Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Mac OS X
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Software
Stron: 1, 2, 3
mord00k
1. Da się podzielić na partycję tak że na jednej winda na drugiej Mac?
2. Pójdzie normalnie czy mogą być problemy?
3. Jest coś w stylu gg czy kadu?
Arox
tak
nie, tak
tak
mord00k
Mógłbyś punkt 2 i 3 troszkę szczegółowiej? I jakiś dobry program do partycji?
Maiden
Czy sa wersje macowe np Vplayera?
A moze idvd lub Quicktime maja opcje wyswietlania napisow?
mord00k
ARCADIO ! Skoro umiałeś odpowiedzieć na te pytania to może... mógłbyś to przybliżyć? Dokładniej troszki wink.gif Proszę...
C1REX
QUOTE(mord00k @ 7 01 2007, 16:04) *

3. Jest coś w stylu gg czy kadu?

1. Z tego co wiem, to się da, ale nie wiem jak. Ja mam partycje tylko pod Maca.
2. MAC OS X jest zoptymalizowany pod dość konkrętny sprzęt. Jeśli twój komputer jest podobny do produktów Apple, to jest spora szansam
,że będzie działać. Nie wiem tylko, jak podobny ma być. Ja akurat mam MacBooka od Apple.
3. Kadu jest na Maca, ale lekko niedopracowane - wyłącza się, jak kliknie się na x w rogu okna. Inne komunikatory tylko zamykają okno. W sumie da się z tym żyć, choć jest to lekko irytujące.

QUOTE(Maiden @ 13 01 2007, 08:00) *

Czy sa wersje macowe np Vplayera?
A moze idvd lub Quicktime maja opcje wyswietlania napisow?

Jest macowa wersja mplayera - najlepszego playera ever. Niestety nie jest tak genialny, jak wersja linuksowa. Sam używam PYM Playera - nakładka na mplayera polskiej produkcji. Oczywiście napisy obsługuje.

iDVD jest od DVD i wyświetla napisy tak, jak zwykłe playery DVD. QT nie obsługuje z tego co wiem napisów. Przynajmniej nie w formacie txt.

IMHO na PC lepiej sprawdza Linux. MAC jest w 100% sprawny dopiero na komputerach apple.
Maiden
Masz Word'a na office'a?
A jeżeli tak to czy nie ma problemu z kompatybilnością plików wordowskich?
signap
Word i inne programy z Office sa na Macu (nawet IE tongue.gif) ale czy dziala to moge ci powiedziec jutro/pojutrze bo wtedy mam lekcje na macach
Maiden
to ze sa to wiem tongue.gif Pytalem sie czy C1rex ma tongue.gif
C1REX
QUOTE(Maiden @ 16 01 2007, 07:29) *

Masz Word'a na office'a?
A jeżeli tak to czy nie ma problemu z kompatybilnością plików wordowskich?

Mam Microsoft Word. Wyglad ma troche inny, ale jest calkowicie kompatybilny z windowsowym. Program latwo dostepny na p2p : )

Sa tez swietne narzedzia biurowe z pakietu iWork od apple. Nie wiem jak z kompatybilnoscia jednak. Inna sprawa, ze Apple poza Polska jest dosc popularne i wiekszosc ludzi kojarzy MAC OS jako alternatywe dla windowsa.
Oran
Ja się tak zapytam:

Czy Mac OS X nie jest czasem pisany pod inną architekture proca? (NIE x86)
Bo do tej pory myślałem, że nie da się go na zwykłym PC uruchomić.

Please show me the bright side of... mac. smile.gif
Macintosh
QUOTE(mord00k @ 7 01 2007, 17:04) *

Instalacja Mac OSX na komputerach nie pochodzących od Apple jest niezgodne z licencją systemu. Instalując OSXa na zwykłym PeCecie łamiesz prawo kolego
mord00k
Jak ja bym tego nie wiedział... po za tym ja się tylko pytam!! Co nie znaczy że zainstaluję... a to samo powiesz wszystkim z działu 34all?
Macintosh
QUOTE(mord00k @ 16 01 2007, 21:29) *

Jak ja bym tego nie wiedział... po za tym ja się tylko pytam!! Co nie znaczy że zainstaluję

Ja tylko ostrzegam wink.gif oczywiście istnieje możliwość zainstalowania OSXa na PeCecie ale jest to dość upierdliwe, zadziała tylko na określonej konfiguracji, na necie jest lista komponentow które udźwigną Tigera.
C1REX
QUOTE(Oran @ 16 01 2007, 18:31) *

Ja się tak zapytam:

Czy Mac OS X nie jest czasem pisany pod inną architekture proca? (NIE x86)

Tak bylo kiedyś, kiedy Apple używało procków IBMa. Od kiedy jednak używa się inteli, to bariera instalacji na PC zniknęła.
mord00k
Mnie tylko ciekawi jak to zrobić biggrin.gif
Maiden
Czy macbook rzeczywiscie tak koszmarnie sie grzeje?
C1REX
QUOTE(Maiden @ 17 01 2007, 18:12) *

Czy macbook rzeczywiscie tak koszmarnie sie grzeje?

Trochę, ale nie koszmarnie. Jedynie jak się trzyma na gołych kolanach, to można dyskomfort czuć. Generalnie jednak MacBook to prawdopodobnie najlepiej wykonany laptop dostępny na rynku. Jest cieplutki i super cichy : )

Ja jestem zachwycony sprzętem i systemem operacyjnym. Kwestia przywyknięcia i ustawienia pewnych rzeczy pod swoje preferencje.

Nie sugerujcie się tylko pierwszym wrażeniem.
10 minut obcowania z MacBookiem wyrobi tylko błędną opinię. Sam żalowałem zakupu, a teraz bym na nic jabłuszka nie oddał. Trzeba się tej prostoty nauczyć.

Generalizując uważam, że MAC OS to najlepszy biurkowy os na świecie.
Oran
No i design samego os'a jest super-fajny smile.gif wub.gif

Dzięki C1REX za rozszerzenie wątku co do kompatybilności.
Maiden
czy iwork jest w pakiecie?
C1REX
QUOTE(Maiden @ 20 01 2007, 22:08) *

czy iwork jest w pakiecie?

Nie, ale jest łatwo dostępny na p2p.
Maiden
Kolejne pytanie. Może i głupie. Czy okienko Iwork da się poszerzyć?
O_o

Pytam poważnie.
C1REX
Ale z którego programu? Bo w pakiecie jest Keynote i Pages.
Tak, czy owak, to pewnie, że się da poszerzyć. Można normalnie za róg chywić i rozciągnąć, albo kliknąć na maksymalizację - podobnie jak w windowsie.
Maiden
Dobra. Przekonałem się co do Maca. Zbieram forse na Imac'a 20'. Myśle że do marca mi się uda.

BTW: Rzekomo mają wyjść nowe Imaci z kartami Nvidii... Is it right?
Następnie. Słyszałeś coś może o jakimś planowanym Maczku HMDI in?
Może warto się kapke wstrzymać...
C1REX
Po kupnie MacBooka nie interesuję się już tematem. Jestem tak zachwycony sprzętem, że nic mi już nie trzeba.

Apple stawia głównie na Ati, ale w wielu ich kompach można opcjonalnie wybrać coś nvidii.

Jak chcesz coś taniego, to lepiej chyba atakować minimaca. Cena jest mocno atrakcyjna + nie płacimy za monitor.

Pamietaj, że komputery apple nie są najlepsze do gier. Co prawda sporo jest gier na maca, ale daleko do ilości gier na windowsa.
Maiden
Tak ale pod Parallels działają right?
Arox
Mnie kusi Macbook Pro (ku.rewsko drogi) ale jakby się zastanowić to nie po to uwalniałem się od MS żeby wpaść w szpony Apple
Maiden
A ja łyknałem 12' PowerBooka. W sobote przychodzi.

Po wakacjach Imac 20 ' ninja.gif
C1REX
Maiden - pierwszą inwestycją powinien być dodatkowy RAM.
Nie musi być od Apple, ale musi być kompatybylny.

System jest szybki, jak ma dużo pamięci, ale jak jej jest za mało, to chodzi tak sobie.

512 to jest totalne minimum. Osobiście polecam 1GB lub więcej.

12' PowerBook - fajny sprzęt.
Maiden
CIREX - Ramu mam 1258 cool.gif
Jednak będzie już jutro. Doczekać się nie moge biggrin.gif

A skusił mnie jego rozmiar wub.gif Słodki maluch
C1REX
QUOTE(Maiden @ 15 02 2007, 17:38) *

CIREX - Ramu mam 1258 cool.gif
Jednak będzie już jutro. Doczekać się nie moge biggrin.gif

A skusił mnie jego rozmiar wub.gif Słodki maluch

No ja mam 13,2' - czyli też słodki. Nie rozumiem laptopów 17'

Szkoda tylko, że w starszych wersjach nie ma jeszcze magnetycznej wtyczki na zasilanie. Niewiarygodne, jak taki mały szczegół cieszy.

BTW: opisz wrażenia z użytkowania.
Maiden
`już mam! Wrażenia są niesamowite: Pare pytań do Ciebie C1REX:
-Czy widegety są ramożerne?
-Wywaliłem pare fotek do trasha jak je z tamtąd usunąć?
C1REX
Widgety nie żrą ramu, jeśli ich nie wyświetla. Baw się tym i sam oceń.

Takie rzeczy, jak te z koszem załatwiamy prawym klikiem. Aby uzyskać prawy klik domyślnie trzeba przytrzymać chwilę ten jeden. W sumie ja tego sposobu nie lubię.

W opcjach myszy i touchpada ustaw sobie, by prawy klik zatwierdzało, gdy klikamy mając dwa palce na touchpadzie. Dla mnie pomysł jest tak genialny, że teraz kaleczę się, jak mam dwa przyciski na zwykłym laptopie.

Z dodtkowych rad polecam zamienić ze sobą klawisz alt i jabłuszko. Znacznie ułatwia to pisanie polskich znaków.

BTW: Kompy apple mają niesamowitą jakość dźwięku.... tzn, jak się podłączy np. słuchawki lub zewnętrzne głośniki.
Maiden
Tak, właśnei zauważyłem. Do tego mam b. Dobre zewnętrzne głosniki smile.gif

CIREX: Wiesz może czy jest na Mac odpowiednik CTRL + A ?

Paru rzeczy jescze nie umiem smile.gif Np dodawania napisów w VLC. W ogóle na początku pomyśałem że ten system jest niesamowicie nielogiczny i że wole Winde... Do czasu... OSX jest wręcz nieprawdopodobny biggrin.gif

Arkadiusz - Łykaj MBP bez namysłu tongue.gif

Kris77
Do oglądania DiVX lepszy jest MPlayer albo PymPlayer. Film i napisy muszą mieć taką samą nazwę, w preferencjach playera ustawiasz kodowanie literek na CP1250 (będą poprawnie rozpoznawane polskie znaki). Dajesz Open File albo po prostu przeciągasz na okno playera film i literki się wczytują same (tak jest w MPlayerze).
Na Macu używa się kombinacji JABŁKO + A zamiast CTRL + A
C1REX
Tylko PymPlayer do oglądania filmów. Nakładka na mplayera.
Naciśnij prawym na plik avi --> get Info --> ustaw, by otwierało pymPlayerem. Nie trzeba będzie nic przeciągać.

Ja sobie jabłko dałem pod ctrl.
Alt dałem pod jabłko, by mi polskie znaki łatwiej się pisało.
Pod altem jest ctrl, który w sumie mało się w tym systemie używa.

BTW: super sprawa jest z przewijaniem dwoma palcami po touchadzie.
Maiden
A gdzie zmieniać ulokowanie klawiszy?
C1REX
Ustawienia --> Mysz i klawiatura --> klawiatura --> Modifier Keys (mały przycisk na dole)

Dla mnie to była największa wada MacBooka - nie potrafiłem pisać po polsku.
Po tej zmianie nie wyobrażam sobie teraz korzystania z innej klawiatury : )

BTW: W pym player jest jakaś opcja, którą _trzeba_ zaznaczyć. Bez niej filmy okropnie tną. Po zaznaczeniu chodzi jak prawdziwy mplayer.
Kris77
Chodzi Ci Core Video w ostatniej zakładce preferencji ? To właściwie nic nie zmienia w wyświetlanym obrazie. W Pym Playerze jak zaznaczysz za dużo opcji w post processingu obrazu to lubi się przycinać obraz. Kiedyś sprawdzałem wszystkie filtry i daję tylko Rozmycie Obrazu (wygładza kwadraty), podbicie kontrastu na suwaku i korektor dźwieku. Ale MPlayer lepiej sobie radzi z post processingiem obrazu (moim zdaniem) i filmy wyglądają jakoś ładniej. Pym Player ma za to możliwość wyświetlania napisów pod filmem i odtwarza RMVB (trzeba zainstalować kodek Real One).
Arox
Arkadiusz - Łykaj MBP bez namysłu

Jak pomyślę ile za to mógłbym mieć "zwykłych" kompów to jednak nie, thx ninja.gif
C1REX
QUOTE(Arcadio @ 17 02 2007, 19:21) *

Jak pomyślę ile za to mógłbym mieć "zwykłych" kompów to jednak nie, thx ninja.gif

To nie pchaj się w nowego, a jakiegoś starszego PowerBooka lub iBooka. Ten sprzęt się znacznie wolniej starzeje.

Z drugiej strony to nie jest zwykły komp i ciężko tak porównywać. Zupełnie inna bajka.
Raczej nie ma co kupować dla parametrów. Tu płaci się za świetny OS i cudne, pomysłowe wykonanie.

Namawiał jednak nie będę. Jeszcze się rozczarujesz i będzie na mnie.... : )
Arox
Tylko jak słyszę że na Macbooku system nie jest zbyt szybki to co dopiero na jakimś starszym Powerbooku o klasę słabszym
C1REX
QUOTE(Arcadio @ 17 02 2007, 20:01) *

Tylko jak słyszę że na Macbooku system nie jest zbyt szybki to co dopiero na jakimś starszym Powerbooku o klasę słabszym

Ale bez przesady. Główny roblem, to brak Ramu.
Na nowym MacBooku mój system chodzi znacznie szybciej, niż WindowsMedia Center (+ soft + 2 miesiące życia) na lapotpie o podobnych parametrach. Znacznie szybciej. Coś jak Linux + KDE na MDK, ale znacznie szybciej się odpalający.

G4 spokojnie już do pracy styka. Jedynie ten 1GB Ramu fajnie byłoby mieć.

Choć faktycznie cena jest wysoka. Jednak moim zdaniem za nic się tu nie przepłaca. Tu nie chodzi o parametry.
Maiden
Akradiusz... Mam tego PB 12' z 1258 ramu. Procek to G4 prawie 900mhz...

I wiesz co ci powiem? Mój winek stojący na 2.6 ghz i 512 ramu chodzi 10 x wolniej. W ogóle PCta nie włączam. Ten sprzęcior jest niesamowity. A ma 4(!) lata.
Arox
Na 1250 RAM wszystko będzie chodzić szybko (może oprócz win vista)

Kris77
Ja mam iBooka G4 933 MHz, 640 MB RAM (ten model więcej pamięci nie obsłuży) i do pracy wystarczy. Przygotowuję plakaty do wydruków wielkoformatowych (np. 100x250 cm), plakaty A2 w CMYKu (Photoshop + dużo warstw +300 dpi) i nie potrzebuję więcej na razie. iBooka G4 1 GHz można na Allegro za niecałe 2000 zł łyknąć.
Poza tym ptaszki ćwierkają, że najnowszy system Leopard, który ma się pojawić na wiosnę, ma być już całkowicie spolszczony. To dla niektórych może być dodatkowy argument do przesiadki na Maca.
Arox
No ja właśnie jakbym miał kupować to tylko Leoparda ale na starym Powerbooku go raczej nie zastanę więc znowu leci kasa na dodatkowy zakup
Temper-Tantrum
QUOTE(Arcadio @ 17 02 2007, 21:21) *

Bo widzisz , Macbook Pro jest niezwykly icon_wink.gif

QUOTE(C1REX @ 17 02 2007, 21:53) *

QUOTE(Arcadio @ 17 02 2007, 19:21) *

To nie pchaj się w nowego, a jakiegoś starszego PowerBooka lub iBooka. Ten sprzęt się znacznie wolniej starzeje.

Z drugiej strony to nie jest zwykły komp i ciężko tak porównywać. Zupełnie inna bajka.
Raczej nie ma co kupować dla parametrów. Tu płaci się za świetny OS i cudne, pomysłowe wykonanie.

Namawiał jednak nie będę. Jeszcze się rozczarujesz i będzie na mnie.... : )

Nie zgodze sie z Toba , Stary . Apple wychodzi z power pc i nie jest najlepszym pomyslem kupowanie takich makow . Lepiej cos z intelem , na dluzej starczy . Sam mam macbooka pro i nie sadze , zeby trzeba go bylo zmieniac w najblizszym czasie smile.gif
C1REX
Tak, ale starsze maci można mieć za stosunkowo nieduże pieniądze. Taki MacBook Pro spokojnie kilka razy więcej kosztuje, niż te na G4.

Jak komuś nie jest potrzebna wysoka moc procka, to niekoniecznie musi się kalkulować inwestowanie w intelowskie maki.

Widziałem używane iBooki na G3 i nawet takie starocie nadają się do przyjemnej pracy. Jedynie ten RAM trzeba większy mieć.
Temper-Tantrum
Ale i tak lepiej chyba kupic mini maca na intelu , z 1gb ramu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.