Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: ma kłopoty pzpn
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Sportowy
ogqozo
Czytam se dzisiaj, że PiS wprowadza w styczniu komisarza do PZPN-u i (pipi), nic ich nie obchodzi, że nas zdyskwalifikują!
Mówią że będą się odwoływać do sądu od decyzji FIFY o wydaleniu nas z federacji!

Co za dranie!

(pipi), tak to jest, jak ktoś uważa, że jest ważniejszy niż naprawdę i chce się tylko z każdym kłócić. Mało im, że cała Unia nas ma dość po naszych kłótniach, chcą jeszcze zniechęcić FIFA.
Jezzu, mam nadzieję, że im ktoś lub coś przeszkodzi.
Linek
Właśnie, teraz, kidy coś się wreszcie ruszyo na plus, to oni musza wszytko skopać swoimi decyzjami. Wszystko przez Rydzyka i jego moherową armię tongue.gif Teraz wprowadzą komisarza do PZPN-u, FIFA ns osra i będziemy skończeni. Kadry nie bedzie, nic nie będzie, Kononowicz wygra. Szkoda mi tego, że teraz nasi zaczęli grać naprawdę na poziomie, wygrywają z silnymi przeciwnikami, a tutaj dupa i możemy być zdyskwalifikowani za taką głupotę. Ma także powstać ekstraklasa u-21, taki ciekawy bajer szkoleniowy, jak w włoszch, czy holandii, ale po co nam to, jak nie bdziemy z tym nigdzie wychodzić, tylko grać ot tak sobie. Mniejsza motywacja = piłkarze mniej z siebie dają = jeszcze niższy poziom szkolenia = nikt nie wychodzi do innych lig grać = możemy sobie zostać potęgą w szachy szybkie.
A miało być tak pięknie... Zobaczymy, jak tam dalej pójdzie, mimo wszystko wierzę (optymistycznie), że jeszcze się uda jakoś to wszystko cofnąć i będziemy nadal istnieć w piłkarskim świecie. Teraz, kiedy wychodzi słońce dla polskiej piłki. Sorry za literówki, ale piszę z biblioteki, a tu mają jakieś kiepskie klawiatury tongue.gif
Mendrek

"Możemy długo nie zagrać na arenie międzynarodowej"

Międzynarodowa Federacja Piłkarska (FIFA) ma świadomość sytuacji w polskim futbolu i ją analizuje - powiedział rzecznik prasowy FIFA Markus Siegler.

W piątek po południu minister sportu Tomasz Lipiec zawiesił władze Polskiego Związku Piłki Nożnej. Do czasu wyboru nowych związkiem kierował będzie kurator, którym minister wyznaczył Andrzeja Ruskę. Jedną z konsekwencji może być zawieszenie Polski w prawach członka FIFA i wykluczenie reprezentacji oraz drużyn klubowych z rozgrywek międzynarodowych.

"Jesteśmy w stałym kontakcie z polską federacją i wiemy co się w piątek stało. Mamy świadomość sytuacji i ją analizujemy, ale na razie nie należy się spodziewać kolejnych komentarzy w tej sprawie" - powiedział Siegler.

"FIFA już od długiego czasu bezskutecznie próbuje doprowadzić do tego, aby ten artykuł zniknął z ustawy - mówił Jacek Kryszczuk, pełnomocnik PZPN ds kontaktów z prokuraturą. - Wprowadzenie kuratora do związku przez ministra jest złym posunięciem. FIFA nie uznaje takich ingerencji, może Polskę zawiesić w prawach swojego członka, a wybory mogą niewiele zmienić. Przecież FIFA może nie zaakceptować nowych władz PZPN, wybranych z inicjatywy organu, którego nie uznaje. Gdyby kurator został ustanowiony przez sąd, wtedy FIFA przyklasnęłaby tej decyzji, bowiem według jej statutu jedyną instytucją mającą możliwość ingerencji w działalność związku sportowego jest niezawisły sąd".

"Można się zatem spodziewać, że polska reprezentacja długo nie zagra na arenie międzynarodowej. Być może nie będzie mogła grać w eliminacjach Euro-2008, nie będzie mogła rozgrywać nawet meczów towarzyskich, bowiem to grozi karami dla ewentualnych rywali Polaków."

Wp.pl

I ch.uj bombki strzelił ;/
Słoik
Tak czy inaczej, podobny ruch był konieczny. Lipiec po prostu wybrał chyba średnio dobry moment. Z drugiej strony, jaki inny termin bylby lepszy skoro Kadra i tak gra co kilka miesięcy. Trudna sytuacja. Jednak wyjatkowo, popieram w tej materii działania ministra. Atmosfera i uklady w polskiej pilce, sa nie do zniesienia. Szkoda, ze zarzad z wlasnej woli nie podal sie do dymisji. Ale czego mozna sie spodziewac po ludziach pokroju Apostela, Listkiewicza, Kolatora. Najtrafniejszym kandydatem na komisarza bylby Zbigniew Boniek, choc Rusko to takze niezły strzał. Licze - pewnie naiwnie - ze wszystko skonczy sie w miare dobrze. Trzymajmy kciuki. Fifa, powinna potraktowac ze zrozumieniem decyzje polskiego rzadu. Chociazby, ze wzgledu na ogrom prowadzonego sledztwa, przez wroclawska prokurature (Witek wspolpracowal z Fryzjerem, ktory jest oskarzony o kierowanie zorganizowana grupa przestepcza).
--wojtas--
Słoik
Licze - pewnie naiwnie - ze wszystko skonczy sie w miare dobrze. Trzymajmy kciuki. Fifa, powinna potraktowac ze zrozumieniem decyzje polskiego rzadu. Chociazby, ze wzgledu na ogrom prowadzonego sledztwa, przez wroclawska prokurature (Witek wspolpracowal z Fryzjerem, ktory jest oskarzony o kierowanie zorganizowana grupa przestepcza).

W czwartek spotkałem się z ciekawą opinią dziennikarza Wyborczej w tej sprawie. Mianowicie 26 stycznia mają się odbyć wybory na prezydenta UEFA, w których biorą udział Platini i Johansson. 3 przedstawicieli naszego związku, którzy wezmą udział w tym głosowaniu jest za Platinim, którego popiera także Blatter. Jeżeli FIFA zawiesi Polskę w rozgrywkach na arenie międzynarodowej, Platini traci automatycznie 3 (cenne) głosy.
lukasz
dobrze zrobili nareszcie.groźba zawieszenia wogóe na mnie nie działa.polskie kluby i tak nic nie znaczą odpadają w 1 rundach eliminacyjnych zreszta jak grecje zawiesili to raptem na pare dni wiec to jest straszak dziadków z miodowej.powtarzam sluszne posunięcie i nie ma co sie martwić groźbą fifa bo tak nigdy sie z tego szamba nie uwolnimy.slyszeliście co powiedział żelazko?ze duzo wiecej osób w tojest zamieszanych a prokuratura swoją wiedzą go powaliłana kolana ,że musiał sie przyznac bo tyle dowodów na wszystko już mają.podziwiam tylko brak ambicji listka kolatora itd ale oni nigdy jej nie mieli.dobrze powiedział kosecki:
stwierdził ,ze decyzja była sluszna bo jak nie kurator to co robic?czekać?czekać chyba jak policja zapuka i nowego działacza wyprowadzi xD
ogqozo
Teraz prezesem PZPN-u ma zostać facet z Samoobrony. Cholera, PZPN będzie organem państwowym! To naprawdę nie przejdzie.

Polska piłka jest w trudnej sytuacji. Z jednej strony są stare układy, skorumpowani działacze, i że są źli - racja. Ale z drugiej, kto ma teraz rządzić? Ludzie powołani przez PiS? Cała administracja zawodów piłkarskich - z PiSu? Toż to tragedia będzie.
Jeśli Czarnecki faktycznie zostanie prezesem, to będzie można ogłosić zgon piłki polskiej kopanej. Kto zna gościa, ten pewnie myśli, że to niemożliwe, ale... Kaczor już nie raz pokazywał, że przy powoływaniu urzędów coś takiego jak kompetencje kandydata nie ma znaczenia.
dr_hakenbusz
Prezesa PZPN, to chyba delegaci wybierają, w głosowaniu, a nie przez namaszczenie premiera. Choć pewny nie jestem. Dzisiaj przeczytałem, że Kosecki będzie się ubiegał o ten fotel, to już chyba lepiej niż cap Czarnecki, co idzie wszędzie, gdzie można łatwo i dużo zarobić.
A wprowadzenie kuratora to IMO dobra decyzja. Może raczej 'mniejsze zło', ale im wcześniej tym lepiej. Faktycznie - najbardziej tragiczne (i to w romantycznym tego słowa znaczeniu) jest to, że właśnie repra zaczyna grać i dawać kibicom dużo radości i satysfakcji. FIFA dała nam miesiąc na uporządkowanie spraw, może nas nie zawieszą. A swoją drogą to widać, że tam panują podobne zwyczaje co w PZPN, liczą się tylko swoi. Może i złodzieje, może i oszuści, ale swoi.
Jeśli cała sprawa zakończy się zamknięciem złodziei z PZPN i powstaniem nowych, zdrowych struktur PZPN, to myśle, że każdą cenę warto zapłacić.

Póki co trzymajmy kciuki i módlmy się wink.gif
lukasz
oggozo Ty o czarneckim mówisz?prezesa to delegaci wybieraja realne kandydatury to kosecki i gmoch ja chcialbym bońka.czarnecki?o_O nie ma takiej opcji pzpn jak i inne federacje działają poza rządem i ten nie miesza sie wnie a jak miesza jak teraz z tym kuratorem to jest zawieszany.
Linek
Boniek byłby odpowiedni, zna się na piłce i co najważniejsze ma wyrobioną renomę i szacunek za granicą. A to, że mu nie wyszło jako trenerowi naszej repry, to nie powód, żeby go skreślać, bo to zupełnie inna sprawa.
ogqozo
Ja wiem, że wybierają delegaci, ale... skoro ci sami delegaci, którzy dwukrotnie wybrali Listkiewicza, mają dalej wybierać, to niby co ma się zmienić? Sam jeden Listkiewicz jest źródłem całego zła, a reszta środowiska może sobie zostać i będzie fajnie?

Lipiec uważa cały ten krąg za zły. Więc rozumiem, że będzie chciał wymienić więcej niż tylko tego, kto stoi na samej górze. Żeby był "nowy, zdrowy PZPN", trzebaby wymienić wszystko. A jak to niby zrobić, skoro nadal ci sami ludzie będą wybierać? Zmieni się prezes, a nie sytuacja.

Tak że w sumie nie wiem, jaki dokładnie jest plan rządu. Nie uważam, by wywalenie Listkiewicza od razu zmieniło całą polską piłkę. Czekam na jakieś konkretne propozycje jej uleczenia. Są takie?
Słoik
Ja rowniez widzialbym Bonka. Nie byl genialnym trenerem, ale za to swietny z Niego menadzer. Ma renome, obeznanie, szacunek w swiecie, jest bardzo bliskim znajomym Platiniego, ktory byc moze obejmie szefostwo w Federacji.
dr_hakenbusz
Oczywiście sama zmiana prezesa to nie koniec gnoju w PZPN. Ale konkretny i uczciwy prezes będzie trzymał rękę na pulsie, szybko reagował na nieprawidłowości, no i chyba ma jakiś wpływ na obsadzanie stanowisk w związku, komisjach, wydziałach i co tam jeszcze jest. Na razie na zjazd FIFA jedzie delegacja... Listek, Kolator i... (tak jest!) Czarnecki. O ile Listek + przydupas to konieczność, bo nikogo innego Blatter nie zaakceptuje, a Rusko - mając na uwadze naszą reprezentację - musi iść na ustępstwa wobez FIFA i UEFA, o tyle Czarnecki to nie wiem po co tam jedzie. Choć swym poziomem pasuje do dwóch pozostałych.

Hehe, pamiętam jak parę lat do tyłu, jak we Wrocławiu na żużlu spiker ogłaszał, że na stadionie jest Czarnecki, to rodzice dzieciom uszy musieli zatykać biggrin.gif
lukasz
QUOTE(Słoik @ 23 01 2007, 16:17) *

Ja rowniez widzialbym Bonka. Nie byl genialnym trenerem, ale za to swietny z Niego menadzer. Ma renome, obeznanie, szacunek w swiecie, jest bardzo bliskim znajomym Platiniego, ktory byc moze obejmie szefostwo w Federacji.

mniejsza z trenerką.platini też słabym trenerem był za bońkiem stoją sukcesy jako menedżer chociazby kontrakt stulecia canal+ i polskie kluby.
dr_hakenbusz
No Listek też ma pewne sukcesy na tym polu wink.gif Sprzedał TP prawa do wizerunku piłkarzy, do czego z resztą nie miał prawa. W każdym razie pomysłow mu nie brak laugh.gif A tak poważnie też myślę, że Boniek to dobry wybór. Nie ufam mu do końca, ale napewno ma wszelkie atrybuty dobrego prezesa.
Ficuś
Kurator i Lipiec mimo szczerych chęci w mojej opinii polskiej piłki nie uzdrowią.
Problem korupcji tkwi bardzo mocno w okręgowych związkach piłki nożnej ,a te z racji chorych przepisów prawa są praktycznie nie tykalne.Problem w tym ,że o wyborze nowego przesa będą decydować właśnie ci skorumpowani działacze co wybrali Listkiewicza na dwie kadencje,a wcześniej Dziurowicza...i tu pojawia się problem ,że jeśli to oni będą decydować o wyborze nowego prezesa ,wybiorą człowieka który będzie im na ręke...

Prawda jest taka ,że korupcja jest już nawet w trampkarzach,sam kiedyś grałem w takowych i trener przed meczem wręczał prezent w postaci "dobrego trunku" sędziemu by ja jak i reszta drużyny mieliśmy udaną resztę weekendu(wiadomo nie od dziś jak dzieci oraz ich rodzice emocjonalnie podchodzą do meczu:P)
przema
trzeba by leczyć nie tylko pzpn, ale i lokalne władze, bo tam jeszcze więcej złodziejstwa i karierowiczów niż w centrali, ale Listkiewicz i jego ekipa przesadzają, nikt ich już niechce a trzymają się stołka niesamowicie. Ile razy już obiecywał dymisje i wybory ?? ośmiesza się i tyle. A LATO jedną wypowiedzią z tv stracił w moich oczach swojego króla strzelców mistrzostw świata, brak szacunku dla takich ludzi bez honoru
dr_hakenbusz
Nie chciałbym tu polityki jakiejś mieszać, ale Lipiec najpierw myśli, potem robi. Bo jeśli chciał kuratora wprowadzić, to mógł to zrobić zaraz po meczu Polski z Belgią (żeby czas na ewentualną interwencję w sprawie ewentualnego zawieszenia naszej reprezentacji był jak najdłuższy). Teraz to nie bardzo wiadomo o co chodzi. Listek raczej sam się do dymisji z zarządem nie poda (model włoski), bo jemu polska piłka wisi i powiewa. Ten człowiek (Lipiec) chyba wogóle nie potrafi negocjować, bo obecna sytuacja jest zupełnie patowa i tylko dobra wola Listka (ktoś w nią wierzy?) może sprawę załatwić bezboleśnie (bez zawieszania naszych drużyn). Boniek się wypioł i w niczym nie pomoże. Nie darmo pisałem w poprzednim poście, że dla mnie to nie jest człowiek godny zaufania. Być może sam ma coś do ukrycia...

Pożyjom, uwidim.
Senshi
Moim zdaniem powinni rozwiązać cały PZPN, zwolnić WSZYSTKICH ludzi i po pewnym czasie powołać od nowa ze zmienionym składem.
Powinno być także głosowanie (przez zwykłych obywateli) na stołki w PZPN
Każdy klub powinien na okres 1 roku dostać człowieka który by patrzył czy wszystko jest O.K.
ninja.gif
dr_hakenbusz
Zazdroszczę Ci beztroski i prostolinijności wink.gif
Senshi
heh no niby masz racje ale probóbować naprawić ten syf po raz n-ty czy stworzyc na nowo??

tak wiem ze to nierealne wink.gif
Fan
sprawa rozwiazana http://pilkanozna.pl/pn.php?dzial=news&id=66314 .Jak to zazwyczaj bywa z dużej chmury mały deszcz . Kaczor wykonał jeden telefon do Lipca i ten od razu zmienił decyzje .Mam tylko pewne obawy co do squadu nowego PZPNu . Bo jesli taki pan Lato bedzie nowym prezesem zarzadu to przestaje przez najblizsze 10 lat ogladac polska lige :f
Mendrek
CYTAT
Minister Tomasz Lipiec odwiesił zawieszony dotychczas zarząd PZPN. Tym samym najważniejszą osobą w polskiej piłce znów jest prezes piłkarskiego związku Michał Listkiewicz. - Myślę, że w związku z odwieszeniem zarządu jest w 100 procentach pewne, że FIFA nas nie wykluczy. Skoro przyjechał do nas Sepp Blatter, by rozmawiać o tym z prezydentem Lechem Kaczyńskim, to jest to przesądzone - wykluczenia nie będzie! - mówi Listkiewicz.

- Zarząd PZPN odwieszono, bo FIFA postawiła nam pewne warunki. Nie zgodziła się na trwanie stanu zawieszenia i ingerancję polityczną w niezależny związek sportowy, a także na to, by PZPN-em rządziła osoba nie wybrana w demokratycznych wyborach - twierdzi Michał Listkiewicz, mając na myśli wprowadzonego przez ministra Lipca w styczniu, a dziś wycofanego kuratora.

- Do sprawy włączył się prezydent Kaczyński i swoim autorytetem przekonał prezydenta FIFA Seppa Blattera, że władze chcą rozwiązania sytuacji tymczasowowści i niepewności. Bardzo rzadko zdarza się by Blatter przyjeżdzał do jakiegoś kraju by rozwiązywać jego problem. Znaczy to, że Polska jest dla prezydenta FIFA szczególnym, bardzo ważnym krajem. Natomiast podjęcie się mediacji przez prezydenta świadczy o tym, że Lech Kaczyński jest wielkim miłośnikiem sportu i piłki nożnej, skoro w nawale spraw znalazł czas by zadbać o jej dobro - powiedział na antenie TVN 24 prezes PZPN.

- Moją pierszą decyzją po powrocie na stanowisko będzie zwołanie zarządu i ustalenie terminu zjazdu statutowego. Będzie to w zapewne w pierwszej połowie kwietnia. Zjazd musi także poprawić statut PZPN, by minister sportu mógł go podpisać a sąd zatwierdzić - zakończył prezes Listkiewicz.

Eee, czyli Listek dalej jest prezesem? confused.gif
Linek
Listek nadal prezesem, na szczęście tylko do kolejnych wyborów, z tym, że takowe odbędą się najszybciej w połowie maja. Z głupot wspomnę też to, że PZPN kontrolować będzie odpowiednia komisja złożona z reprezentanta FIFA, przedstawiciela UEFA, polskiego rządu i szefa dla nich (to akurat jest mądre, ale ciąg dalszy jest wybitnie głupi) z tym, zę ich prawa ustali... PZPN na najbliższym zjeździe. No to PZPN ustali, co im może komisja zrobić? Ciekawe po co w takim razie fatygować tych ludzi - i tak nic nie zrobią. Jedyny plus, że możemy spać spokojnie, Polska nie będzie zawieszona. Chciałbym jednakże na jak najszybsze uleczenie piłki, zmianę całego systemu, żebyśmy mogli się rozwijać, a nie opierać na tym, co kiedyś się udało stworzyć.
przema
no i co Lipiec się zbłaźnił. Niedość że zawiesił zarząd, który i tak wybierał szefa uefa, to jeszcze go odwiesił, po czasie w którym nikt i tak nic nie zrobił dla polskiej piłki, ani kuratorzy, ani zawieszeni członkowie. Jednynym "osiągnięciem" wprowadzenia kuratora było podanie się do dymisji Kasperczaka ?? no śmieszna sprawa, bo jako jedyny zachował się honorowo. Ciekawe kiedy wybory, bo nie sądze żeby szybko się odbyły.
lukasz
Myślę ,że warto podbić temat.
Listkiewicz ma się podać do dymisji 14 września.Tymczasem podobno tylko 4 drużyny w pierwszej lidze nie zamieszane są w korupcje o_O co robić? Degradować wszystkich?ni mniej ni więcej to koniec piłki zawodowej w Polsce. Brzozowski w studio canal+ ciekawe rzeczy o Zagłębiu Lubin mówił.Do pewnego momentu zeznania wszystkich miały się pokrywać jednak jeśli chodzi o osoby wyżej ustawione to podobno zaczęła się...zmowa milczenia o.O .Wiadomo ,że udziały ma tam skarb państwa.Niezłe bagno.
Swoją drogą mistrzem ciętej riposty został Twarowski , po pierwsze niemiłosiernie j.e.bał Listka , po drugie na propozycję połączenia 1 ligi z drugą odpowiedział ,że taka inicjatywa wyjść mogła tylko od jazina z bazin ;d
Fan
ogladajac te wyglupu w pucharach jest za całkowitym zlikwidowaniem tego goowna. Bez rewolucji nic nie zdzialamy . Naprawde nie szkode ma ligi , ktorej poziom jest porownywalny z tym co sie dzieje w Liechtensteinie . To zreszta dotyczy nie tylko pilki . Chwasty trzeba wyrwac z kazdej dziedziny zycia by definitywnie zakonczyc praktyki rodem z prlu . Bez tego ani rusz .
CheeseOfTheDay
Patrząc na to bagno, widzę, że zaprzestanie zabaw w kalosza było dobrą decyzją;p.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.