najśmieszniejsze (albo i nie), że byłem pewien, że ta właśnie scenka została na maxa sprawdzona (ja tu wyczuwam sabotaż).
No tak szczerze to ten stołn wiele sobą nie reprezentuje, naprawdę jak Zax 3 tygodnie temu napisał mi, że wygrałem to myślałem, że to wcześniejszy Prima Aprilis albo co tongue.gif No ale cóż...
Co do twojego Wanderera, to popytaj kumpla z którym robiłeś grą może wyciął Ci numer albo co
KOMODO
CYTAT(Sowaa @ 17 04 2007, 22:02) *

No tak szczerze to ten stołn wiele sobą nie reprezentuje, naprawdę jak Zax 3 tygodnie temu napisał mi, że wygrałem to myślałem, że to wcześniejszy Prima Aprilis albo co tongue.gif No ale cóż...
Co do twojego Wanderera, to popytaj kumpla z którym robiłeś grą może wyciął Ci numer albo co

Sunderland - moze po prostu Ci sie mycha omsknela i wybrales juz uzywany switch? Poza tym to przydaloby sie posiedziec nad deisgnem pierwszego miasta (reszty nie moglem sprawdzic:P) bo chociaz rozlegle to jendak te chalupki jakies takie "plaskie". W temacie designu duzo lepiej wypad Secret Stone. Sowa - ten moment z wyznaniem tej dziewczyny (zapomnailem imienia:) mial byc chyba powazny, szokujacy i dramatyczny. Niestety obaj z Zaxem parsknelismy smiechem:). To chyba nie byl efekt zamierzony?smile.gif
Sowaa
CYTAT(KOMODO @ 17 04 2007, 22:57) *
CYTAT(Sowaa @ 17 04 2007, 22:02) *

Sunderland - moze po prostu Ci sie mycha omsknela i wybrales juz uzywany switch? Poza tym to przydaloby sie posiedziec nad deisgnem pierwszego miasta (reszty nie moglem sprawdzic:P) bo chociaz rozlegle to jendak te chalupki jakies takie "plaskie". W temacie designu duzo lepiej wypad Secret Stone. Sowa - ten moment z wyznaniem tej dziewczyny (zapomnailem imienia:) mial byc chyba powazny, szokujacy i dramatyczny. Niestety obaj z Zaxem parsknelismy smiechem:). To chyba nie byl efekt zamierzony?smile.gif
No cóż nie będę ujawniał wszystkich tajemnic mojej superprodukcji wink.gif

Tak na poważnie to po prostu chciałem przybliżyć trochę bohaterów żebyście później nie czepiali się, że wzięli się znikąd rolleyes.gif
Sunderland
Ja tam po prostu strzeliłem babola-ot cała tajemnica zapętlenia się.
Swoją drogą Sowaa czy Twoja gra nie była gdzieś dostępna wcześniej?I nie bądź skromny, skoro wygrała, znaczy się, że miała to co trza.
KOMODO dizajn pierwszej połowy gry, mimo, że nie robiony byle jak, w moim mniemaniu potrzebuje dogłębnego przerobienia.Tak jak wcześniej to podkreślałem, projekt okazał się zbyt ambitny i poprostu wszystko było robione na czas.3 dni przed końcem terminu zaczęłliśmy dopiero tworzyć skill'e (jest ich z parędziesiąt) i potwory.Ale już ja na wakacje to odpicuję.A wplanie już dwie następne odsłony tej mojej trylogii. biggrin.gif
Sowaa
Po wysłaniu pracy na konkurs, wysłałem pracę Burgundowi, który umieścił ją na swojej stronce.
Des
Nie zdążyłem z życzeniami, ale się nadrobi. GRATULACJE DLA ZWYCIĘŻCY!
Sarge
CYTAT(Sowaa @ 18 04 2007, 22:21) *
Po wysłaniu pracy na konkurs, wysłałem pracę Burgundowi, który umieścił ją na swojej stronce.

No właśnie, ja mam do ciebie pytanie - czy to są dwie te same wersje twojej gry? Bo na Twierdzy widzę plik do pobrania ważący kilkanaście MB, w PE już 40MB - o cio chodzi smile.gif ?
Burgund
Wersja PSX Extreme to wersja z dołączonymi podstawowymi zasobami graficznymi programu.
Dzięki temu bez posiadania RPG Makera każdy może w nią zagrać.

Wersja na Twierdzy wymaga zainstalowanego RPG Makera.
Sunderland
W mojej grze sypał się filmik.Po jego zakończeniu ustawiłem switch na następną stronę event'a, który był pusty i działał jako zdarzenie parallel.Jednak po zakończeniu dialogu, nic nie przeskakiwało na następną stronę i w ten sposób otrzymałem "fantastyczny" efekt zapętlenia się.Przez dość długi czas kminiłem o co chodzi.W końcu stronę kończącą filmik skopiowałem, a starą wyciąłem i...wszystko zaczęło działać jak należy.I teraz zwracam się do ludzi w tym temacie obeznanych, aby się na przyszłość uchronić od takich głupich błędów: z czego mogło wynikać nie odpalanie się tej ostatniej strony?
Sowaa
Sunderland - Ta strona się odpalała, tylko że skoro to było zdarzenie parallel to zapętlało się w kółko z poprzednim, właśnie przez paraell, który polega na tym, że jedno zdarzenie idzie na zmianę z drugim. Najlepiej ustawić switch na stronę z następną akcją np. dialogiem, zrobić teleport do innej lokacji lub po prostu skorzytsać z opcji zatrzymaj zdarzenie.
KOMODO
Yyy... W wersji testowanej przez nas nie uswiadczylem owego bledu.
_One_
Właśnie przeszedłem Secret Stone, i musze powiedziec ze gra ci się udała Sowaa good.gif Sam chciałem zacząc robic jakąś grę i też zgłosic się do konkursu, ale RPG maker nie chciał mi działac na kompie confused.gif nie mam pojęcia czemu
Sowaa
CYTAT(KOMODO @ 22 04 2007, 13:16) *
Yyy... W wersji testowanej przez nas nie uswiadczylem owego bledu.
Jak to? Przecież chodzi mu chyba o filmik w pierwszym mieście w Wandererze...
KOMODO
Lol - sory, dziwnym sposobem doczytalem sie ze chodzi o gre Sowy.
Sunderland
Konkurs minął i kiedy już powinienem ochłonąć od dłubania w programie, dopiero teraz nabrałem rozpędu.Tak, więc trylogię skończę (kiedyś na pewno).Jednak ostatnio postanowiłem nieco podkręcić sobie fun.Zatrudniłem kumpla do zaprojektowania okładki do gry, potem ją skopiujemy i płytki z Wanderer'em zapakujemy do pudełek, aby puścić w świat (znaczy się po kolegach).Już nawet zaczęłliśmy zakładać stronę o naszej grze.Powiem wam, że w ten spsób tworzenie wydaje się jeszcze ciekawsze.
Sowaa
CYTAT(Sunderland @ 23 04 2007, 15:39) *
Konkurs minął i kiedy już powinienem ochłonąć od dłubania w programie, dopiero teraz nabrałem rozpędu.Tak, więc trylogię skończę (kiedyś na pewno).Jednak ostatnio postanowiłem nieco podkręcić sobie fun.Zatrudniłem kumpla do zaprojektowania okładki do gry, potem ją skopiujemy i płytki z Wanderer'em zapakujemy do pudełek, aby puścić w świat (znaczy się po kolegach).Już nawet zaczęłliśmy zakładać stronę o naszej grze.Powiem wam, że w ten spsób tworzenie wydaje się jeszcze ciekawsze.
to fajnie, liczę, że kolegom z forum też wyślesz wink.gif
Sunderland
Jak ktoś będzie zainteresowany to na pewno. biggrin.gif
Sowaa
No ja jestem, jak skończysz to daj znać! cwaniak_.gif
lena163
Ja mam pytanie mianowicie czy Twoją gre mozna sciagnac gdzies indziej bo zeby z tej strony sciagnac musialabym wylaczyc Firewall'a bo nijak nie chce tej strony puscic a to mogloby zaszkodzic mojemu systemowi smile.gif
Burgund
www.rpgmaker.pl - tam w dziale Download > Gry.
Sowaa
No tylko do tej wersji będziesz potrzebował programu RPG Maker 2000, który również znajdziesz na podanej stronie przez Burgunda.
Miłego grania mage.gif
lena163
Dziekuje za odpowiesz i za pomoc Gra juz sie sciaga i zaraz bede miała okazje zagrać smile.gif
Jejax
jaki jest link do downloada Polskiej WERSJI RPG MAKERA???
Sowaa
No dobra zlituję się nad tobą smile.gif trzymaj:
CYTAT
i na przyszłość radzę szukać w google, bo wystarczy wpisać rpg maker biggrin.gif
Jejax
proszę o coś, że jak jest ,,pomoc" to nie moge jej odpalić....co mam ściągnąć?wysilcie sie robie gre o zg(red.)ach
Des
CYTAT
proszę o coś, że jak jest ,,pomoc" to nie moge jej odpalić....co mam ściągnąć?

co_.gif co_.gif co_.gif

CYTAT
wysilcie sie robie gre o zg(red.)ach

To twoje dzieło, więc sam musisz się wysilić żeby były efekty.
Sowaa
(pipi)a! Już wiem o co Ci chodzi już odpowiadam : "pliku pomoc w RPG Make2000 PL po prostu nie ma! A tu już wina autora, który go po prostu nie umieścił, z takimi problemami pisz do autora programu. Wszystkie podstawowe zagadnienia, tutoriale masz na stronie którą podałem wyżej, poszukaj, poczytaj. Ja zaczynając zabawę z RPG MAker 95 wiele lat temu nie miałem nawet neta i po wielu trudach (np jak do cholery robi się skrzynki ze skarbami - zajęło mi to kilkadziesiąt godzin tongue.gif) doszedłem do wszystkiego sam (siedziałem przy tym tyle, że w nocy lunatykowowałem mówiąc - RPG Maker biggrin.gif, no to tyle o kulisach dojścia po szczeblach do chwały jaką było zwycięstwo w PE biggrin.gif), jeśli masz jakiś większy problem to pisz, ale nie pytaj o jakieś śmieszne błahostki. I czemu niby mamy się wysilić, bo robisz grę o zgredach? Jakbym miał czas też bym zrobił, ot co!
Des
Ja pierwsze kroki stawiałem w RPG maker XP. Zaczynałem najpierw ze standartowymi opcjami, a potem sam zmieniałem grafikę, trochę bawiłem się skryptami. Ale przszyszło liceum i wszystko się s(pipi)iło. hmm... może znowu zacznę tworzyć.
Dark Serge
ja zaczynałem hardkorowo - RPG Maker na PSX'e ;] Powklepujcie sobie kilotony tekstu za pomoca pada to dopiero poczujecie hardkor tworzenia biggrin.gif Ale po 30H robienia rpga padła mi memorka i powiedziałem sobie, że to już koniec ;P
Figaro
Ja tworzę nadal swoje "dzieło" w RPG Maker Tsukuru ME. Ciągle je poprawiam a i może kiedyś dam do recenzji ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.