Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: FF I & II Anniversary Editions
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Sony PSP
Enkidou
Jesli ktoś nie grał w pierwszą i drugą część FF, a jest posiadaczem PSP to teraz będzie miał ku temu dobrą okazję. Square Enix na łamach Famitsu ogołosiło, że wyda pierwsze dwie części właśnie na handhelda Sony.

Obie wersje mają być najprawdopodobniej na podstawie rimejków z GBA (FF1 & 2 Dawn of Souls). Oprócz tego dojdą jeszcze wstawki FMV, oprawa wizualna ma być rzekomo poprawiona i może wpadnie jeszcze coś nowego.

http://img159.imagevenue.com/img.php?image...e_122_308lo.jpg
http://img101.imagevenue.com/img.php?image...e_122_363lo.jpg
Hela
Ktora to juz konwersja dwoch pierwszych czesci FF? Bylo na PS1, bylo na GBA, a teraz bedzie to samo na PSP... tworcze. Jakby ruszyli du.pe i zrobilo cos ala FF3 na gba, to moze to by mialo jakis sens, a tak...?
Enkidou
Hela, były jeszcze na Wonderswana. wink.gif

Co ciekawe, na IGN piszą że będą to dwa osobne wydania (tak więc popełniłem mały błąd powyżej który zaraz usunę; sądziłem że jest to oczywiste). TOSE musiało się teraz faktycznie wysilić, ba, może nawet na listach płac się pojawią. wink.gif
Katana
Mogliby się postarać i zrobić to w oprawie np. takiego FF3 z NDSa, albo od razu wzięliby sie za FF3 na PSP hyh.gif

A co tam będziemy czaić! Dawać FF VII na PSP w nowej oprawie itd. hyh.gif
Na PS2 nie dali, na PS3 nie dadzą, to dajcie na PSP tongue.gif
Sprzedaż PSP wzrosła by o 777% hyh.gif
KOMODO
No paranoja. "Remake'i" oldskulowych FFow wychodza co rusz. Z tego cow idze na skanach to zmienilo sie tylko logo gry... Sama grafika to ewidentnie wersje PSX/GBA, na rzekomych nowych wstawkach FMV widze scenki z intra do "jedynki" na PSXa. Pozal sie Boze:). 4 wersja a gra wciaz wyglada niemal tak jak 20 lat temu:).
RoL
No i pewnie na tych filmikach sie skonczy. W sumie latwa kasa dla SE, bo i tak zapewne sporo ludzi sie na to rzuci. Jesli te gry maja byc wydane jako 2 oddzielne tytuly, to mogliby chociaz dorzucic wlasnie jakies nowe wstawki w stosunku do tych z PSXa, bo naprawde nie wiem co zamierzaja zrobic z pozostalym miejscem na UMD. Mam nadzieje, ze to nie jest ta niespodzianka dla fanow FF, o ktorej ostatnio wspominano, ale wszystko na to wskazuje.
Enkidou
RoL, na szczęście nic z tych rzeczy. smile.gif

W temacie o FFXIII pisałem w zeszłym tygodniu, że na łamach Famitsu będzie dyskusja na temat serii. Faktycznie miała ona miejsce w tym tygodniu i udział w niej wzięli Hashimoto, Tanaka i Kawazu. Był chyba jeszcze Koichi Ishii, ale sam nie wiem co tam robił.
Hashimoto powiedział, że więcej zapowiedzi związanych z 20. urodzinami FF można wypatrywać w nowym roku fiskalnym (czyli po 1 IV). Jak będę wiedział coś więcej, to się podzielę gdzie trzeba.

A tymczasem wyrazy przeprosin za lekki off-top.
SzC
Miałem sen... śniło mi się że na PSP wychodzą nowe, pomysłowe i naprawdę wciągające gry a nie odgrzewane kotleciki. Nie mam nic przeciwko nowemu (ekhm..) Finalu ale chcę też nowych gier. Zwłaszcza jRPG. Niby jest ich dużo ale niestety większość to remaki.
Sephiron.
Dużo JRPG ?
Znajdż mi coś porządnego poza Tales of Eternia i ValkyrieProfile Lenneth
PO ANGIELSKU !
krilluch
Zgadza sie. Poza odgrzewana Valkyria i Eternia to nic na PSP z jrpgow nie ma. Padaczna jest ta konsola pod wzgledem nowych tytulow.
SzC
No sory panowie, ale oprócz VP i ToE jest jeszcze BoF3 (polecam tym którzy nie grali), Key Of Heaven, obie części Legend Of Heroes, Astonisha Story (tego akurat nie widziałem na oczy, więc za jakość nie ręczę). A z kotlecików będziemy jeszcze mieli FFT i Disgaea.

...

Hmm, w sumie to rzeczywiście nie jest tego za wiele happy.gif Możemy tylko mieć nadzieję że Crisis Core dobrze się sprzeda i developerzy w końcu docenią PSP jako konsolkę przyjazną dla nowych RPG. A tak poza tym, skoro już dają starocie to czemu nie puszczą do Europy Suikoden I&II? Ludzi chętnych do zakupu znalazło by się raczej sporo...
Trzcina
Ale to ze nie ma po angielsku to juz jest zupelnie inna sprawa... Kwestia w tym ze wydawcy nei widza zyskow w tlumaczneiu gry. A po japonsku jest jeszcze m.in swietnie wygladajace Valhalla Knights, ktore bedzie po ang juz w marcu (Gralem w japonska wersje i zapowiada sie ciekawie).

Jest tez Blade Dancer, ktory jest calkiem calkie, z dosc trudnymi walkami, o Legend of Heroes juz bylo wspomniane aczkolwiek to akurat dosc slabe jest imo.

Jest jeszcze popolocrois, ale to oldschoolowe jest i nie kazdy lubi. Astonishia Story to tragiczny szmelc nic nie warty.

Monster Hunter to 'farmer' czyli jak ktos lubi walczyc i zbierac itemy, Spectral Souls to ladnie wygladajacy sRPG ktory dostaje kiepskie oceny nie wiem czemu.

Z Taktycznych jest tez LotR - Tactics, oraz japonskie swietnie wygladajace Jeanne D'Arc ktore nie ma niestety daty premiery wersji USA sad.gif(((((((

No i ostatnio pojawil sie Dungeon Siege, ale to siekanina jest.

Generalnie typowych jRPG nie ma i raczej nie bedzie, z racji ze to system przenosny... RPG to 50 h fabuly, dlugie walki z bossami i spore przerwy miedzy save pointami. Ciezko to zrealizowac na psp. Ale Valhalla Knights, JEanne Darc i w przyszlosci Crisis Core pokazuja ze MOZNA. Tylko trzeba czekac na wersje angielskie...

Taki offtop maly ;P
Sephiron.
Ciężko zrealizować dobre JRPG na handhelda ?
Dziwne ,bo na GBA GS 1 i 2 to były wspaniałe gry RPG ,
które raczej nie sprzedawały się słabo .
A poza tym ja zawsze posiadałem tylko handheldy ,gdyż na stacjonarne konsole po prostu nie miałem czasu w domu . A handheld ?- Mogę grać wszędzie . Dlatego miałem GBC i multum gier z serii Pokemon ,dlatego miałem GBA i GS,GS TLA , FFTA ,FF1&2 i dlatego mam PSP'ka .
Wybrałem PSP ,gdyż sądziłem że będzie na niego wychodzić wiele konwersji gier JRPG z PS2 oraz PSX ,dlatego choć konsolę mam od maja 2005 ,to z gier posiadam tylko ToE i VP:L
I dla mnie wystarczy ,żeby porządne JRPG wychodziły przynajmniej raz na pół roku ,byle WYCHODZIŁY ( może nie uwierzycie ale od września 06 gram na PSP'ku TYLKO w VP:L i tak starałem się oszczędzać granie ,że do tej pory jej nie przeszłem ( choć na liczniku mam prawie 90 godzin gry ! )
Rzekłem .
Suavek
Ukończyłem dziś w nocy Final Fantasy Anniversary Edition. Wbrew temu co czytam na każdym kroku gra mi się podobała i wcale nie uważam konwersji na PSP za naciąganą czy zbędną. Nigdy nie zetknąłem się z jakąkolwiek wcześniejszą odsłoną jedynki więc nie miałem powodów do narzekań "to już było" itp. Mam wrażenie, że ten tytuł był wręcz stworzony dla osób, które jeszcze w FF1 nie grały, a bardzo ładna i kolorowa grafika tylko do tego zachęcają. Wcale też nie mam nic przeciwko faktowi, że gra zachowała swoją oryginalną formę zabawy, bez żadnych grafik 3D czy przekombinowanego systemu - w końcu należy być wiernym oryginałowi. Tym samym, także ku memu zdziwieniu, bawiłem się nieźle. Grę skończyłem z 18h na liczniku a i tak ukończyłem zaledwie jeden bonusowy loch, więc jeszcze będzie co robić przy ewentualnym kolejnym podejściu. Nie ukrywam, że boli fakt, iż gra jest wydana samodzielnie, bez dwójki w zestawie a i cena nie jest specjalnie zachęcająca, to do samej gry jednak nie mogę się przyczepić. A i żeby nie było, gdyż tutaj pewnie wyskoczą zaraz marudy z odwiecznym argumentem, - tak, posiadam oryginalną kopię (i wcale nie wydałem na nią 100zł tongue.gif). Ogólnie, grę polecam wszystkim, którzy z FF1 jeszcze nie mieli styczności. Pozostali mogą poczuć już pewne znużenie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.