Witam.
przegapiłem numer 112 psx extreme (tak, wiem, grzech śmiertelny, wielki wstyd ale zdarza się).
Czy mógłby ktoś zrobić skan albo zdjęcie cyfrówką jednej strony z tego numeru? konkretnie to chodzi mi o kącik RPG wraz z kursem RPG Makera.
Prosiłbym o przesłanie na mail: burgund@o2.pl
Baaardzo bym prosił, to ważna sprawa
Z góry dziękuję.
Killabien
5 01 2007, 21:42
Jeśli byś dobrze poszukałto na necie jest chyba pare tutorialów jak tworzyc w rpg makerze, nawet po polsku pamiętam, że była jakaś stronka twierdza rpg makera tam powinno być
Co??? Przegapiles moj text??? Zbrodnia to nieslychana:P. Hehe:). Rozejrzyj sie po kioskach - w niektorych zalegaja jeszcze numery sprzed miesiecy, nie raz lat, wiec mozliwe ze znajdziesz interesujacy Cie egzemplarz. Zawsze tez mozesz skorzystac z zamowienia tegos numeru w sklepie PE.
Dark Serge
6 01 2007, 01:25
A przy okazji polecam ruszyc głową

Akurat te funkcje opisywane przez Komodo są podstawowymi, których będziesz używał cały czas i nie wymagaja wyjaśnień(chyba że ktos ma 2-cyfrowe IQ ^^). Ciężej ze skryptowaniem cięższych scen+kamera - to może nie jest trudne ale czasem można ku**wicy dostać jak wszystko sie oskryptowuje ;/
Sunderland
6 01 2007, 12:38
Wpisz sobie w googlach hasło rpg maker i pierwsza z góry wyszukana strona zawiera wypas tutoriale.
heh...
Po pierwsze, to po prostu ten artykuł mnie interesuje ze zwykłej ciekawości, bo chciałem przeczytać, co w ekstrimie o RPG Makerze napisali.
Po drugie wiem o istnieniu strony www.rpgmaker.pl bardzo dobrze...
Zajrzyj do działu Redakcja

To może ktoś podesłać mi fotkę tej strony?
Piotr Węglarz
19 01 2007, 18:03
Gdzie można dostać ten program ?
Sunderland
19 01 2007, 21:51
Ten program dostępny jest na podanej wcześniej w tym temacie stronce.
Proszę bardzo oto zdjątko
Czyżbyś również startował do konkursu RPG Maker? Mi coś to powoli idzie, ale jakoś w końcu to zakończe, ile osób bierze udział???
Burgund
24 01 2007, 12:44
Dzięki wielkie.
Gdyby nie ciekawa nagroda - nie brałbym udziału. ale się skusiłem i rozpocząłem prace nad projektem.
Sunderland
24 01 2007, 17:04
Moim zdaniem ten temat nieco się marnuje.Chętnie pogadałbym z innymi domorosłymi twórcami biorącymi udział w tym konkursie, więc może by tak zmodyfikować nazwę tematu czy cuś?
QUOTE(Burgund 24 01 2007 @ 23:44 )
Dzięki wielkie.
Gdyby nie ciekawa nagroda - nie brałbym udziału. ale się skusiłem i rozpocząłem prace nad projektem.
Jaka nagroda?
QUOTE(Sunderland @ 24 01 2007, 17:04)

Moim zdaniem ten temat nieco się marnuje.Chętnie pogadałbym z innymi domorosłymi twórcami biorącymi udział w tym konkursie, więc może by tak zmodyfikować nazwę tematu czy cuś?
QUOTE(Burgund 24 01 2007 @ 23:44 )
Dzięki wielkie.
Jaka nagroda?
Zax recenzuje najlepszego RPG'a oraz zwycięzca dostaje grę Graffti Kingdom na PS2.
Trzcina
24 01 2007, 22:25
Lol ;]
To niespecjalna ta nagroda za badz co badz sporo pracy wlozonej ;P Ale wszelkie inicjatywy trzeba popierac, tylko niech tytul gry zmienia na COKOLWIEK ciekawszego... Moze PAL'owa wersja FF12?
Sunderland
25 01 2007, 16:00
Od kiedy pojawiła się wzmianka o konkursie zarywam nocki mam mniej czasu na naukę i ogólnie przed rpg maker'em spędzam jakieś kilka godzin dziennie (gdyby mi kumpel nie pomagał...).I co ja mam myśleć o takiej nagrodzie? Że jest super.W sumie od samego początku nastwiony byłem jedynie na czystą satysfakcję, a tu się okazuje, że jeszcze gierkę można zdobyć-bardzo fajna niespodzianka.
Ciekawe jakie noty zgarnie najlepszy projekt.
QUOTE(Sunderland @ 25 01 2007, 16:00)

Od kiedy pojawiła się wzmianka o konkursie zarywam nocki mam mniej czasu na naukę i ogólnie przed rpg maker'em spędzam jakieś kilka godzin dziennie (gdyby mi kumpel nie pomagał...).I co ja mam myśleć o takiej nagrodzie? Że jest super.W sumie od samego początku nastwiony byłem jedynie na czystą satysfakcję, a tu się okazuje, że jeszcze gierkę można zdobyć-bardzo fajna niespodzianka.
Ciekawe jakie noty zgarnie najlepszy projekt.
O cholera widzę, że ciężka konkurencja jest, mi jakoś dni i nocek nie chce sie zarywać z powodu szkoły no ale niedługo ferie
No cóż ciekawe co z tych naszych gierek wyjdzie
Chwilowo mam pierwsze miasto, jaskinie, bossa trochę dialogów, skrzynek i to wszystko
Burgund
25 01 2007, 21:31
ja uchylę rąbka tajemnicy swojej pracy(ale nie więcej !).
Postawiłem na ciekawą, zawiłą fabułę i niestandardową grafikę.
Tutaj możecie poczuć przedsmak mojej twórczości - pełna wersja oczywiście na konkurs.
http://www.youtube.com/watch?v=bqm3G-B7Klg
Whow niezłe! Ale gry na konurs miały być robione w RPG Maker 2000
Burgund
25 01 2007, 22:00
to niemal te same makery
różnią się tylko wersją tłumacznenia
te makery są kompatybilne

zasadnicza różnica jest dopiero w rm XP
Sunderland
25 01 2007, 22:01
QUOTE(Sowaa 26 01 2007 @ 08:21)
O cholera widzę, że ciężka konkurencja jest, mi jakoś dni i nocek nie chce sie zarywać z powodu szkoły no ale niedługo ferie icon_twisted.gif
No cóż ciekawe co z tych naszych gierek wyjdzie tongue.gif
Chwilowo mam pierwsze miasto, jaskinie, bossa trochę dialogów, skrzynek i to wszystko biggrin.gif
Ja w sumie 80 % świata mam już narysowane i w sumie grafika nie będzie u mnie jakaś wypasiona(dużo bazowych rtp).I ja myślałem, że to ja mam mało, a już mam z 8 miast (jedno naprawdę duże), dungeony, jaksinie, opracowane filmiki no i calutką mapę świata.Ale mój projekt jest tak ambitny, że normalnie nie wiem czy się mimo wszystko wyrobię do końca terminu.Już z wielu pomysłów, które miały uczynić tą grę oryginalną musiałem zrezygnować(aż łezka się kroiła kiedy system rozwoju postaci, z początku bardzo rozbudowany, musiałem zastąpić bardzo standardowym).Osobiście u siebie postawiłem na fabułę i zróżnicowane questy oraz nieliniowość(blisko 70 % jest niepotrzebne do jej ukończenia).
No i o taki rozwój tego tematu mi chodziło.
Swoją drogą jak oni sprawdzą te wszystkie gry skoro dla przykładu moja spokojnie zajmie ponad 20 h.
Do innych uczestników konkursu: Niech wygra najlepszy!
To niespecjalna ta nagroda za badz co badz sporo pracy wlozonej ;P Ale wszelkie inicjatywy trzeba popierac, tylko niech tytul gry zmienia na COKOLWIEK ciekawszego... Moze PAL'owa wersja FF12?
Poczatkowo nagroda miala byc tylko slawa i zamieszczenie gry na serwerze. To ja wam jeszcze recke i gre wywalczylem a wam zle?

O wy niewdziecznicy:P. Odbieram - teraz nagroda jest tydzien w redakcyjnych lochach.
Whow niezłe! Ale gry na konurs miały być robione w RPG Maker 2000
Nie musza byc koniecznie w 2000, ale jezeli robisz w 2000 to nie przejmuj sie np. gorsza oprawa. Grafika i tak jest "gotowa" wiec pod tym wzgledem nie bedzie gra oceniana. Co najwyzej moze byc oceniany design lokacji itp. wiec nie panikuj:).
Burgund
25 01 2007, 23:45
co do problemu grafiki to wyjaśnię, że rózne wersje "starego makera" jak to się utarło w społeczności tworzących w rm mają ten sam engine graficzny. - rozdzielczość 320x240, 256 kolorów, grafika png. W dodatku wszystkie jego modyfikacje korzystają z tych samych grafik. więc spór o wersję makera jest niepotrzebny. Dobrze, że Komodo dopisał że nie musi to być koniecznie maker 2000. Ja bym jednak uściślił, co do używania wersji XP RPG Makera, ponieważ ten został napisany od nowa i dość sporo się różni od starszych wersji. Głowna reguła tworzeniazostała taka sama, ale grafika to już 640x480 (przy użyciu skryptów można uzykać wyższe rozdzielczości) formaty jpg, bmp i jeszcze kilka innych w dodatku w pełnej palecie barw. RM XP posiada dodatkowo dużo większą bazę standardowych zasobów (RTP Resources) i to nieźle wykonanych.
Jeśli chodzi o starsze wersje to RTP prezentuje się bardzo ubogo i w-g mnie wykorzystanie niestandardowej grafiki (chipsety, charsety itp.) POWINNO mieć większe znaczenie.
Z doświadczenia wiem, że tylko leniwym osobom wystarcza standardowe RTP. Takie osoby tylko pare razy klikną, postawią domki i już niby to mają super grę. Taki projekt jest przeważnie kiepski i woła o pomstę do nieba.
Jako przykład takiej gry pokazuję to:
http://www.rpgmaker.pwii.pl/?co=download&a...id=blackphoenixNo powiedzcie sami... Czy tak ma wyglądac fajna gra?
Więc, ludzie do roboty i bawcie się paintem czy innym programem aby Wasze gry były dopieszczone w każdym calu.
P.S. Jak już porobicie gry to chętnie umieścimy je na www.rpgmaker.pl - każda gra dostaje recenzję. Przesyłajcie swoje prace, pokażcie je światu.
No ja swojego RPG-a planuję na jakieś 4-5 godzin, nie chcę żeby gra zrobiła się nudna, mam jeszcze w planach kilka miast, dungeonów - jakiś lasów gór itp. Dzisiaj muszę poważnie zabrać się do roboty po szkole - początek feri i dopracować początek gry.
Burgund kiedy kończysz ten swój projekt bo zapowiada sie niesamowicie...
Burgund
26 01 2007, 13:01
no termin to 28 luty.
Wtedy praca ląduje na mailu Zax'a. Kilka dni później pokażę ją reszcie.
Ja np. w swojej grze nie zamierzam robić czegoś takiego jak mapa świata, ten element trochę mi się przejadł, po prostu mój RPG jest do bólu liniowy i nie potrzebuje jej. Nie mam ochoty na siedzenie całymi nocami i robienie subquestów. Takie pytanko, czy jest jakaś możliwość żeby do ver 2000 wstawiać obrazki jpg, bo w BMP, PNG wszystko traci kolory i rozpikselowuje się.
Burgund
26 01 2007, 22:11
niestety.
RPG Maker 2000 obsługije WYŁACZNIE format png w 8 bitach (256 kolorów).
Obsługuje jeszcze format zastępczy .xyz ale to już nie dla Was

jeśli masz problemy z konwersją grafiki to napisz. Pomoge Ci.
No na przykład mój ekran tytułowy wygląda tak:

Wyblakły kolory no i te piksele
Sunderland
27 01 2007, 09:15
Nie mam pojęcia jak to jest u mnie, ponieważ na technikaliach to się za bardzo nie znam, ale mi z początku też tak rozpieprzało kolory, a teraz wszystko jest ładnie.A działam w rpg maker 2000.Znaczy się, że jakoś chyba da się przeciwdziałać temu.
Swoją drogą ten ekran tytułowy z tymi ropikselowanymi kolorami wygląda dość klimatycznie.
Swoją drogą ten ekran tytułowy z tymi ropikselowanymi kolorami wygląda dość klimatycznie.
hmm tak myślisz?
No cóż zobaczę co jeszcze Burgund ma do powiedzenia.
Burgund
27 01 2007, 18:48
Może pomoże Ci moja porada, którą napisałem już jakiś czas temu.
Oto link:
http://www.rpgmaker.pwii.pl/?co=porady&...rafika&id=6
Charoshi
27 01 2007, 20:18
Kuna, a w XP nie można robić?
Bo ja właśnie na tym programie tworze (demo mojej twórczości sprzed dwóch lat jest na www.rpgmaker.pl - gra nosi tytuł A Story...
Jeno, że to tylko demo jest, a oni wpierniczyli go do pełnych...
Bo z tego, co Zax napisał, nie wynika nic, że musi być 2k...
A jeśli tak, to niestety dupa z tego będzie, bo nie mam czasu żeby robić od nowa w 2k.
Moze byc XP. XP ma wieksze mozliwosci, ale jest trudniejszy, wiec na jendo wychodzi. Lepszej w stosunku do 2000 grafiki i tak nie bedziemy oceniac. Chodzilo glownie o inwencje - fabula, design lokacji, pomysl itp.
PS: Co do dyskusji - i tak ja wygram:). Jako "bezstronne jury" sam wybiore siebie na zwyciezce, hłe hłe;). Ok, zartuje:P.
Burgund
27 01 2007, 21:47
może jestem uparty, ale niestandardowa grafika = ładniejszy design lokacji

namawiam do niekorzystania z RTP

P.S. jeśli dochodzi xp, to pewnie więcej chętnych będzie... znowu wydłużycie termin o miesiąc??
Nie przewidujemy przesuniecia terminu. A design lokacji mozna zrobic ladny tez na 2000:P.
Burgund
27 01 2007, 22:06
jak kto woli...
jak dla mnie standardowa grafika jest już zbyt oklepana. za dużo gier wygląda identycznie. a jeśli chce się osiągnąć ciekawy, oryginalny efekt trzeba się wysilić. takie życie.
Tak swoją drogą... czy po ogłoszeniu wyników powstanie coś takiego jak galeria nadesłanych prac? np. w jakimś specjalnym temacie na forum...
Charoshi
27 01 2007, 22:07
No to siuper:)
A jeśli chodzi o RTPy, to początkowa faza mojej gry śmiga na standardowym (wtedy się dopiero uczyłem), ale teraz staram się używać jak najwięcej niestandardowych, problemy są tylko z Tilesetami, bo te niestandardowe (głównie ripy z innych gier - "zewnętrza" np. miasto) są po prostu brzydkie. "wewnętrza" są spoko i ładnie pasują. Pozostają więc własnoręcznie podtuningowane standardówki, ale żeby taką przerobić, potrzeba dużo samozaparcia i cierpliwości, co u mnie akurat jest problemem. Więc głównie używam takich ze standardowego, jeno, że posklejanych ze sobą i nieznacznie przerabiam.
Lecz poza Tilesetami większość grafik u mnie są niestandardowe, przynajmniej w późniejszej fazie gry.
design lokacji mozna zrobic ladny tez na 2000:P.
Oj można, można, ściągnij sobie Arihman's Prophecy - cudowna gra. Przy tworzeniu lokacji ( znaczy układaniu klocków ) wzoruję się na niej ( oczywiście nie kopiuję żywcem lokacji
Sunderland
28 01 2007, 14:09
Ino mam taki problem.Kiedy na danej mapie ustawiam jakąś muzyczkę, żeby w tle przygrywała to przy dłuższym pobycie w tej lokacji będzie ona powtarzana w kółko.Jednak kiedy przy niektórych mapach dany utwór leci poraz drugi to strasznie się kaszani, ponieważ odgrywane jest tylko kilka z jego dźwięków (wykorzystuję różne midi z FF i MGS).I o co chodzi jakby?
Killabien
28 01 2007, 14:20
Burgund mozesz podac jakiś linki do stron, z których ściągasz jakieś rtp? bo bym sobie coś z bratem pokombinował, ale ten standardowy rtp jest jakis lipny
Sunderland
28 01 2007, 14:41
http://tsukuru.pl/index.php?link=programy/RM2kTutaj jest plik z pokaźną ilością chipsetów.Naprawdę jest w czym wybierać.Tylko, że to instaluje nowe rtp, więc nie zdziw się jeśli po tej akcji lokacje złożone z podstawowego rtp będą czarne.Dlatego lepiej mieć kopię bazowego rtp, żeby po instalacji nowego skopiwować do plików te stare.
I właśnie się martwię, ponieważ kurczę z początky grę robiłem w bazowym rtp, a dopiero potem zacząłem zabawę ze ściąganiem z netu.Obym zdąrzył to poprzerabiać bo ciągłe oglądanie podobnych lokacji nie wyjdzie na dobre (a starałem się jak mogłem by to urozmaicić).
W jaki spsób mamy przesyłać swoje prace?Mailem?Bo mój plik jest dosyć spory.Lwią część zbiera właśnie rtp.
Burgund
28 01 2007, 18:28
co do RTP... to mianem RTP oznacza się standardowe grafiki. Wszekie inne nie są już RTP. więc nie ściągam z netu RTP tylko pojedyńcze charsety, facesety itp. potem umieszczam je w folderze z grą. Inaczej beda problemy w działaniu gry. co do linków polecam www.google.pl oraz www.rpgmaker.pl . Ale jak wielu zauważyło większośc chipsetów jest często marnej jakości i widac duże piksele. Wtedy najlepiej zrobić własne grafiki lub poprawiać już istniejące. I już nie trzeba się martwić o linki.
Nie mam talentu do tworzenia grafiki, wyglądałoby to tragicznie, więc korzystam z pracy innych w końcu to wolne oprogramowanie.
Aha Sunderland, nie wiem co z tą muzyką się dzieje u Ciebie ale u mnie jest wszystko w porządku, nic się nie kaszani.
W sumie tragedia się nie stanie jeśli zadam takie pytanie...
Dawno dawno temu w odległej galaktyce* robiłem gierkę w RPG Makerze 2000 (czy jakimś nowszym... na pewno nie XP). Niestety coś mi się tam porypało i po pierwsze, gra aby się uruchomić krzyczy o zainstalowanie programu (z nim działa normalnie). Po drugie problem jest taki, że omyłkowo wrzuciłem do gry cały posiadany przeze mnie swego czasu RTP przez co zajmuje ona ZA DUŻO (~300MB, ale są tam też utwory wav). Tak więc czy jest jakiś program, który usuwa pliki niewykorzystane w samej grze lub coś w tym stylu? Na konkurs pracy nie wyślę gdyż jest to tylko demko (jakieś 4h gry jak pamiętam...) ale swego czasu byłem zadowolony z efektów (parę niekonwencjonalnych motywów). Chętnie bym nawet do tego kiedyś wrócił ale właśnie ten nieszczęsny RTP... każda pomoc mile widziana ;>
* - trzy lata temu to chyba było ;p
Jeżeli komuś nie pasuje RPG maker niech sobie ściągnie Game Makera, ma o wiele większe możliwosci. Zobaczcie jeden projekt pisany w tym prog.:
http://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=3666
Killabien
29 01 2007, 17:04
Yo mam problem. Stworzyłem sobie battlecharsety do 4-ech postaci, 2 z nich sa dobrze, ale pozostałe dwie mają ciagle wokół siebie jakieś zielone kwadraty i nie wiem jak sie tego pozbyć. Wszystko robiłem tak samo a jednak dupa. Pliki sa w png
Sunderland
29 01 2007, 19:51
Mój hero w grze jest strasznie szybki.Lokacje przemierza w zbyt dużej prędkości, a w trakcie zdarzeń, kiedy ustawiam wszystkim postaciom szybkość ruchu na 8, Hero znacznie ich wyprzedza.Dlaczego tak się dzieje?
Sunderland: Dawno nic nie robiłem w RPG Makerze, ale jeśli dobrze pamiętam, to o ile zwykłym eventom ustawia się prędkość, o tyle bohatera można przyspieszyć lub spowolnić. Nie pamiętam czy było to w opcjach gdzieś, ale jeśli nie, to walnij na początku gry eventa co spowalnia bohatera i tyle.
Burgund
29 01 2007, 21:48
ustawiasz zdarzenie na autostart a w nim "ustaw ruch postaci" i zmieniasz prędkość bohatera. Potem usuwasz zdarzenie (komendą). i tak na każdej mapie. (kopiuj wklej działa)
Dzięki za podpowiedzi, bo mój hero też za szybko chodzi, dłuższa gra będzie
QUOTE(Burgund @ 29 01 2007, 21:48)

ustawiasz zdarzenie na autostart a w nim "ustaw ruch postaci" i zmieniasz prędkość bohatera. Potem usuwasz zdarzenie (komendą). i tak na każdej mapie. (kopiuj wklej działa)
Ummm... jak już wspomniałem dawno w tym nie siedziałem, ale czy nie wystarczy ustawić prędkości postaci raz na początku, co działa już na całą grę? Ja przynajmniej nie korzystałem z żadnego wklejania eventów na każdej mapie i wszystko działało dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.