Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: RPG Maker
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Stron: 1, 2, 3
Burgund
to ustawienie nie jest stałe i dlatego trzeba je poprawiać na każdej zmianie mapy
być może w makerze xp jest inaczej ale ja pracuję wyłącznie w 2k3 (przyzwyczajenie).
Suavek
No ja także pracowałem tylko na wcześniejszych makerach. XP ledwo tknąłem na próbę. Ale tak czy inaczej się wtrącać może nie będę ;> Dawno to było gdy się tym bawiłem ;>
Sowaa
O ja Burgund czemu tym się nie pochwaliłeś??? To jest świetne! biggrin.gif
http://www.youtube.com/watch?v=rUr4QMDho54
KOMODO
No, pierwsze gry juz docieraja do Zaxa. Pierwsza gra w jaka mialem przyjemnosc zagrac byla fajna i przede wszystkim smieszna! No, sprezac sie, bo konkurencja jest:P.
Rynek
Burgund widzialem trailler twojej gierki czy gdy zakonczysz prace nad nia umiescisz ja gdzies an servie? bardzo mi sie podoba i mial bym ochote w nia pograc biggrin.gif
Sowaa
Na pewno umieści, a jak nie on to KOMODO to zrobi jako zwycięską grę ( w końcu Burgund ma największe doświadczenie )
PS: Do Burgunda: czy miałeś do czynienia z RPG Makerem na PS2 ( tym najnowszym ), bo jestem ciekawy jego opcji itp.
KOMODO
Sowaa - a skad pewnosc ze Burgund wygra?:> Czyzby byly jakies przecieki?tongue.gif A skad wiesz ze nie Ty wygrasz?smile.gif
Sowaa
Takie mam tylko przeczucie, ja po prostu nie mam za wiele czasu na tworzenie jakiegoś super RPG-a, a Burgund, zna od cholery tajników tego programu o których nam się nawet nie śniło, no ale cóż może komp mu nawali tongue.gif
Burgund
nigdy nie ma pewności że się wygra... zawsze może wystartować ktoś lepszy.
co do makera na ps2 to miałem styczność z rm3 ale tylko tak minimalnie... ma dość dużo możliwości konfiguracji, można robić mapy 3D, postacie 3D itp. dość dużo dłubania biggrin.gif
osobiście wolę RM 2000 na psx'a biggrin.gif
Rynek
KOMODO a czy po zakonczeniu konkursu bedziesz dalej pisal jak robic gry RPG? bo wiesz tongue.gif ja newbie w tych sprawach jestem a bardzo mi sie twoj poradnik podoba tylko szkoda ze 3 rzeczy co miesiac piszesz tongue.gif sciera powinien ci strone dac tongue.gif hehehe juz nie chce mowic ze gazete tylko dla poradnika kupuje tongue.gif bo recenzje zgredow fajnie sie czyta tongue.gif pozdro
KOMODO
QUOTE(Rynek @ 6 02 2007, 09:22) *

KOMODO a czy po zakonczeniu konkursu bedziesz dalej pisal jak robic gry RPG? bo wiesz tongue.gif ja newbie w tych sprawach jestem a bardzo mi sie twoj poradnik podoba tylko szkoda ze 3 rzeczy co miesiac piszesz tongue.gif sciera powinien ci strone dac tongue.gif hehehe juz nie chce mowic ze gazete tylko dla poradnika kupuje tongue.gif bo recenzje zgredow fajnie sie czyta tongue.gif pozdro

Jak powiedzialem w pierwszym odcinku poradnika, dotyczyl on bedzie tworzenia "prostej gry", zatem pora konczyc - czwarty odcinek bedzie ostatnim:). Mysle ze jest tam wszytsko, co pozwala stworzyc gre "5-minutowke". Pozostale opcje dla osob ktore uporaja sie ze wszystkim co opisalem nie powinny juz stanowic problemu. Nie ma miejsca na opisywanie kazdej jednej rzeczy, bo poraik w takiej objetosci ciagnalby sie z rok:P.
Sowaa
No trudno, cóż myślę, że właśnie skończyłem połowę mojego RPG-a.
Rynek
hehe rok mowisz to chyba dobrze tongue.gif bo ludzie lubia cos takiego i to byl naprawde dobry pomysl tongue.gif z tym poradnikiem dzieki wielkie biggrin.gif ale jestem przekonany ze powinienes wciaz to robic tongue.gif a moze ci sie nie chce? tongue.gif hehehe
KOMODO
QUOTE(Rynek @ 7 02 2007, 16:22) *

hehe rok mowisz to chyba dobrze tongue.gif bo ludzie lubia cos takiego i to byl naprawde dobry pomysl tongue.gif z tym poradnikiem dzieki wielkie biggrin.gif ale jestem przekonany ze powinienes wciaz to robic tongue.gif a moze ci sie nie chce? tongue.gif hehehe
Ale nie ma sensu dalej tego ciagnac:). Mam opisywac kazda jedna opcje po kolei? Wszystko opiera sie na podobnych zasadach. Np. gdy juz nauczysz sie robic scenke z "konczacym" switchem, bedziesz juz umial jednorazowo wludzac jakas sume, zbierac skarb itp. Jak "nauczysz" sie wszystkiego co opisalem, z reszta nie powinno byc problemow.
Rynek
wszystko co napisales mam w glowie wryte na pamiec i nawet o pare krokow dalej poszedlem bez twojego poradnika ale wciaz napotykam duzo porblemow
Burgund
Od problemów jest www.rpgmaker.pl - posiadamy tam także obszerny tutorial i porady biggrin.gif
jak czegoś nie wiesz to pisz. Od tego oni(my) są, od tego są oni, od tego są.
Sowaa
QUOTE(Burgund @ 8 02 2007, 19:17) *

Od problemów jest www.rpgmaker.pl - posiadamy tam także obszerny tutorial i porady biggrin.gif
jak czegoś nie wiesz to pisz. Od tego oni(my) są, od tego są oni, od tego są.
No ja od tego zaczynałem cool.gif
Sowaa
Ej ludzie mam problem,chciałem zobaczył ile w tej chwili moja gra zajmuje, zrobiłem dysk z grą ( razem z RTP ) i paczka zajmuje 42 mb ohmy.gif
jak zrobiłe bez RTP to 22. Co mam zrobić, żeby to mniej zajmowało???
Burgund
wywal pliki których nie używasz, zmniejsz jakość grafiki
moja zajmuje około 30 MB - nie używam rtp... w gruncie rzeczy masz przeciętny rozmiar gry.
Sowaa
QUOTE(Burgund @ 9 02 2007, 18:45) *

wywal pliki których nie używasz, zmniejsz jakość grafiki
moja zajmuje około 30 MB - nie używam rtp... w gruncie rzeczy masz przeciętny rozmiar gry.
nie używasz RTP??? To co robisz??? Przeciętny bo to połowa dopiero tongue.gif A zresztą nie miałem czasu się przykładać.
KOMODO
Polowa? Przypominam o zblizajacym sie terminie:). Prace nadeslane chocby dzien pozniej beda dyskwalifikowane:P.
Sowaa
QUOTE(KOMODO @ 9 02 2007, 22:59) *

Polowa? Przypominam o zblizajacym sie terminie:). Prace nadeslane chocby dzien pozniej beda dyskwalifikowane:P.
No co? Czas do 28, więc jeszcze się wyrobię.
Rynek
Hahahaha KOMODO ten Evul Bastard wam podkreca atmosfere hehehe chce pewnie zebyscie pracowali ostrzej zamiast spamowac forum i zeby wam adrenalina podskoczyla tongue.gif KOMODO dodaj do nagrody jeszcze jaksi maly gadzet a dopiero ich nerwy zjedza biggrin.gif:D:D hehehehe biggrin.gif
Burgund
Teraz pewnie wiele osób odzyska nadzieję.
Otóż moja praca pewnie nie weźmie udziału w konkursie.
Dlaczego? Są dwa powody. Daję szansę początkującym - może pojawi się jakaś zdolna osoba smile.gif
Drugim powodem jest sesja egzaminacyjna która zabrała mi dużo więcej czasu niż przypuszczałem. I po prostu nie zdążę confused.gif
Wszystkie osoby(jeśli takie są), które jednak czekają na moją grę, mogą wypatrywać jej za jakiś czas na rpgmaker.pl

Pozdrawiam.
Sowaa
Podeślesz ją pod innym nickiem tongue.gif
PS: Będę wypatrywał a jak tylko wyślę moją grę do Zaxa to wyślę ją do was na RPG Maker pl.
Sunderland
Kurna mać.Widzę, że niektórzy chyba odpadają.Kartki z kalendarza lecą jak szalone, dwa miechy praktycznie bez snu, a moja praca jeszcze daleko przed końcem.Powoli zastanawiam się nad wycofaniem.
Może dało by radę jakoś po tym konkursie te ciekawsze gry zebrać i udostępnić je dla ogółu?
KOMODO
No pewnie, wszyscy sie wycofajcie:). Najwyzej ja sobie wezme te gre, ew. nagrodzimy pierwsza lepsza prace jaka sie nawinie.
Burgund
biorąc pod uwagę frekfencję na większości konkursów na twierdzy - całkiem mozliwe. Na pierwszych konkursach (najwyższe zainteresowanie makerem) było trochę gierek, ale teraz? Ostatnio dopiero jak nagrodą był oryginalny film na DVD to dostałem 2 (słownie: DWIE) prace...
Boże! Widzisz i nie grzmisz! confused.gif
Sowaa
A ja się nie wycofuję ( proponuję innym jednak się wycofać tongue.gif ), został mi tylko JEDEN OSTATNI Dungeon no i jakieś kilka spraw technicznych ostateczne testy itd. Gierkę planuję wysłać w poniedziałek, do tego czasu wszystko powinno być już zapięte na ostatni guzik.
KOMODO
!!!!! UWAGA !!!!!

Osoby ktore wyslaly juz gry na adres zax@psxextreme.pl, a ktore przekraczaly 10 MB do Zaxa NIE DOTARLY z powodu jakichs klockow z serwerem! Osoby takowe sa proszone o powtorne wyslanie prac na adres zacksan@go2.pl

Za niedogodnosci przepraszamy.
Sowaa
Skończyłem grę! tralalala! Jeszcze tylko muszę trochę poprawić. Takie małe pytanko czy do dysku z grą mam zaznacza ć opcję : "dodaj RTP???
I druga sprawa jak zmieniać tytuł swojego RPG-a?
KOMODO
Sowaa - slij na nowy adres i czekaj na potwierdzenie. Nie chcemy zeby znow wyskoczyly jakies problemy.
Burgund
jeśli nie dodasz RTP - inni zagrają wyłącznie gdy będa posiadali zainstalowanego makera.
nazwę gry możesz zmienić w oknie, w którym wybiera się projekt do otwarcia.

PS. gra razem z RTP zajmuje ponad 20 MB - a tyle wynosi maksymalna wielkośc załącznika, jaki można odebrać przez pocztę na o2.
Radzę grę na serwer wrzucić, a w mailu podesłać linka.
PS2. - prześlij grę na Twierdzę, np. na maila burgund@o2.pl
PS3 - już 23 marca biggrin.gif
Sowaa
Dobra, ale jak wyśle bez RTP to KOMODO zagra, wkońcu ma makera!Zreszta powywalam zbedne pliki itd. i zobacze jak to bedzie, wysle chyba w niedziele bo pare niedoróbek jest.
Sowaa
No Komodo to mam słać z RTP czy bez?
KOMODO
Slij jak tam uwazasz. I Zax i ja mamy RPG Makery. Pamietam o potwierdzeniu od Zaxa. Jezeli nie dostaniesz takowego wrzuc na jakis serwer (rapidshare albo cos) i wyslij mailem linka.
Sowaa
Dziasiaj rano, przesłałem Zaxowi linka do mojego RPG-a, mam nadzieję, że doszedł, czekam na potwierdzenie.
edit: już dostałem!
KOMODO
Sowaa - juz gramy w Twoje wypociny Safronie czy jak Ci tam;).
Sowaa
Chciałeś powiedzieć nie mi tylko mu tongue.gif
Jakbyś miał problem z ostatnimi drzwiami w ostatnim dungeonie to pisz.
KOMODO
Gierka sowy zaliczona. Jak tam pozostali? Przypominam ze termin oddania prac uplywa w srode!
Sowaa
Jak się podobała ? tongue.gif Wiem, że to nie było nic super hiper ekstra, bo jakoś czasu nie miałem, ile czasu zajeło Ci przejście, i ile osób nadesłało oprócz mnie gry?
KOMODO
Przejscie? Ze 2 h? Reszta informacji jest tajna:).
Sowaa
QUOTE(KOMODO @ 26 02 2007, 12:09) *

Przejscie? Ze 2 h? Reszta informacji jest tajna:).
To dobrze, mi zajmowała godzinkę, w końcu wszystko znam na pamięć biggrin.gif
Sunderland
Fak siet mader faker. Komodo mam problem.Jeden z kumpli z którymi robię swoją grę posłał wczoraj ją do Zaxa i to aż w dwóch wersjach i obie były wadliwe(koleś nie kumał co to znaczy hasło:poczekaj na mnie.).Chodzi o to, że moja gra nazywa się Wanderer. NIE odbieracie jej z maila : izcariot@gmail.com

Mail, z którego przyjdzie prawidłowa wersja gry to : gloomiseternal@o2.pl.

SORY za zamieszanie.
Sowaa
To duże szanse mam dry.gif : "jeden z kumpli" - to w ilu grę robiliście? Grę na konkurs powinna robić chyba jedna osoba...
Sorry, że się czepiam tongue.gif
KOMODO
Sunderland - wiem, dosatlismy obie "wadliwe" wersje i ta poprawna takze:). Gralem najperw chwile w ta wadliwa. Gdzie tam byla "wada"?
Rynek
Komodo a do kiedy jest termin tak właściwie??
Tak sie zastanawiałem hehe masz już jakaś swoja faworytkę? biggrin.gif
KOMODO
QUOTE(Rynek @ 28 02 2007, 01:59) *

Komodo a do kiedy jest termin tak właściwie??
Tak sie zastanawiałem hehe masz już jakaś swoja faworytkę? biggrin.gif
Termin jest do JUTRA. Jezeli chcesz wyslac to predko:P. Odpowiedz na drugie pytanie jest tajna:>.
Sunderland
KOMODO wada w tych wersjach posłanych przez mego "podopiecznego" nie była jedna.Później wszystko by wyszło (nasze testy pozostawiły po sobie syf).Ale widzę, że wszystko dobrze się skończyło.Zapytałbym jak pierwsze wrażenia, ale to pewnie jest tajne.Może napisz jutro ile ogólnie prac dostaliście?

SowaaGrę robiłem ja z bratem i kumplem(moi dwaj podwładni:).Tuż przed oddaniem wspomógł nas znajomy (nasza trójca siedziała w szkole), który spowodował u nas napad wściekłości (ale chciał dobrze chłopak).

Sowaa
UWAGA
Nie wiem czy to jeszcze przyjmiecie, ale wysłałem swoją grę do Burgunda, napisał on reckę mojej gry i okazało się, że jest w niej bardzo istotny błąd! Otóż w wielu lokacjach nie ma muzyki, okazało się, że kilka utworów miałem w innym katalogu z którego mój komp czerpał muzykę, natomiast gra na konkurs doszła z blędem, bez muzyki w kilku lokacjach (Bo bez plików z katalogu). Stąd też moja gra dostała niższą ocenę niż powinna, jutro wysyłam do Burgunda poprawkę i teraz pytanie do Komoda - czy przyjmiesz jeszcze tą wersję z poprawką, czy nie?
SORRY ZA KŁOPOT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.